Quantcast
Channel: Kultur – KULTURVERK
Viewing all 309 articles
Browse latest View live

Jegeren

$
0
0

The Hunter. Photo by Matt Nettheim.

I den australske filmen The Hunter fra 2011 møter vi den opera-elskende yrkesjegeren og einstøingen Martin David (spilt av Willem Dafoe, kjent for roller i Platoon, American Psycho, Spiderman-filmene og Antichrist). Filmen er basert på en roman av samme navn, skrevet av den australske forfatterinnen Julia Leigh.

Av Magne Stolpnessæter, statsviter, redaksjonsmedlem KULTURVERK

Handlingen starter på et sterilt flyplasshotell utenfor Paris, der Martin forbereder seg på neste forretningsoppdrag. Etter en langdryg og ørkesløs venting møter han endelig oppdragsgiveren i hotellbaren. En tidligere kollega som nå representerer det militære biotech-selskapet        Red Leaf vil ha Martin til å jakte på et dyr som angivelig er utdødd. Ifølge selskapet er det tegn på at en hundelignende skapning med gyllenbrun pels og tigeraktige striper – nemlig pungulven (”Tasmanian tiger” på engelsk) – fortsatt lusker omkring i Tasmanias villmark.

Red Leaf ønsker å få kloa i pungulvens DNA. De hevder at dyret har et (økonomisk) verdifullt sekret: en gift som lammer byttet før det drepes. Denne giften ønsker Red Leaf å reprodusere syntetisk. For dem er det et kappløp med tiden. Dersom det virkelig befinner seg en aller siste pungulv i Tasmanias skoger og fjell, ønsker de fullstendig monopol på artens gener før den svinner fullstendig hen. Deres slutning er at hvis ikke de skyter dyret først, vil en av konkurrentene muligens starte bioprospekteringen før dem. Dette er en nådeløs kommersiell forkjøpskrig. Profittpotensialet er enormt for bioprospektørene som måtte sikre seg eksklusiv tilgang til skatten. Om kappløpet er reelt eller innbilt vites ikke, men Red Leaf tar ingen sjanser.

Tasmanian_tiger

Thylacine, “Tasmansk tiger”, John Gould, Mammals of Australia, 1845 – 1863

Martin sendes til Tasmania på andre siden av kloden for å innhente pungulvens skinn, vev og organer. Han reiser under dekke av å være en universitetsansatt biolog som forsker på pungdjevler (”Tasmanian devil” på engelsk).  Martins lokale fasilitator i den tasmanske periferien – Jack Mindy (spilt av Sam Neill, kjent fra bl.a Jurassic Park) – som også er hyret inn av Red Leaf, får den samme dekkhistorien om ”forskningen” til Martin. Jack er ansvarlig for innkvarteringen til Martin under oppholdet, og henviser ham til et grisgrendt hus bebodd av to barn – Katie (kalt ”Sass”) og Jamie – og deres alenemor, Lucy Armstrong (spilt av Frances O’Connor, med bakgrunn fra bl.a Artificial Intelligence).

Huset viser seg å være en svinesti og strømløst på grunn av en ødelagt generator. ”Vertsfamilien” – om man kan kalle den for det – er åpenbart dysfunksjonell. Barna, som er overlatt til seg selv, sier til Martin at de ikke må vekke moren. Til å begynne med er det ikke godt å vite om hun virkelig sover eller er død, men gjesten ønsker ikke å rippe opp i hva som ligger bak. Dette er et sted Martin vil forlate ganske umiddelbart, og han drar ned til et lokalt vannhull for å spørre etter et nytt krypinn.

Fiendtligheten han møter hos karene på puben er unison. De er muligens arbeidsløse skogsarbeidere, og Martin får til svar at losji kan han bare glemme. Uansett hvor godt tilbudet måtte være. De liker ikke folk utenfra, og særlig ikke miljøforkjempere. Bioprospekteringens og storkapitalens håndlanger Martin blir ironisk lagt for hat grunnet en spontan vrangforestilling om at han er en grønn aktivist. Dersom han ikke forlater strøket umiddelbart, advarer de om at han kommer til å dele samme skjebne som Lucys forsvunne mann, Jarrah Armstrong.

The Hunter. Photo by Matt Nettheim.

Motvillig vender Martin tilbake til ”vertsfamilien”. Etter et kort og strømløst opphold hos dem drar han til felten. Til å begynne med blir han vist rundt av sin fasilitator Jack, som tar ham med til et vakkert utsiktspunkt med panoramisk overblikk over skogen som angivelig er pungulvens land. Derfra insisterer Martin på at han vil være alene. Oppdragets reelle intensjon må holdes strengt hemmelig. I tolv dager av gangen er han på utkikk etter sitt bytte, legger ut stålfeller og snarer.

Ved gjenkomsten til familien Armstrong blir Martin etter hvert venn med barna. Datteren er grov i målet og meget utadvendt, mens lillebroren er innadvent og fåmælt slik som Martin. Etter mye slit og med Jamies assistanse får han omsider start på generatoren. Lysene og stereoanlegget slås på, og favorittmusikken til barnas forsvunne far spilles. Moren deres våkner brått fra sin depressive tornerosesøvn og tror at mannen hennes endelig har kommet hjem. Hun omfavner Martin, men besvimer så fort hun ser at det ikke er Jarrah. Etter denne seansen insisterer Martin overfor barna at deres mor ikke skal få flere medikamenter.

The Hunter 2hunter5

Jegeren vender tilbake til felten uten resultater. Når han kommer hjem til familien Armstrong er atmosfæren mye bedre enn sist. Lucy har våknet, virker avruset og mer levende. Hun er takknemlig for håndsrekningen til Martin. Det oppstår en mild erotisk ladning mellom dem, samtidig som hun er mistenksom overfor hans motiver. Under oppholdet får Martin hint fra Jamie om hvor pungulven muligens befinner seg via en tusjtegning som poden har laget. Martin insisterer på at pungulven ikke finnes lenger og at han forsker på pungdjevler. Men det lille kunstverket til Jamie fanger jegerens interesse. På illustrasjonen står pungulven i et landskap med flere tjern. Martin får en fornemmelse av at den forsvunne Jarrah hadde det samme oppdrag som ham selv, og at faren videreformidlet sine funn til sønnen. Intuisjonen hans om Jarrah viser seg å stemme. Lucy bekrefter at hennes mann jobbet for Red Leaf med samme formål som Martin før han hoppet av.

Etter å ha fulgt hintet til Jamie finner Martin hiet til pungulven. Dyret selv er unnvikende og er nærmest et gjenferd i skogen. Allikevel aner jegeren at tampen antakelig brenner. Men det gir ikke Martin mer fred i sjelen av den grunn. Hans fasilitator Jack begynner å bli sjalu på ham. Den gode kjemien mellom Martin og Lucy har brakt ham ut av balanse, og Jack forteller Red Leaf at Martin er for husvarm hos familien Armstrong. Jegeren får ganske raskt en ubehagelig telefon fra oppdragsgiveren. De lurer på hvorfor han er mer innendørs enn ute i felten. Martin responderer sint med at de skal få det de vil ha, og pakker sekken umiddelbart. Han er nødt for å skuffe Lucy og ungene som begynner å knytte bånd til ham. Før han drar gir han Lucy et kart med koordinater som forteller dem hvor de skal lete om han ikke vender hjem innen tolv dager.

Jegeren må nå forholde seg til fiendtlighet fra flere kanter. Fra Jack og de arbeidsløse skogsarbeiderne, samtidig som han er nødt for å skjule sine intensjoner overfor aktivistvennene til Lucy som feilaktig tror han er en av dem. Og Red Leaf spiser kanskje sine egne ansatte. Det er en mentalt splittet jeger som drar ut i marka denne gangen. Hvilke krefter ønsker han å tjene egentlig?

Uten å si noe mer om handlingsforløpet, kan jeg på det aller varmeste anbefale filmen. Den er en av de glemte og godt gjemte perlene fra 2011, og antakelig en av de beste filmene fra det året. The Hunter er dessverre så langt relativt ukjent i Norge, men fikk en god mottakelse i hjemlandet Australia. Den er en undervurdert og ikke minst oversett thriller med mange parallelle lag, filosofisk dybde og dypøkologisk klangbunn. The Hunter er utvilsomt i samme liga som de australske mesterverkene Picnic at Hanging Rock og The Last Wave, som Peter Weir regisserte i siste halvdel av 1970-tallet.

The Hunter. Photo by Matt Nettheim.

Fotografisk sett er filmen en fryd for øyet med dens kjølige og estetiske farger. Naturbildene er utsøkte og portretterer en temperert regnskog som tidvis går over i en vasstrukken topografi som minner om fjellheimen her hjemme i Norge. At naturglade nordboere vil kunne føle seg hjemme i Tasmanias kjølige skoger og fjell er meget sannsynlig. Særlig når iskalde vinder fra Antarktis kommer feiende inn med snøfokket. Det eneste som mangler er rype og lemen.

Filmspråklig – visuelt så vel som tempomessig – er The Hunter beslektet med Tarkovskys metafysiske underverker. Veiken brenner langsomt, noe som er en kjærkommen kontrast til den nåværende filmbransjens generelle krav om narrative akselerasjoner. The Hunter gir mat for tanke og sjel, samt tid til fordøyelse. Samtidig er det en rørende film som er like tragisk som den er vakker. Kjærligheten til naturens sårbare skjønnhet står opp mot teknisitetens ånd og storkapitalens juggernautiske stormløp. Evighetens aspekt mot den forgjengelige materielle gevinst.

hunter_02_medium

I The Hunter er Tasmanias spøkelsesaktige skoger åstedet som avdekker hva Heidegger kaller ”verden som forråd for mennesket”, mer enn et sted der det bor og føler seg hjemme. Alt dette ”bestillbare” ved verden er selve grunntrekket til hele vår tidsepoke. Den instrumentelle fornuften, der alt behandles som midler eller ressurser, blir dermed enerådende anskuelse for verdens mektigste drivkrefter. Som få andre filmer får The Hunter fram selve essensen i det senmoderne menneskets tapte forståelse for og følelse av naturens egenverdi. Er det allerede for sent?

 

Anbefalte lenker

Last Tasmanian Tiger, Thylacine, 1933:
http://www.youtube.com/watch?v=6vqCCI1ZF7o

http://snl.no/pungulv

http://en.wikipedia.org/wiki/Thylacine

Relatert

Påskeøya eller beretningen om en varslet økologisk katastrofe

Cave of Forgotten Dreams (Die Höhle der vergessenen Träume) – Werner Herzog

DEN ANTROPOGENE EPOKE

Mammuten kan gjenoppstå


Naturparadis for steinaldermennesker i Norden

$
0
0

Steinalder

En NRK-reportasje forteller om forskningsfunn som viser at livet selv om det kort, var ganske bra i det vi omtaler som steinalderen. Her på berget kunne man fråtse i kortreistmat, hvalene sto langt inne i fjordene, fisk, fugl og vilt fantes det i mengder og det var mer enn nok til de få som bodde her da.

Arkeologene tar et oppgjør med mytene om det nærmest ulevelige steinalderlivet og bruken av begrepet steinalder i tilknytning destruktivitet, krig og elendighet.

Fra reportasjen heter det bl.a.:

I skoghellingen rett utenfor sentrumsbebyggelsen i Porsgrunn har arkeologene funnet sporene av det vi med dagens moderne terminologi kan kalle et sommerparadis:

«– De som bodde her har gjort som folk flest i steinalderen, fisket og jaktet på dyr. De har fråtset i kortreist mat. Den gangen gikk sjøen helt inn over de flate grønne landbruksjordene på Vallermyrene i Porsgrunn. Og da var det både fisk og småhval i fjordene, sier utgravingsleder for Vestfoldbaneprosjektet, arkeolog Gaute Reitan.»

og

«Utgravingsleder Reitan får støtte fra arkeologkollega Håkon Glørstad, som mener at steinaldermenneskene ofte bare trengte å jobbe et par timer om dagen for å skaffe mat til familien på boplassen:

– Det var et godt liv. Klimaet var varmere og fuktigere enn i dag, mer som det vi ser lenger sør på kontinentet. Det var mer løvskog, og ikke is på vann og fjorder. Og det var altså nok av mat i skogene, og i havet.»

Gjennomsnittlig levealder på den tiden (7- 11000 år siden) var relativt kort på 40 år, grunnet sårbarhet for sykdom, infeksjoner og voldsom død, men livet ser altså ifølge arkeologien ut til å ha vært godt for de som fikk oppleve et tynt befolket nordisk naturparadis da siste istid ebbet ut.

Les hele reportasjen her

Se og den gode serien Akeologene som tar opp tema fra Norges forhistorie

 

Relatert

Førkristne riter og offeranlegg – NRK Museum

Mumier av europeisk opphav funnet nord for Tibet

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

$
0
0

justin-bieber2012_1280x1024_

Har toget gått, er vi for alltid bundet til et postmoderne meningsberøvet helvete uten mening fylt av etterliginger av etterligninger som ikke en gang fantes? Er Justin Bieber et overmenneske, eller egentlig bare en postmoderne forestilling, et image  uten essens, men virkeligere enn virkeligheten?  Refleksjoner over det postmoderne har for lengst gått av moten, men det betyr ikke at de ikke har noe for seg i en tid hvor virkelighet synes å bety stadig mindre. 

Av Ivar Sagbakken, redaksjonsmedlem KULTURVERK

«The futility of everything that comes to us from the media is the inescapable consequence of the absolute inability of that particular stage to remain silent. Music, commercial breaks, news flashes, adverts, news broadcasts, movies, presenters—there is no alternative but to fill the screen; otherwise there would be an irremediable void…. That’s why the slightest technical hitch, the slightest slip on the part of the presenter becomes so exciting, for it reveals the depth of the emptiness squinting out at us through this little window.» – Jean Baudrillard.

«Man blir ikke populær fordi man kan noe eller er noe ekstraordinært, man er populær på grunn av populariteten. Det er populært å bli populær.» – Ivar Sagbakken

Da jeg var ung, som når sant skal sies ikke er så fryktelig lenge siden (til en viss grad, i alle fall fysisk, er jeg det vel fremdeles), var det å reise med tog noe mytisk, noe fantastisk, som en mulighet til å befinne seg i en tidløs gjenstand som brøt seg gjennom rommet og slik frigjorde sinnet som befant seg der fra dets jordbundne anskuelsesformer. Man så verden rase forbi, avbrutt av tunnelpassasjer lik korte ormehull, og var ikke lenger en del av den. Likevel var man nettopp det. Kanskje var det slik at i stedet for å være avskåret verden, var man så inne i den at gravitasjonen opphørte. Man var til stede. I verden og seg selv på en gang. Uavhengig, men samtidig selvforsynt. Og man kunne konsentrere seg om ting man vanligvis ikke hadde tid til. Som å lese en bok, glane formålsløst ut av vinduet, ta inn synet av åser, fjell, skoger og innsjøer, snakke fortrolig og personlig med fremmede, dykke dypt ned i et musikkstykke, virkelig smake på maten man hadde tatt med seg etc. Det var i det hele tatt noe veldig virkelig ved det å ta tog. Ja, for mitt vedkommende er det fortsatt det. Men jeg har forstått at dette har endret seg. Kulturverk har også tidligere hatt tekster med tog i sentrum, og etter min siste togtur har tilliten til at toget kan fremstå som et sentralt symbol og utgangspunkt for en vurdering av vår tid, fornyet seg. La meg gi et kort resymé.

Jeg steg inn i en av vognene som skulle trekkes opp Østerdalen på påskens siste dag, og billetten min førte meg til en kupé hvor flertallet av medpassasjerene var yngre enn meg selv. Antakeligvis studenter og elever på vei tilbake fra påskeferie i området rundt hovedstaden. En av mine store gleder i livet, og en vane jeg tilla meg under min tid som togreisende i det mer alkoholliberale mellomeuropa, er å sette meg ned i en togkupé med mine tre medbrakte sterkøl og en bok, og veksle mellom lesing og stille observering og iakttakelse av medpassasjerer, noe jeg gjorde også denne gangen. Dvs. jeg forsøkte. For etter ca. 15 minutters kjøring måtte jeg konstatere at denne scenen og dette skuespillet var kjedeligere enn hva jeg normalt er vant til, eller i det minste forventet. Der satt de alle sammen, med kroppene hensunket som oldinger, med headset på hodet og blikket boret ned i fanget hvor de holdt en eller annen dings som de tilsynelatende interagerte med. Og dersom de gikk lei denne dingsen tok de bare opp en ny en, kun annerledes i størrelse, og gjenopptok den samme atferden. Selvfølgelig overdriver jeg min gammelmannsholdning til det påtatte her, jeg er jo selv i besittelse av liknende dingser, men den kollektive utførelsen jeg her var vitne til var rar og fremmed. Og kjedelig. For en observatør var den overraskende og skuffende kjedelig. Riktignok var det minipris, men jeg forventet rett og slett mer enn dette av de norske statsbaner. Det var livløst.

Men så skjedde det noe. Vi kom til Eidsvoll. Det var som om noe uhyggelig nærmet seg. Jeg hadde merket uroen allerede noen minutter før, men dramaet slo ikke ut i full blomst før det som tydeligvis hadde føltes problematisk for mange rundt meg en god stund allerede – oldingkroppene hadde begynt å rykke sakte hit og dit, som om sittesåret begynte å klø eller stomiposen var i ferd med å overfylles – ble annonsert offisielt over høytaleranlegget: ”Vi beklager problemer med det trådløse nettverket som skyldes tekniske problemer. Vi håper å ordne problemet så snart som mulig”. Men de ordnet det ikke snart. Hoder begynte å ryste, munn og neser snøftet og stønnet, øyne gravde seg opp innunder hevede øyenbryn, hender slo tomt ut i luften. Og endelig kunne antydninger til menneskelige stemmer høres. Klagesanger. Over nsb. Over tiden vi lever i og at den teknologiske standarden ikke levde opp til denne. Før det stilnet litt da én kar mente å se snev av dekning. Hodene tilbake i bønnestilling. Men nei, det var bare et blaff. Håpet svant hen, og revolusjonsstemningen fra tidligere svant med den. Og av det jeg kunne forstå forsvant de inn igjen i de samme dingsene, nå uten internettilgang. Hovedsakelig spill, og noen filmer. Men det interessante ligger i det som deretter skjer. Etter fem minutter går de fleste lei av denne aktiviteten. Filmen ble for langvarig og spillet for overdrevet kompulsivt gjentakende. Dessuten gikk den ene tom får strøm på sitt redskap, noe som førte til et fysisk utbrudd ikke ulikt det man ser av mennesker som har fått maur innenfor klærne, eller som er blitt påført lus og lopper. Så en redningsmann i en kameratgjeng på fire bryter stillheten ved å spørre kameraten rett overfor hvilken modell han nå sitter med i hendene. Spørsmålet blir, tross dets mangelfulle referansehenvisning, forstått.

Tribeca Disruptive Innovation Awards - 2012 Tribeca Film Festival

Og jo da, det kunne kompisen fortelle, samt greie ut om alle fordeler man kunne oppnå med det som syntes å være en fersk anskaffelse. Den andre forteller også om sin, og etter litt har alle de fire kameratene gitt hverandre innsikt i hverandres digitale redskaper. Deretter litt stillhet igjen. Før den samme mannen, tydeligvis den eneste av dem som har fått nedarvet såpass med sosiale gener til å kunne fange opp det pinlige ved en slik stillhet, igjen bryter isen med å gjenfortelle noe han har lest eller sett på facebook. Og det viser seg at de andre guttene også har ting å fortelle derfra. Hvilket hell! Så da går praten knotete fremover. Samtidig sitter jenta i setet ved siden av meg, som tydeligvis er på vei tilbake til sin militærtilværelse på Rena, og tegner på sin mobiltelefon. Hun tegner et hjerte. Fargelegger det fint og lagrer filen, før hun går over til å tegne en strekmann i et strekhus. Fargelegger det også. Mens gutta i firemannsavdelingen nå diskuterer en fest de alle har deltatt på, fortalt gjennom hvordan den er blitt fremstilt på facebook. Bare så dumt de ikke har tilgang til internett. Så de begynner å diskutere en annen fest. Og slik går det oppover Østerdalen. De snakker om hvordan festene blir snakket om på internett. De snakker om det som blir snakket om en fest de selv deltok på. Og rundt dem sitter mennesker halvt nevrotiske grunnet mangelen på omtalte internett og halvt lyttende til firerbanden, som i en transe.

«Toget, som før var et fristed, er nå blitt et fengsel. Generasjonen jeg delte kupé med holdt ikke ut stillheten. De holdt ikke ut fraværet av teknologien, rettere sagt: de holdt ikke ut samværet med seg selv»

Halvt nede i den andre sterkølen begynner man derfor å fundere. Jeg kom til å tenke på en filmreferanse jeg en gang hørte en amerikansk professor ga i forbindelse med det postmoderne mennesket, nemlig ”The Clockwork Orange”, hvor hovedpersonen Alex (spilt av Malcolm McDowell) slår fast at blod ser mye virkeligere ut på film enn i virkeligheten. Altså: det lyserøde, tyntflytende, rene blodet man ser spruter på film, er mye mer virkelig enn den mer mørke, tykke varianten vi vil se dersom vi åpner opp en menneskekropp i virkeligheten. Festen kompisene hadde vært på var mer virkelig i sin kopi i digital form, enn den var i virkeligheten. For det er kopien de forholder seg til. Det er den de snakker om. Den gjenfortalte, sminkede, simulerte virkeligheten. Ikke den levde. Det er akkurat som da en venn av meg kom i skade for å løpe på en nrk-reporter ved Østbanehallen i fjor sommer, og fikk vite at han kom til å havne på dagsrevyen samme kveld, noe han uheldigvis nevnte for sin mor og far da de ringte og lurte på når guttungen var ventet til stasjonen nede i bygda og trengte skyss. Resultatet ble at han måtte gå hjem fra stasjonen da de hjemme ikke kunne risikere å gå glipp av å se sønnen sin på tv. Da han kom hjem like etter dagsrevyens slutt hadde han ropt bittert til gamlingene som nå satt som limt til værmeldingen: ”nå, hvordan går det med meg?” Forlatt til fordel for sitt eget tegn, sin egen replika, hadde han stått alene på stasjonen. Postmoderniteten kom offisielt til Trøndelag den dagen.

Man kan på sett og vis forstå foreldrene til min venn. Det er stas at sønnen er på tv. Og de må få med seg hvordan han framstår, slik at de er forberedt til naboenes snakk og spørsmål omkring den store begivenheten dagen etter. Men det som skjer på toget er mer tankevekkende. Toget, som før var et fristed, er nå blitt et fengsel. Generasjonen jeg delte kupé med holdt ikke ut stillheten. De holdt ikke ut fraværet av teknologien, rettere sagt: de holdt ikke ut samværet med seg selv. De begynte bokstavelig talt å klø i kroppen. Da jeg var liten og hadde glemt tegneseriebladet mitt hjemme før vi dro på ferietur så surnet jeg i et par minutter før vi barna fant på noe annet å gjøre. Og dersom det samme skjedde med walkman’en noen år senere var det selvfølgelig dumt, men man fant da saktens på andre ting å gjøre. Hvorfor er det slik at dagens oppvoksende generasjon faktisk legger seg ned og nærmest gir opp dersom de taper disse redskapene av syne? Hvorfor er de så viktige for dem? Hva gjør dingsene med dem? Hva gjør det med oss? Og hvem er tjent med det?

«Problemet med all filosofi som dreier rundt postmoderniteten, er at sannhetsbegrepet i seg selv skal forsøkes forsvart i en tid hvor Nietzsche for over hundre år siden viste oss at gud hadde dødd.»

Ironisk nok var boken jeg hadde brakt med meg på toget den dagen en antologi med tekster fra 1900-tallets europeiske filosofi. Ikke det mest dyptpløyende verket der ute, men grei toglektyre. Ironien ligger i at jeg nettopp var kommet til kapittelet om Baudrillard. Det ble aldri lest, grunnet dramaet som utspilte seg rundt meg, men tilfellet var nok til å bekrefte at sammentreffets tråder ikke har visnet fullstendig fra denne verden ennå. I følge Baudrillard er definisjonen på det som er virkelig, at det kan kopieres eller simuleres. Jeg kan lage et kart over norskekysten, jeg kan kopiere bibelen og jeg kan simulere et beinbrudd. Men alle kopiene er meningsfulle fordi de refererer til noe virkelig. Noe jeg faktisk kan oppleve, og erfare, noe som finnes der på ordentlig, helst noe fysisk. Dette er i og for seg uproblematisk. Problemet oppstår når forholdet mellom det virkelige og det simulerte blir mer og mer diffust, og symbolene får mer og mer makt på egen hånd. Kopien løsriver seg fra modellen og skaper seg et eget liv. Et eksempel Baudrillard selv bruker i sin bok ”Simularca and Simulation”, fra 1981, er Disneyland. Et velkjent sitat fra boken lyder:

«The Disneyland imaginary is neither true nor false: it is a deterrence machine set up in order to rejuvenate in reverse the fiction of the real. Whence the debility, the infantile degeneration of this imaginary. It’s meant to be an infantile world, in order to make us believe that the adults are elsewhere, in the “real” world, and to conceal the fact that real childishness is everywhere, particularly among those adults who go there to act the child in order to foster illusion of their real childishness.»

Disneyland er verken sant teller falskt, hverken virkelig eller uvirkelig. Det er hypervirkelig, som Baudrillard sier. Det er ingen kopi av noe reelt, heller ikke har det rot i noe mytisk meningsfult – som Valhalla eller Paradis – og likevel er det heller ikke fullstendig avskåret den virkelige verden. Disneyland har egne regler, egne vakter og sjefer, infrastruktur osv. Men det er ikke virkelig. Det er avskåret virkeligheten ved at, som Baudrillard sier, man inntar en gjennomført påtatthet, en absolutt uoppriktighet, og går med på hypervirkelighetens premisser, som blant annet sier at de har patent på barnet i deg – en patent som ikke har rot i virkeligheten, og som i virkeligheten gjør barnsligheten til de som er tilstede oppdiktet. Ikke falsk – som Baudrillard gang på gang påminner oss, siden referanserammen og reglene er endret, men oppdiktet, hypervirkelig. Dette er et sentralt fenomen for å forstå postmoderniteten, og til syvende og sist blir konklusjonen at det postmoderne virkelighetsbilde blir så flytende at det vanskelig lar seg definere av en forfatter som selv står i den og skriver om den. Når skillet mellom virkelighet og modell er visket ut, er da alt virkelig eller ingenting virkelig? Her mangler et klart svar fra Baudrillard. Likesom en klar kritikk av det postmoderne også uteblir i det meste av hans forfatterskap, selv om en slik tilnærming virket tydeligere mot slutten av hans liv.

