Quantcast
Channel: Kultur – KULTURVERK
Viewing all 309 articles
Browse latest View live

Apropos Köln

$
0
0

Hauptbahnhof Koeln - Empfangshalle bei Nacht

Overgriparane i Köln må hankast inn og straffast. Men det samfunnsproblemet dei representerer kan ikkje løysast med hardare straffer. Det kan heller ikkje løysast med gode haldningar. Det kan berre løysast med å inkludera folk, og setja dei i arbeid. Diverre tyder mykje på at dette ikkje vil skje.

Av Hans Olav Brendberg, skribent

Utan frelse er vi fortapte – og vi veit det. Folk som samfunnet ikkje har bruk for veit det. Det er det å ikkje ha bruk for folk som til sjuande og sist er det hatefulle.

Eingong tidleg på åttitalet var eg på vitjing hjå ein av naboane der mor mi vaks opp. Nitti år gamal hadde ho hushaldet for dei to sønene. Med føter og armar tynne som sytråd gjorde ho alt det tunge arbeidet som høyrde med til hushald på eit slikt tungdrive, gamaldags småbruk. Til kommentarar om at dette kunne vera litt tungt for eit gamalt menneske fnyste ho berre. Tvert imot meinte ho at arbeidet heldt henne i live – at ho ikkje kunne vorte so gamal om ho ikkje hadde arbeidd kvar dag. Arbeidet var bra for kroppen – og for sjela.

Hennar generasjon hadde ei nesten religiøs tru på arbeidets frelsande verknad. For nokre år sidan las eg Handbok for bureisarar – utgjeve eingong i mellomkrigstida. Også der finn du denne trua på arbeidets frelsande kraft. Mellom anna understrekar forfattaren at det er bra for ungar å luka ugras i åkeren, og at dette gjev røynsler som er nyttig å ta med seg på mange område i livet. Om du sluntrar unna ugraslukinga ein dag, blir det berre meir å gjera den neste. Slik er det ofte.

Eg trur desse dyrkarane av luthersk arbeidsmoral hadde meir rett enn feil – og at den sjølvrespekten som arbeidsreligionen deira gav er viktig for å byggja gode samfunn. Inga handheving av haldningar kan erstatta dette. Lagnaden til amerikanske svarte meiner eg er eit svært viktig døme. Då Uncle Sam skulle tena pengar på første verdskrig vart arbeidskraft til industrivoksteren rekruttert mellom svarte i sørstatane.

Frå 1920 til 1950 gjekk det ei folkevandring frå jordbruksområda i sør til det industrielle nord. Dette er også gullalderen for svart, amerikansk kultur. Det førde til fagorganisering, auka inntekter, ein utdanningsrevolusjon i det svarte USA. Arbeidet – Uncle Sams trong for å mobilisera alle hender – er frelsaren. Og dette skjer i eit USA som framleis har formell diskriminering av svarte; i praksis eit apartheidsystem i halve landet (og berre litt mildare i nord).

DC

Hat blir betalt igjen med hat. Når utanforskapen blir forsterka av etnisitet og blir lett kjenneleg vil det veksa fram ein kriminell underklasse. Og mønsteret til denne kriminelle underklassen vil liggja der i undermedvitet vårt når vi møter eit menneske med denne bakgrunnen.

I tida etter 1960 er all den gamle rasismen utrydda i USA. Sjølv ytringar i private rom er god nok grunn til å avslutta karrierer i politikken. I USA vil ein alltid og over alt slå ned på alle slags rasistiske ytringar. Stoda for svarte er likevel langt, langt verre enn den gongen segregasjonen rådde. For frelsaren – det lønna arbeidet – er borte. Unge amerikanske menn er ei gruppe utan framtid. Halvparten endar opp i fengsel.