Problemet med all filosofi som dreier rundt postmoderniteten, er at sannhetsbegrepet i seg selv skal forsøkes forsvart i en tid hvor Nietzsche for over hundre år siden viste oss at gud hadde dødd. Når virkeligheten sådan forandrer seg får man seg derfor ikke til å gjøre annet enn å forklare hva som skjer, som i en terapi som Wittgenstein foreslo at filosofiens eneste formål kunne være, og utelate den bastante kritikken av aktuelle virkelighet. En virkelighet som hypervirkeligheten, gir i en viss forstand mening, det er et spill med et visst meningsfullt innhold, slik at dommen over hvor vidt den representerer sannhet eller falskhet blir vanskelig når det Ene, altså gud i dette tilfellet, er borte. Men noe er unektelig galt i togkupeen på vei opp Østerdalen. Og det er galt fordi det Ene slett ikke kan dø, sett fra et epistemologisk ståsted, men at dets fravær på det eksistensielle plan er tilnærmet komplett.

Og det er komplett fordi vekselspillet mellom det subjektive og det objektive har nådd sitt bevissthetsmessige bunnpunkt. Mennesket begynte med en intuitiv følelse for det objektive, hvor myten lå levende i bevisstheten, ikke som et symbol, men som en kulturell fortelling. I tillegg var naturen gjennomsyret av det bevisste og det åndelige i en holistisk verdensanskuelse som understøttet en harmoni mellom det subjektive og objektive. Med logos – altså ordet, symbolet over alle symboler – sin innfart i (vesentlig) vesterlandsk kultur rett før vår tidsregning, brøt det subjektive og individuelle seg løs fra helheten, men hadde likevel kontakt med det objektive gjennom ordene og ordenes evne til å transcendere seg selv inn i det ordløse – til ideene. Forskjellen var at man nå måtte krige seg inn til det objektive gjennom ens egen individuelle bevissthet. Men så skjer det noe mellom 1600 og 1800 som trekker subjektet enda lenger vekk fra sin objektive virkelighetskjerne. Man begynner å tvile på egen eksistens. Man begynner å sverte friheten med henvisninger til den materielle vitenskapelige verden. Og ikke minst: symbolene fortettes. Ordene og redskapene er ikke lenger bare henvisninger til noe virkelig. Som tiden går er ikke mytene lenger kulturelle levende fortellinger. Heltene er ikke levende symboler på arketyper og ekstraordinær menneskelighet. Vi får maskiner, vi får teknologi, industri, kapital, kommersialisering, urbanisering, media, politikk, alle sammen fortetninger av det som en gang var symboler som sto for noe reelt og virkelig. En bil skal simulere føtter – bare raskere, penger skal simulere investering av energi – bare enklere, politikk skal simulere verdier, interesser, makt og regler – bare snillere, media skal simulere nyheter og underholdning – barre lettere. Men hvor lenge klarte vi å huske hva symbolene faktisk symboliserte? Ikke lenge. For de virket ikke lenge som symboler før de ble autonome simuleringer av hva de symboliserte. En bil er et nyttig fremkomstmiddel, greit nok.

Justin_bieber_someday

Gull som spare- og byttemiddel og reelt verdisymbol er også nyttig så lenge jeg ikke ønsker å få en halv kano som betaling for arbeidet mitt. Og ved å gi Ingmar Bergmann et filmkamera slipper jeg å vandre fra location til location for å bivåne ”Det sjunde innseglet” som teaterstykke. Dessuten er det ikke sikkert at værforholdene er like hver gang en ny publikumsgruppe kommer for å se Antonius Block spille sjakk med djevelen ute ved strandkanten. Det er simuleringer av en enkel fysisk realverdi. Og det er ikke det som er problemet. Det problematiske med den tredje historiske overgangen, nemlig inn til den postmoderne epoke, er at simuleringen lurer seg inn i sfærer den ikke hører hjemme, der den ikke er nyttig. Den investerer i områder vi ikke har bruk for den. I bevisstheten, i samfunnsstrukturen, i erfaringsvirkeligheten vår. Det er ikke nok at datamaskinen simulerer og lagrer informasjon, den vil også gjerne simulere og lagre menneskelige opplevelser, erfaringer, identiteter. Det mest nærliggende eksempelet har vi allerede gitt, nemlig firerbanden på toget. De diskuterer ikke festen de rent fysisk har vært på, men simuleringen av festen i form av bilder og videoklipp på facebook. De opplever og erfarer ikke festen før noen dager etterpå, hvor kommentarene har haglet inn og de ulike profilene på stedet har bekreftet sin tilstedeværelse på evenementet. Vi har her et eksempel så billedlig og tydelig at det nesten ikke er interessant.

«Men hva med denne Bieber? Denne androgyne, banale, komplett sjarmløse og identitetsløse popstjernen – skapt på og av sosiale medier, uten snev av selv et destruktivt budskap, kunstnerisk impotent og ufarlig – hva er det med denne gutten som får absolutt hele vår oppvoksende generasjons jenter til å miste all form for vett og forstand, sans og samling?»

Vi har et mye frykteligere eksempel i aksjon i skrivende stund, som rir landet vårt som en gjennomsiktig pest, nemlig fenomenet Justin Bieber. Det finnes de som forsøker å dysse de kritiske røstene ned ved å peke tilbake til Beatles og Elvis Presley, men det de glemmer er at disse tross alt representerte et oppbrudd, en viss ungdommelig revolt. I stor grad basert på seksualitet og popkulturell liberalisme – ja – men likevel ”noe”, en slags anarkistisk frihetstrang mot fastlåste borgerlige rammer. Men hva med denne Bieber? Denne androgyne, banale, komplett sjarmløse og identitetsløse popstjernen – skapt på og av sosiale medier, uten snev av selv et destruktivt budskap, kunstnerisk impotent og ufarlig – hva er det med denne gutten som får absolutt hele vår oppvoksende generasjons jenter til å miste all form for vett og forstand, sans og samling? Spørsmålet er faktisk viktig. For det stiller spørsmålet om hva som er i ferd med å skje med livene våre, med samfunnet vårt. Når simuleringen av ferdigheter og kreativitet når sitt ypperste punkt er det ikke lenger det simulerte, altså ferdighetene, som blir simulert, men simuleringen selv.

Billboard Awards-Performers

Man blir ikke populær fordi man kan noe eller er noe ekstraordinært, man er populær på grunn av populariteten. Det er populært å bli populær. Populariteten selv er blitt populær, en tendens som man i musikkverdenen kunne begynne å ane gjennom Elvis og Beatles til tross for at de også representerte noe reelt, inkludert ferdigheter, men som kanskje best lot seg bevitne av Madonna på 80-tallet og videre til boyband- og Britney-tendensen på 90-tallet, og som kulminerte med Lady Gaga og Justin Bieber 20 år senere. Den eneste forskjellen mellom dem er at Madonna og Lady Gaga til en viss grad bevisst og absolutt suksessrikt har skapt dette selv, mens de andre er blitt skapt av andre rundt dem. De representerer det samme som filmblodet Malcolm McDowell beskriver i Clockwork Orange, som de oppkonstruerte referanseløse såpeseriene vi glaner på i timevis hver kveld, som den sunne norske ungdommen på Paradise Hotel, som pornokulturen med sine blankpolerte overdimensjonerte mannlige og kvinnelige atributter, som Jurassic Park i 3D og Fifa 2013 på playstation, som fotballstudio etter tippeligarunden, som politiske valg og debattprogrammer på TV, som nyhetssendinger i samme medium, som kjemisk fremstilt dop, som mote, som kropp- og livsstilsprogrammer, som slankepulver, twitter og oppblåsbare barbara i biologisk materiale i alle etniske utgaver du kunne tenke deg, selv ”Avatar”-versjonen. De er alle simuleringens simuleringer. De er inkarnasjonen av Baudrillards hypervirkelighet. Det er ikke noe poeng i å lage sci-fi-filmer hvor roboter tar over verden lenger. De har allerede gjort det.

«Det er i dag vanskelig å få en ung gutt til å innse at kvinner ikke ser ut naken, enn mindre oppfører seg, slik de ofte blir portrettert i pornofilmer, selv etter at han har sett og opplevd en naken kvinne i levende live. Tilliten til den fysiske og levende opplevde virkeligheten svinner hen»

Men en robot kan være så mangt. Vi har roboter i den forstand at vårt bilde av virkeligheten ikke lenger er virkelig, men er en robotisk simulering som går på tomgang på egenhånd. Som nyhetene som gir oss et bilde av virkeligheten i en allerede politisk eller moralsk forutbestemt simulering. Et av Baudrillards egne prosjekt i så måte gikk ut på å skrive om golfkrigen gjennom utelukkende å se på cnn’s dekning av krigen. Han mente krigen allerede var forutbestemt, i det minste utfallet, og at krigen som krig egentlig kun fant sted på TV. Kommunikasjon og nyheter gir en form for ekstase som lever sitt eget liv i sin egen hypervirkelighet, og som vi forholder oss til i mye større grad enn hva sendingene er ment å simulere. Vi så lignende tendenser her til lands under 22-juli-hendelsen og dekningen den fikk i media i etterkant. På samme måte er den fysiske virkeligheten forandret gjennom samme media. Kroppene vi blir vist fram på TV og internett, i pornofilmer og blader, enten fotoshoppet eller selektert på ”naturlig” måte, har fått unge menn og kvinner til å se sine egne og sine nærmestes kropper som abnormale. Det er i dag vanskelig å få en ung gutt til å innse at kvinner ikke ser ut naken, enn mindre oppfører seg, slik de ofte blir portrettert i pornofilmer, selv etter at han har sett og opplevd en naken kvinne i levende live. Tilliten til den fysiske og levende opplevde virkeligheten svinner hen. Tilbake til krigssendinger på nyhetene er det mange ganger blitt fortalt om amerikanske soldater som har vendt hjem fra ulike kriger, som rapporterer at de ikke har følt krigen skikkelig før de har vendt hjem og sett opptak fra nyhetssendinger om krigen de selv har deltatt i på TV. I slike, og mange andre tilfeller utspiller virkeligheten seg robotisk og simulerende for oss alle i det daglige liv, der vi bombarderes med reklame og kompulsivt gjentakende informasjon i alle sammenhenger.

Men i en annen og viktigere forstand er vi selv blitt roboter. Ikke bare er vi eid av dem og deres hypervirkelighet som er mer virkelig enn virkeligheten, som Disneyland igjen er et godt eksempel på, men vi tar i stadig økende grad form av roboter selv. Vi er ikke deltakere i våre egne liv, men tilskuere. Vi identifiserer oss ikke lenger med hvem vi er og hva vi gjør, men hvor vi er og hvor vi gjør det. Vi er med andre ord institusjonaliserte. For så snart vi befinner oss i et system hvor det vi identifiserer oss med ikke er virkelig i en grunnleggende forstand – om simuleringen så er et kroppsideal eller en facebookprofil – må meningsinnholdet i denne identifiseringen, tom i seg selv, ligge i dens plassering i forhold til resten av de simulerte institusjonene. Jeg er ikke lenger en som er glad i friluftsliv, som elsker min kone og mine barn og ønsker å videreføre familieverdier bygget opp gjennom generasjoner, som liker å skrive, som interesserer meg for ulike kunstneriske uttrykk, som føler meg hjemme i naturen, er moralsk motstander av det å ta liv, opptatt av å lage sunn og god mat, og som på lørdager liker å gå på stadion for å se en fotballkamp. Jeg er i stedet en birkebeinerløper, gift med en vakker karrierekvinne, med en lykkelig og velfungerende familie med barn som går i privat barnehage, jeg kjører derfor en dieseldrevet stasjonsvogn med statoilkopp, jeg er en populær vellykket krimforfatter med mottaker av ulike priser, fast gjenger på litteraturhuset og styreleder for den lokale kunstforeningen, jeg stemmer på de grønne, er medlem i norsk vegan- og vegetarforening, handler på Meny, og er ihuga Vålerengasupporter. Jeg forholder meg til disse symbolene fordi jeg selv er et symbol på dem. Simuleringsringen er sluttet.

Denne institusjonaliseringen kunne bare oppstått i teknologiens tidsalder, som vi er mer enn godt inne i. For teknologiens premiss er at store deler av det menneskelige arbeid er overflødig, erstattbart. Traktoren erstatter hesten, melkeroboten erstatter budeia og bonden, kanonen erstatter bueskytteren. Og som vi vet er teknologien et produkt av vitenskapen, som i sin tid erstattet gud. Hele prosessen representerer én enkel utvikling, fra kvalitet til kvantitet. Fra villaks og fjord til oppdrettsanlegg og monstermaster. Fra det ene til det flerfoldige. Et forløp som i praksis betyr å erstatte, minimere, materialisere, forflate. Og teknologien har vært ekstremt effektiv i så måte. Alt som er overflødig og unyttig fra et materialistisk perspektiv skal bort. Fra et psykologisk synspunkt er dette en skjebnesvanger prosess ikke bare med tanke på vårt forhold til ting og arbeid, men også vår egen personlighet. Psykoanalysen representerer (dog overfladisk) i utgangspunktet en urgammel meditasjonsteknisk tradisjon som består i å gjøre jeget bevisst de underliggende og ubevisste faktorene i et menneskes personlighet og emosjonsstruktur. ”jeg’et” skal bli bevisst ”id”. Men i den teknologiske tidsalder er denne teknikken reversert.

«Jeg’et blir da, i stedet for å hente sitt eget id opp fra dypet, en del av et kollektivt id, et kollektivt id fylt av tomme kulturelle inntrykk.»

For med teknologien og dens kvantitetsfokuserte verdensbilde befinner vi oss i en situasjon hvor bevisstheten selv forsvinner opp i sin egen hypervirkelighet, nemlig ved at dens innhold ikke lar seg føre tilbake til en underliggende meningsfull og objektiv struktur siden denne allerede er erstattet av et så mekanisk og komplekst språk, og samtidig må forstås i sammenheng med en så kompleks og kaotisk verden av inntrykk at den eneste løsningen blir å medisinere den med andre hypervirkelige medikamenter, enten den kommer kjemisk eller via media. Jeg’et blir da, i stedet for å hente sitt eget id opp fra dypet, en del av et kollektivt id, et kollektivt id fylt av tomme kulturelle inntrykk. Jeg sier tomme kulturelle inntrykk fordi kulturen også er hypervirkelig i en verden hvor vi snart er tom for natur å sidestille kulturen med og hvor teknologien også her har brutt med alle former for historie, ekte myte og tradisjon. Det kollektive id blir videre delt inn i ovenfor nevnte institusjoner, hvor jeg’et kan boltre seg i den ene og andre og definere seg selv som menneske ut ifra hvilken institusjon den nå tilhører – en institusjon som i sitt utgangspunkt er en oppkonstruert størrelse basert på kommersielle, mediaskapte, økonomiske og politiske krefter, fenomener som i sin tur er simuleringer av ekte kultur, ute av kontroll.

«Vi er i ferd med å tape oss selv. Både personlig og kulturelt. Finnes det noen utvei? En vei å komme oss vekk fra kynismen, skeptisismen og nihilismen på?»

Hele denne prosessen fører til en banalisering av både kultur og personlighet. Vi blir numne og sløve. Ironigenerasjonens dristige humor på 90-tallet har for lengst blitt udristig, platt og kjedelig. Bare ironien står igjen. Konsekvenser bryr oss ikke, angår oss ikke, verken innenfor natur- kultur- eller identitetsspørsmål. Kunnskap er heller ikke kunnskap lenger, det er informasjon. Kunnskap – erkjennelse – det å gjøre noe kjent for en, er erstattet av rader med svar man kan gi til en quizmaster. Alt er forflatet. Og slik må det bli når en kompleks helhet er delt opp i stykker som man nå deler med andre. Jeget hadde en bunn og et dyp med fint sammensatte emosjonelle, mentale og fysiske prosesser. Nå er dypet trukket opp til overflaten og angår oss ikke lenger personlig annet som symboler og institusjoner. Jeg er en arbeider, en student, en gammel, en ung, en tynn, tjukk, gal, frisk, syk, jeg tilhører en gruppe, som defineres ulikt fra uke til uke. Og nettet er så komplekst, det er så oppe i dagen, at jeg ikke rekker å snu meg før neste definisjon henger over meg. De gale ble i tidligere tider ansett som berørt av gud. I dag er de innelåst og medisinert, definert i forhold til hvilke piller de tar. Og vi andre ser slettes ikke ut til å uroe oss over faren for egen galskap. For det første fordi vi tar for gitt at noen order opp, at noen fikser oss, siden vi er institusjonaliserte og ansvaret nå ikke ligger på oss selv, og for det andre fordi den eksistensielle angsten er byttet ut, eller rettere sagt kurert, med kollektiv ekstase. Selv døden er institusjonalisert. Blaserte står vi foran vår egen grav i god tro om at facebookprofilen vår vil leve videre etter vår fysiske bortgang. Et fenomen som faktisk har blitt god business for enkelte selskaper som nå selger slike tjenester. No bullshit.

Justin-Bieber-SOMEDAY-justin-bieber-27953092-1440-900

Vi er i ferd med å tape oss selv. Både personlig og kulturelt. Finnes det noen utvei? En vei å komme oss vekk fra kynismen, skeptisismen og nihilismen på? Kanskje må vi transcendere simuleringen. Kanskje trenger vi symboler som transcenderer symbolene. For kanskje er det for sent å få oss tilbake til virkeligheten. Ifølge den noe pessimistiske Baudrillard selv er dette allerede for sent, siden virkeligheten (som simuleringene bruker som alibi for sin eksistens) nå er blitt en utopi og dermed selv en simulering. Noe vi i og for seg ser oftere og oftere innenfor bransjer som reiseliv og turisme hvor ”virkeligheten”, dvs. naturopplevelser, ”overlevelsesreiser”, ”tidsreiser” osv, blir solgt som en lukrativ vare. Det er med andre ord for sent å komme seg over og tilbake til virkeligheten når selv gud er blitt en attraksjon. Så kanskje det vi trenger er reelle kontrasymboler. Symboler som utsletter seg selv og sine like. Den stille handling, ikke-handlingen, ikke-symbolet, det gjennomført upolitiske, uideologiske, ulogiske.

«Vegen (Tao) som kan nemnas ved namn, er ikkje vegen utan endringar.

Det namnlause varp up jord og himmel; det vi set namn på, er mor til alt som er.

”Berre den ugriske kan sjå rett inn i det heilage”. Den griske får berre sjå frambringingane.

Det løynde og det frambringa har same utspring, men ulike namn når dei tonar fram. Til saman blir dei kalla det heilage, det er mysteriet over alle ting; porten til alle løynde gode.»

Tao Te Ching

I den siste filmen fra Matrix-trilogien kjemper motstandsbevegelsen tappert mot maskinene ved bruk av egne maskiner, men nytteløst. Tilslutt innser Neo (kristussimuleringen i filmen) – gjennom å erkjenne seg selv og sin skjebne – at han må frigjøre seg totalt fra the Matrix, det hypervirkelige, for å frigjøre verden. Kanskje må hver og en av oss gjøre denne jobben for å fri oss fra hypervirkeligheten. Ikke anskaffe oss nye ord eller ting, men fri oss fra de vi allerede har. For begrepene sannhet og løgn er ikke nok når deres innhold betyr sannheten om sannheten og løgnen om løgnen – den simulerte. Så om konklusjonen ikke er at vi alle skal gå hen å bli taoister – et simulert begrep i seg selv i vår tid, så er det i det minste at vi bør tenke før vi snakker, sette oss når vi kan gå, og nekte fremfor å agere. Simpelthen nekte dette samfunnet fremfor å agere mot det. Og det er det motsatte av nihilisme. Det er med mot-stand, ikke ustand, kampen skal kjempes. En kamp som ikke kommer til å handle om kvinners, arbeideres, ytringers eller klassers rettigheter og friheter, men om kampen for det virkelige imot det uvirkelige eller hypervirkelige. Det er vår fiende i en fremtid avkappet eksistensielt følt fortid. Og fremtiden er i stor grad allerede nåtid. Så sett deg. Sitt stille. Eller unn deg et gjensyn med Matrix-trilogien. Ja, hele trilogien.

 

Relatert

Gratulerer med dagen, Sexy Baby!

Passivitetens tidsalder eller hvordan leve bortenfor og med begrepene

PENETRER DITT HJERTE

BARE DU OG JEG, BEIBE

Essay: En mann, et liv og et luksushotell

Å du deilige endetid – eller Kali Yuga hele jula

The Slow Movement – Langsomhetens filosofi

$
0
0

Slowfood_Oda_Ramslauk

I flere år har jeg hatt en tanke om å utvikle en “langsomhetens filosofi”. Idéen oppsto som en reaksjon på det allestedsnærværende kravet om hurtighet, og opplevelsen av at tidsnød er den største av alle gledesdrepere.

Av Kjetil Svanemyr, redaktør av lokalavisen Folldals Marked, hundekjører, fjellklatrer og naturvenn. Har tidligere skrevet Beretningen om et varslet sammenbrudd

«En høytflyvende og akademisk refleksjon omkring langsomheten strider rett og slett mot det som må være ett av grunnprinsippene i langsomhetens filosofi: Det enkle og nære er av høyere verdi enn det fjerne og utopiske!»

Jeg forestilte meg at en filosofi om langsomheten måtte være både original og svært djupsindig, og derfor har jeg liksom ikke orket å sette igang. Kanskje aller mest fordi jeg er så utålmodig av legning, og det ante meg at det kunne bli svært tidkrevende å utvikle en slik tankerekke.

Men i dag fikk jeg plutselig en ny forståelse av problemet. En tanke oppsto mens jeg var ute og gikk med truger på pill råtten vårsnø … hvert steg var en øvelse i langsom bevegelse … det var uråd å forutse om det neste steget ville bære eller om jeg ville synke til bunns. Det hadde ingen hensikt å prøve å haste avgårde, jeg ville ikke komme langt uansett, og dessuten skulle jeg ingen steder … jeg skulle bare bevege meg, være ute så mange timer som mulig og sanse vårens langsomme ankomst…

Så slo det meg plutselig, at problemet antakelig er banalt enkelt: Langsomhetens filosofi må være veldig enkel, intuitiv og åpenbar! En høytflyvende og akademisk refleksjon omkring langsomheten strider rett og slett mot det som må være ett av grunnprinsippene i langsomhetens filosofi: Det enkle og nære er av høyere verdi enn det fjerne og utopiske!

Nå vet jeg at jeg slett ikke er den første som har prøvd å beskrive lengselen etter å leve og tenke langsomt. Det ligger så å si i tiden, og har gjort det i hvert fall helt siden starten på den industrielle revolusjon – den gang folk fryktet at støyen fra maskinene og de nye hurtiggående framkomstmidlene måtte være helseskadelig. De fikk mer rett enn de ante. Det aksellerende tempoet over alt i samfunnet utgjør i dag et større helseproblem enn noen klarer å overskue.

Filosof og idéhistoriker Guttorm Fløistad har vært en slags norsk fanebærer for “opprøret” mot den usunne høyhastighets-kulturen. I boka “Studier i langsomhetens filosofi” fra 2002 skriver han:

Det eneste som er sikkert, er at alt forandrer seg. Forandringstakten øker, den som vil henge med, må sette opp farten. Det er dagens budskap. Det kan være nyttig å minne om at våre grunnleggende behov aldri forandrer seg. Det er behovet for å bli sett og verdsatt. Det er behovet for å høre til, for nærhet og omsorg, for litt kjærlighet. Det er det bare langsomheten i mellommenneskelige relasjoner som kan gi. Skal vi mestre forandringene, må vi derfor pleie langsomheten og ettertanken. Deri ligger den egentlige fornyelse.

Slow Movement er en global reaksjon på at tida har blitt en stadig mer kostbar knapphetsressurs.

Internasjonalt har det oppstått en egen subkultur, under navnet “Slow Movement“, som visstnok startet som en protest mot åpningen av en McDonalds-restaurant i Roma. Bevegelsens hovedidé er å leve det moderne liv i et mer balansert tempo og ikke la seg rive med i det moderne tidsracet som har sitt utspring i den moderne industrialismen. Målsettingen er å finne metoder for å sette ned tempoet, og i stedet leve rikere og mer produktive liv.

Slow_Food_flyer_front_xs_utenkant

Slow-bevegelsen har en stadig voksende tilhengerskare verden over og har fostret sub-kategorier som Cittaslow (Slow cities) og Slow Food. Også i Norge har vi begynt å se Slow-fenomenet, gjennom slow cities og slow food. Byer som Levanger og Sokndal har knyttet seg til “Citta Slow” – langsomme byer som lar slow-filosofien påvirke alle arenaer fra matproduksjon til byplanlegging. Norsk slow food- lammekjøtt fra Oppdal beskrives som verdens beste av utenlandske gourmetkokker. Den tidligere stjernekokken Morten Schakenda startet slow-bakeri i Lom. [Wikipedia]

Noen burde starte en revolusjon for å kreve tilbakebetaling av tiden vi går glipp av.

Wikipedia ramser opp en lang rekke samfunns-områder der slow-movement har gjort sitt inntog:

Bevegelsen fikk forøvrig grundig omtale i boka “Lev livet langsomt” (2004), som er skrevet av den canadiske journalisten Carl Honoré.

Langsomhetens filosofi. Jeg forestiller meg at den bør bygge på noen få grunnleggende prinsipper, og at man av disse prinsippene kan utlede en mengde praktiske og lettforståelige leveregler, som tilsammen kan angi kursen mot det gode liv:

1. Tid

Prinsipp: Ting tar tid. Akseptér og respektér langsomheten.

2. Avstand

Prinsipp: Det nære og enkle er ofte det beste.

3. Kvalitet

Prinsipp: Kvalitet er viktigere enn kvantitet.

4. Verdi

Prinsipp: Verdien av ting og handlinger kan ikke alltid måles i tid og kroner.

5. Bærekraftig

Prinsipp: Det varige er mer verdifullt enn det raskt forgjengelige.

6. Magefølelse

Prinsipp: Stol på magefølelsen når du er i villrede.

—————————–

Det morsomme med førsteutkast til nye ting og tanker er vissheten om at de vil forandre seg med tida. Tida går ikke fra oss. Tida er der, mens vi kommer og går – vi bestemmer sjøl vår egen hastighet.

Bildene over er fra den norske avleggeren av Slow Food,  et globalt nettverk for lokalmat og viser vårlig matauk av norsk Ramslauk i Kjaglidalen.    

 

Relatert

På tvers av Canada med tog – en reise med sjelen

Essay: Fremtiden tilhører gourmeten

Neslesuppe, vårmat av første klasse

Fra jord til bord – Øverlandel Økohelg 2012

Kortreiste berikelser

Flåmsbanen – en langsom vakker reise

Elvens hemmeligheter

Redd maten fra kjøleskapet – Tradisjonell kunnskap gir moderne løsninger

$
0
0

kjoleskapgamledager

Kjøleskapet er en oppfinnelse som ikke har eksistert lenger enn at mange nordmenn den dag i dag kan huske en hverdag uten kjøleskap. Mye ble enklere når kjøleskapet kom inn i alle hjem, men en rekke overlegne tradisjonelle oppbevaringsteknikker gikk tapt som følge av den lettvinte teknologien.

Veldig mange matvarer kan fint holde seg ute av kjøleskapet, og mange varer kan til og med ta skade av å stå for kaldt. Jo fullere kjøleskapet er, jo mer energi forbrukes, og feil oppbevaring fører til unødvendig sløsing med mat.

Teknologi kommer i ulike former, og ofte er det den enkleste teknologien som er den beste. Den koreanske designeren Jihyun Ryou har i prosjektet Save Food from the Fridge overført gammel muntlig kunnskap om grønnsaker og andre matvarer til elegante design som lar matens egne egenskaper styre hvordan den skal oppbevares.

Save food from the fridge

Paprika, aubergine, agurk og squash er egentlig frukter, som har det aller best ute av kjøleskapet, og aller best om du vanner dem lett hver dag. Ryou kaller dem frukt-grønnsaker, og lar dem henge på veggen i en av sine «kunnskapshyller». Epler utskiller ethylengass som får andre frukter til å modne raskere, men hindrer poteter fra å spire. En av hyllene har derfor en mørk skuff til poteter under et brett med epleholdere, noe som er veldig nyttig kunnskap nå som potetene spirer som verst. Litt ris holder kryddere tørre, og egg holder seg i lang tid utenfor kjøleskapet, mens en annen hylle har en vanningsstasjon for vekster som purre og vårløk, og lar rotgrønnsaker stå loddrett i fuktig sand. Kjennskap til hver veksts økologi og egenskaper gjør at de holder seg smakfulle lenger, og smart design og gode løsninger inspirerer til å ta bedre vare på maten vår, og bruke kjøleskapet mindre.

Les mer om prosjektet her.

Prosjektet inspirerer ikke kun til konkrete oppbevaringsløsninger, men får en til å tenke på vårt avhengighetsforhold til en forbruksteknologi som sluker strøm og byttes ut ved hver kjøkkenoppussing. Å øke sin kunnskap om matvarene gjør at man kan forstå mer av fortidens tradisjonelle løsninger, som ble utviklet gjennom generasjoner av prøving og feiling. Dette innebærer vanlig lagring såvel som tradisjonell konservering av kjøtt, fisk, bær og grønnsaker som i dag fungerer mer som smaksteknikker fremfor holdbarhetsteknikker. I en verden med kjøling i alle ledd fra drivhus og plantasjer på andre siden av kloden frem til våre egne kjøleskap i hjemmene, blir sesongenes sykluser gjort irrelevante, og tradisjonelle retter som kombinerer sesongens ulike råvarer mister sin mening. Med bevissthet omkring opphavet og egenskapene til maten vi spiser kan vi ta med oss det beste fra fortiden og bruke nåtidens teknologi på en skånsom og klok måte.

Av Oda Omholt

Sentralstatens nedgangstid

$
0
0

leviathan

De økonomiske, miljømessige og politiske problemene vi ser i alle de viktige økonomiene verden over er symptomer på at dype endringer er i ferd med å skje. Visse viktige trender som har vært dominerende i decennier er i ferd med å snu. Sentralstatens nedgang med de konsekvenser det har for velferdsmodeller vi idag tar for gitt vil medføre store endringer i nær fremtid.

Av Anders B. Asphaug

«Statens ekspansjon går selvsagt på bekostning av noe. De samfunnsfunksjoner som en gang lå hos lokalsamfunn, familie og sivile organisasjoner overtas av staten.»

«(…)Med stor sannsynlighet betyr dette for eksempel at dagens unge ikke kan regne med å få pensjon fra staten når den tid kommer. Vi kan knapt forestille oss et liv uten en sterkt nærværende sentralstat, men det vil være lurt å begynne å forestille oss hvordan vi skal klare oss uten det offentlige å støtte oss på.»

En av de viktigste trendene vi har sett i moderne vestlig sivilisasjon opp til i dag er sentralisering. Vi har sett sentralisering på mange områder: statens innflytelse og ansvarsområde har ekspandert. Vi har sett konsentrasjonen av makt i de store multinasjonale korporasjonene. Vi har sett det i overnasjonale organisasjoners (som for eksempel EU) ekspansjon. En annen viktig sentraliseringstendens har selvsagt vært urbanisering. Alle disse henger sammen i en stor makrotrend.

Som kjent er trenders natur ganske enkel: først går de opp, og så går de ned. Mer spesifikt er forløpet omtrent som en s-kurve:

S-Curve-

Enten det er en ny teknologi, en klesmote, utvinningen av en ressurs, eller en hel sivilisasjons utvikling er det slik at i begynnelsen går det relativt sakte, så får man en periode med hurtig vekst som så flater ut. Deretter kommer nedgangen. Når stagnasjonen kommer vil de strategiene som var effektive i ekspansjonsfasen ikke lenger gi de samme resultatene, og man vil måtte endre atferd. Man kan se dette mønsteret over alt i både naturen og i menneskesamfunn. Ingenting vokser inn i himmelen, og om ikke sentraliseringen er fundamentalt forskjellig fra alle andre trender, bør det ikke komme som noen overraskelse at også denne vil følge et lignende mønster. Det er altså mer et spørsmål om tid, enn et spørsmål om hvorvidt det vil skje eller ikke. Det vil skje.

Nå har jo denne trenden vart så lenge at vi har vent oss til den. Ennå er tilsynelatende alle maktsentra ytterst oppegående, og det vil være vanskelig for folk flest å forestille seg at så fundamentale omskiftninger er i gjære. Så selv om det for så vidt holder med et ganske kort blikk på verden i dag for å konstatere at mange av verdens sentraliserte maktsentra og organisasjoner sliter tungt, må vi se nærmere på nøyaktig hvor alvorlig situasjonen er for å forstå dette. Jeg skal her altså spesielt ta for meg sentralstaten. Først ser jeg på hva som har vært drivkreftene bak dens ekspansjon, og så på indikasjonene som fins på at disse drivkreftene er i ferd med å falle bort.

Sentralstatens ekspansjon

Over hele verden har sentralstaten altså fått en stadig større betydning for samfunnets og økonomiens virkemåte. Denne dominerende rollen er blitt tatt for gitt i hele Vesten. Selv USA, som går for å være den individuelle frihetens land, har etter hvert blitt belemret med en stor, tungrodd og uproduktiv statlig sektor.

Det er spesielt fire faktorer som har drevet statens ekspansjon:

For det første har vi fossile brennstoff. Uten energi kan vi ikke øke produksjonen og økonomiens størrelse. Olje og gass er en fantastisk energikilde (spesielt med tanke på energitetthet, men også fordi de er svært anvendelige bl.a. i kjøretøy), som har muliggjort økonomisk vekst, og dermed økt statens inntekter via skatter og avgifter.

En annen faktor er demografi. Med befolkningseksplosjonen som kom etter 2. Verdenskrig, ”Baby boom-generasjonen”, har staten i mange tiår hatt store skatteinntekter fra en svær yrkesaktiv befolkning, som har vært i overtall i forhold til de ”uproduktive” delene av samfunnet (eldre, barn, syke osv.). Dette er en av grunnene til at staten har kunnet tilby enormt gunstige velferdsgoder – helsetjenester, pensjon, trygd, osv. Dette tilbudet har igjen vært en viktig faktor som gjør folk mer og mer avhengig av staten, og mindre og mindre integrert i lokalsamfunnene (mer om dette senere i artikkelen).

Den tredje viktige drivkraften bak statlig ekspansjon er gjeld og «finansialisering» av økonomien. Ved å utstede obligasjoner har staten mulighet til å låne penger i det frie markedet. Ved å trykke opp penger kan staten betale det tilbake. Inflasjonen som resulterer av en økt pengemengde forblir skjult for befolkningen (en skjult skattlegging mao.). Gjennom muligheten til å skape penger nærmest ut av løse lufta kan staten finansiere sin ekspansjon uten å bry seg nevneverdig med den disiplin som ville vært nødvendig om pengemengden var begrenset ved for eksempel å være knyttet til en vare (som gull).

For det fjerde har vi statens inherente ekspansjonsimperativ. Ja, det å utvide sitt innflytelsesfelt er den eneste modusen den moderne staten kan være i. Statens ekspansjonstendens er med andre ord helt grunnleggende. For å forstå dette må vi ha to ting klart for oss. For det første innehar staten unik makt: den har monopol på legitim voldsbruk, og kontroll over pengemengden. Det ligger i sakens natur (dvs. maktens natur) at denne makten blir brukt. Makt er ikke noe man har, det er noe man bruker. For det andre må vi innse at det som gjelder for alle andre også gjelder for de individer og institusjoner som staten består av: vi søker alle å minimere risiko og å maksimere gevinst. For staten representerer alt som befinner seg utenfor dens kontroll en risiko. For å minimere risikoen som ligger i alle samfunnsstrømningene som resulterer av individers og lokalsamfunns forsøk på å overleve og trives, vil staten uvegerlig bruke sin makt for å styre og/eller undertrykke samfunnet. Om den skal beholde sin makt, må den altså bruke den til å styre eller undertrykke det som potensielt kan velte den. Ved å inkludere det som kan kontrolleres i dens innflytelsessfære muliggjøres en overføring av risiko til andre enn staten, enten det er snakk om andre land eller til befolkningen for øvrig. Det medfører også en type ensretting – en monokultur – siden statens føringer altså begrenser mangfoldet.

Europarådet

Maktfordelingsprinsippet øker statens makt

En interessant dynamikk i denne sammenhengen er at den mekanismen som er beregnet på å begrense statens makt, faktisk fungerer motsatt: den fungerer som en oppmuntring for stadig å søke mer. I det at befolkningen har gitt staten unik makt (altså monopol på voldsbruk og kontroll over pengene) ligger det en ”samfunnskontrakt” og en risiko. Statens oppgave, samfunnskontrakten, er å beskytte befolkningen fra ytre aggressorer og indre farer (tyveri, svindel, og andre former for kriminalitet). Risikoen ligger selvsagt i det at staten selv kan bli predatorisk, og en fare for sin befolkning. For å kontrollere denne risikoen har vi maktfordelingsprinsippet: statens makt deles inn i den lovgivende, utøvende og dømmende myndighet. Dette maktfordelingsprinsippet er tilsynelatende briljant. Vi ser for eksempel tidvis at staten dømmes til å utbetale erstatning til ofre, og lignende eksempler på at systemet fungerer som det skal. Imidlertid kan vi ved nærmere ettersyn også se at denne tredelingen konstituerer en konkurransesituasjon. Ja, det er sant at de tre delene tidvis kjemper mot hverandre i små slag, men denne kampen gjør også at hver enkelt instans har insentiv til å øke sin innflytelse. Sett under ett medfører altså denne begrensningsstrategien ikke begrensning i det hele tatt, men stadig ekspansjon gjennom konkurransen om å dominere mest mulig effektivt!

Kapitalens innflytelse

«Few men have virtue to withstand the highest bidder.» George Washington 

Tross at staten besitter enorm makt, har de enkeltpersoner som jobber innenfor staten relativt begrensede ressurser til sin rådighet. Staten er selvsagt ikke en monolittisk enhet. Den består av mange forskjellige institusjoner, som igjen består av byråkrater og politikere som mottar lønn for sine tjenester. Disse enkeltpersonenes tilgang på ressurser er begrenset (statlig ansatte har som kjent jevnt over dårligere lønn enn sammenlignbare ansatte i privat sektor). Kapitalmakten har på sin side få slike begrensninger. Pengetilgangen i større firma er enorm sett med en privatpersons øyne. Denne kombinasjonen av at enkeltindivider og grupper innenfor statssystemet har stor makt over samfunn og økonomi, at deres lønn er begrenset, mens den private kapitalen ikke har de samme begrensningene, gjør systemet sårbart. De aller, aller fleste har tross alt en pris, dvs. et punkt hvor moralen trer tilbake for egeninteressen. Dermed blir det å søke innflytelse innen staten en uimotståelig fristelse for de private aktører som har noe å tjene på dette. Karteller og industri som ønsker å oppnå en monopolsituasjon, eller i det minste å begrense sin konkurranse, kan relativt lett anvende sine enorme ressurser til å kjøpe seg innflytelse. En, for dem, beskjeden investering i lobbyvirksomhet og gaver til politikere kan gi enorm gevinst gjennom reguleringer som gir konkurransefortrinn, redningspakker, eller andre fordeler. Her nytter det ikke å peke en moralsk pekefinger på disse bedriftene. De tilpasser seg rett og slett til systemet, og om én bedrift ikke gjør det, vil alltids en annen gripe muligheten, og dermed utkonkurrere den som ikke gjorde det. Vi må se på spillereglene i systemet, ikke på enkeltaktørers adferd innen disse reglene.

Norsk mat, slutt med prat - Bondelaget

Lokalsamfunnenes nedgangstid

Statens ekspansjon går selvsagt på bekostning av noe. De samfunnsfunksjoner som en gang lå hos lokalsamfunn, familie og sivile organisasjoner overtas av staten. Det at styrken og vitaliteten i lokalsamfunnene og det sivile samfunn har atrofiert forstås av mange som uavhengig av statens aktiviteter, men dette er ikke tilfelle. Staten søker aktivt å bygge ned disse nettverkene og strukturene ved å overta deres funksjoner. Husk at alt som er utenfor statens kontroll er sett fra dens ståsted en potensiell risiko.

På overflaten ser denne utskiftingen ut som et fordelaktig bytte. Å bygge et lokalsamfunn er en rotet prosess hvor man må investere mye av seg selv uten noen garanti om å få i like rikt monn tilbake, om man får noe i det hele tatt. Staten derimot synes å være i stand til gi slike garantier. Det å betale skatter og avgifter er kanskje noe vi klager over, men all den tid skatten trekkes direkte fra lønna, og all den tid de tjenester og goder som vi tilbys er så verdifulle virker det som om statens løsninger er langt bedre enn kaoset som ligger i lokalsamfunnet. Vi slipper å inngå i (ofte vanskelige og konfliktfylte) relasjoner med nabolag og familie, og kan nyte såkalt individuell frihet. Under overflaten gjør denne friheten oss imidlertid mer sårbare. Vi står som enkeltindivider alene, avhengig av staten. Med andre ord vi står ikke i sterke og sunne nettverk med personlige relasjoner til de som har innflytelse på vår situasjon, men med golde kontraktuelle relasjoner til en (tilsynelatende) upersonlig stat.

Dette gjør oss ikke bare sårbare med hensyn til vår materielle eksistens. For eksempel gjør det at vi får en svakere sosial identitet. I mangel av en positiv identitet som springer ut av et nettverk av relasjoner hvor man inngår med en funksjon og sosial rolle, tyr vi til konsumkulturens identitetsubstitutter. Vi kjøper oss en identitet gjennom visse merkevarer eller konsummønstre. Sub-kulturer, gjerne ungdomskultur, som oppstår overtas gjerne av kapitalkrefter. Hip-hop er et slikt eksempel. Ved å tilby hip-hop-artister som 50-cent fete kontrakter kontrollerer man et potensielt uromoment. Risiko avverget, og en ny inntektskilde oppstår. Elementer fra noe som var en genuin kulturstrøming blir så utvannet og solgt som varer verden over. Ungdom i Oslo eller Cape Town kan deretter få en illusjon av å tilhøre noe større enn dem selv, en underkultur, ved å konsumere en viss type klær, musikk og filmer. Vi ser her hvordan staten og kapitalen inngår i et partnerskap hvor begges interesser er tjent av den monokulturen som er resultatet.

Selv om denne utviklingen selvsagt påvirker hele samfunnet er det særlig er menns tradisjonelle funksjon som har lidd under dette. Velferdsstaten gjør at menns tidligere helt nødvendige funksjon som beskytter og forsørger av kone og barn blir overflødig. Kombinert med en tendens til å overfokusere på kvinners helse og velferd fremfor menns, utgjør dette bakgrunn for at menn stort sett over hele verden har fra tre til syv ganger så stor sannsynlighet for å dø som et resultat av selvmord enn kvinner. Dette oppsiktsvekkende faktum mottar svært lite oppmerksomhet sett i forhold til hvor alvorlig det er, og i forhold til andre helseproblemer for menn (som HIV/AIDS). Det er også stort sett alltid menn som har stått bak større samfunnsendringer, så sett fra statens ståsted er det ytterst viktig å kanalisere maskuliniteten inn på områder hvor den ufarliggjøres. Det fins få eksempler som er grellere og mer direkte i sin illustrasjon av dette enn denne reklamen fra bilmerket Dodge:

 

 

Samfunnet som økosystem: Hvorfor monokultur er skadelig

En av grunnene til at sentraliseringens tid er på hell har å gjøre med hvordan økt sentralmakt har en tendens til å føre til ensretting og monokultur, noe som gir stabilitet på kort sikt, men økt systemisk risiko på lengre sikt. Denne ensrettingen er noe staten og dens allierte gjør for å minske det den oppfatter som risiko: den sunne ustabiliteten som kjennetegner et bærekraftig økosystem. Når disse kreftene undertrykkes blir systemet tilsynelatende stabilt, men under overflaten bygges trykket opp. Det bygges opp fordi endring er en iboende kvalitet ved alt som lever, og alt som er statisk i et bevegelig system vil før eller siden falle. Systemet må ha mulighet til å tilpasse seg disse endringer. Denne prosessen av tilpasning og sunn ustabilitet består av risiko, trussel, prøving og feiling, feedback, fluktuasjoner, variasjon, volatilitet, mutasjon, innovasjon, eksperimentering, konkurranse, transparens, naturlig utvalg, ansvarlighet osv.

For å ta et helt konkret eksempel: boligbygging er i dag strengt regulert. Snakker man med en arkitekt vil man få høre at svært mye av jobben består i å forholde seg til regelverk, for så å bruke fagkunnskapene som arkitekt nærmest som en biaktivitet. I et så gjennomregulert miljø, hvordan kan arkitekter kunne eksperimentere, for eksempel for å komme fram til innovative enøk-løsninger? Kun innenfor noen ganske få forskningsmiljøer vil dette være mulig. Men det et økosystem trenger er frie tøyler til å prøve og feile og la mangfoldet blomstre. I jordbruket er alt fra melkekvoter til kulturlandskap også strengt regulert. Kan dette være grunnen til at vi har sett lite lønnsom innovasjon innen dette feltet? Systemet vi har nå synes å fremelske kreativitet primært i forhold til det å søke tilskudd fra staten (dvs. ikke egentlig kreativitet, men kjennskap til regelverket og hvordan man kommuniserer med byråkrater). Det er ikke denne typen kunnskap fremtiden vil avkreve oss.

Drivkreftene viker unna – staten krymper

Vi har sett at drivkreftene bak statens ekspansjon har vært billig olje, demografi (baby boomerne), gjeldsbasert ekspansjon, og statens unike maktposisjon og fundamentale ekspansjonstendens.

Peak oil

Som tidligere beskrevet klarer verden ikke lenger å produsere olje i stadig økende mengder. I mange tiår har vi befunnet oss på s-kurvens bratte parti, mens den nå har flatet ut (fra ca 2004):

WEO-graf-jpg

I Norges tilfelle har oljeproduksjonen vært nedadgående siden ca 2000. Tross de store mediaoppslagene om nye ”gigantfunn” i Nordsjøen gjør ikke disse funnene at trenden snur. Når produksjonen fra nye felt starter er det tvilsomt om de kommer til å være i stand til å gjøre opp for nedgangstrenden. De gjør nedstigningen litt mindre bratt. Som nevnt helt i begynnelsen, det er dette som kjennetegner stagnasjons/nedgangsfasen: det som før ga gode resultater, i dette tilfelle leting etter nye felt, monner ikke lenger – nye funn makter ikke å snu trenden. Dette gjelder i like stor grad for verdens samlede oljeforekomster som for de som fins på den norske kontinentalsokkelen. Denne grafen viser hvorfor det må være slik:

Growing Gap 2010

De store oljefunnene er allerede gjort, og nedgangstrenden har vært klar i over 40 år (mens forbruket har vært stigende). For å bruke en metafor fra hagen: vi plukker først den frukten som henger lavest, og så beveger vi oss opp til de mer utilgjengelige når vi må. Dette betyr ikke at oljen tar slutt, langt i fra. Det er ennå enorme mengder igjen under jordoverflaten, men disse er langt vanskeligere og dyrere å utvinne (tenk på oljetragedien i Mexicogulfen). Peak oil betyr altså (i likhet med ” peak central state”) ikke at oljen plutselig forsvinner, men at den ikke lenger vil være billig, noe som vil gå ut over den økonomiske veksten. Staten kan dermed ikke regne med å finansiere sin stadige ekspansjon med økte inntekter fra en produktiv økonomi. Energien er livsblodet i økonomien, og minkende energi betyr krympende økonomi.

Eldrebølgen

Statistikken over befolkningsutviklingen i den vestlige verden taler et klart språk: vi står overfor en enorm eldrebølge. Dette gjelder alle de vestlige landene. Det at vi får stadig færre produktive skattebetalere (og tilsvarende flere uproduktive mottakere av pensjon) vil selvsagt gjøre det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde velferdsstaten. Kanskje kan arbeidsinnvandring bøte på noe av dette, men igjen: man kan ikke regne med at det vil snu trenden. Det er mange problemer forbundet med massemigrasjon. Bare her ligger det åpenbare begrensninger. Den kulturelle kompetansen som innfødte nordmenn har utgjør en enorm fordel for økonomien. Mennesker som har vokst opp under helt andre forutsetninger og med helt andre forståelsesmåter kan ikke uten videre steppe inn og sømløst ta over etniske nordmenns roller i økonomien. Dette betyr altså lavere skatteinntekter til statene, som dermed har færre ressurser til å håndtere den sosiale ustabiliteten som følger av at folk oppfatter at staten bryter sine løfter (som er det som skjer for eksempel i Hellas akkurat nå).

Gjelds- og finanskriser

Når det kommer til gjeld og finansialisering av økonomien ser vi også helt klare tegn til at trenden snur. Å ta opp nye lån gir ikke lenger de samme fordelene for økonomien. Tvert om ser vi, særlig i Europa, for tiden en svært alvorlig gjeldskrise som utspiller seg. For USA sin del taler denne grafen sitt klare språk:

Diminishing-Returns-121020091

Her ser vi at hver dollar lånt og investert i den amerikanske økonomien har gitt stadig minkende gevinst i form av BNP-vekst. Per tid er det faktisk slik at ny gjeld krymper BNP.

Alt dette er symptomer på at tre av de viktigste drivkreftene for statlig ekspansjon er i ferd med å vende nesa vekk. Det er viktig her å huske på at nedgang betyr nettopp dét. Det betyr ikke at vi ikke vil ha noe som ligner en sentralstat i fremtiden, men simpelthen at den vil være mindre. Konklusjonen bør være at statlig ekspansjon, selv om det altså er et grunnleggende imperativ for den moderne staten å ekspandere, ikke lenger vil være mulig i de kommende tiårene (i hvert fall ikke på samme vis som før). Med stor sannsynlighet betyr dette for eksempel at dagens unge ikke kan regne med å få pensjon fra staten når den tid kommer. Vi kan knapt forestille oss et liv uten en sterkt nærværende sentralstat, men det vil være lurt å begynne å forestille oss hvordan vi skal klare oss uten det offentlige å støtte oss på. Hvordan vil det være å måtte stole mer på oss selv?

Bildet over fra Thomas Hobbes, Leviathan, 1651

 

Relatert

Monsterprinsesser og andre psykopatar

$
0
0

Monsterprinsessa

Etter å ha lytta til samtalen Psykopatene blant oss (ikke alle har evnen til empati) hjå Levevei.no, mellom vert James Alexander Arnfinsen og psykolog Anne Brudevold, vart eg alvorleg oppskaka. Omgrepet ”monsterprinsesser”, meint som ei beskriving av trassige småjenter i førskolealder, fekk med eitt ei langt alvorlegare meining. For sanninga er at nokre av desse er framelska, med trykk på elska, barnepsykopatar. Dei er ekte monster, skjult bakom store barneaugo, søte oppstopparnasar og blonde krøller.

Av Øyvind Holmstad,  redaktør av bloggen Naturkonservativ

«(…)eller kan hende er det rettare å kalle det foreldra sitt store moglegheitsvindauge, er vidopent når barnet er mellom eitt og to år gamalt. Frå toårs alder vert dette vindauget raskt lukka, og har ikkje barnet fått dempa egoet sitt i dette tidsrommet er toget gått. Då har det vorte ein altoppslukande egoist, med andre ord ein psykopat.»

Og der satt eg med dotter mi på to år og to månader. Hadde eg avla fram eit monster? Hadde eg elska ho i hel? Kvifor lytta eg ikkje til det gamle visdomsordet om at ein tuktar den ein elskar? Eg trudde dette stamma frå Paulus, men etter eit lite søk på Google viser det seg at det er henta frå ordspråka 13,24 i det gamle testamentet. Med eitt prisar eg meg lukkeleg for den kortlunta kona eg har fått, mitt langsame totenske sinnelag passar nok heller dårleg ilag med barneoppseding. Kanskje er ikkje dotter mi, ho eg elskar so høgt, tapt lell?

Barnet sitt, eller kan hende er det rettare å kalle det foreldra sitt store moglegheitsvindauge, er vidopent når barnet er mellom eitt og to år gamalt. Frå toårs alder vert dette vindauget raskt lukka, og har ikkje barnet fått dempa egoet sitt i dette tidsrommet er toget gått. Då har det vorte ein altoppslukande egoist, med andre ord ein psykopat. Difor er stikkordet grenser. Aldri treng barnet grensesetting so mykje som i det andre leveåret, rett nok kjærleiksfull grensesetting, men for all del ikkje kjærleik åleine.

Det er underlege, nesten sjølvmotsigande, at viss barnet får for mykje kjærleik mistar det evna til empati. Aldri er det enklare å leva opp til Jesu kjærleiksbod om å elska nesten sin som seg sjølv, enn når ein held sitt eige vetle born i armane. Å vera streng, å setja grenser for dette vesle nurket, som du ikkje berre elskar som deg sjølv, men høgare enn deg sjølv, kan vera ei utfordring. Ikkje minst i eit velstandsland som Noreg, der kampen for tilveret berre er eit fjernt minne, og ein kan overause den vetle med tid og ressursar.

Anne Brudevold forklarar i intervjuet at evna til empati ligg i orbitofrontal cortex, og at grunnlaget for denne evna vert utvikla i det andre leveåret. Engelske forsøk konkluderer med at viss frøet til empati ikkje får rotfeste i dette tidsrommet, vissnar det hen og kan ikkje såast på nytt. Forsøk på å bota på skaden kan tvert om gjera vondt verre. So den harde sanninga er at eingong psykopat, alltid psykopat. Men når evna til empati fyrst er utvikla, anten denne er stor eller lita, kan ho både øvast opp og minskast seinare i livet.