Hjå amerikanske svarte går ekteskap i oppløysing som ein regel – og svarte amerikanske born veks opp i dysfunksjonelle familiar. Dei siste åra har det vore ein god del fokus på tungt væpna amerikansk politi som skyt ned uvæpna svarte – ofte under svært uklåre omstende. Dette fører til mobilisering av kjernetroppane av amerikanske progressive. Men ikkje til noko breid mobilisering. Kvifor ikkje? Av di denne røyndomen har andre sider – som alle som bur i USA veit om, men som ikkje blir diskutert.

For sjølv om det ikkje er lov å gje uttrykk for negative haldningar, er slike haldningar truleg meir fastlåste enn nokon gong. Kvifor? Det er sant at svarte blir utsett for vald frå eit triggerhappy amerikansk politi. Men ser ein vald i det amerikanske samfunnet under eitt, er det eit anna mønster som er svært synleg. Sjansen for at ein amerikansk kvit blir drepen av ein amerikansk svart er om lag dobbelt så stor som motsett.

Sjølv om talet på drepne ikkje er so høgt, er dette ein risiko alle veit om. Eller med andre ord: Trass i at svarte utgjer berre 15 % av folketalet i USA, drep svarte menn dobbelt so mange kvite menn som motsett. Dette er sjølvsagt ein konsekvens av at svarte i staden for å få arbeid har vorte ein kriminell underklasse. Og sjølvsagt er det feil å gjera kvite til «offer» i dette: Dei som verkeleg blir drepne som flugor i denne dystopien er svarte menn. Det statistisk mest overrepresenterte drapet i amerikansk statistikk er svarte menn som drep andre svarte menn.

Norman Rockwell

I tilfelle peikar mange trendar mot at desse menneska vil bli dømt til ei framtid som kriminell, etnisk underklasse. Er det ikkje betre å la russarane, Hizbollah og SAA knusa IS, slik at desse hendene i staden kan byggja opp att Syria?

På grunn av dette valdsbiletet vil folk umedvite forma seg eit bilete. Som Bill Cosby sa: «Det er noko gale når du høyrer skritt etter deg i ei mørk gate, snur deg og pustar letta ut når du ser at det er ein kvit mann». 

Ingen haldningskampanjar, inga jakt på rasistar – ingenting kan hindra at det oppstår negative haldningar kring ei gruppe som oppfører seg negativt. Vi har etter kvart ein god del røynsle for at alt ser veldig bra ut i den fasen der du frigjer ei «abstrakt» gruppe frå historisk diskriminering.

Men når den segregerte gruppa blir naboar som blir valdsmenn og butikktjuvar eller bordelleigarar vil entusiasmen kring dei abstrakte måla om likskap kjølna. Problemet i USA er ikkje rasisme – men mangel på ei økonomisk venstreside med arbeid til alle som mål. Utan arbeid til alle er svarte dømt til tilværet som kriminell underklasse, og neste generasjon svarte vil veksa opp i like dysfunksjonelle familiar som førre generasjon. Og vil enda opp som like valdelege.

Og det einaste eg trur antirasistane oppnår er å forsterka desse problema ved å gjera det umogleg å diskutera dei. Ingen antidiskrimineringslover, ingen haldningskampanjar – ingenting nyttar. Det einaste som nyttar er arbeid til alle – og det er ikkje systemet i stand til å levera. Og dermed vil spørsmålet kapsla seg inn som ein «dirty secret»: Amerikanske svarte er like gode borgarar som oss andre. Rosa Parks og Martin Luther King er førebilete for samfunnet vårt (men pass deg om du møter etterkomarane deira i ei mørk gate).

Sjølv trur eg den gamle småbrukarkona heime hadde rett. Det er arbeidet som frelser oss – og utan arbeid er vi fortapte. Neida – ho vart ikkje feit på det tungdrivne bruket. Det var heller ikkje viktig for henne. Sjølvrespekten hennar var sterkare enn som so. Ho hadde det ho trong, ho hadde nok til å dekka bordet når det kom gjester og ho strikka lester til slektningar til jul. Og ho levde ikkje på andres nåde eller andres ulukke. Utan frelse er vi fortapte – og vi veit det. Folk som samfunnet ikkje har bruk for veit det. Det er det å ikkje ha bruk for folk som til sjuande og sist er det hatefulle.

Dette handlar ikkje først og fremst om ytringar. Trass i skule, arbeidsrøynsler – trass i alt du gjer: Du veit at ingen har bruk for deg når du står der på gatehjørnet og freistar slå i hel enno ein ettermiddag. Hat blir betalt igjen med hat. Når utanforskapen blir forsterka av etnisitet og blir lett kjenneleg vil det veksa fram ein kriminell underklasse.

Kölner Dom

Inngangen til Kölner-domen

Og mønsteret til denne kriminelle underklassen vil liggja der i undermedvitet vårt når vi møter eit menneske med denne bakgrunnen. Dette handlar ikkje berre om «haldningar» – det handlar om nokre av dei sterkaste mønstra i samfunnet – fårlege mønster av det slaget som sprenger statar, fører til krig og mykje slikt.

Overgriparane i Köln må hankast inn og straffast. Men det samfunnsproblemet dei representerer kan ikkje løysast med hardare straffer. Det kan heller ikkje løysast med gode haldningar. Det kan berre løysast med å inkludera folk, og setja dei i arbeid. Diverre tyder mykje på at dette ikkje vil skje.

Den «økonomiske venstresida» i Europa vart knust i åra etter Thatcher, og har ikkje greidd å reisa seg igjen. I tilfelle peikar mange trendar mot at desse menneska vil bli dømt til ei framtid som kriminell, etnisk underklasse. Er det ikkje betre å la russarane, Hizbollah og SAA knusa IS, slik at desse hendene i staden kan byggja opp att Syria?

 

Relevant link

Mordstatistikk fordelt på rase i USA

 

Relatert

Metaforens virkelighet – blikk på The Wire i skyggen av Ferguson

Occupy Wall Street – Rettferdig, men retningsløs systemkritikk

Hva er neoliberalisme?

Mer vekst = mer ulikhet?

Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

Hvem er Charlie?

Apokalypsens fire ryttere – del II


DET NYE LANDET

$
0
0

Det_nye_landet_5c

 

Ingen gråtoner her, bare sort og hvitt, jeg reiser inn i det nye landet, det gamle bak meg er glemt, minnene om det er gjemt til en fremtid som ligger foran meg. Ruinene som var meg kjære, rester fra andres slag og andres kamper, ruiner som jeg sov blant, levde i som var de store palass med voldsomme søyler som løftet store tak, en dag våknet jeg, jeg så de som de var; gjengrodde, ett med marken, ett med jorden. Marmor og granitt var blitt til gress og brun jord, før vinteren kom, og alt jeg så var dekket hvitt. Taket og søylene drømmer jeg ikke om lenger; templene er rasert, Gudene er jaget.

Historiene som holdt meg igjen fortelles ikke lenger, de virvler fritt i vinden uten mål og retning, fragmenter til andre tider, kanskje til en annen fortid langt der fremme. Jeg vet ikke, og har aldri visst, men jeg vil vite. For å vite må jeg glemme.

Glemme alle tings navn, savn, og Tro, jeg må glemme for å kjenne ting slik de er i det Nye Landet.

Det kjente er forlatt, mennesker man har elsket og hatet, ignorert og tolerert er ikke med inn det Nye Landet. Jeg drar med hele meg og alt som var meg som følge, men flere vil falle fra underveis til bare en står igjen. Det finnes ingen utvei nå, ingen halvhjertet streben, bare en hvit, grenseløs ørken som må krysses for å komme videre, videre, videre.

Jeg må reise i ni netter, gjennom ni verdener for å finne ni sannheter.

Et stikk av sorg, en formløs sorg uten noe klart bilde, rammer meg når jeg krysser grensen til det Nye Landet; sentimentale tårer renner over, men tørker fort til ingenting, for de kom av ingenting og betyr ingenting, og jeg sørger bare over meg selv, og jeg finnes ikke lenger her, jeg har dratt videre.