Korleis kan naturen ha vore so tverr, so omsynslaus? Elles er jo menneskehjernen kjend for å vera særs plastisk. Eg trur det kjem av dei harde tilhøva menneska vart evolvert fram or, der det i kampen for tilveret ikkje var overskot til å dulla med ungane meir enn høgst nødvendig, samt at barna var del av ein utvida fellesskap, stammen, som alle var med å setja grenser både for foreldra og det vetle barnet. Under desse tilhøva fekk ungane ein genuin tilknyting både til foreldra og ein større fellesskap. Ei kjærleiksfull tilknyting med klare grenser, den beste oppskrifta for å få eit empatisk barn.

På same vis som vi i dag har ein fedmeepidemi hjå ungane våre, trur eg vi òg har ein psykopatiepidemi. Mengda av feittceller vert sett i barndomen og kan ikkje reverserast, om lag slik er det òg med psykopati. Evolusjonen tok beint fram ikkje omsyn til at mennesket ein dag skulle verta omgjeven av grenseslaus overflod, brotne slektskap og isolerte einebustadar. Psykopatar fanst neppe i dei gamle steinaldersamfunna, på lik line med at overvekt var eit ukjend problem.

Dei fleste har vel ein tendens til å tenkje om psykopatar som brautande karar med buskete augebryn, slike som Josef Stalin, men vonleg er det berre testosteronet som lurar oss. Utvilsamt, Stalin var ein psykopat. Det vert fortalt at han forakta den eldste son sin, og då sonen som ung mann freista å ta livet av seg, kula gjekk gjennom kroppen men han overlevde, håna Stalin han for dette òg. Med eit glis sa han: ”Ha, han bomma”, med det meinte han at han ikkje eingong greidde å ta livet sitt. Å vera i familie med Josef Stalin var ingen spøk.

Sonen til Stalin vart ein nevrotikar, neppe so rart. Og eg tenkjar; kan vi her sjå ein vond sirkel? Der borna til ein psykopat vert nevrotikarar som elskar ungane sine i hel, då dei overauser dei med den kjærleiken dei aldri fekk frå foreldra, slik at ungane deira i sin tur vert psykopatar att, nett slik som faren?

Men dei fleste psykopatar kan ikkje lita på styrken sin og brauta seg fram slik som Stalin, so dei tyr til andre taktikkar, ein mykje meir subtil vondskap. Dei er meistrar i å finna fram feila dine og bruka dei mot deg, slik at du tenkjer at kanskje har han/ho litt rett lell, og slik bryt dei deg sakte men sikkert ned. Det er ikkje noko ein psykopat ynskjer meir enn å få deg til å opna deg for han eller henne, å letta sjela di, for soleis å vende det dei har fått veta mot dei ved eit seinare høve. Nett difor vert so ofte svake menneske eller menneske i ein vanskelig livssituasjon trekte mot psykopaten, fordi desse stend fram som so flinke til å lytta, og dei overauser deg med traustnande ord slik at du held fram med å blottleggja deg sjølv. Stakkars deg!

Psykopaten kan vera det ynkelegaste menneske, eller det mest storarta, ho som er med i misjonsforeininga og tykkjest som det mest oppofrande av alle Guds barn. Ofte har psykopaten ein høg moral og eit godt omdøme i grannelaget, og kan vera sers intelligent. Men han eller ho kan òg ha eit intellekt nær null, slik at vondskapen deira nærast vert komisk, om lag som Stinky i Mummidalen. Det einaste dei har sams er grandiositet og manglande empati.

Diverre er speilnevrona i beste stand, so dei har ikkje noko problem med å spela at dei er lei seg, glade, endatil deprimerte. Men dette er berre eit intellektuelt spel utan nokon kjenslefylt oppleving. Speilnevrona sitt ein heilt annan plass i hjernen enn empatien. Difor kan dei spela empatiske, men dei anar ikkje kva empati er. Dei er ikkje til for andre menneske, det er berre andre menneske som er til for dei. Difor endrar dei òg brått sinnelag viss du ikkje jattar med dei eller du går dei imot, då dei ikkje aksepterer at nokon stend i vegen for dei, eller aller helst ber dei på armane sine. Som menneskje har du inkje anna meining for dei enn å vera reiskapen deira, ein slave for deira lykke. Likeverd anar dei ikkje kva er. Dette av di dei ser seg som over alle andre, dei er dei største, dei beste, dei mest moralske, og er det noko som skjær seg i livet er det i alle fall ikkje deira skuld. Grandiositet og manglande empati, dette er dei to fremste kjenneteikna hjå psykopaten.

Sjølv er eg ein varm tilhengjar av inngruppe-demokratiet, slik dette er foreslått av humanøkologen Terje Bongard. Men viss det er slik eg trur at overflodssamfunnet og moderne samfunnsstrukturar fungerer som ein inkubator for utklekking av psykopatar, undrar eg kva for konsekvensar dette kan få for inngruppa? Er ein uheldig kan ein risikere å hamne i ei inngruppe med både to og tre psykopatar, neppe ei lukkeleg skjebne. Eg veit ikkje kva svar Bongard har på dette spørsmålet, men eg er viss om at det må diskuterast nøye før vi vonleg tek steget inn i inngruppe-demokratiet.

For dei som er interesserte i teologi vert det heile enda meir innvikla. Gjeld ikkje frelsesbodskapen for psykopatar, då dei er ute av stand til å kjenna skuld? For eit paradoks at den aller største kjærleiksgjerninga, då Jesus døydde på krossen for å gjenforeina menneska med Gud, ikkje skal omfatta barnet som mista evna til å erfara kjærleik av di foreldra misforstod kva det tyder å elska eit barn. Heller ikkje so rart, då vi i dag vert tuta øyra fulle av kor viktig det er å ikkje vera bråe men kjærleiksfulle, slik at ungen kan verta trygg på seg sjølv.

Eg kjenner meg svolten av all denne skrivinga og tenkinga, det kunne gjort seg med ein matbit. Knekkebrød med brunost er tingen. Dotter mi vil òg ha, men ho kastar brunosten på golvet og vil ha syltetøy. Men eg gjev ikkje etter no, kan hende står moglegheitsvindauget hennar enda på gløtt? Ho ligg på golvet og skrik etter syltetøy, men eg tek knekkebrødet og brunostskiva og seier at då vert det ingenting. Når ho skjønar at eg meiner alvor vert det lell greitt med brunost. Vonleg ville ho berre testa meg, truleg skjønar ho at eg har vorte strengare, eg har vorte so hard som eit farshjarta kan klare det.

Rett som det er tykkjer eg at eg ser ein kjærleg varme i augo hennar, og eg vonar det ikkje berre er eit fata morgana eg ser, men verkeleg empati. Kanskje ei frukt av temperamentsutbrota til kona mi, noko eg tidlegare klandra ho for? Eg er evig takksam til kona mi, som har gjeve meg dotter mi ikkje berre ein, men vonleg to gonger. Tek eg ikkje feil ventar det meg eit langt og godt liv i lag med dei begge. Vetlejenta mi eit monster, nei, det får eg ikkje til å stemma. Ho er berre ei prinsesse. Prinsessa mi!

 

Relatert

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

Gratulerer med dagen, Sexy Baby!

Motebevisste kvinner hykler om pels

SØPPELSIVILISASJONEN – VEKST SKAPER SØPPEL

Henry D. Thoreaus frihetsideal

$
0
0

Thoreau flytta ikke så langt utafor byen. Men han prøvde heller ikke å late som.

In anledning en dag hvor frihetsidealer virvles opp med flagg, masjer,  orkester og hurrarop, kan det vært verdt  å se nærmere på et annet mer stillferdig og inderlig frihetsideal. De siste to-tre åra har jeg gang på gang plukket Henry D. Thoreaus «Walden – livet i skogene» ut av bokhylla, både for å la meg inspirere, og for å få et bedre grep om hva han sto for, som tenker – og menneske.

Av Kjetil Svanemyr, frilans journalist og skribent , hundekjører, fjellklatrer og naturvenn. Har tidligere skrevet Beretningen om et varslet sammenbrudd

Mye av det jeg sjøl skriver kan betraktes som de reneste fotnoter til Thoreau. Selvfølgelig er det skummelt å ha et så intenst forhold til én forfatter. Det kan minne om å være hekta på Hamsun eller Kafka, to stilister i særklasse, som det er komplett umulig å etterligne, og samtidig forferdelig vanskelig å frigjøre seg fra dersom man først sitter i garnet.

Det er mye ved Thoreau som gjør at jeg føler meg i slekt med mannen. Jeg blir fascinert av at et intelligent menneske med mange slags talenter bruker praktisk talt hele sitt liv på å vandre langs stier og småveger i en liten provinsby, uten å utvise ambisjoner om å gjøre karriere eller skaffe seg jordisk rikdom av noe slag.

"Walden" av Thoreau har vært en av mine viktigste inspirasjonskilder gjennom de siste åra.

«Walden» av Thoreau har vært en av mine viktigste inspirasjonskilder gjennom de siste åra

Og så er det de litterære tekstene; energien og originaliteten i formuleringene: «Walden» er et vedvarende oppkomme av vittige, kloke, sarkastiske, skarpe og originale kommentarer til samfunnsånden, sivilisasjonen og enkeltmenneskets fortvilte kamp for å mestre sin egen eksistens.

Men ikke noe av dette hadde gitt forfatteren den posisjonen han har i verdenslitteraturen og filosofi-historien, om det ikke var for originaliteten og det evig-gyldige i tankene han frambrakte.

Henry D. Thoreau omtales ofte som filosof, men det kan reises tvil om betegnelsen er korrekt – i hvert fall dersom «filosof» er ment som en yrkestittel på en klassisk skolert akademiker. Thoreau var ingen akademiker, verken i ord eller gjerning. Hans «filosofering» er uløselig knyttet til hans liv som småby-beboer og omvandrende original, og så fjernt fra akademia som en intellektuell kan være. Det finnes gode holdepunter for å hevde  at Thoreau snarere næret skepsis enn beundring for de akademiske skrivebords- og forelesningsfilosofene.

I denne hytta prøvde Thoreau etter beste evne å leve i pakt med de idealene han forfektet som tenker.

I denne hytta prøvde Thoreau etter beste evne å leve i pakt med de idealene han forfektet som tenker

I «Walden» skriver han:

Vi har i dag professorer i filosofi, men ingen filosofer. Det er likevel beundringsverdig at noen kan forelese om dem som levde beundringsverdige liv. Å være filosof innebærer ikke bare skarpsindig tenkning, eller å danne skole, men å elske visdommen så høyt at man lever i samsvar med dens bud – det vil si et liv basert på enkelhet og uavhengighet, edelmodighet og tiltro. Å være filosof vil si å forholde seg til noen av livets problemstillinger, ikke bare teoretisk, men gjennom praksis.

Å være (ekte) filosof er å leve som man tenker. Smak på den! Kanskje er det denne holdningen, denne innsikten, som tiltrekker meg aller mest hos Thoreau, og som gjør at jeg beundrer ham så sterkt. Jeg har lest tekstene til andre filosofer med høyere rang i filosofihistorien, men ofte sitter jeg igjen med en emmen bismak av å være vitne til noe galt … ikke nødvendigvis i selve tankerekken, men i holdningen til livet, til det å være filosof. All filosofering burde leves ut, etterleves. Filosofering som er irrelevant for det praktiske hverdagslivet burde være uviktig. Vi trenger ikke tankene for tankenes egen skyld. Vi trenger å tenke for å leve bedre liv. Men å leve primært for å kunne tenke, det er å snu hele saken på hodet.

Slik jeg leser Thoreau stiller han opp et idealmenneske, snarere enn å utvikle en sammenhengende systemfilosofi. Det frie åndsmenneske – det er Thoreaus ideal. Hans store visjon er at enkeltmennesket skal makte å frigjøre seg fra vanene, forventningene, konvensjonene, det økonomiske slaveriet, den kulturelle overflatiskheten, og ta makten over sitt eget liv gjennom bevisste, aktive valg.

Han er ingen sosialist, snarere tvert om, han ville høyst sannsynlig fnyst foraktelig og følt stor sorg over det menneskesynet som dannet grunnlaget for de store sosialistiske/kommunistiske eksperimentene – som viste seg å bli så fatalt mislykkede. Men også det høyt prisede, men akk så forspiste og kvalmende sjøltilfredse sosialdemokratiet ville trolig vekket ubehag hos Thoreau: Å frigjøre arbeideren fra kapitalismens utbytting, bare for å gjøre ham til slave under forbrukskulturen og den vettløse moderne materialismen er rakt i mot alt hva Thoreau sto for.

Henry David Thoreau – en frihetsidealist.

Henry David Thoreau – en frihetsidealist

Thoreaus forestilte seg, og prøvde å etterleve, et ideal om indre, personlig frihet kombinert med materiell nøysomhet. En frihet som hver og en av oss må gjøre oss fortjent til gjennom ærlige, personlige refleksjoner, og deretter mest mulig konsekvente valg av verdier, holdninger og handlinger som samsvarer med det vi ønsker å stå for som hele mennesker.

Blir vi for opptatt av tingene i tilværelsen, så får tingene (pengene og den materielle rikdommen) kontroll over oss, og dermed mister vi åndsfriheten. Å bruke for mye tid og krefter på de ytre, overflatiske gjenstandene er farlig fordi det distraherer oss bort fra å vie oppmerksomheten mot det indre sjelslivet.

I så måte er han i slekt med de store eksistensialistene: det er gjennom aktive, bevisste valg vi så å si konstituerer oss som mennesker

For Thoreau sjøl var et ekte og nært forhold til naturen helt vesentlig. Hver dag vandret han timevis i landskapet rundt Concord, som «selvutnevnt oppsynsmann for snøstormer og regnskyll, og jeg gjorde trofast min plikt. Jeg var inspektør, om ikke av landeveiene, så i hvert fall av skogsstier og snarveier, som jeg holdt åpne med gangbroer over alle kløfter slik at de var farbare til alle årstider, overalt hvor spor av menneskeføtter beviste at de kunne benyttes».

Men Thoreau var også opptatt av at andre mennesker burde leve i pakt med den naturen vi alle er avhengige av, enten vi er bymennesker eller bor i en skog, i enden av den siste landeveg. Han var blant de aller første til å påpeke hvordan framveksten av industrien og en raskt ekspanderende forbrukskultur ville bli en trussel mot naturmiljøet, og dermed mot menneskenes livsvilkår i neste omgang.

Den kanskje aller mest siterte formuleringen Thoreau etterlot seg.

Den kanskje aller mest siterte formuleringen Thoreau etterlot seg

Men først og fremst var han konsekvent opptatt av at menneskene, hver enkelt av oss, skulle tenke og handle som sjølstendige, frie individer. Igjen og igjen advarer han mot, og harselerer over menneskenes tilbøyelighet til å søke trøst og ro i sedvanen og konvensjonene.

I noen tilfeller later det til at han anser idealet om absolutt åndsfrihet som et imperativ med forrang foran alt annet, både det sosiale ansvar og hensynet til miljøet:

Når mine sambygdinger av begge kjønn på så mange måter er viet til sine medmenneskers ve og vel, håper jeg at i hvert fall én kan unnværes til andre og mindre menneskekjærlige sysler. Man må ha et sinn for en slik type medlidenhet, som for ethvert annet her i livet. Og hva velgjørenheten angår, hører den til de fagene som er fullsatte. Dessuten har jeg gjort oppriktige forsøk i faget, men så underlig det enn kan høres, er jeg blitt overbevist om at det er noe som ikke overensstemmer med min natur. Jeg vil neppe med vitende og vilje svike mitt eget ansvar for å gjøre det gode som samfunnet fordrer av meg for å berge kloden fra utslettelse, og jeg tror at en lignende, men uendelig større karakterstyrke  på alle hold nå er det eneste som kan bevare den. Men jeg vil ikke stille meg mellom noe menneske og dets eget sinn, og til den som av hele sitt hjerte og med liv og sjel går opp i det arbeidet jeg unnslår meg, vil jeg si: Fortsett med det! – selv om verden skulle kalle det ansvarsløst, og det vil man høyst sannsynlig komme til å gjøre.

Satt på spissen kunne man kanskje si at Thoreaus ideologi er å ingen ideologi ha. La alle politiske ideologier og religiøse livssyn fare!  Hver enkelt av oss er alene, uten Gud, uten foreldre og ledere som kan fortelle oss hvordan vi skal leve. Å leve i pakt med seg sjøl, og med naturen, på en sånn måte at kloden blir et levelig sted også for alle andre – det er det eneste bud vi aldri kan tillate oss å synde mot.

Det som så å si redder Thoreaus ry som «naturfilosof» og en av de første «dypøkologene» er hans ubendige tro på at en sannferdig, personlig refleksjon nærmest med nødvendighet må føre til at vi innser vår avhengighet av å leve i en bærekraftig pakt med allnaturen. Vi mennesker vil, gjennom å tenke over våre betingelser, innse at vi er en del av naturen, og at vi er best tjent med å innrette oss slik at vi har ren mat å spise og rent vann å drikke.

Åndsfriheten må gjelde uavkortet – men de fleste kloke mennesker vil forstå at mennesket inngår i det store kretsløpet, når vi bare får tenkt oss grundig om. En absolutt fri ånd vil rett og slett ikke kunne tåle at tingene blir stående i vegen for den frie tanke. Fråtseri, overforbruk og materiell overflod er direkte drepende for den immaterielle åndsfriheten. Bare når vi befinner oss i intim og djup kontakt med naturen, det levende livet, kan tanken være fri … slik dyrene i skogen og fuglene på himmelen er uten stengsler.

Et interessant eksperiment kunne vært å se nærmere på det filosofiske og idéhistoriske slektskapet mellom Thoreaus ideal om det frie åndsmenneske og Nietsches overmenneske. Begge to stiller opp et utopisk mål for det levende nåtidsmennesket, nedtynget som vi er av daglige bekymringer og tankemessige sperrer.

Nietzsche:

«Så ti med alt dette snakk om guder! Men – overmennesket kunne dere skape! Av dere selv kan dere kanskje ikke skape overmennesket, mine brødre, men dere kunne omskape dere til overmenneskets fedre og forfedre: la dette være eders skapende vilje og ypperste skaperakt!»

Thoreau på sin side, lenge før Nietzsche, avslutter «Walden» slik:

Jeg vet ikke om enhver fullt ut vil fatte alt som her sies. Men slik arter den morgendagen seg som – uavhengig av tidens gang – vil kunne demre for oss. Lyset som blender våre øyne, er kun for oss et mørke. Bare den dag vil gry som vi er våkne nok til å møte. Det er mer demring i vente. Solen er ennå bare en morgenstjerne.

Walden Pond, den idylliske innsjøen i utkanten av byen Concord, der Thoreau bodde to år i ei lita hytte han bygde sjøl.

Walden Pond, den idylliske innsjøen i utkanten av byen Concord, der Thoreau bodde to år i ei lita hytte han bygde sjøl

Relatert

Nord, ikke sør

NATUREN, DEN FREMMEDE


Hjemmelaget leverpostei, usedvanlig enkelt

$
0
0

IMG_2100

Som nordmenn flest har jeg spist mye leverpostei fra barnsben av. Mange forskjellige slag har det blitt, og jeg anser meg nå så postei-erfaren at jeg kan konkludere med mitt inntrykk: Kvaliteten stinker. Det lures mye rart i norsk leverpostei, store mengder stivelse og sukker, råvarer av dårlig kvalitet, overprosesserte ingredienser, overdreven saltmengde, natriumnitritt, unødvendige konserveringsmidler og smaksforsterkere for å nevne noe.

Av Oda Omhold, redaksjonsmedlem KULTURVERK

I en periode slo jeg meg til ro med barndommens gule, runde – lett å oppbevare i skapet, rimelig, og ikke minst en mild og fullstendig kravløs smak. Men den strekker ikke til for en kresen gane, og er et livløst produkt stengt inne i steril hermetikk, som ikke gir en noen videre livsgnist å spise. Lever er en potent råvare full av vitaminer og næringsstoffer, og bør spises så nær sin opprinnelige form som mulig, ikke som en overbehandlet udefinerbar masse av soyafôret svinelever iblandet industriingredienser. Lager du posteien selv, unngår du alt dette, du kan velge hvilke råvarer du vil bruke, og i tillegg vil den smake akkurat slik du vil ha den. Derfor bestemte jeg meg for å la en liten pakning med økologisk kyllinglever få bli med på mitt første eksperiment med å lage leverpostei.

Å lage mat selv betyr full kontroll. Selv ønsket jeg et pålegg basert mest mulig på rene, opprinnelige, økologiske råvarer, og med overvekt av økologiske ingredienser og ikke et e-stoff i sikte kunne jeg si meg fornøyd med produktet. I butikkene finnes det knapt økologisk leverpostei, de som eksisterer er utilgjengelige og dyre, og inneholder som alle andre posteier nitrittsalt, et tilsetningsstoff i kjøttpålegg, spekemat, pølsemat, bacon, osv. man av helseårsaker bør moderere inntaket av.

Oppskriften som følger er ganske enkelt den jeg endte opp med for mine små posteier, leverpostei har et utall forskjellige oppskrifter, med lever fra forskjellige dyr (svin, kalv, kylling, vilt) og mange variasjoner av ingredienser og smakstilsetninger. Finn frem en oppskrift du synes ser bra ut, avhengig av hva slags lever du har, og prøv deg frem! Denne oppskriften er antagelig den enkleste du finner, med svært få og lett tilgjengelige ingredienser, ingen stivelse, ingen kverning av lever og spekk, og minimalt med oppvask. Og så smaker den himmelsk, da.

IMG_2096

Ingredienser:

olje til steking

4 stk sjalottløk, ev. tilsvarende med gul løk
3 ss konjakk (kan droppes)
4 ss smør
300 g kyllinglever i biter
2 dl melk
3 stk egg
2 stk eggehvite

krydderurter
(rosmarin, timian)
salt
pepper

smeltet smør til «lokk»

Fremgangsmåte:

1. Fres hakket løk i olje til den blir blank. Tilsett urter og konjakk og la det småkoke til det er igjen ca. 2 ts av væsken.

2. Smelt smør og fres leveren lett til den akkurat skifter farge. Mos den i en hurtigmikser med resten av ingrediensene, den innkokte konjakken og urtene. Sil røren og klem ut så mye væske som mulig.

3. Smør små, ildfaste former og fyll dem med røren til det er igjen ca. 5 mm til kanten. Sett formene i en langpanne i stekeovn. Hell kokende vann i langpannen halvveis opp på kanten av formene. Stek ved 110 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl.

4. Smelt smøret forsiktig og fyll formene helt. Dryss over litt friske urter før smøret stivner. Smøret på toppen øker holdbarheten, samtidig som det er dekorativt med den gule overflaten og grønne urter.

Kyllingleverposteien bør oppbevares kaldt og er holdbar («uåpnet») i minst en uke.

 

Relatert

Neslesuppe, vårmat av første klasse

Essay: Fremtiden tilhører gourmeten

Ball – mat uten bullshit

The Slow Movement – Langsomhetens filosofi

«Verktøyet» som abstraherer bort fri natur

$
0
0

Jotunheimen_mountains_near_Memurubu

En bauta i norsk naturvern og friluftsliv, dypøkologen Nils Faarlund angriper abstraheringen og kvantifiseringen av naturen og om hvordan natur og naturvern har blitt redusert til det bleke og ubestemmelige «miljøvern». 

Av Nils Faarund, sivilingeniør,  naturverner,  friluftsmann og dypøkolog, har bl.a. lagt mye fundamentet for kunnskap om norsk friluftsliv på høyskolenivå, drevet Norges Høgfjellskole vært rådgiver for forsvaret om overlevelse i naturen. Han har i den senere tid vært aktiv i kampen mot naturødeleggende vindkraftprosjekter i Åsens venner og Vener av Trøymsåne.

«Naturvitenskapen reduserer virkeligheten til det observerbare/målbare – det som lar seg kvantifisere. Konsekvensen av å anlegge et slikt syn er at kvalitetene ved tingene/det værende går tapt: Objektivitetstenkningen fratar den frie naturen form og farge! »

Olje- og energidepartementet uttalte på muntlig, senere skriftlig spørsmål fra undertegnede sist høst at de betrakter konsesjonslovgivningen for vann- og vindkraft som et strengt “redskap” som er vel egnet til å prioritere de samfunnsøkonomiske prosjektene som fører til akseptable inngrep i natur. Et avgjørende kunstgrep som våre politikere har innført i dette konsesjonssystemet, godt hjulpet av lobbyen for kraftkrevende industri, etterhvert ikke minst av olje- og gasslobbyen, er å basere konsesjonsbehandlingen på objektivitet. Det høres umiddelbart ut som et rimelig og selvfølgelig krav at demokratiske beslutningsprosesser skal renses for synsing, fordomsfull tenkning og særinteresser. Men – og det er et stor men her: Objektivitet er varedeklarasjonen for den naturvitenskapelige metode. Det vil si at kun det målbare tillegges gyldighet – kvantifisering – mens kvaliteter underkjennes, eller betraktes  som mindreverdig. Dette er en effektiv hersketeknikk. Når kvaliteter defineres ut, defineres alle andre verdier enn sjeldenhetsverdi – les markedsverdi – ut og vi står igjen med krone-verdien.

Professor Arne Næss som ikke minst er kjent for sitt arbeid med “forberedende prøver” i filosofihistorie og metodelære – ex. phil. – ved norske universitet, kom i fremskreden alder i sitt arbeid med gestaltontologi til at «naturvitenskapen fratar virkeligheten innholdet». Naturvitenskapen reduserer virkeligheten til det observerbare/målbare – det som lar seg kvantifisere. Konsekvensen av å anlegge et slikt syn er at kvalitetene ved tingene/det værende går tapt: Objektivitetstenkningen fratar den frie naturen form og farge!

Den norsk arkitekten Norberg-Schulz er internasjonalt anerkjent for sin filosofi om å bo: «Å bo er å være venn med stedet». Han forklarer moderne menneskers fremmedgjøring fra fri natur med at vi har blitt hjernevasket med abstraksjon fra barnehagen av – Næss: Vi fratar virkeligheten innholdet. Arkitektfilosofen anskueliggjør sitt syn ved å oppfordrer oss til å slå opp på ordet vann i et leksikon. Hva er det første vi støter på som forklaring på noe så mangfoldig som vann? Jo, det er H2O – fulgt av tallangivelser for kokepunkt, frysepunkt,  også videre (Wikipedia er ikke noe unntak!).

Professor ved UiO/TIK, Kristin Asdal, har i boken Politikkens natur – Naturens politikk (Universitetsforlaget 2011) gitt oss en detaljert beskrivelse av hvordan naturvern i den politiske prosessen i 1970-årene ble redusert til miljøvern, hvordan vår fornemmelse for naturens form og farge ble redusert til kjemiske analyseverdier – og hvordan grenseverdiene for forurensning endte som et politisk oppgjør om hvor mye utbyggerinteressene er villig til å bidra med av kostnader for “avbøtende” tiltak. Når det gjelder konsekvensen av vind- og vannkraftanlegg, er det ikke mengde utslipp det står om – det økologiske fotavtrykket tilsier dog at det må komme med. Med virkemidlet abstrahering supplerer man markedsverdier i konsekvensutredningene med sjeldenhetsverdier ved å kvantifise biodiversitet, antall truede rødlistearter på ulike trinn og INON-arealer i kvadratkilometer som prosent av forekomsten fylkesvis, regionalt eller nasjonalt.