Jeg ropte en gang på Gud, nå hører jeg Gud rope på meg.

Jeg kan ikke svare, min stemme har forlatt meg, ordene er blitt til ord, språk betyr ingen ting mer, bare erkjennelse.

En ny historie er påbegynt, mer fantastisk og mer grusom enn alle de før, slik de var mer fantastiske og grusomme enn alt som har vært. Nye slag skal kjempes, en ny gullalder står for tur, land skal erobres, mennesker skal overvinnes, utryddes, pleies, tortureres, kjennes, ofres, svikes og elskes; storverk skal skapes, destrueres og konstrueres, manipuleres og kopieres, før alt gråner, blir utydelig, forvirrende, meningsløst og tilslutt konturløst; før ilden igjen blir til aske, og alt liv som har vært dør ut igjen.

Alt og bare Alt har en mening i det Nye Landet, for her finnes ingen betydninger bare sammenheng.

Her er alt liv like mye verdt, for her finnes bare ett liv, en tilværelse og en mening om jeg vil den. Natur og menneske er ett, for mennesket og umennesket i meg er utryddet, nå finnes bare natur.
Jeg vandrer i den hvite, farveløse ørken, den tørsten jeg kjente er borte, den sult jeg hadde er borte og siste rest av det jeg trodde var meg, det som engang var et menneske, svinner hen, oppløses uten motstand.

Jeg ser et menneske langt der fremme, jeg ser ryggen av meg selv, når jeg snur meg ser jeg mitt ansikt; bak meg ser jeg det siste mennesket, foran meg det første.

Dette landet er ensomt og fritt, det nye landet

– er mitt


Av AUTONOM

 

Relatert

NY JORD

Vårofferet – solens martyrer

Herr Fossemøllens øyensten

$
0
0

Fotbad Olterudelva II

Jeg ble født til jorden for å hegne om og videreføre herr Fossemøllens øyensten. Av hjertet er jeg helt og fullt en fossemølling, et elvemenneske. Min smerte over å ha tapt stedet er omvendt proporsjonal med den glede herr Fossemøllen kjente over å ha vunnet det.

Av Øyvind Holmstad, redaktør av bloggen Naturkonservativ

”Maskinen er komplisert. Det er ikke naturen og heller ikke menneskesamfunnet. La oss kalle det som aksepterer og bygger på tid for det komplekse. Det kompliserte er stivt; det komplekse er mjukt og bøyelig og gir etter litt når det trengs, og derfor er det varig. Det alvorlige med vår samfunnsutvikling er at den utgjør et forsøk på å styre det komplekse som om det var komplisert. Når de styrende er væpnet med et teknogrep om jorden kan dette forsøket gå langt. Så langt at ødeleggelsen blir total når demningene er overfylte, når tida tar sitt igjen.”  – Sigmund Kvaløy Setreng, Elvetid (2014)

I stedet for å styrke og nære våre røtter gjør vi vårt beste for å rive dem opp. Fremskrittet helliger all udåd!

I løpet av det siste året har jeg blitt bevisst at jeg er en fossemølling, etter min forfar Even Michelsen Fossemøllen, født 1798. Han utvandret til Amerika i 1871, 73 år gammel. Ingen dårlig bragd for en så gammel mann på den tiden. Mye har jeg undret over hvorfor han tok dette navnet. Var han en møllermester nede ved Kvernumsstrykene på Skreia? Disse betydde mye for den lokale økonomien.

Jeg mener å ha lest at de som satt på fallrettighetene i sin tid måtte skatte tilsvarende fem storgårder på Toten. Men så viktige var de neppe på slutten av 1800-tallet, med dampmaskinen og den industrielle sivilisasjons inntog. Kanskje ble Fossemøllens mølle utkonkurrert og han forlot sitt livsverk for å søke lykken over havet på sine gamle dager?

Hans sønn Herman Evensen Fossemøllen (1839-1919) ble ikke møllermester, men husmann under gården Gryte i Øverskreien, bygda oppunder Totenåsen. Husmannsplassen fikk han kjøpt på slutten av 1800-tallet, og jeg kan føle på den gleden han måtte oppleve over å være fri bonde på dette vakre stedet. Han kalte stedet Gryteengen, hvilket tyder på at han slett ikke hadde hatt det så verst under modergården. Gryteengen var herr Fossemøllens øyensten.

Gryteengen var en vever liten skjønnhet, og man kan enda sanse hennes grasiøsitet fra tiden før hun ble berørt av det “avanserte konkurranse-industrielle system”, også kjent som akronymet AKIS. Dette kjennemerket for vår tids hegemoniske orden ble fanget i ord av den tidligere øverskreiingen Sigmund Kvaløy Setreng, På engelsk er det betegnende at denne metastrukturen forkortes som ACID [syre]: ”Advanced Competitive Industrial Dominion”.

Dessverre måtte herr Fossemøllen oppgi sitt stolte navn for å få sin utkåredes hånd, Marie Andersdatter Holmstad fra storgården Holmstad litt lenger oppe i grenda. Dette fordi hun syntes hun fikk så lite i medgift at hun i alle fall ville beholde navnet. Utrolig synd! Jeg er ingen Holmstading, av hjertet er jeg en Fossemølling, et elvemenneske.

Fossemøllens ruindam

Dessverre måtte herr Fossemøllen oppgi sitt stolte navn for å få sin utkåredes hånd, Marie Andersdatter Holmstad fra storgården Holmstad litt lenger oppe i grenda. Dette fordi hun syntes hun fikk så lite i medgift at hun i allfall ville beholde navnet. Utrolig synd! Jeg er ingen holmstading. Av hjertet er jeg en fossemølling, et elvemenneske.

I vest avgrenses Gryteengen av Olterudelva, min barndoms elv, hvor jeg ble formet som elvemenneske. Dette var den gangen elva var rik på bekkeørret. Min far var ekspert på å fange disse med hendene, noe han lærte i sin barndom. Jeg husker vi kom hjem med y-kvister fulle av ørret, de største kunne være oppunder halvkiloen.

Selv lærte jeg aldri teknikken, men har senere lest at man må nærme seg dem langsomt og stryke dem varsomt. Trolig aktiverer man da paringsinstinktene, slik at de blir som paralyserte. På 1980-tallet kollapset imidlertid bestanden av bekkeørret i Olterudelva. Min teori er at all grøftingen oppe på Totenåsen medførte ustabil vannføring, og kanskje tørket den rett og slett ut?

Kronborgsetergrenda ligger på 400-500 meters høyde. Når det er en halvmeter med snø nede ved Mjøsa kan det være halvannen meter her oppe ved Totenåsen. Under siste istid ble også all steinen skjøvet opp fra flatbygdene og etterlatt her oppe. Men det var ikke bare steinen innlandsisen skjøv med seg oppunder Totenåsen, men også den rike jorda som er gammel havbunn. Å finne fossiler av blekkspruter og trilobitter er ikke uvanlig langt oppe i Olterudelva. Så selv om det er mye stein, vokser det som om jorda var magisk. Etter en av Totens bygdebøker er det kun i lommer i Skåne og i svartjordsbeltet i Ukraina man finner tilsvarende jordsmonn.

Der elva renner forbi Gryteengen vitner mange spor om en rik aktivitet. Flere kjerreveier for hest går på skrå opp dalsiden. Det ble også konstruert en demning over elva med fallkanal og vannhjul, om denne først drev ei mølle vites ikke? Uansett er det sikkert at Fossemøllens sønn Johan Solhaug etablerte sin første trevarebedrift på stedet.

Da herr Fossemøllen byttet bort sitt slektsnavn for sin fagre brud, ble hans eldste sønn hetende Helmer Holmstad. Han var småbruker på Gryteengen, landhandler på Olterud og satt i styret til A/S Handelslaget for Skreia. Aller mest kom han til å bety for arbeidet i Fellesmisjonen, hvor han var i styret for Skreiens misjonsforening, var aktiv i oppbyggingen av Skreiens bedehus og var søndagsskolelærer i Lensbygda.