Nils_Faarlund

I Norge deltar 9 av 10 i friluftsliv – 1 av 2 søker «naturens mystikk»/naturens kvaliteter!

Hverken politikere eller innbyggere i kommuner der det prosjekteres vann- eller vindkraftanlegg, lar seg imidlertid begeistre av rødlistearter – og slett ikke når denne abstraksjonen viser til en organisme som man må krabbe på alle fire i myrlendet for å oppdage med lupe. Taksering av landskap i A-, B- eller C-klasse er likeens en abstrahering som på ingen måte gir uttrykk for det tap vi blir utsatt for, når et landskap som vi er fortrolig med, blir omgjort til en blanding av et industriområde og en trafikkmaskin. For å få frem et landskaps kvaliteter, må vi kreve at den frie naturens egenverdi får den oppmerksomhet, presentasjonsform og vektlegging i beslutningsprosessen som tilkommer det uerstattelige.

Et uttrykk for den frie naturens uerstattelige egenverdi finner vi i den brede plassen vår friluftslivstradisjon har hatt og har i norsk kultur. På dette felet er Norge virkelig  et anderledesland med hittil 4 regjeringer som bruker tid og penger på å gi utrykk for sin friluftslivspolitikk med stortingsmeldinger. Den første stortingsmeldingen fikk vi for 1985 – 1986 og den andre for 2001 – 2002, hver gang etter regjeringsskifte.

I forbindelse med Friluftslivets år i 1994 og samtidig med arbeidet med den andre stortingsmeldingen finansierte Miljøverndepartementet en spørreundersøkelse om hvorfor folk deltar i friluftsliv. Resultatene ble nesten likelydende i begge undersøkelsene: 9 av 10 nordmenn bekreftet at de deltok. Skeptikere har kritisert undersøkelsen for at den ikke opererte med en definisjon av vår folkekjære fritidssyssel. Forskerne kom imidlertid til at    det hadde større informasjonsverdi å be folk om å krysse av for sine motiv. Mange krysset av, ikke uventet, for anledningen til å dele opplevelser med familie og venner. Idrettslige aktiviteter var det heller få som merket av for, mens nesten en av 2 rapporterte at de søkte «naturens mystikk» og hele 9 av 10 søkte stillhet og ro.

Nordmenns enestående begeistring for fri natur har holdt seg i hundreogfemti år. Siden mellomkrigstiden, da arbeiderbevegelsen, anført av Martin Tranmæl og Einar Gerhardsen, også kom med for fullt, er hele folket med. Det er derfor en utilgivelig mangel ved lovgivningen for vind- og vannkraftanlegg at den frie naturens kvaliteter ikke får full uttelling, når verdiavveiningen skjer på de ulike beslutningsnivåene. Storting og regjering    må nå bringe konsesjonslovgivningen i overensstemmelse med det norske folks verdsetting  av fri natur – og en friluftslivspolitikk som det er tverrpolitisk enighet om.

Naturen er mer verd enn det den kan selges for – Naturen kan ikke produseres: Naturen er kulturens hjem.

Les Faarlunds kronikk «Skinnhellig energipolitikk» i Morgenbladet

Las artikkelen «Ensom vandrer under Skogshorn» om Nils Faarlund her

Bildet øverst,  Jotunheimen

 

Relatert 

Naturen, den fremmede

En dypøkologisk kur mot konservativ impotens

Nedbygging av norsk natur redder ikke verdens klima

Den norske strømkrisen – en bløff

Et dypøkologisk forsvar

Arne Næss i 100: Fortsatt aktuell?

Filosofprinsen – HRH Prince Charles

 

Et sted for langsomhet

$
0
0

Grimsbua-mai-13-07

Kjetil Svanemyr fortsetter utlegningene om «Langsomhetens filosofi», her med personlige refleksjoner og nære erfaringer omkring stedet han fant i skogen:  «Ei lita bu med tilhørende uthus. Et sted hvor man kan leve ut «langsomhetens filosofi».»

Av Kjetil Svanemyr, frilans journalist og skribent , hundekjører, fjellklatrer og naturvenn. Har tidligere skrevet Beretningen om et varslet sammenbrudd

«Jeg hadde en god følelse av å ha kommet fram … til et slags mål jeg har brukt mange år på å vandre langs nokså krokete stier for å finne. Men et mål er alltid bare deler av en prossess, stien fortsetter videre, og vandringen er ikke over.»

Jeg har en fascinasjon for små bygninger i skog og fjell. Jeg har satt opp et par små krypinn sjøl, og har snoket opp en hel haug buer av ymse slag i den nærmeste villmarka rundt stedet der jeg bor i Folldal, noen av dem på bortgjemte steder der det går år og dag mellom hver gang en jeger eller sauegjeter vandrer forbi.

Jeg vet ikke om Folldal er et særtilfelle når det gjeler antall ulåste buer i utmarka. Men i hvert fall er det åpenbart en slags historisk tradisjon i området for å bygge små hytter som står åpne for allmennheten. Kanskje har det delvis sin forklaring i at området i liten grad har vært berørt av moderne masseturisme. I tillegg kommer antakelig det faktum at mange av de små bygningene har vært særdeles spartansk innredet – de skulle bare være tak over hodet for ei natt eller to for tømmerhoggere og jegere, og byggherrene så ikke noe behov for prangende bygninger til «fritidsbruk». Skogen og fjellet har alltid vært arbeidsplassen til folldølene, fridagene har de tilbrakt i heimen nede i bygda.

Forhenværende oppsynsmann og forfatter av flere bøker om jakt, fiske og friluftsliv, Bjørn Wegge, har brukt utallige timer på å samle informasjon om de mange buene i området. I 2006 ga han ut ei lita bok på 116 sider med tittelen «201 buer og burester i Folldalsfjella», ei bok som undertegnede forøvrig hadde gleden av å være grafisk formgiver for.

201-buer

Boka «201 buer og burester i Folldalsfjella» ble utgitt av Bjørn Wegge på eget forlag i 2006.

Boka beskriver buene systematisk, med kartreferanser, enkle beskrivelser av bruksformål og tilstand, samt historiske fakta så langt han har klart å grave fram informasjon. Boka har utvilsomt bidratt til å anspore min egen interesse for temaet, og jeg blir like nysgjerrig hver gang jeg kommer over ei bortgjemt lita koie jeg aldri har besøkt tidligere.

Innen en radius av en dagsmarsj, eller en kort sledetur, fra huset mitt finnes det et titalls åpne hytter, fra de mest primitive og slitne koier til nyrenoverte husvære for mange personer. Et flott bidrag til å få folk ut på tur – men pussig nok står mange av dem mer eller mindre ubrukt i lange perioder.

For ikke mange dager siden snublet jeg over enda ei slik bu som jeg tidligere ikke visste om. Det vil si; jeg har sett en liten svart prikk på et kart, men tok det nærmest for gitt at det måtte være et skur av dårlig standard. Hva skepsisen kom av aner jeg ikke, men desto mer overrasket ble jeg da jeg endelig bestemte meg for å finne ut hva slags bygning som befant seg på stedet. Kanskje var det meningen at jeg skulle oppdage stedet først nå…

Grimsbua-mai-13-11

Jeg ble stående foran den låste inngangsdøra, og kjente straks at dette var «mitt sted». Noen ganger får man en slik fornemmelse, og jeg visste momentant at denne følelsen måtte jeg forfølge. Kanskje var det fasongen og størrelsen på det vesle huset, som minnet meg om om hytta til Henry D. Thoreau, skribenten og «filosofen» som tilbrakte to år i ei sjølbygd hytte i utkanten av småbyen Concord nordvest for Boston. Han skrev boka «Walden – livet i skogene»(utgitt 1854), ei bok som har inspirert millioner av mennesker over hele verden til å finne sin egen veg fram til et god måte å leve på, i pakt med natur, miljø og medmennesker.

Nå er det ikke alltid at den første gleden av å oppdage nye muligheter viser seg å ha varig verdi. Jeg sjøl skal være den første til å bekrefte at slike innfall ikke alltid tåler å bli drøvtygget. Men denne gang kjentes magefølelsen bedre enn ved mange andre tidligere opplevelser av lignende art. Dagen etter at jeg fant den koselige bua ringte jeg eieren og spurte om det var mulig å få innlosjere seg litt sånn «nå og da». Han var litt skeptisk, og sa at han måtte få tenke over saken. Etter noen dager ringte han opp igjen, med klar beskjed:

– Det er bare å bruke bua som du vil. Den har ikke vært i bruk på mange år, og jeg har ikke noe behov for å overnatte der sjøl. Nøkkelen ligger over karmen på frambygget over døra. Værsågod og lykke til!

Hadde jeg vært usikker fram til da, så ble jeg i hvert fall oppmuntret til å ta neste steg etter den telefonsamtalen.

Grimsbua-mai-13-13Grimsbua-mai-13-02

Komforten er ikke noe å skryte av, men akkurat tilstrekkelig for mennesker med beskjedne krav. Bare noen steinkast unna ligger flere idylliske tjønner. Området minner mye om Femundsmarka, mindre i utstrekning, men like variert og innholdsrikt.

Jeg låste meg inn for første gang i dag. Fyrte opp i den vesle ovnen, og feide ut den verste skiten på golvet. En bunt med klær og gammelt rask ble flyttet over i det romslige uthuset. Sittende på en morken hoggestabbe inne på trammen oppunder takoverbygget ga jeg meg til å fundere over hva denne opplevelsen kunne lede til.

Jeg hadde en god følelse av å ha kommet fram … til et slags mål jeg har brukt mange år på å vandre langs nokså krokete stier for å finne. Men et mål er alltid bare deler av en prossess, stien fortsetter videre, og vandringen er ikke over.

Jeg har noen ideer og tanker, nokså luftige, men spennende. Så får tida vise hva det blir til.

Men én visshet hadde jeg, der jeg satt på hoggestabben: Dette er et sted for langsomhet. Her er det mulig å stanse tida, eller i hvert fall få den til å gå bittelitt langsommere.

Eller, for å repetere «det 6. prinsipp» i langsomhetens filosofi: «Stol på magefølelsen når du er i villrede».

 

Relatert

Mann og Natur: Skogen eller Into the Wild

Naturvern er som fred

På tvers av Canada med tog – en reise med sjelen

Elvens hemmeligheter

Apolitical Intellectuals

$
0
0

Guantanamo_base

One day
the apolitical intellectuals of my country
will be interrogated
by the simplest of our people.

They will be asked
what they did
when their nation died out slowly,
like a sweet fire
small and alone.

No one will ask them about their suits,
their long siestas after lunch,
nor about their sterile combat against nothing
or their metaphysical manner of arriving at wealth.

They won’t be interrogated on Greek mythology,
nor about the self-loathing they felt
when someone within them
died a cowardly death.

They’ll be asked nothing about their absurd
justifications,
nurtured in the shadow
of a complete lie.

On that day
the simple men will come.

Those who never fit in the books and poems
of the apolitical intellectuals,
but came every day
to deliver their milk and bread,
their tortillas and eggs,
those who drove their cars,
who cared for their dogs and gardens
and worked for them,
and they’ll ask,
“What did you do when the poor suffered, when tenderness and life burned out in them?”

Apolitical intellectuals of my sweet country,
you will not be able to answer.

A vulture of silence
will devour your gut.
Your own misery will pick at your soul.
And you will be mute in your shame.

Skrevet av Otto René Castillo (1936- 1967), torturert til døde, bildet over er fra Guantanamo Bay, et område som eksisterer utenfor lov og rett 

Soloffer

$
0
0

solnedgang

Solen har snudd, den har lyst på sitt sterkeste,
nå skal marken gro der den har skjenket sine livgivende stråler,
regnet gir saft til Livet født av lyset, sommerens smil
er ikke forbi ennå, men snart,
snart kommer modningen,
frukten av Han og Hun,
Barnet
jeg ofrer til Solen, for Solen er kraften til alt Liv,
slik fallos sår spiren, er skjødet jorden og marken,
Solfesten skal vare en uke til ende,
min kvinnes og naturs fruktbarhet til ære,
Neste vår er et Barn født og nye frø sådd,
Solen har gått sin sirkel,
og en ny sirkel har begynt og begynner,
igjen og igjen,
– Heil Sol

Dikt av ukjent

 

Redaksjonen ønsker våre lesere et godt sommersolverv!

Laushetens tid – om Kathrine Aspaas og Raushetens tid

$
0
0

Kathrine_Aspaas

I 2012 gav Kathrine Aspaas ut boken Raushetens tid. Jeg leste anmeldelsene, og lurte på hvorfor de var så tamme. Etter å ha lest boken selv, lurer jeg ikke lenger på hvorfor de var så vasne. Å skrive noe om denne boken, minner meg mest av alt om å skålde mandler, klemme på dem så de glipper skvettent ut av skallet, for så å forsøke å fange dem igjen i det samme skallet. Noe jeg konkret har prøvd hver jul siden jeg var fem, men dog aldri fått til.

Av Norunn Ottersen Seip, skribent og litteraturviter  

« Feil er feiltastiske. Synder er dyder. Intimitetstyranni, er i Aspaas vokabular blitt til intimitetsbefrielse. Ingen av emnene er behandlet på en utdypende måte. Vi hopper frenetisk fra side til side, fra inspirerende bedriftsledere til glasurmeditasjon, fra anekdoter til sitater fra kjendiser. Flimmervirkelighetens forbannelse har funnet boksidene. Denne boken er med andre ord fullt leselig, også for de som har beklikket seg, og nå ikke lenger klarer å konsentrere seg om ord mer enn to sekunder før de må videre.»

Hvorfor er det så vanskelig å skrive noe om Raushetens tid? For som et speil av tidsånden, og sjangeren selvhjelpsbøker (som dette egentlig er), har Aspaas valgt å skrive boken sin hoppende fra emne til emne, i en pratsom og såpeglattvennlig tone, fylt av empati og blottet for dybde. Det er litt som å være fanget i en kvelende labyrint av hygge og vennlighet, mens du forsøker å beskrive hvilken av de siste hundre hjørnene du svingte så feil.

På en side hyller hun sin egen åpenhet om psykofarmaka, neste side er viet en hyllest til popartisters hyllest av seg selv, og på neste side omdefineres dødssynder til å bli dyder – «livshjelpere». Ta vare på det siste poenget – denne karnevalistiske holdningen er nemlig et hovedpoeng i boken. Feil er feiltastiske. Synder er dyder. Intimitetstyranni, er i Aspaas vokabular blitt til intimitetsbefrielse. Ingen av emnene er behandlet på en utdypende måte. Vi hopper frenetisk fra side til side, fra inspirerende bedriftsledere til glasurmeditasjon, fra anekdoter til sitater fra kjendiser. Flimmervirkelighetens forbannelse har funnet boksidene. Denne boken er med andre ord fullt leselig, også for de som har beklikket seg, og nå ikke lenger klarer å konsentrere seg om ord mer enn to sekunder før de må videre.

Det kommer dessuten til et punkt hvor man bare føler seg slem. «Jeg lar meg vandre over til den andre siden, til Lalaland, der jeg får treffe min nye venninne Jill Bolte Taylor og alle de andre. Der jeg blir en del av alt som er», skriver Aspaas. På en måte gir jeg meg ende over. På den annen side føler jeg meg som Hedda Gabler i samtale med den uskyldige Thea. Jaså, du skal til Lalaland, hveser jeg med giftmunnen min. Ja, det skal jeg, sier Aspaas, og det lyse, barnlige ansiktet hennes liksom stråler.

Aspaas har dessuten kopiert stilen i den klassiske venninnepraten, hvor enighet og bekreftelse om allmenne hyggelige og moralske ting er oppskriften. Det er viktig å være snill mot hverandre. Det er feil å være slem mot hverandre. Du kler den kjolen. Du fortjener den fridagen. Du fortjente ikke den kommentaren. Åpenbare paradokser overses, og det å bekrefte hverandres meninger er å bekrefte at man har et godt vennskap. Å avkrefte er å skurre med omgivelsene, og bryte vennskap. Å skrive noe rasjonelt om denne boken føles som å bli invitert til en venninneprat, hvor du sitter og korrumperer alt med logikk:

A: I dag følte meg for første gang på lenge ganske pen. Det var en god følelse.

B: Jeg kan ikke si jeg ser noen forskjell fra i går. Du tenker kanskje på at du er en dag nærmere døden? Hvorfor mener du at det skulle gjøre deg penere?

Det er fullt mulig. Det hender jeg gjør det. Men det begrenser også antall invitasjoner man får til venninneprat, så er det sagt.

Så hvorfor sitte der som en annen Hedda Gabler? Det er fordi Aspaas såpeglatte retorikk om raushet, vennlighet og åpenhet i virkeligheten er et kampskrift for økt overvåkning, fullstendig overgivelse til en rekke grådige bedrifter, (empatiske bedrifter, som Aspaas liker å kalle dem) og en generell oppfordring til degenerasjon og manglende kvaliteter innenfor en rekke samfunnsområder. Aspaas er en idealist, og det er alltid idealistene som er farligst.

La oss begynne med bokens hovedteser. Hva er de? Aspaas er mildest talt innom en rekke momenter, men jeg føler meg nokså trygg på denne synopsen: Aspaas mener vi er på vei inn i en rausere, mer fredelig og åpen tid, hvor EQ er blitt viktigere enn IQ. Ved å jobbe med vår egen personlighet, vår evne til tillit, det å tørre å dumme seg ut, jobber vi videre mot en mer helhetlig verden hvor vi kan lene oss tilbake og være gode mot hverandre.

Nåh, det høres jo ikke så verst trivelig ut. Det er hyggelig når folk er greie mot hverandre. Man blir i bedre humør av å ha en nabo som hilser blidt, enn å ha en nabo som hiver gjenstander etter deg. For eksempel. Men la oss gå litt videre i sammenfatningen.

Fra disse hovedtesene tegner det seg et budskap i boken som vel kan sies å være gjennomgående i Aspaas’ tekster: Det motsatte av skam er åpenhet, og skillet mellom det offentlig og det private bør oppheves.

Her burde smilene begynne å stivne litt. Akkurat det samme som skjer når du har nikket bekreftende og distre høflig så lenge i en vennlig samtale, og plutselig finner ut at du i de siste fem minuttene har smilt samtykkende til de mest horrible påstander.

Andre lærdommer vi videre kan få av Raushetens tid, er at det er positivt når 23-åringer føler de ikke kan jobbe med ting de blir flaue over. Det er fint at store deler av samfunnet vårt fyller opp timer av livene sine med degenerert underholdning: Gjennom realityserier som Paradise hotel oppnår vi høyere EQ. Det blir ikke noe hyggelig arbeidsmiljø med de skarpeste knivene i skuffen – da skjærer man seg jo. Vi er egentlig programmert til å være snille. Etc.

Men dette er jo ikke sant. Det er ikke positivt når 23-åringer heller søker offentlig støtte enn å sitte med en jobb de «ikke kan stå for». Det er ikke gjennom pornografiserte fylleserier vi bør lære tenåringene våre hvordan de skal hanskes med emosjonene sine. Det er ikke sånn at alle som er smarte er slemme, og det er som regel en fordel at folk med viktige samfunnsjobber er oppegående. Mennesket er selvsagt ikke kun programmert til kun å være «snilt», og det er ikke noe lurt å forveksle facebook med de virkelige vennene dine. Heller ikke bedrifter som ønsker å selge deg tjenester.

Og det er viktig å skille mellom det private og det offentlige. Hvis du ikke greier å forstå forskjellen mellom offentlig og privat, ender du opp med den Orwellske språkdrakten til Aspaas siste kronikk, hvor hun snakker om «den snille storebroren» når hun skal debattere overvåkning. Dette er svært farlig begrepsbruk, og er en av årsakene til at man skal ta Aspaas skriblerier alvorlig, og slett ikke bekrefte dem.

Kathrine_Aspaas_2

Åpenhet og skam

Åpenhet er et viktig begrep i Aspaas’ begrepsverden. Hun lager en dikotomi bestående av skam – åpenhet, hvor det motsatte av å være «åpen», er å skamme seg. Om du er åpen skammer du deg dermed ikke.

Jeg har lyst til å skrive kort om dette, fordi denne falske dikotomien åpner for en rekke feilslutninger, som får vidtrekkende konsekvenser. Ordet «skam» sitt etymologiske opphav blir sagt å være fra den indoeuropeiske roten (s)kem , hvis betydning er å bedekke: det vil si å dekke til noe. Slik sett kan man si at Aspaas har sin etymologi på det rene. Dikotomien er likevel falsk, fordi skammens antonym(er) ikke er åpenhet, men stolthet eller ære.

Norge har ikke en skamkultur. Det vil ikke si at vi ikke lenger bruker – eller kjenner begrepet, men at vårt samfunns normer er ikke først og fremst bygget på skam kontra ære. Jeg er usikker på hvordan Aspaas definerer skam, men at hun mener skam bør fjernes, og at skam fjernes ved åpenhet er et relativt klart poeng i boken.

Jeg savner et skille hos Aspaas mellom god og dårlig skam. Jeg savner også en erkjennelse av at det å skille mellom privatliv og offentlig liv ikke trenger å innebære skam. For å følge den anekdotiske trenden: Det er mange ting i livet som jeg definerer som mitt, og som privat, uten at det er skambelagt.

Går vi videre fra det antatte etymologiske opphavet til hva ordboken definerer skam som i dag, kan vi lese at skam kan bety vanære og skjensel, blussel eller anstendighetsfølelse, eller ulykke og skade.

«skam m., f. (norr sk?mm)

1 vanære, skjensel

leve i s- / bringe s- over en / sitte der med s-men / våre løpere gjorde ikke s- på klubben gjorde en god innsats / gjøre s- på noen overgå / han er en s- for hele bygda / gjøre noe til s-me vise at det ikke medfører riktighet / gjøre noe for s-s skyld

2 blussel, anstendighet(sfølelse)

ikke eie s- i livet / bite hodet av all s- sette alle sømmelighetshensyn til side / det var både synd og s- vanærende

3 ulykke, skade

s- få den som sier slikt / s- å si så gikk det dårlig dessverre»

Som liten var «De røde skoene» av H.C. Andersen et av de eventyrene som gjorde mest inntrykk på meg. Jeg skal innrømme at det nok var ganske mange poenger som gikk meg forbi (og så lagde jeg nok noen høyt utenomtekstlige poenger selv, og i tillegg har jeg i ettertid alltid elsket røde sko), men en ting skjønte jeg: Du skal være forsiktig med hva du ønsker deg.

For noen må si det som sjelden blir omtalt annet enn i akademiske artikler som åpenbart ikke blir lest av klikkjournalister, bloggere, eller næringslivsforedragsholdere: Jeg er helt sikker på at du ikke ønsker deg et samfunn hvor ingen skammer seg. Skamløse mennesker er uutholdelig slitsomme for alle oss andre.

Det hadde vært fint med et samfunn hvor alle hadde så høyverdige prinsipper at de handlet rett fordi de hadde grunnleggende gode moralske prinsipper, i stedet for at de handler rett fordi de ikke ønsker sosiale sanksjoner. Men enn så lenge må vi forholde oss til et samfunn som består av alskens. I raushetens navn kan vi i «alskens» ta med meg selv når jeg har en dårlig dag, eller når det forekommer meg at et høyst moralsk presserende prinsipp bør være at usedvanlig ubehagelige mennesker fortjener en albue midt i kroppen et sted.

Jeg tror ikke Aspaas er alene om å glemme at skam kommer i mange former. Det messende mantraet om skammens utryddelse har jeg hørt før. Men skam er fruktene av sivilisasjon, kultur, og menneskelig samhold. Skam er en av de tingene som limer samfunnet vårt sammen, for skam er redsel for sosiale sanksjoner som utstøtelse og isolasjon. Skam er anerkjennelsen av at vi er avhengig av andre mennesker.

Skamløshet er forbeholdt paradisiske, guddommelige eller overmenneskelige tilstander: Adam og Eva skammet seg ikke før de spiste av kunnskapens tre – først da skjønte mannen at han var naken. Nietzsches overmenneske skammer seg ikke, for i ham er mennesket overvunnet. Den ktoniske guden Dionysos skammer seg ikke.

Vi er ikke der.

Du kan godt mislike det, men du bør kunne forholde deg til det. Enn så lenge. Jeg erkjenner altså at skam er en av mekanismene som gjør at det er mulig å leve så tett som vi gjør. Det betyr ikke at all skam er god skam, eller at alle grader av skam er nyttig. Men en viss form for anstendighetsfølelse er nødvendig.

Men la meg nå for poengets skyld gå med på at all skam er et onde, og bør bekjempes: En av de mildest talt mer vanvittige insinuasjonene i boken, som jeg har vært inne på tidligere, må være at om du ikke bretter ut sjelen din for gud og hvermann skammer du deg. La meg i pedagogisk ånd oversette: Falbyr du ikke ditt kjønn til enhver mann som kommer forbi deg på gaten, skammer du deg over din seksualitet. Lukker du døren på offentlige toalett, skammer du deg over kroppens grunnleggende funksjoner.

Hvor rimelige finner du disse holdningene? De korresponderer i hvert fall med Aspaas meget spesielle tanker om overvåkning, som Aftenposten finner det for godt å trykke igjen og igjen i nye kronikker.

Kathrine Aspaas har for eksempel tidligere i en kronikk skrevet at hun er en forkjemper for økt overvåkning, blant annet begrunnet med at hun selv føler seg frigjort av å være åpen om sin depressive sykdom. Vi vet derfor at Aspaas ideelle «åpenhet» gjerne kan være tvungen for oss andre. Aspaas får en frihetsfølelse når hun deler sin sykdom med omverdenen. Derfor bør alle vi andre få mailene våre lagret og gransket. Det samme mønsteret gjenspeiles i Aspaas’ tanker om hva som bør deles på facebook. Kanskje du ikke har et grunnleggende behov for å sitte på facebook og skrive om sykdommene dine? Vel, da må du skjerpe deg, mener Aspaas i denne boken, og i en aldeles kostelig hitling (som i denne sammenhengen – interessant nok – er et forsøk på å skambelegge mennesker av mer introvert natur) minner hun oss om at for bare ti år siden ble vold i hjemmet oppfattet som noe privat. Siden Aspaas er så lite dømmende, kan i stedet den lite rause anmelderen godt trekke slutningen for deg: Del bilder av de underlige byllene du fant under armen, på facebook, slik at lillesøsteren til hun som gikk under deg på barneskolen også får glede av det. Eller støtt kvinnemishandling.

Vel, det er ditt valg.