Fellesmisjonen var et barn av husmannssønnen, skomakeren og lekpredikanten Magnus J. Dahl fra Spydeberg. Hans følgere ble lenge kalt “dahlitterne”. Særlig sterkt stod fellesmisjonen nord i Hurdal og sør på Toten, derav de mange giftermålene som ble inngått over Totenåsen. Helmer var av de første som ble omvendt ved et vekkelsesmøte på gården Holmstad i 1893.

Hjul fra gammel slåmaskin i Olteruddalen

Hjul fra gammel slåmaskin i Olteruddalen

Av hjertet er jeg helt og fullt en fossemølling, et elvemenneske. Min smerte over å ha tapt stedet er omvendt proporsjonal med den glede herr Fossemøllen kjente over å ha vunnet det.

MASTENE

Min bestefar forpaktet storgårder rundt omkring på Østlandet, men i motsetning til sin bror Markus – som ble storbonde på Hammastad i Vestbygda – ble han aldri sittende på noen av dem. En gang mens han forpaktet en gård ved Kløfta og skulle hjem på sommeren for å se om småbruket Gryteengen på Toten, stod høyspentmastene der. Han hadde ikke hørt noe om dette på forhånd og ble nok litt forbannet, men fikk forhandlet seg fram til en liten erstatning i ettertid.

Høyspentmastene står etter det meste av dalkanten, de krysser dalen over Gryteengen to steder og passerer rett foran våningshuset. Også lavspenttraséene gjør små innhogg. Ifjor vår kom noen og hogg ned en stor hegg som hadde lent seg over bekken fra jeg var barn. Uheldigvis lente den seg også over strømkabelen. For meg ble det så tomt etter den. Relativt til sin størrelse er herr Fossemøllens øyensten meget preget av ledningstraséer. De går som kloremerker gjennom skogen der denne avsluttes brått åtte meter til hver side av mastene.

 

PLASTRØRENE

Fram til siste halvdel av forrige århundre var Gryteengen en oase av rent vann. Brønnen kom fra ei sikker ile. Selv under tørkesommeren i 1947 kunne man stole på denne. I brønnen var det sluppet bekkeørreter som levde i rundt 20 år, fram til de ble spiddet på høygaffelen av en ubarmhjertig sjel. Øverst i jordene skal det være ei vannåre en halvmeter under bakken, hvorfra min bestefar anla vanningsanlegg med selvfall. I skogen springer det fram to små bekkeløp fra grunnen, og nede i dalen går Olterudelva med vann fra Tjuvåsen. Stedet ville fortont seg som et fata morgana for størstedelen av jordens folk.

For å sikre kommunens innbyggere beste vannkvalitet ble det til slutt bestemt å hente råvann fra Mjøsas dyp, som er et sjikt som er helt upåvirket av overflatevann og begynner ved omkring 200 meters dybde. Nå skal også Kronborgsetergrenda tilknyttes Skreia renseanlegg og sirkelen sluttes. Man pumper vann fra 100 meter under havets overflate til 500 m.o.h, for så å føre kloakken ned igjen til Skreia og slippe renset vann ut i Mjøsa. Den godeste herr Fossemøllen ville ristet på hodet og tenkt at vi er fullstendig gale.

Fossemøll

ENEBOLIGENE

De eneboligene som i dag sitter på Gryteengens skuldre tynger henne ned, og hun ville framstått med en helt annen utstråling og letthet uten disse. De burde selvsagt ikke vært bygget, noe som er enkelt å se i ettertid da de er ektefødte barn av moderniteten. Allikevel er det ikke vanskelig å forstå at man tenkte annerledes på denne tiden, med den massive propagandaen som ble satt i gang for den suburbane eneboligen av General MotorsWalt Disney Company og amerikanske myndigheter.

Funksjonalismens sjefsideolog Le Corbusier promoterte eneboligen som fremtidssamfunnets fremste velsignelse, og det er påfallende hvordan den første av disse ved herr Fossemøllens øyensten er som en oppfyllelse av denne arkitektens profeti fra 1935:

”By og land vil forenes; fra mitt kontor skal jeg bo 30 kilometer i én retning, under et furutre; min sekretær vil også bo 30 kilometer unna, i motsatt retning, under en annen furu. Vi skal ha hver vår bil. Vi skal slite ut dekk og tannhjul, slite ned veidekket, forbruke olje og bensin. Alt hvilket vil medføre en mengde arbeid … nok for alle.”  

 

ET STEDS-OG GRENDETAP

Jeg ble født til jorden for å hegne om og videreføre herr Fossemøllens øyensten. Av hjertet er jeg helt og fullt en fossemølling, et elvemenneske. Min smerte over å ha tapt stedet er omvendt proporsjonal med den glede herr Fossemøllen kjente over å ha vunnet det. Som Sigmund Kvaløy Setreng skrev i boka Elvetid:

”Et grunnleggende behov hos mennesket er altså behovet for å vokse opp i en kulturtradisjon som det kan kalle sin egen, slik at det kan oppnå en identitet – uten identitet, intet helt menneske og ingen menneskelig frihet. En identitetsgivende kultur er en frukt av et nært, egenartet og langvarig samspill med et spesielt sted og med særegne naturvilkår. Identitet er også forutsetningen for sam-funn og for folke-styre, for disse krever individer som tar ordet og som kan bidra med noe eget.”  

Men det er ikke kun jeg som har mistet identitet, også grenda har lidt et identitetstap. På alle nivåer er Gryteengen vevd sammen med grendas historie. Småbruket ligger som en inngangsportal nederst i Kronborgsetergrenda, og når rotstokken er syk har heller ikke treet det bra.

Som Gryteengen er en del av Kronborgsetergrenda, er grenda en del av Toten. Derfor vil også bygda som helhet miste identitet, og Totens kulturlandskap forringes. Mange totninger nedstammer fra den enkle husmannen Fossemøllen og nye slekter har oppstått i hans kjølvann. Gryteengen er en del av våre røtter og vi burde vært meget forsiktig med disse. I stedet for å styrke og nære dem gjør vi vårt beste for å rive dem opp. Fremskrittet helliger all udåd!

Fossemøllingseple

Fossemøllingseple

Kanskje vil en etterkommer av min datter i en fjern framtid kunne bøye seg mot jorden på Gryteengen og kysse den, slik at stedet kan vekkes til nytt liv?

TILKNYTNINGEN TIL SERVOGLOBUS

Mitt håp var at det gjennom arbeidet med nytt vann- og avløpssystem kunne startes en prosess for å tippe Gryteengen over mot hva Christopher Alexander betegner for system-A, gjennom adaptiv morfogenese (responderende stegvis omforvandling). Men selvsagt ble jeg ignorert, som om jeg var en stein på bunnen av Olterudelva. De styrendes teknogrep om herr Fossemøllens øyensten skal vris om enda noen hakk. For dem er alt hva som ikke kan veies og måles irrelevant, og mine følelser for Gryteengen betyr like lite for dem som Nils Faarlunds opplevelse av fri natur.

I brevet fra teknisk etat står det at det vil utbetales erstatning for det nettverket av syntetiske plastrør de skal grave ned på kryss og tvers av Gryteengen, og trærne de skal hogge skal jeg sjenerøst nok få beholde. Men hva skal vi med disse digitale pengene etter en deflasjonskollaps? I beste fall blir det da små sølvmynter som blir gangbar mynt.

Intet kan kompensere for bortfallet av herr Fossemøllens øyensten. Allikevel ville jeg vært takknemlig hvis man kunne skape en økolandsby på Skreias tak, hvor min og andres familier kunne få leve meningsfylte liv. Nå ønsker de også å ødelegge Skreia, det mest autentiske tettstedet rundt Mjøsa, ved å krone det med hva urbanisten Nathan Levis beskriver som et suburbant helvete (se “Skreia er tapt i mitt hjerte“).