I folkeopplysningens ånd, og for de upopulære og unevnte sannheters skyld går vi videre. Aspaas tar igjen feil på et kjernepunkt: Åpenhet er slett ikke alltid et gode, hvis man ønsker å begrense fenomener. La oss ta psykisk helse som et eksempel.

At media for eksempel skal være forsiktig med å omtale selvdrap, er ikke kun for å hegne om de etterlatte. Selvdrap er beviselig smittsomt, og jeg kan forsikre deg om at oppblomstringen av tenåringsblogger som legger ut bilder av opprevne armer og skriver om psykisk sykdom, ikke reduserer antall ungdommer med psykiske plager. Det er mulig at noen tror at å koble sykdom, stolthet og identitet, er å gjøre menneskeheten en tjeneste. Men det er ikke det altså. Hverken for samfunn eller individ.

Det er ikke feiltastisk en gang, et begrep Aspaas er glad i, og som hun forklarer med «erkjennelsen av å være et feilbarlig menneske». Feiltastisk er satt sammen av feil + fantastisk, og spiller på begrepet flawsome (flaw + awsome). Det gir klare assosiasjoner til å noe helt annet enn læring. Det gir klare konnotasjoner til feiring. Slik Aspaas bruker begrepet i boken, synes jeg derfor hun burde være ærlig nok til å omdefinere det. Jeg er enig i at man ikke skal være så redd for å gjøre feil, at man aldri tør å prøve. Men å feile er et middel til å lære. Det er ikke et mål i seg selv. Det er med andre ord ingen grunn til å feire at man mislykkes, man erkjenner det – og går videre i håp om å ha lært noe.

Kanskje dette er et av hovedproblemene i Aspaas tenkning – at hun gjør midler til mål. Som feil er et middel til å lære, ikke et mål i seg selv, er empati en viktig byggestein for å få et godt samfunn. Men et samfunn som har empati som høyeste ideal, er et dårlig samfunn. Et samfunn som gir retten til de som skriker høyest og gråter mest, er ekvivalent med en butikk som prioriterer køen etter kunder med de spisseste albuene.

Kathrine_Aspaas_5

Kognitive mønstre

Jeg tror ikke Aspaas er alene om feilslutninger angående hva som bør være mål og hva som bør være middel. Når noe blir gjentatt ofte nok, har vi lett for å danne oss kognitive mønstre. Og de kognitive mønstrene vi felles tilegner oss, vil selvsagt speile seg i samfunnet. I forordet skriver Aspaas åpent om et mønster hun synes å finne overalt hvor hun går:

«Jeg har dukket ned i mange fagområder, og det viser seg overalt. I hjerneforskningen – i den økonomiske forskning – i medieutviklingen – i den brede kunnskapen om menneskenaturen. Vi er i ferd med å bli fredeligere og rausere. Det betyr at vi gir mer. Vi deler mer, og denne boken er et bidrag til denne utviklingen.»

Men virkeligheten er mer kompleks enn dette. Og har du et mønster, et ideal du ønsker å bevise, og dette mønsteret dukker opp overalt hvor du går, er det oftere et tegn på at mønsteret er lagret i netthinnen og hjertet ditt, mer enn at virkeligheten plutselig er blitt svart-hvit, og kun er en bekreftelse på din egen tilstand i øyeblikket.

En slik mønstertankegang har vi alle i oss, men ikke alle skriver en bok og insisterer på at den er sann. Selv synes jeg verden alltid bekrefter mitt eget humør. Om jeg er deprimert, er verden deprimerende. Er jeg lykkelig, er verden et kosmisk hele. Og om jeg hadde vært Kathrine Aspaas, hadde altså Paradise Hotel vært et tegn på at verden beveger seg i riktig retning.

Aspaas mener uansett at EQ er mye viktigere enn IQ, og det at IQ-en synker og synker for hver generasjon, er et tegn på at vi tilpasser oss til fremtiden hvor selvinnsikt og sosial intelligens er det som bygger livet. Det kan godt hende Paradise Hotel-deltagerne tror de er enige i det. Kanskje de ville tenkt annerledes hvis kirurgen som skar opp de solbrune kroppene deres, ble valgt ut til utdannelsen etter det samme prinsippet.

Kathrine_Aspaas_3

Kognitiv dissonans

For det er jo en kognitiv dissonans her et sted når man skal nedgradere IQ, for å oppvurdere EQ. Det er fint når legene våre er hyggelige, men det er enda bedre når de oppdager kreftkulen vår i tide. Rødt er en fin farge, jeg kan ikke se hvorfor det skulle gjøre grønt styggere.

Boken kunne egentlig hett (som de fleste selvhjelpsbøker): Slik blir du kvitt kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans er den smerten vi opplever når to motstridende tanker om oss selv, vår oppførsel og moral og omgivelser oppleves som sanne. Vi har den alle sammen, men noen av oss er bedre til å føyse den vekk enn andre.

Vi baksnakker bekjente fordi de baksnakker. Vi snakker fortørnet om dyremishandlere over middagen som består av industriell slakt. Vi er sjokkerte over at ingen tar miljøødeleggelser på alvor, men flyr, bruker internett og handler teknologiske verktøy som om de var sukkertøy. Vi har alle disse eller tilsvarende kognitive forstyrrelser. Det er ikke mulig å komme utenom dem, og for hver gang du ler av noens dobbeltmoral, bør du dekke til speilet.

Apropos kognitiv dissonans klarer jeg heller ikke la være å nevne hvor slående det er at Aspaas velger å skrive en bok som undergraver egen tilværelse. Hva slags interesse norsk middelklasse skulle ha av å misjonere at middelklassens livsstil bør være alles livsstil, går meg virkelig hus forbi. Om verden generelt skulle hatt samme levestandard, arbeidsprinsipper og nykker som norsk middelklasse, ville vi jo gått under. Aspaas begeistring for at vi er blitt så flinke til å se helheten, bygger derfor på hulhet. For at helheten som hun snakker så vakkert om i boken skal eksistere, må det finnes detaljer. Noen må jobbe med disse detaljene. Det finnes ikke statlig kunstnerstipend uten byråkrater. Det finnes ikke kafeer uten folk på kjøkkenet.

Jeg venter derfor i spenning på neste inspirerende programleder/journalist/foredragsholder, som skriver boken: «Mørkhetens tid» – en oppfordring til et liv i streng asketisk stil og tjeneste.

Se, det ville vært en ærlig bok.

Bildene er ved Eirik Solheim, fra et TEDex-seminar i 2012

 

Relatert

Underholdning i undergangen – The Road og Spengler

« Jeg vil at alle skal tenke det samme» – Intervju med Andy Warhol

De briljante – Ayn Rand og korstoget mot medlidenheten

Husk én ting, barnet mitt (om løgnen)

Ny åndsverkslov krenker privatlivet

$
0
0

 

Hadia Tajik

1. juli i år trådte den nye åndsverksloven i kraft, som gir en privat aktør mulighet til å kreve innsyn i din kommunikasjon om det foreligger mistanke om  at du har kopiert materiale ulovlig. Dette kan sammenlignes med i praksis at en privat aktør skulle kreve å få åpne dine brev av Posten, uten at du fikk mulighet til innsigelse. Denne loven ble fremmet av kulturminister Hadia Tajik tidligere i år og har fått en hastebehandling uten nevneverdig debatt.

Her et utdrag av den aktuelle loven:

§ 56b. Tilgang til opplysninger som identifiserer innehaver av abonnement brukt ved opphavsrettskrenkelser m.m.

Hvis det sannsynliggjøres at opphavsrett eller andre rettigheter etter denne lov er krenket, kan retten uten hinder av taushetsplikten etter ekomloven § 2-9, etter begjæring fra rettighetshaver, pålegge en tilbyder av elektroniske kommunikasjonstjenester å utlevere opplysninger som identifiserer innehaveren av abonnementet som er brukt ved krenkelsen.

Før retten treffer avgjørelse i saken, skal Post- og teletilsynet anmodes om å samtykke til at tilbyderen fritas fra taushetsplikten etter ekomloven § 2-9. Rettighetshaveren skal sende slik anmodning til tilsynet og legge tilsynets uttalelse frem for retten. Uttalelsen meddeles partene. Tilsynet kan bare nekte samtykke når det kan utsette staten eller allmenne interesser for skade eller virke urimelig overfor den som har krav på hemmelighold.

Les den i sin helhet her

At en slik lov med disse fullmaktene kan misbrukes er åpenbart, ikke minst om sensitiv personlig informasjon kommer på avveie, i tillegg er det en generell krenkelse av privatlivet som her formaliseres som lov.

Fildeling, kopiering etc. er en konsekvens av den digitale tidsalders muligheter som har skapt helt andre forutsetninger og premisser for distribusjon og salg av åndsverk enn tidligere. Dette har gitt en helt ny frihet for både de som skaper og de som bruker. Denne nye friheten burde både produsenter, distributører, artister og andre ta inn over seg fremfor å støtte opp om tendenser som peker i totalitær retning, som vil innskrenke friheten i form av ikke bare en kontrollerende stat, men private og kommersielle interessenter som kan se alle dine bevegelser når de måtte finne det for godt, uten å måtte spørre om lov, fordi det er lov.

Bildet er av Ilja C. Hendel for Kulturdepartementet

Les kommentar fra Piratpartiet

 

Relatert

Storebror og lillebror ser deg


Hvordan sikre din digitale integritet?

$
0
0

Prism_II

I og med faktumet etter Snowdens avsløringer at vi alle ikke bare er sporbare (det er opplagt), men at vi også aktivt overvåkes globalt, dukker spørsmålet om hvordan man best skal beskytte sitt privatliv fra en stat med kikkermentalitet opp.

“If you want to keep a secret, you must also hide it from yourself.”
― Winston Smith i George Orwells 1984

La det være sagt med én gang: om ikke du sitter på stor egenekspertise, store økonomiske ressurser, eller knowhow på statlig nivå, kan du bare glemme å være helt anonym og ikke sporbar på nettet om du kommuniserer aktivt. Bare det at du ikke kontrollerer andre- og tredjepart i en kjede av kommunikasjon gjør at du alltid kan bli funnet i den digitale globale realitet 2013. Som et ekko av 1984, tenker man og føler avmakten senke seg som et vått ullteppe. Men likevel, det er en stor forskjell på å ha et hus bestående av glassvegger med åpen dør og det å ha et vanlig hus med tette vegger og låst dør.  En innbruddstyv kan selvsagt komme seg inn, men det krever mer om man tar visse foranstaltninger.

Med en VPN-tjeneste (Virtual Private Network) sikrer du deg en viss grad av anonymitet i det din IP-adresse ikke er umiddelbart sporbar, og gjør at din ISP (nettleverandør/bredbåndstjeneste) ikke kan gi informasjon om all din gjøren og laden på verdensveven. Tjenestene varierer i både funksjonalitet og kvalitet, men det finnes flere gode tilbydere for personer som ønsker en basisbeskyttelse av sin digitale integritet. Spesielt viktig er det at tjenesten ikke loggfører dine bevegelser, dvs. at de sletter loggene på din bevegelse. En slik tjeneste er Private Internet Access, som er en god og velprøvd «rett frem»-løsning, på Hardware.no finnes en liste over noen av tilbyderne.

Men allerede nå har Mastercard og VISA gjort det vanskelig for betalinger for slike tjenester (VISA gjorde seg jo beryktet ved å blokkere donasjoner til Wikileaks), så man må være forberedt på å velge andre betalingsløsninger (les Piratpartiets beskrivelse av situasjonen). Dette presenterer på en måte sikkerhetshull nummer to, nemlig betalingsløsning. For viderekomne med interesse kan Ripple og ikke minst kryptovalutaen Bitcoins være et alternativ, som gjør deg og dine pengetransaksjoner vanskelig tilgjengelig for uvedkommende.

Ved å velge en annen epostklient enn de store som Gmail, kan man i det minste anta at eposttjenesten ikke har en direktestrøm til NSA og andre overvåkningsorganer, og er i tillegg et tydelig signal til gigantene om at man ikke finner seg i Storebrors skamløse kikker- og kontrollvirksomhet. Et spennende alternativ er Kolab som er et fremtidsrettet prosjekt som gir deg det du kan begjære av en epostklient og mer.

Og når det kommer til søkemotor handler det ikke bare om anonymitet, men at du faktisk skal kunne gjøre et umerket søk for hver gang, uten at dine tidligere preferanser legger markedstilpassede begrensinger på dine søk, slik at for hver gang du søker snevres og snevres ditt digitale univers inn. Det helt klart beste alternativet er Startpage som bruker googles søkemotor, men har lagt et layer/brukergrensesnitt som gjør at hvert søk blir som ditt første søk.

Din nettleser er i seg selv en informasjonssentral som er åpen i alle ender, men ved å velge en som FireFox er du i det minste ikke en del av PRISM i tillegg til at FireFox har mange add-ons som bedrer din digitale integritet. Om du vil ta det et steg videre er Tor Browser Bundle et alternativ.

Prism

Du begynner å skjønne tegningen, poenget er at det ikke krever så mye å gjøre det litt vanskelige for andre å komme trampende ubedt inn i hjemmet ditt. Du kan ikke innbille deg å være anonym i en transparent digital tidsalder og det er allerede tegn i tiden som tyder på at selv om man ikke kan kriminalisere at du er digitalt utilgjengelig eller vanskelig sporbar, vil man gjøre alt for å mistenkeliggjøre dette fra myndighet- og markedshold. Er du ikke å finne på nettet, er du en «loner», i verste fall er potensiell terrorist. Felles for alle totalitære regimer er viljen til å betrakte borgere som unndrar seg det offentlige liv med mistenksomhet og i ytterste konsekvens kriminalisering. Derfor handler det å velge alternative løsninger også om å vise markedet gjennom forbrukermakt (en av de ytterst få potente maktmidler den så mye omtalte «grasrota» har) at man ikke aksepterer privat og statlig overvåkning i uskjønn og total forening.  

På siden PRISM-Break finnes en lettfattelig oversikt over en mengde ulike alternative tjenester hvermannsen lett kan skaffe seg, både gratis og som betaltjenester i tillegg til enkelte tjenester for viderekomne, det anbefales for de som mener menneskelig integritet har betydning også i 2013 og fremover:

PRISM-Break

 

Relatert

Storebror og lillebror ser deg

Ny åndsverkslov krenker privatlivet

Laushetens tid – om Kathrine Aspaas og Raushetens tid

Til ærens forsvar: Et forsøk på å gjenopprette et oversett ideal

$
0
0

Johannes-flintoe-egil-skallarimsson

Har ære gått ut på dato, som noe upassende i den senmoderne forestillingsverden eller er det noe vi kun tillegger fremmede kulturer og ikke minst en tilbakelagt fortid? Finnes det plass for ære i samtiden? Essayet tar for seg dette i perspektivet av samtiden og vår norrøne tradisjon.   

Av Eirik Storesund, norrøn filolog

«Det er et paradoks at dagens folkelige tro knytter en moral basert på ære og personlig integritet mot skam direkte til partnerdrap, familievold og andre overgrep, som om det ligger en automatisk sammenheng mellom disse.»

Vi har en gammel tradisjon for ære her til lands. Selv om den i dag kan virke lite åpenbar. Selv om vi ikke alltid vil vedkjenne oss den. Selv om den ikke lenger utgjør en kollektivt vedlikeholdt sosial kraft er begrepet stadig vitalt, dog kårene er kummerlige. Æren er kjekk å slenge rundt når det er hendig, men enda kjekkere å snu ryggen til når den bringer ubehag (hvor æreløst!). For mens den før var en helt naturlig del av ethvert menneskes bilde av seg selv og andre, er den i dag et yndet tema for kontrovers. I tabloider og ukeblader, og i bøker og utlegninger om menneskerettigheter og om storsamfunnets barnesykdommer blir oppmerksomheten ofte rettet mot de etiske tungvekterne med ære i første ledd; det blodige æresdrap og den selvrettferdige æreskrenkelse. Begge er konsekvenser, visstnok, av en kultur hvor æren spiller en for stor rolle. Klart er da æren som moralsk rettesnor noe som hører de primitive til. Æren er for den usiviliserte, full av temperament og testosteron-drevet aggresjon. Som skapt for vold mot kvinner, og til underbyggingen av undertrykkende maskuline maktstrukturer, som først og fremst kjennetegner land nærmere ekvator enn vårt eget. Men som ikke hører til noe sted. I alle fall i Norge, hallo; i 2013!

Når vi en gang i blant snakker om ære i positiv forstand, er det ikke sjeldent i forskjønnende lys. Til heder og belysning av prisverdige foretak. Æren ser altså ut til å komme med en meta-dikotomi, som går mellom positivt ladet, forfengelig og effektivt tannløs ære – og en handlekraftig, men barbarisk og giftig ære. Derfor snakker vi sjeldnere om vår egen og andres ære og integritet, og om ansvaret som naturlig følger. Kanskje fordi skammen som nødvendigvis er nødt til å inntreffe når æren svikter, er lite sexy i et samfunn hvor det blir stadig lengre mellom skruplene. Et poeng som Norunn Ottersen Seip (http://www.kulturverk.com/2013/06/27/laushetens-tid-om-kathrine-aspaas-og-raushetens-tid/) nylig også kom med.

Men man kan stadig anmelde folk når en føler seg krenket, og en gang i blant dukker slike saker opp i avisene. Jeg blir like overrasket hver gang, for ofte glemmer jeg at æren enda er noe folk vedkjenner seg å besitte. Det begynner tross alt å bli en liten stund siden ære ble betraktet som en personlig kvalitet i allmenhetens interesse, og som en ordens- og tillitsbærende ressurs. For dette er nettopp ærens essens: Den er i sin opprinnelighet en garant for at normer, konvensjoner og orden opprettholdes, og den er en fortjeneste som gir mennesket egenverdi i flokken det tilhører.

«Ære er altså mer enn kun folkeskikk skrevet med store bokstaver. Det er individuell vilje til aktivt å bidra til å ivareta felles sosial stabilitet i sitt daglige liv, og å verne om orden også når konflikter oppstår.»

Gi oss tilbake den ærlige æren: Når man i dag kaster ære over det hederlige, som en gave, og ser bort fra dens prektige forfengelighet, er den ikke nødvendigvis så fjern fra æren i den gode og gamle forstand. For hva er æren og skammen, om ikke individets verdighet i sitt eget og i sine omgivelsers kombinerte blikk? Det er åpenbart ingen overraskelse å hente i at vårt samfunn, som dyrker individualisme og selvutvikling over alt annet, ser et samfunn styrt av ærens forpliktelser overfor grupper som et onde. Man vil snarere akseptere egoisme og storsamfunnets lunkne likegyldighet før man godtar noen som helst integritet basert på personlig oppfyllelse av kollektive forventninger.

Ære er altså mer enn kun folkeskikk skrevet med store bokstaver. Det er individuell vilje til aktivt å bidra til å ivareta felles sosial stabilitet i sitt daglige liv, og å verne om orden også når konflikter oppstår. Ære forlanger ofte selvdisiplin, og der disiplinen ikke finnes der finnes ingen ære. Det er et paradoks at dagens folkelige tro knytter en moral basert på ære og personlig integritet mot skam direkte til partnerdrap, familievold og andre overgrep, som om det ligger en automatisk sammenheng mellom disse. Hva så med vår norrøne fortid? Dette var en tid hvor ære-skam moralen hersket. Aller først i enevelde, og senere ved siden av en ny, kristen etikk som den likevel ofte dominerte over. Hvis vederstyggelige handlinger av de overnevnte typene var naturlige konsekvenser av en moral hvor skam har noen som helst plass, skulle man tro at dette hadde en tilstedeværelse i sagaenes mangfoldige og blodige narrativ. Å ta til orde for eldre samfunns tankegods er sjelden kost i dagens intellektuelle klima. Så for å passe på at jeg ikke drømte meg bort forhørte jeg meg med et par fagkolleger, men ingen kunne erindre noen klare eksempler på at vold mot kvinner blir brukt som middel for å gjenopprette tapt ære i sagaene. Dette fremkommer heller ikke i Preben Meulengracht Sørensens fortælling og ære (http://www.nb.no/nbsok/nb/66db9e14e6424d19ddfb625b4e5ab47c?index=0#0) og norrønt nid, som langt på vei er de mest autoritære bøkene om emnet ære og skam i den norrøne verden. Tvert om var det heller ikke å forvente, ettersom vold mot kvinner etter norrøn æremoral var helt uakseptabelt i kraft av komplementær kjønnsfordeling.

«Æren bidro til å holde samfunnet flytende, mens loven stod parat der æren kom til kort.»

Det er ingen vits i å benekte at det norrøne samfunnet kunne være relativt voldelig. Eller å sminke over at denne volden ofte hadde (som så mye annet i folks handlingsmønstre) en forbindelse med samfunnsmoral. Men dette er jo åpenbart. Denne etosen kan likevel ikke reduseres til kun en motor for blodhevn – slik man så svært forenklet kan tro av hva man blir servert. Ættefeider gjør gode historier, men ære kunne (og kan) åpenbart gjenopprettes med ikke-voldelige metoder også. Æren bidro til å holde samfunnet flytende, mens loven stod parat der æren kom til kort. Etter gammel kode er det heller ikke helt som professor Dag Øistein Endsjø (http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Din-kropp_-min-are-7154143.html#.UcldCVcz_Qs), om jeg forstår ham rett, prøver å formidle: At en oppfattelse av kollektiv ære, og fordømmelse av skammelig oppfattede handlingsmønster nødvendigvis impliserer at kun heterofile menn nyte ære der andre, spesielt kvinner, får ta til takke med skam.

JORDAN_HONOUR_kvinnefengsel_

Muslimske kvinner fra krisesenter i Jordan

Det er langt mer komplisert enn som så, selv om Endsjø får det til å høres svært enkelt ut når han gir seg i kast med å uttale seg om alle verdens ære-skam systemer kollektivt. Det utviser en manglende forståelse for hvordan tradisjonelle samfunn fungerer, og en kulturell sjåvinisme som lett får passere fordi den virker prinsipielt edel og emosjonell. Uten å ta debatten om hvorvidt og hvornår vi skal agere mot provoserende handlinger i fjerne strøk, sier jeg som Hercule Poirot da han blir spurt om han ikke ble rystet i etterkant av et blodig og ubehagelig kulturkrasj i Murder on the Orient Express: «Oui, but justice is often upsetting to witness. […] It’s like the gallows in England, right. But in another culture, it is best not to intervene.»

«Det kan være vanskelig for hedonistene der ute å vende seg til tanken på at regulert seksualitet viser seg å være normen snarere enn unntaket gjennom hele vår eksistens som kulturvesen.»

Felles oppfatninger av hva som er og ikke er akseptabel oppførsel er del av ethvert æresamfunn. Vel, det er faktisk en forutsetning for å føle skam og ære i seg selv, da mennesket er et sosialt vesen. Men hvordan dette behandles og defineres varierer mer enn vi vanligvis hører om. I ethvert samfunn hvor langtidsvirkningene av promiskuøs, fri sex byr på problemer, er det helt rimelig at visse regler og forventninger opptrer. Det er vel også uunngåelig at dette på et eller annet nivå berører oppfatninger om ære og skam. Hadde vi vært guder (eller dyr utenom zoologisk forstand) hadde vi kanskje sluppet å skamme oss for noe som helst, men som Seip skrev: «Vi er ikke der.»

Det kan være vanskelig for hedonistene der ute å vende seg til tanken på at regulert seksualitet viser seg å være normen snarere enn unntaket gjennom hele vår eksistens som kulturvesen. Med all den kulturelle variasjon dette impliserer. I anstendighetens navn går denne appellen også til alle potensielle horebukker, når vi først er innom emnet, om det skulle være noen tvil om at ansvaret hviler tungt på dem. Nymfomani ble rett som det var sett som skammelig for norrøne kvinner, men voldtekt var gjerningsmannens skyld og kvalifiserte ham til fredløshet. Dette var effektivt sett en dødsstraff, og sender til gjengjeld ut et signal om at vedkomne ikke er skikket til å leve blant andre mennesker, fordi han ikke er i stand til å forholde seg til de tingene som forutsetter sivilisert omgang folk imellom.

Sigrid_and_olaf_Werenskiold

Olav Tryggvason og Sigrid Storråde, illustrert av Erik Werenskiold

Et menneske uten ære er upålitelig. Andre former for krenkelse av kvinners integritet (og seksualitet) var også gjerningsmennenes problem, ikke hennes. Likeså spilte kvinnene selv en aktiv rolle i opprettholdelsen av både hennes egen og familiens ære, ved å egge mennene til å gjøre det systemet forventet av dem; nemlig å beskytte deres interesser og gode navn om noen utsatte dem for overgrep. Med sin egen helse som innsats om det så krevde. Enhver mann var underlagt en streng kodeks basert på skam og ære som regulerte hans oppførsel. På det hardeste var derfor volden også helt nødvendig. Både som episk-heroisk eksempel i litteraturen, og et vern av rettferd: Uten et sentralt voldsmonopol i form av politi til å håndheve loven, var det akseptabelt for menn å hevde seg og vise at de ikke aksepterte overgrep mot seg eller sine, da alternativet kunne være å akseptere fortsatt urett. Grupper av barn kan ofte finne på å teste hverandres grenser, og se hvilken vanære den enkelte er villig til å absorbere. Da jeg var liten lærte vi at vold ikke var et effektivt middel mot mobbing, men min personlige erfaring tilsier at vold er langt mer effektivt enn passivitet og byråkrati når man skal vise bøllefrø hvor skapet skal stå. Å pleie ideen om at det er akseptabelt å være offer, og at det er best ikke å utfordre de som utfordrer, er både skadelig og uærlig.

«Orden basert på ære må sikres gjennom gjensidig anerkjennelse av medborgerlig integritet. Æren er altså en vekt.»

Orden basert på ære må sikres gjennom gjensidig anerkjennelse av medborgerlig integritet. Æren er altså en vekt. Idealet, kalt drengskap, var en balanse i norrøn kultur. Den som var drengiligr var i en slik posisjon at han vernet æren for seg selv og sine uten å trø andre på tærne. Det ofte parodierte kravet om respekt fra bøller og tyranner i unge gjenger, som om det er noe disse uten videre kan kreve, er ingenting annet enn en demonstrasjon av nidkjær selvrettferdighet som på mange måter hører mer hjemme i moderne individualisme enn i det ideelle æresamfunnet. En slik holdning tilhører nidingen, den som kun tar: Fråtseren som skjender, røver, krever – og aldri bidrar med noe konstruktivt. Som risikerer fredløshetens bortvising, og blir en vargr í véum; bokstavelig talt «en ulv i helligdommen». Uærlig og uren. Er det ikke slik at vi også i dag overfører tilsvarende egenskaper til samfunnets største fiender? Ryktet er åpenbart også viktig for å formidle ens ære i et slikt samfunn, fordi gjensidig tillit er et essensielt element av denne komplekse æremoralen.

Alle disse sidene ved æren utgjør interessante kontraster til dagens syn på ære som et usivilisert kulturtrekk. I vår tid hvor kun etikk og moral skal være evige og absolutte verdier (så lenge det helst ikke er gamle verdier), er det akseptabelt for skribenter og andre offentlige røster å demonstrere avsky til moralsk problematiske saker ved å si «det er bare feil», «ondt» eller tilsvarende. Når i vår virkelighet kan noe som helst være så simpelt? For en dårskap. Selv dualistiske orienteringer som kristendommen har gjennom tidene latt ondskapens natur debatteres, men i dag skal det være enkelt og lettfattelig. Strengt tatt burde vurderinger basert på en slik samfunnskontrakt, med rot i ære og skam, bli ansett som intellektuelt overlegent det forenklede verdensbildet populære media tilbyr hver gang det møter menneskeskapte etiske kriser.

Så, for å konkludere: Hvilken parodi av et samfunn ville vi levd i, om det var fritt for skam og ære? Jeg sier mer ære, og la skammen følge med. Burde ikke enhver, om det er tak i dem, leve liv i dugnadsånd for sine nærmeste, og ville det man må? Og ikke egge til konflikt men heller ikke sky den. Og etterstrebe, i kraft av ære og frykt for skam, møte folk med høflighet og gjensidig respekt? Med dette vil jeg selv etterstrebe æren som prinsipp, og forvente at du gjør det samme.

Bildet øverst beskriver Egil Skallagrimmson i holmgang med Berg-Önundr, av Johannes Flintoe 

 

Relatert

Sagaen om Kormak – en fortelling om kjærlighet og krig

Germina Germana – Dugin og Neutzsky-Wulff, radikale stemmer for en ny tid?

Hellige trær, fordømte grantrær og Granbane

Sex som dogme

Verdens ender – en sykkelreise fra Ushuaia til Nordkapp – Island, sagariket

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

Til min generasjon

$
0
0

oyafestivalen_natur_og_ungdom

Vår frihet har ingen retning, den lodder ikke dybden i tilværelsen, for det ligger ingen personlig vilje bak den.

Av Henning Næss, forfatter, tidligere publisert i Aftenposten som kronikk

«Innerst inne lengter vi etter det totalitære, men kanskje også etter en ny frihet, som forplikter mer? Kommer det en økokrise så fundamental at alle privilegier blir tatt ifra oss? Vi hadde mulighet til å gjøre noe før det kom så langt, men vi brukte den aldri. For vi var jo bare produkter av en på forhånd fastsatt samfunnsutvikling, vi trodde jo ikke lenger på frihet, annet enn som virkelighet på fjernsyn.»

Vi var en generasjon som vokste opp i total frihet. Men var den verdifull nok til at den kostet oss noe? Var den sjelden? Eller var den bare gratis? Elsker vi fremdeles friheten? Har vi noensinne elsket den? Skjønte vi noensinne at frihet ikke bare var frihet fra noe, men også frihet til noe? Hvor mye motstand ville vi gjort, hvis noen tok fra oss friheten?

Kanskje ville vi bare pustet lettet ut, og svart at den friheten, den ble for krevende likevel? Våre ord var aldri så dyrekjøpte at det var verdt å gi livet sitt for dem. Det var jo bare ord. Egentlig er det altfor mange ord i verden, og du verden så deilig det skal bli å slippe å tenke selv.

Frihet og ensomhet

Tenk bare på hvor deilig det ville vært med et arrangert ekteskap. Så slapp vi ensomheten ved å velge selv. For den verste siden av friheten, det er ensomheten. Nå går vi alle rundt og spiller uavhengige, mens vi skriker etter utilfredsstilt kjærlighet. Vi kan ikke be hverandre om kjærlighet, det ville vært latterlig. Vi kan ikke kreve det. Det ville vært urimelig.

Uansett røper ingen sine innerste lengsler i det offentlige rom, det ville være som å gjøre sitt fornødne på teppet, som en kjent forfatter en gang sa. Så later vi som om vi bare trenger øyeblikkets tilfredsstillelse, og lever på mytene fra våre foreldre, sekstiåtterne. Jo, den myten er god når det gjelder å skaffe seg øyeblikkets tilfredsstillelse, men ingen kan leve på den i lengden.

Men noen har begynt å se ting annerledes. For vi har fått nok. Noen begynner å rope etter noe annet, noe mer. Men hva kan vi sette isteden? Arrangerte ekteskap? Katolisisme? Konservative verdier? Så utlevde er vi blitt, at det mest autoritære og ufrie plutselig fremstår som det mest fristende valget. Endte vi opp med å kaste fra oss friheten? Eller innså vi at vi kunne bruke den på en annen måte?

En følelse av tilhørighet

Noen ble katolikker, ikke av kjærlighet til paven, men fordi de trengte en tilhørighet. Fornuften er kanskje verd å ofre for en følelse av tilhørighet, mening? Andre fant en mening i hatet i stedet for i kjærligheten. Noen gikk under i rusen. Langsomt havarerte våre individuelle prosjekter, i et hav av frihet vi ikke kunne krysse med seilet oppe.

«Jeg har sett min generasjons beste hjerner gå til grunne av galskap, sultende, hysterisk nakne», skrev Allan Ginsberg i diktet Hyl Jeg kunne ha parafrasert: Jeg har sett min generasjons beste hjerner selge seg til produksjonen av kattemat.

Vår frihet har ingen retning, den lodder ikke dybden i tilværelsen, for det ligger ingen personlig vilje bak den. Våre personligheter er ikke egenartede nok, ikke sterke nok, ikke bevisste nok på hvem de selv er, til å kunne bære den labyrintisk forvirrende friheten. Og nå har mange av oss fått nok. Det skriker inne i oss: Ta fra meg den fordømte friheten, jeg vil ikke ha den lenger!

Lengsel etter mening

Inne i oss hviler en fundamental lengsel etter mening. Og når den meningen ikke får leve seg ut, da blir den fundamentalistisk. Vi som har prøvd alt, forstår godt lengselen mot autoritære systemer. Det er mer ærlig å velge ekte ufrihet, enn falsk frihet. Vi vet dette. Vi er ikke dumme. Vi har gått på universiteter og høyskoler, vi er den mest intelligente generasjonen noensinne, men vi er også en generasjon som vet alt med hjernen, ikke med hjertet. Vi har tatt inn alt, absolutt alt som er verd å vite, men vi har også fått alt som ikke er verd å vite på kjøpet.

Kunnskapen føles ikke verdifull på en nødvendig måte, den føles som et ork. Vi har nemlig aldri virkelig måttet kjempe for den. Så ta den gjerne fra oss, det spiller ingen rolle. Det er jo bare bøker! Lesningen brukte vi allikevel bare for å slippe unna tomheten, og mens vi agerte intellektuelle, diskuterte og pratet, gjorde vi jo egentlig aldri noe med det vi pratet om, for det hadde vi ikke makt til, følte vi.

Språk og mening

På universitetet studerte vi moderne språkforskning. Vi lærte at ingenting er sant. Vi lærte at språket egentlig ikke kan uttrykke mening, men at språk bare er «innholdstomme simulakra». På nittitallet ble vi postmodernister, og forkledde vår forvirring i svarløshetens og ansvarsløshetens reimer. Men like fullt forble vi like forvirrede. Vår forvirring tok stadig nye former, den var en energi som aldri gikk tapt.

Vi lærte at alt er opp til oss selv. At det ene valget kan være like godt som det andre. Vi lærte at alle verdier er relative, men at forskjeller er noe vi ikke burde snakke om, for forskjeller skaper urettferdighet. Var det rart vi ble forvirret? Innerst inne merket vi en dump lengsel: Lengsel etter at våre individualiteter skulle bli lagt merke til og dyrket frem, trodd på. Men ingen trodde på individet lenger, selv om det ble snakket om individualisme til vi ikke orket å høre om det lenger.

Opprør mot teoriene?

På universitetet diskuterte vi teorier som i virkeligheten var dypt menneskefiendtlige. Kjempet vi mot tanken om at vi bare er samfunnsprodukter, gjorde vi opprør mot disse teoriene, sto vi frem og sa: «Ærlig talt, dere tar min menneskelighet fra meg»? Nei, det gjorde vi aldri.

Hvorfor ikke?

Det var jo bare en intellektuell lek for oss, en ting vi måtte kunne for å bestå eksamen. I mellomtiden ble vår såkalte frihet mer og mer innsnevret på det åndelige planet, mens vi agerte mer og mer frie på det fysiske planet. Vi kjente en intens trang til å drikke oss kanon fulle. Det falt oss aldri inn at det kunne ha noe å gjøre med at samfunnet kneblet oss mer og mer.

Veien til det autoritære

Det menneskelige genomet. At genene tenker for oss. At vi er produkter av samfunnsutviklingen, at språket bare er vilkårlige, innholdstomme simulakra, som agerer mening. At virkeligheten ikke finnes, unntatt på fjernsyn. At alt dette er veier til autoritære systemer, veier til kneblingen av den menneskelige friheten, det glemte vi kanskje å tenke på, fordi vi aldri kjente etter hva som skjedde med oss mens vi snakket?

Så fikk vi barn, trygge jobber, inntekt, et godt liv, som det heter. Rundt oss ble livet sakte forandret, uten at vi forsto helt hva som skjedde. Vi så en økologisk katastrofe utvikle seg, mens mediene diskuterte om den var menneskeskapt eller ikke. Vi var blitt for gamle til å gjøre noe nå. Vi var blitt oldinger i en alder av 40. En ny generasjon får overta, tenkte vi.

Er katastrofen vrøvl?

Hva vil den neste generasjonen gjøre? Bli muslimer? Om 20 år lever vi fremdeles, hvis kreften ikke har tatt oss. Da er vi blitt seksti. Det er da katastrofen kommer for alvor. Da vil kanskje mange økonomiske privilegier bli tatt fra oss. Men kanskje er hele katastrofen bare vrøvl? Sannheten finnes jo ikke, som annet enn utkast, muligheter til fortolkning av virkeligheten.

Hva vil den oppvoksende generasjon tenke om oss? Vil den dømme oss? Hvordan vil de se på vår ironi, vår trang til fleiping, på flukten fra alvoret, flukten fra forpliktelsene?

Man kunne jo aldri vite, og vi følte at en avmakt hadde kneblet oss innvendig, at den friheten vi dyrket, den hadde vi aldri egentlig trodd på verdien av. Ingenting var enklere enn å gi avkall på den friheten vi aldri brukte. Det kostet oss ingenting, så lenge vi kunne bruke fraværet av mening til å gjøre livet behagelig for oss selv.

Hva vil den oppvoksende generasjon tenke om oss? Vil den dømme oss? Hvordan vil de se på vår ironi, vår trang til fleiping, på flukten fra alvoret, flukten fra forpliktelsene? Det hviler en autoritær lengsel i denne likegyldige frihetsgenerasjon, som går ut på at vi egentlig vil bli bestemt over. Vi vil at noen skal fortelle oss hva vi skal gjøre, for vi vet det jo ikke selv, har aldri visst det! Ta denne kalk ifra oss.

«Man kunne jo aldri vite, og vi følte at en avmakt hadde kneblet oss innvendig, at den friheten vi dyrket, den hadde vi aldri egentlig trodd på verdien av. Ingenting var enklere enn å gi avkall på den friheten vi aldri brukte. Det kostet oss ingenting, så lenge vi kunne bruke fraværet av mening til å gjøre livet behagelig for oss selv.»

Lengter etter katastrofen?

Innerst inne lengter vi etter det totalitære, men kanskje også etter en ny frihet, som forplikter mer? Kommer det en økokrise så fundamental at alle privilegier blir tatt ifra oss? Vi hadde mulighet til å gjøre noe før det kom så langt, men vi brukte den aldri. For vi var jo bare produkter av en på forhånd fastsatt samfunnsutvikling, vi trodde jo ikke lenger på frihet, annet enn som virkelighet på fjernsyn.

Istedenfor å forferdes over 11. september, diskuterte vi om den virkelig foregikk andre steder enn på fjernsyn. Vi var blitt så intellektualistiske i hodet at vi hevet oss fullstendig over andres lidelse, andres smerte. Sannheten finnes jo ikke, hevdet vi, og gikk på Fredrikke på Blindern og tok en øl før neste forelesning i filosofi.

Ja, tenk på hvor befriende det ville vært om noen tok alt dette fra oss. Eller tenk om vi kunne besette verden med vår egoisme, åndeliggjøre den og utvikle den til det høyeste prinsipp for våre liv! Istedenfor å feire den i et åndelig vakuum! Men det kommer vi aldri til å gjøre, for det krever for mye. Da risikerer vi for alvor å komme på tvers av vår tid. Og det ville være en seier som koster for mye.

Et nytt geni

Men et nytt geni vil nok finne et nytt språk for våre tankeformer, som appellerer til våre innerste lengsler. Det må et nytt geni til, for at vi skal forstå oss selv. Vi trenger en som kan gi oss et nytt språk, som vi kan forstå oss selv gjennom. For vår frihet står på spill, og det er bare et spørsmål om tid, før noen dukker opp og tar den fra oss, uten at vi egentlig merker det.

For den friheten, den trodde vi allikevel aldri på.

Bildet øverst er fra Øyafestivalen/Natur og ungdom

 

Relatert

Er naturen fascistisk?

Pseudorebellenes hyklerkor

Anders Behring Breivik – en dom over samtiden

Hva er neoliberalisme?

Frihetens grenser

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

Storebror og lillebror ser deg

Permakulturfestivalen i Hurdal

$
0
0

POSTER3_1new

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite om nordisk permakulturfestival i Hurdal kun få dager før start, og da økolandsbyen ligger en liten svipptur over åsen ville det vært for dumt å ikke få med seg dette.

Av Øyvind Holmstad,  redaktør av bloggen Naturkonservativ

Jeg hadde ikke truffet en eneste «permie» siden jeg tok mitt permakultur-design-kurs i Sverige to år tilbake. Heldigvis var det igjen ledige plasser selv om påmeldingsfristen var utløpt, tilsammen tror jeg vi ble ca 150 deltagere. Dette kan man ikke regne med neste år, når festivalen skal arrangeres i Danmark. Den startet her for tre år siden, og jeg fikk vite at den ble overboket på kort tid. Så skal man sikre seg en plass bør man være ute i god tid.

Bilde 2

Så god plass mellom teltene blir det neppe på festivalen i Danmark neste år

Dattera mi foran landsbyens vakreste hus, stort nærmere kan man neppe komme hva Christopher Alexander kaller "en kvalitet som ikke har et navn". Heldigvis skal det reetableres oppe i lia når boligområdet flyttes

Dattera mi foran landsbyens vakreste hus, stort nærmere kan man neppe komme hva Christopher Alexander kaller «en kvalitet som ikke har et navn». Heldigvis skal det reetableres oppe i lia når boligområdet flyttes 

Dattera mi skulle være med meg da kona skulle jobbe, og jeg hadde også et håp om at noen gode «permiefrø» kunne bli sådd hos henne. Da jeg parkerte var jeg glad turen over åsen hadde gått bra, men da jeg skulle gå ut av bilen kom hele frokosten i fanget hennes. I tillegg regnet det, så det ble en dårlig start. Trodde også jeg kom i god tid, da det eneste jeg hadde fått med meg av programmet var at det skulle være velkomstfest halv tre. Men det viste seg at det hadde vært full fart fra tidlig morgen, med minst én workshop jeg gjerne skulle hatt med meg. Så for de som skal til Danmark neste år vil jeg anbefale å innfinne seg kvelden før festivalen starter.

Informasjonstelt for dagens «workshops» eller kurs

Informasjonstelt for dagens «workshops» eller kurs

Med en så dårlig start kunne det bare gå en vei, oppover, og det gjorde det. Også været ble stadig bedre, helt til det kulminerte i et skybrudd under søndagsmiddagen siste kveld. Men det var bare gøy, i alle fall for oss som ikke skulle være igjen å rydde opp. Under velkomstfesten ble vi mikset sammen i delegrupper, som vi delte våre tanker med en halvtime hver dag under resten av festivalen.

Velkomstfesten fant sted på det koselige halmloftet i låven til økolandsbyen, hvor låvesvalene kvitret og fløy lystig over oss

Velkomstfesten fant sted på det koselige halmloftet i låven til økolandsbyen, hvor låvesvalene kvitret og fløy lystig over oss

Kursene eller «workshops» var selve kjernen i festivalen, og ruslet og gikk dagen lang, hvor man ble med på de kursene man hadde lyst på. Ofte var det vanskelig å velge, da utvalget var stort. Noen var teoretiske, andre praktiske, og noen bare hyggelige. Foredragsholderne var alt fra helprofesjonelle til amatører som kastet seg utpå for første gang. Dette var også bra, for skulle alle kursene vært like intensive kunne man raskt blitt overladet. Det er også viktig at flest mulig får erfaring fra denne rollen, og å debutere blant likesinnede kan være en trygghet før man går ut i den store verden med budskapet. Dattera mi var med på de fleste av kursene, og selv om hun bråket litt var det ingen som klaget.

En fin ting med disse arbeidskursene er at man får en grunnleggende introduksjon til en rekke tema. Det er ofte det grunnleggende som er den største baugen, har man først fått noen knagger å henge ting på blir alt raskt mye lettere. Slik sett er dette en genial oppskrift for å skape entusiasme om en rekke permakulturteknikker.

Rusletur med info om og smaking på ville vekster. Hvorfor har jeg ikke spist geitramsblomster før? En fellesnevner med mange ville vekster er dog at de inneholder oksalsyre, så har man svake nyrer bør man ikke overdrive inntaket.

Bilde 7

Etablering av hugelkultur eller «haugkultur», et reint praktisk kurs hvor man fikk bruke kreftene. Hugelkulturer er også ypperlig for utendørs supermarkeder med selvplukk, noe denne artikkelen fra Danmark viser.

Kursholder fra Danmark med tema matskoger. De har også under oppbygging en meget lovende nettside om temaet: www.skovhavebrug.dk

Maten er en sentral del av etthvert arrangement, ikke minst på et sted med så mye aktivitet som under en permakulturfestival. Det gikk i vegetarisk og lokalprodusert mat, og selv om jeg ikke er vegetarianer til daglig var jeg nær ved å overspise stadig vekk. Dattera mi satte dessverre ikke like stor pris på maten, men til slutt begynte hun å storete rå rødbeter, noe som gjorde besteforeldrene bekymret da de skulle passe henne på søndagen. Visstnok både tisset og bærsjet hun rødt dagen lang, så de ble lettet da de fant ut det hele hadde sin naturlige forklaring.


På vei til matteltet

Bilde 10

Frokoststemning

Blomstersalat 

Innimellom all den røffe vegetarkosten kunne det smake med noe søtt. Derfor var det godt å kunne ta turen til landsbykafeen på stabburet. Under festivalen ble denne drevet av den meget profesjonelle Madhu, jeg vil oppfordre til å besøke hennes hjemmeside på madhusmagiskemat.wordpress.com.

Bilde 12

Stabburet eller kinoen hvor man fant festivalens kafé. Her kan jeg med hånda på hjertet si at jeg smakte mitt livs beste bringebærkake! Fikk også en ny erfaring med kaffe med mandelmelk, utmerket. Dattera mi satte særlig stor pris på iskremen.

Stabbursbjella ringte stadig vekk for nye kurs, samlinger eller måltider. Husker med gru skoleklokka fra skoletida, hvorfor kunne de ikke benytte ei stabbursbjelle? Men skoleledelsen syntes vel dette ville bryte for mye med det mekanistiske verdensbildet de formidler.

Fredag kveld var det dans, og for første gang i mitt liv var jeg på dansefestival sammen med verdens vakreste jente, og på toppen av dette elsket hun å danse med meg helt ut i de sene nattetimer. Denne jenta var intet annet enn min egen datter! Når jeg kastet henne i været strålte det av øynene hennes. For meg ble dette festivalens høydepunkt.

Lørdag morgen var jeg heller stiv og støl etter alle dansestega, og kom til å tenke på Plassbakkallen i Oladalen som aldri vil innrømme at han er blitt en gammel mann. Bør nok ta det litt roligere neste gang.

Bilde 13

Halmscena ved økolandsbyen

Lørdag kveld var det fest ved halmscena, med alt fra profesjonelle til spontane innslag. Det var spesielt å sitte der og nyte dette showet mens nattemørket senket seg, uten at noen lys ble tent. Til slutt kunne jeg bare skimte de som stod på scena som en svak skygge, en velsignet opplevelse i disse lysforurensede tider.

Bilde 14
Festkaka dagen derpå

Søndag morgen, festivalens siste dag, tenkte jeg over at jeg ikke hadde hørt et eneste bannord under disse dagene. Selv om deltagerne utgjorde en fin aldersmiks, var det utvilsomt flest unge mennesker til stede. Dessverre ble fortryllelsen brutt under min siste «workshop», da foredragsholderen plumpet ut med f-ordet.

Allikevel, jeg opplevde festivalen godt egnet også for barnefamilier, og røykepaviljongen var fint gjemt bort bak låven.

Det var godt å kunne få være sammen med så mange reflekterte mennesker, og jeg fikk delta i flere givende samtaler. Festivalen hadde også et internasjonalt preg, med deltagere fra både New Zealand og California. Skulle gjerne blitt kjent med flere, og tanken på å vende tilbake til «suburbia» i Gjøvik var lite forlokkende.

Bilde 15

Avskjedssirkelen, som kulminerte i en kjempestor avskjedsklem

Noe som virket langt mer forlokkende var å bli med i et natursamfunn. Etter middagen var det en sporadisk samling for de som ville vite mer om disse mulighetene. Her fikk jeg møte personene bak www.natursamfunn.no, et flott initiativ!

Jeg bladde igjennom visjonsdokumentene deres, og ble med ett slått av at dette hadde likheter med visjonene til Christopher Alexander da han utformet Eishin Campus i Japan. Ikke minst hadde de skjelettet til noe som kan bli et svært vakkert «pattern language» eller mønsterspråk. Hvordan Alexander utarbeidet sitt mønsterspråk er utførlig beskrevet i hans siste bok: «The Battle for the Life and Beauty of the Earth. A Struggle between Two World-Systems».

Er det noe disse menneskene brenner for, så er det å kjempe for jordens skjønnhet og liv. Eller hva Alexander kaller for helhetsutvidende transformasjoner. Kjernen i permakulturens designprinsipper.

Etter denne inspirerende festivalen fant jeg til alt overmål en sommerhilsen fra Terje Bondgard i e-postboksen da jeg kom hjem. For når alt kommer til alt tar Bill Mollison, permakulturens grunnlegger, feil når han hevder at alle verdens problemer kan løses i en hage. Disse må nok først og fremst løses i inngruppa.

Et viktig prinsipp ved festivalen var å dele, jeg avslutter derfor med å dele Bongards nyhetsbrev med Kulturverks lesere:

Sommerhilsen fra Terje Bongard

Bilde 16

 

Relatert

Permakultur – levedyktig kultur for fremtiden

Russlands økologiske mirakel

Fra massesamfunn til stammesamfunn? Terje Bongard hos NRKs Verdibørsen

Satoyama: Japans hemmelige skog – NRK dokumentar

Sinn og kosmos – Thomas Nagels bidrag til et paradigmeskifte

$
0
0

ThomTenery_Oblivion_TET_Drone_Escort_Outer

Filosofen Thomas Nagel er en fritenker av den sjeldne sorten. Han er en erklært ateist, som tenker angstfritt. Det gir et oppsiktsvekkende resultat: I en nøyaktig gjennomtenkning av vitenskapens manglende evne til å omfatte bevisstheten, blir han nødt til å felle det treet som ateismens frukter gror på; materialismen. Dette skjer i boken Sinn og kosmos (2013).

Av Trond Skaftnesmo. Faglig bakgrunn fra biologi (Naturforvaltning, UMB) og filosofi (hovedfag, UiO). Har utgitt fem fagbøker innenfor grensefeltet biologi/filosofi. Hans siste bok, Folkefiender, kom høsten 2012. Han har nylig også oversatt Thomas Nagels bok, Mind & Cosmos. Den kommer ut på norsk ca. 1. september 2013, med tittelen: Sinn og kosmos. Hvorfor den materialistiske neo-darwinistiske forståelsen av naturen nesten helt sikkert er feil. Paradigmeskifte Forlag - www.paradigmeskifte.nu.

«Jeg snakker om noe mye dypere, nemlig frykten for religionen selv. Jeg snakker ut fra erfaring, idet jeg selv er sterkt preget av denne frykten: Jeg ønsker at ateismen er sann, og jeg føler meg uvel ved tanken på at noen av de mest intelligente og velinformerte mennesker jeg kjenner er religiøse.» – Thomas Nagel

 

Candidati_PremioBalzan

 

Bevissthetens gåte

Thomas Nagel hører til elitedivisjonen blant vår tids filosofer. Han har sitt virke som professor i filosofi ved New York University, der han spesielt har bearbeidet sinnets filosofi, politisk filosofi og etikk. En av hans mest kjente og originale bidrag er det korte essayet What is it like to be a bat?  fra 1974. Allerede her foretar han de første dype øksehuggene, idet han insisterer på at en vitenskap som tar sin oppgave på alvor må forstå den subjektive erfaringen som et fenomen i verden, ikke bortforklare den som saken uvedkommende. Men fysikalismen – dvs. forsøket på å forklare alt ut fra det fysiske – er ifølge Nagel dømt til å mislykkes i dette:

Hvis fysikalismen skal kunne forsvares, må de fenomenologiske egenskapene selv bli gitt en fysikalsk forklaring. Men når vi undersøker deres subjektive karakter, synes et slikt resultat umulig. Grunnen er at ethvert subjektivt fenomen er essensielt forbundet med et unikt perspektiv [point of view], og det synes ikke mulig at en objektiv, fysisk teori vil kunne omfatte det perspektivet. (Nagel, 1974)

Om vi her ville forsøke å komme fysikalismen til unnsetning, kunne det være naturlig å respondere slik: Ja, selvsagt er dette umulig. En objektiv tilnærming er jo nettopp en tilnærming utenfra, fra et 3. persons perspektiv, mens den subjektive erfaringen per definisjon er et 1. persons perspektiv. Men vitenskapen må ha en objektiv tilnærming, fordi den søker kunnskap som kan deles og kommuniseres.

Nagel har selvsagt tatt høyde for denne innvendingen. Og hans svar kan parafraseres omtrent slik: Vitenskapens oppgave er å forstå de fenomener vi støter på i verden, herunder så langt som mulig å forklare deres egenskaper og opprinnelse. Det fenomen vi ”støter på” hver gang vi vil forstå noe som helst, er den subjektive erfaringen. I en såkalt objektiv tilnærming er det alltid et subjekt (Jeg) som står overfor et objekt (Det). Når vi sier ”bevissthet”, snakker vi derfor ikke om en obskur utkant av virkeligheten; vi snakker om den arena der det objektive – verden i stort som i smått – kommer til syne. En vitenskap som ikke kan fatte muligheten og karakteren av bevisstheten, lider av en alvorlig mangel. Og dette er ifølge Nagel antakelig ingen nødvendig mangel ved vitenskapen, men en mangel som karakteriserer dens nåværende fysikalistiske og reduksjonistiske skikkelse.

Dermed er døren slått opp til et likeså brennende som spennende spørsmål: Hvordan ville den vitenskapen se ut, som var i stand til å omfatte bevisstheten som et fenomen i verden, dvs. som løftet det opp fra å være en uforståelig gåte til å bli et naturlig – ja, forventet – fenomen i verden?

ThomTenery_Oblivion_TET_Sally_Finale

Materialistisk monisme

Den som ennå ikke er overbevist om at vi – dvs. vitenskapen – har et problem, vil kanskje fortsatt innvende: Nettopp fordi den subjektive erfaringen unndrar seg en objektivisering, må vi fatte den med andre midler; ved introspeksjon, ved poesi og annen kunst. Er ikke romanlitteraturen spekket med beskrivelser av hvordan det er å være – om ikke en flaggermus – så i det minste en forelsket yngling, et fattiglem, et voldtektsoffer, en soldat på slagmarken… altså et subjekt i alle dets utallige variasjoner? Om det er slike beskrivelser og begripelser en er ute etter, er vitenskapen åpenbart feil sted å lete.

Svaret på denne innvendingen er at de nevnte beskrivelsene ikke gjør vitenskapsjobben, idet de tar den subjektive erfaringen for gitt. De problematiserer den ikke. De forsøker ikke å vise hvordan bevissthet oppstår eller overhodet er mulig. Dette er vitenskapens oppgave. Og det er nettopp denne oppgaven den ikke makter og heller ikke kan makte, i sin nåværende skikkelse. Årsak: Ifølge den materialistiske monismen, som er vitenskapens fremherskende ontologi, er alle fenomener i siste instans materielle eller virkninger av det materielle. Men å forklare hvordan materien kan produsere bevissthet eller liv, har ikke lykkes og kan umulig lykkes. Problemet ble presist formulert for over hundre år siden, av nevrobiologen Wilhelm Griesinger:

Selv om vi kjente til alt som foregår i hjernen, alle kjemiske og elektriske prosesser – hva ville det være godt for? Alle oscillasjoner og vibrasjoner, alt elektrisk og mekanisk, er da fortsatt ingen mental tilstand, ingen visualisering. (Griesinger, 1845)

Og Griesinger føyde resignert til: Gåten vil forbli uløst til tidenes ende. Denne resignasjonen, som vel fortsatt dominerer i akademia, deles ikke av Nagel. På den ene siden gir han Griesinger rett i at bevisstheten aldri kan forstås ved en psykofysisk reduksjonisme. På den andre siden oppfatter han ikke dette som vitenskapens siste ord, slik Griesinger gjør. Vitenskapen har da heller aldri levert noe bevis for sin materialistiske ontologi. Men om ontologien ikke vedtas dogmatisk, hvilket ville være rimelig anti-vitenskapelig, må den oppfattes hypotetisk. Og hypoteser kan endres.

Men Nagel er i beit for alternativer. For han aksepterer heller ikke en idealistisk ontologi (varianter av verden-er-min-forestilling) og slett ikke en dualistisk ontologi, der bevissthet og materie betraktes som to ulike verdener. I sin siste bok, Sinn & Kosmos, gir han den ettersøkte ontologien den provisoriske betegnelsen ”nøytral monisme”:

Utgangspunktet for mitt argument er det uholdbare ved den psykofysiske reduksjonismen, et standpunkt i sinnets filosofi, som i det store og hele er motivert av håpet om å kunne vise hvordan de fysiske vitenskapene i prinsippet kan tilby en teori om alt. Hvis dette håpet er urealiserbart, reises spørsmålet om noen annen, mer eller mindre samlet forståelse, kunne fatte hele universet slik vi kjenner det. Blant de tradisjonelle kandidatene for en omfattende forståelse av relasjonen mellom sinnet og den fysiske verden, favoriserer bevisvekten etter min mening en form for nøytral monisme – fremfor de tradisjonelle alternativene materialisme, idealisme og dualisme. (Nagel, 2013)

Hva som her kan menes med en nøytral monisme, skal vi komme tilbake til. Men først må vi lage oss et kart over hvilke mulige ontologiske grunnposisjoner som  finnes.

ThomTenery_Oblivion_TET_Outer_Tunnel

Ontologiske posisjoner

Ontologi er filosofiens betegnelse for vår mest fundamentale værensforståelse. Ethvert bevisst vesen har en ontologi, dvs. en gitt måte å erfare virkeligheten på. Som regel opptrer den på et rent fornemmelsesplan, og kun få går den kritisk etter i sømmene. Historisk har dette imidlertid vært en av filosofiens mest sentrale oppgaver.

Blant alle mulige ontologier, går et vesentlig skille mellom monisme og dualisme. For monisten er all virkelighet en enhet. Virkeligheten opptrer dels som intern, som bevissthet eller erfaring, og dels som ekstern, som materie. For monisten er dette ikke to adskilte verdener, men ulike tilsynekomster av – eller innenfor – én kontinuerlig virkelighet. For dualisten er den interne og den eksterne realitet så ulike, at de ikke danner noen enhet. Forbindelsen mellom dem (som neppe kan benektes) blir da spesielt vanskelig å forklare.

Den moderne dualismens far, filosofen René Descartes, brukte mye blekk på dette problemet. Hans løsning var like oppfinnsom som urimelig: Kommunikasjonen mellom res extensa (det som har utstrekning) og res cogitans (det som har bevissthet) skjer, mente han, via pinealkjertelen eller epifysen. Valget av hjernestruktur var imidlertid ikke helt tilfeldig; kjertelen, som ligger omtrent midt i hjernen, var ennå ikke tilordnet en kjent funksjon. Den prinsipielle urimeligheten i Descartes’ forslag bunner selvsagt i at epifysen er en materiell struktur så god som noen. Og ifølge hans egen ontologi var det intet av res extensa i res cogitans og heller intet av res cogitans i res extensa. Så hvordan epifysen kunne være unntatt fra denne separasjonen, forble gåtefullt. Og like gåtefullt blir det, gitt dette utgangspunktet, om epifysen – som møtestedet mellom de to verdener – erstattes med hjernen som helhet.

Mens religiøse naturer lever mer eller mindre godt med den dualistiske ontologien, ble den etter hvert uholdbar for vitenskapen. Ikke minst oppmuntret av darwinismen adopterte vitenskapen fra midten av 1800-tallet en materialistisk monisme, som oppfattet all virkelighet som materiell eller som virkninger av det materielle. Den darwinistiske evolusjonslæren ville forklare livets utvikling ut fra rent materielle årsaker; et naturlig utvalg blant arvelige variasjoner. Rett nok var liv og bevissthet som sådan dermed ikke forklart. Men det problemet forventet en å løse i nær fremtid. Den fremvoksende materialismen ble dermed det vitenskapsfilosofen Karl Popper kalte forventningsbasert [promissory], dvs. at den hevet sjekker som det ennå ikke er dekning for, ut fra forventninger om fremtidige oppdagelser.

Skjønt det ikke har manglet forsøk på å løse livets og bevissthetens gåte, er de like uløste i dag som for 150 år siden. Den nyeste forskningen innenfor f.eks. molekylærbiologi og nevrobiologi har ikke kommet nærmere en reduksjonistisk løsning. Situasjonen er faktisk såpass beklemt, at fremtredende materialister, som Susan Blackmore og Paul Churchland, har valgt å introdusere noe de kaller eliminativ materialisme. Det som elimineres, dvs. ikke innrømmes eksistens, er da nettopp bevisstheten. I en bok som merkelig nok heter Consciousness. A very short introduction, erklærer Blackmore bevisstheten som et eneste stort bedrag:

Bevissthet er altså et gedigent bedrag. Det oppstår ved å stille spørsmål som ”Er jeg bevisst nå?” eller ”Hva er jeg bevisst om nå?”. I det øyeblikket dette spørsmålet blir stilt, blir det kokt i hop et svar: Et nå, en strøm av erfaringer og et selv som observerer at alt dette opptrer sammen. Og et øyeblikk senere er alt borte. Neste gang du spør, blir et nytt selv og en ny verden kokt i hop, tilbakestilt fra hukommelsen. Hvis du fortsetter å tro at du alltid var bevisst og konstruerer metaforer om [bevissthets-]strømmer og -teatre, så graver du deg bare dypere og dypere ned i forvirringen.

Ifølge denne nye måten å tenke om bevissthet, vil det meste av de gamle problemene forsvinne. Vi trenger ikke å forklare hvordan bevisstheten blir produsert, hvordan den oppstår fra hjernens objektive aktivitet, fordi det gjør den [bevisstheten] ikke. Vi trenger ikke å forklare den magiske forskjellen mellom den hjerneaktiviteten som er bevisst og den som ikke er bevisst, for det er ingen forskjell. Vi trenger ikke å undre oss over hvordan subjektive erfaringer har utviklet seg eller om de har noen funksjon, fordi det er ingen strøm av erfaringer – bare en flyktig hendelse som gir opphav til et bedrag. (Blackmore, 2005:131)

Hvor dette ”gedigne bedraget” om å ha en bevissthet utspiller seg, er litt uklart. Kunne det være i bevisstheten? Kunne det være der Blackmore finner det sikre grunnlaget for sin avsløring av bedraget?

Noe i forkant av materialismens blomstring i nyere tid, søkte mange tenkere – som Fichte, Hegel og Schopenhauer – å utvikle en idealistisk ontologi. Ifølge denne værensforståelsen, som skulle danne et motstykke til materialismen, er alt det vi kaller ”verden” – inkludert vårt subjekt – bevissthetens produkt. For Fichte er det Jeget som maktfullt skaper verden. Hegel famler etter den absolutte ånd, men makter ikke å finne den i sansenes verden. Schopenhauer summerer sitt credo i formelen verden er min forestilling, en posisjon som videreføres av konstruktivismen.

Idealismens tankegang er innlysende, men dens sluttpunkt er problematisk. Den bygger på to åpenbare premisser og en skjult. De åpenbare er: (1) så langt som vi kjenner ”verden”, er den noe erfart; (2) det å erfare noe er å ha det i bevisstheten. Konsekvens: Jeg kan ikke, så langt som min erfaring rekker, påstå at det finnes noe utenom min bevissthet. Solipsisme kalles denne ensomme endestasjonen for den idealistiske ontologien. Den materialist som ikke søker tilflukt i det bevisthetstomme rommet Blackmore har innredet, vil ironisk nok havne på samme ensomme stasjon. Nevrobiologiens filosofiske arm, nevrokonstruktivismen, har gjort oss en stor tjeneste ved å følge denne tanketråden til veis ende. I en høyskolelærebok i anatomi og fysiologi (Bjålie et al. 2000:103), finner vi en kortversjon. Her slås det helt udramatisk fast at: Vår ’verden’ skapes i hjernen og eksisterer bare i hjernen.

Nevrobiologen Rainer Wolf sier det samme med litt mer schwung:

Vår iakttagelsesverden virker så fullkommen, at vi ureflektert identifiserer den med den reale verden – uten å være oss bevisst hvor tvilsomme våre iakttagelser er […] Vi befinner oss på sett og vis i et mørkerom, der vi ser et show som består av beregningsresultatene fra våre syns-, hørsels-, smaks- og luktnerver. Vi kan ikke komme ut av dette fangenskapet, kan ikke bane oss vei ut av nervene for å komme ut i den sanne virkeligheten [….] Hele dette showet synes oss imidlertid så overveldende lyst og differensiert, at det forekommer oss uvirkelig – ja, spøkelsesaktig – ikke å holde det for å være den reale utenverden. (Wolf, 1987)

Dette utsagnet avslører også det skjulte premisset, som både idealismen og materialismen, tar for gitt. Her kommer det: En [realistisk forstått] verden-der-ute kan ikke stige inn i min bevissthet og min bevissthet kan heller ikke stige ut i den.

Har vi ikke hørt dette før? Premisset er en tro kopi av Descartes’ credo: Det er intet av res extensa i res cogitans og heller intet av res cogitans i res extensa. Og selvsagt: Hvis bevisstheten ikke har del i den materielle verden, og omvendt, har vi ingen tilgang til verden-der-ute. Da må verden settes i hermetegn. For en monisme som benekter den halvdel av virkeligheten den ikke fatter, følger Descartes’ dualisme med på lasset. Hverken materien eller bevisstheten lar seg trylle bort. Det vil si: Den kaninen som skal dras opp av hatten må først puttes ned i den. Det er f.eks. ikke mulig å argumentere mot tenkningens autonomi uten samtidig å innrømme den (se tekstboks – Hellesnes, 2008).

Men hvordan skulle en monisme se ut, som evner å omfatte begge poler – bevissthet og materie, ”jeg” og ”verden” – uten å måtte bortforklare den ene polen som en illusjon?

ThomTenery_Oblivion_TET_Exterior

Holistisk monisme

Vitenskapen må bygge på en monistisk ontologi. Så langt er omtrent alle enige. Men å erklære ”verden” eller ”jeget” som en illusjon, gir oss åpenbart ikke den monismen vi trenger. Thomas Nagel foreslår en nøytral monisme. Det er et bra punkt å starte, men innebærer ikke noe mer enn en erklæring om at verden er én, men vi kan ennå ikke bestemme karakteren av denne enheten. Vi kan umulig slå oss til ro der. Har det historisk eksistert noen annen form for monisme enn de versjoner vi har sett i moderne tid?

Går vi langt nok tilbake i tid, i vår eget liv så vel som historisk, finner vi en type før-filosofisk monisme, der grensene mellom ”jeg” og ”verden” – det indre og det ytre – ennå ikke er etablert. Liv og bevissthet er ennå ikke forvist til en sær utkant av universet. Verden er essensielt levende og bevisst. Jorden selv er et levende vesen; Gaia. Solen er Helios. Havet er Poseidons kropp. All materie er gjennomstrømmet av, og uttrykk for, bevisste veseners virke. Skjønt det mytiske mennesket ikke begikk noen filosofi, kunne vi retrospektivt kalle dette en spiritualistisk urmonisme. I denne type monisme blir den døde materien å ligne med døde deler av vår egen kropp. Vår egen norrøne mytologi fremstiller da også skapelsen av det materielle univers som et drap: Når urvesenet Ymir drepes, blir blodet til hav, kjøttet til jord, knoklene til fjell, håret til vekster, hjernen til skyer, osv.

Selvsagt kan vi ikke – og vil vi ikke – gjenoppvekke det mytiske verdensbildet. Men samtidig ser vi at denne urmonismen ikke inneholder de selvmotsigelser som vi finner i dualisme, idealisme og materialisme. Så spørsmålet melder seg: Kan det være mulig å utvikle en holistisk monisme for vår egen tid, dvs. en monisme som makter å omfatte både materie og bevissthet? I så fall kunne ikke bevisstheten forstås solipsistisk, men som et universelt fenomen. Interessant nok var pionerene for kvantefysikken ikke fremmed for denne tanken. En av dem, Sir James Jeans, sier det slik:

I dag er det en vid enighet, som på fysikkens side nærmer seg en full samstemmighet, om at strømmen av kunnskap går imot en ikke-mekanisk virkelighet; universet begynner å ligne mer på en gedigen tanke enn på en stor maskin. Sinn synes ikke lenger å være en tilfeldig inntrenger på materiens område; vi begynner å ane at vi heller skulle honorere den som skaperen og opprettholderen av materien. (Etter Koestler, 1964:532)

Denne enigheten var riktignok forbigående, men den preget pionerene for den nye fysikken – som Niels Bohr, Albert Einstein, David Bohm, Werner Heisenberg m. fl.

Universet begynner å ligne en gedigen tanke, sier Jeans. Men tankene oppfatter vi jo som vårt mest intime og private. Mens sanseinntrykkene kommer til oss utenfra, er tenkningen – der vår bevissthet er mest våken – vår egen prestasjon. På den andre siden er det nettopp i tenkningen vi oppnår en objektiv, og altså universell, forståelse. Vi kan ikke se med andres øyne. Men vi kan innse det andre har innsett. Et begrep eller et matematisk bevis, er fullt ut kommuniserbart. Da Arkimedes ropte sitt berømte Eureka! [jeg har funnet det] i badekaret, var det hans private opplevelse. Men dens idémessige innhold var universelt. Og i ettertid har studenter stadig ”funnet” det arkimediske prinsipp.

Begrepet om en holistisk monisme, er foreløpig provisorisk. Det gjenstår å utvikle og begrunne den. Men det prinsipielle kartet av mulige monismer kan fremstilles på denne måten:

 

Holistisk monisme:Verden er én sanselig-oversanselig kontinuitet.
Materialistisk monisme:Verden er én, og den er materiell. (Bevisstheten er en illusjon.) Idealistisk monisme:Verden er én, og den er bevissthetsmessig. (Den sansbare verden er en illusjon.)
Nøytral monisme:Verden er én; men vi kan ennå ikke bestemme karakteren av denne enheten.

 

Ateistens bekjennelser

«Vitenskapen er grunnlagt i opposisjon til et religiøst verdensbilde, og den arbeider fortsatt med å holde døren lukket for den guddommelige foten. Men heller ikke de tradisjonelle religionene har noe ønske om å etablere en holistisk monisme. For det ville på sikt bety at deres dogmer ville bli gjenstand for forskning, og eventuelt måtte revideres. Et nærliggende eksempel er forskningen på nær-døden-erfaringer, som tyder på at bevisstheten har en kontinuitet hinsides dødens port.»

Hvis det virkelig er slik Jeans antyder, at vitenskapen allerede har lagt grunnlaget for en holistisk monisme, melder det seg et påtrengende spørsmål: Hva er det som butter imot? For siden gjennombruddet for kvantefysikken, der materiens minstedeler oppløste seg mellom forskernes hender, synes materialismen bare å ha festnet grepet. Holister, som Fritjof Capra og Rupert Sheldrake, betraktes som avvikere. Og den militante erke-ateisten Richard Dawkins feires med æresdoktorat ved Universitetet i Oslo (2011).

Den kjente genetikeren, evolusjonsbiologen og materialisten, Richard Lewontin, gir oss et hint om hva som butter imot i sin anmeldelse av Carl Sagans The Demon-Haunted World (1997):

Vår vilje til å godta vitenskapelige påstander som er imot sunn fornuft, er nøkkelen til en forståelse av den virkelige kampen mellom vitenskapen og det overnaturlige. Vi tar parti for vitenskapen til tross for den åpenbare absurditet ved noen av dens konstruksjoner, til tross for dens manglende evne til å oppfylle mange av sine ekstravagante løfter om liv og helse, til tross for det vitenskapelige samfunnets aksept av grunnløse just-so-fortellinger, fordi vårt primære engasjement er en forpliktelse til materialisme.

Det er ikke det at vitenskapens metoder og institusjoner på en eller annen måte tvinger oss til å akseptere en materiell forklaring av verden som fenomen. Det forholder seg omvendt; vi tvinges – i og med vår apriori forpliktelse til materielle årsaker – til å skape et apparat av undersøkelser og et sett av begreper som produserer materielle forklaringer, uansett hvor kontra-intuitive og mystifiserende de måtte være for uinnvidde. Videre er denne materialismen absolutt, for vi kan ikke tillate en guddommelig fot i dørsprekken. (Lewontin, 1997)

Vitenskapen er grunnlagt i opposisjon til et religiøst verdensbilde, og den arbeider fortsatt med å holde døren lukket for den guddommelige foten. Men heller ikke de tradisjonelle religionene har noe ønske om å etablere en holistisk monisme. For det ville på sikt bety at deres dogmer ville bli gjenstand for forskning, og eventuelt måtte revideres. Et nærliggende eksempel er forskningen på nær-døden-erfaringer, som tyder på at bevisstheten har en kontinuitet hinsides dødens port.

Men ville ikke dette nettopp bekrefte alle religioners dogmer om den saken? Så skulle man tro. Men den lutherske teologien (for å ta ett eksempel) har – sikkert til menighetens overraskelse – ingen tro på noen slik fortsettelse. Der regnes ”sjelens udødelighet” som en hedensk (dvs. gresk) idé, som har infiltrert kristendommen. Så hva skjer da når vi dør, ifølge den lutherske læren? Tysk teologi har et presist uttrykk for dette: Ganztod. Alt dør når kroppen dør. Men Gud ”husker” oss alle, og på den ytterste dag… osv.

For de troende er det en skrekkelig tanke at noen skulle ha viten om det vi hittil har regnet til troens område. Gnosis er selve urkjetteriet. Når det nærmer seg jul, vil teologen fortelle oss at engler kun er ”et bilde på Guds godhet”. I lys av den aktuelle Bibeltolkningen blir prinsessens og folkets engler irrelevante. En fører, tross alt, ikke samtaler med en metafor. Men også i den andre leiren står mye på spill. Der risikerer vi å få bekreftet en vond mistanke om at ”vitenskapens verden” ikke er hele verden. Verre: Vi risikerer å måtte innse at ”vitenskapens verden” er et mindre reservat innenfor en større virkelighet. Enda verre: At den større verden kontinuerlig interagerer med dette reservatet, som strengt tatt må forstås i lys av denne interaksjonen.

ThomTenery_Oblivion_TET_Exterior_Door

Thomas Nagel har forsynt oss med den mest åpenhjertige bekjennelse om hvorfor han er ateist. Og vi skal la denne bekjennelsen avslutte vår vandring:

Når jeg snakker om frykten for religionen, mener jeg ikke den fullt ut forståelige motviljen mot visse etablerte religioner og religiøse institusjoner, på grunn av deres kritikkverdige moralske doktriner, sosialpolitikk eller politiske innflytelse. Heller ikke refererer jeg til assosiasjonen av mange religiøse trosoppfatninger til overtro og aksepten av evidente feiloppfatninger. Jeg snakker om noe mye dypere, nemlig frykten for religionen selv. Jeg snakker ut fra erfaring, idet jeg selv er sterkt preget av denne frykten: Jeg ønsker at ateismen er sann, og jeg føler meg uvel ved tanken på at noen av de mest intelligente og velinformerte mennesker jeg kjenner er religiøse. Det er ikke bare det at jeg ikke tror på Gud og, naturligvis, håper at jeg har rett i min tro. Det er det at jeg håper det ikke finnes noen Gud! Jeg ønsker at det ikke skal finnes en Gud; jeg ønsker at universet ikke er slik.

Min gjetning er at dette kosmiske autoritetsproblemet ikke er en sjelden tilstand og at den er ansvarlig for mye av scientismen og reduksjonismen i vår tid. En av tendensene den støtter er det tåpelige overforbruket av evolusjonær biologi for å forklare alt ved livet, inkludert alt om det menneskelige sinn. Darwin gjorde det mulig for den vitenskapelige kulturen å utstøte et stort kollektivt sukk av lettelse ved tilsynelatende å eliminere hensikt, mening og design som fundamentale faktorer i verden. (Nagel, 1997:130)

Hva vi skal gjøre med det kosmiske autoritetsproblemet, gjenstår å utrede. I mellomtiden kan vi glede oss over at det finnes slike angstfrie og ærlige selvrefleksjoner blant våre venner, ateistene. Det borger for at vår kultur og vitenskap vil finne en fruktbar vei inn i fremtiden.

Bildene er fra filmen Oblivion (2013)

 

Det utvida omgrepet om kreasjonisme (utdrag)«Alle tankeformer, alle kognitive fenomen og alle påstandar er resultat av nevrobiologiske prosessar i den menneskelege hjernen, kausale produkt, ingenting anna.»Tilhengarane av ein slik tese er såkalla reduksjonistiske naturalistar. Dei trur at påstandar som gjeld rasjonell grunngiving, kan reduserast til påstandar om naturhendingar, dvs. nevrobiologiske prosessar i hjernen, og at «tenking» er sideverknader av flyktige fysiske tilstandar i nettverket av nevronar.

Det finst to måtar å «forsvare» ein slik tese på. Vi kan dermed tenkje oss to scenarie. I det eine argumenterer reduksjonistane rasjonelt. Dei viser til nevrovitskapleg forsking for å underbyggje den teoretiske påstanden sin. Dei framstiller det slik at det finst tilstrekkeleg evidens for den, og at alle dermed har god grunn til å akseptere påstanden.

Den underforståtte føresetnaden er då at det er mulig, på rasjonelt vis, å finne ut kva som er sant eller gyldig – rett og slett. Dermed er det gjort unntak for den teoretiske påstanden sjølv. Den er nemleg lagt fram som noko anna enn som eit eksempel på eit produkt av nevronale hendingar. Den er faktisk presentert som ein vitskapleg haldbar påstand. Dermed har reduksjonistane i røynda lagt til grunn at ikkje all tankeaktivitet er biologisk determinert: Det finst minst ein teoretisk påstand som er basert på empirisk gransking, eksperimentelle testar og gode resonnement, nemleg den som står til diskusjon. Men innhaldsmessig går tesen ut på det motsette. Den gir ikkje rom for unntak. Alt er biologisk determinert! Ergo: Ved å bli hevda som rasjonelt grunngitt og sann, falsifiserer den reduksjonistiske påstanden seg sjølv. Den fell.

I det andre scenariet blir det ikkje gjort unntak for tesen sjølv. Til liks med alle kognitive ytringar elles blir den sagt å vere eit produkt av ein nevrobiologisk prosess, ingenting anna. Då er den verken sann eller falsk – like lite som det siklet som renn ut ved ein sekretorisk prosess.

Filosofen Jon Hellesnes i Klassekampen, 30.08.2008


Litteratur

Bjålie, J. G. et al. 2000: Menneskekroppen. Fysiologi og anatomi. Gyldendal Norsk Forlag. Oslo

Blackmore, S. 2005: Consciousness. A very short introduction. Oxford University Press. NY

Griesinger, W. 1845: Die Pathologie und Therapie der psychischen Krankheiten, Stuttgart.

Hellesnes, J. 2008: Det utvida omgrepet om kreasjonisme. Klassekampen 30.08.2008

Koestler, A. 1964: The Sleepwalkers.  Hutchison. London.

Nagel. Th. 1974: What is it like to be a bat? http://rintintin.colorado.edu/~vancecd/phil1000/Nagel.pdf

Nagel, Th. 1997. The Last Word. Oxford University Press. Oxford.

Nagel, Th. 2013: Sinn & Kosmos. Hvorfor den materialistiske neo-darwinistiske forståelsen av naturen nesten helt sikkert er feil. Paradigmeskifte forlag. Stavanger.

Wolf, R. 1987: Der biologische Sinn der Sinnestäuschung. Experimente und Gedanken zur Funktion unseres „ratiomorphen Apparates“. Biologie in unserer Zeit 17:33-49.

 

Relatert

Genteknologiens mørke røtter

Germina Germana – Dugin og Neutzsky-Wulff, radikale stemmer for en ny tid?

FREMTIDENS ONTOLOGI – Alexander Dugin

Passivitetens tidsalder eller hvordan leve bortenfor og med begrepene

Viewing all 309 articles
Browse latest View live