Gryteengens skjebne er nært knyttet til tilknytningen til Servoglobus, den industrielle sivilisasjons gudinne og Gaias motstykke. Herr Fossemøllens øyensten har blitt liggende i veien for tilbedelsen av Servoglobus, og har blitt ofret til hennes velbehag. Sigmund Kvaløy Setreng beskrev denne entiteten slik i boka Elvetid:

”[…] en global datamaskin-styring, hvor ’servo’ både står for ’automatisk forsterket’ og for ’servise’ eller ’servering’; ’globus’ angir et kuleformet kart istedenfor en levende prosess. Det er altså snakk om en styring av jordens menneske- og natursystem ut fra en mekanistisk modell […] hvor de viktigste prosessene skjer via sammenhengende robotoperasjoner slik at de produktene menneskene trenger serveres uten menneskelig slit, verken kroppslig eller åndelig […] en tilstand hvor en ingeniørskapt global serveringsdame har erstattet Gaia, biosfæreorganismen som i 3 ½ milliarder år har improvisert myriader av veier og løsninger uten hensyntagen til den spesielle etterspørselen etter varer og tjenester som kjennetegner det 20. århundres euro-amerikanske menneske.”

Stabbur Grytengen med sveveeng  

Stabbur på Grytengen

 

HÅPET

Om kveldene leser jeg eventyr for min eldste datter, og av hennes favoritter er fortellingen om Tornerose. Det slår meg at Gryteengen er som Tornerose, da herr Fossemøllens øyensten er stukket av AKIS og blitt forgiftet. Men kanskje kan forbannelsen en dag brytes? Kanskje vil en etterkommer av min datter i en fjern framtid kunne bøye seg mot jorden på Gryteengen og kysse den, slik at stedet kan vekkes til nytt liv? Derfor har jeg kommet til at det beste man nå kan gjøre er å la arven etter herr Fossemøllen falle inn i sin tornerosesøvn, og sove giften av seg. Skogen ved dalen vil vandre over vegen og dekke jorda herr Fossemøllen sleit på for å skaffe mat til seg og sine. Hvor småfuglene, sammen med elvas sang, kan få ære herr Fossemøllens minne.

Valget er klart: “Hvis vi ikke bor der vi arbeider forspiller vi livene våre, og vårt arbeid også.”– Wendell Berry and the New Urbanism: Agrarian Remedies, Urban Prospects

ETTERORD

Herr Fossemøllen levde i en tid hvor alle aspekter ved livet var integrert i det lokale, teknologiske så vel som det sosiale. Den suburbane livsstilen er tredelt, hvor man veksler mellom fritid, arbeid og hjem. Bilen er hva som holder det hele sammen. Johan Solhaug skrev i sin beretning at det var ei svært mørk tid i Skreien før vekkelsen kom til bygda. Og det virker som om tida etter at predikant Magnus J. Dahl kom til Øverskreien var preget av optimisme og samhold.  Vekkelsen startet etter Kronborgsetergrenda, hvor Dahl drev småbruket Holmstadengen, som fikk Landbruksselskapets diplom for sitt jordbruk. Her stod lekkristendommen sterkt lenge. Nå er både nærbutikken og bedehuset i bunnen av grenda borte, og hjemmet til denne karismatiske forkynneren som fikk slik betydning for vårt distrikt neglisjeres.

Bekkeørreten er borte. Gryte, Sundby, Vestby og Holmstadengen har forsvunnet som levende gårdsbruk og herr Fossemøllens øyensten har sluttet å skinne. Til slutt en stor takk til Inger-Marit Østby og det fantastiske arbeidet du har gjort for å dokumentere historien etter grenda vår! Du vokste opp øverst i Kronborgsetergrenda, på Østby, jeg i bunnen av grenda. Et par ganger har jeg sett deg etter veien, men fikk aldri snakket med deg, et symptom på vår atomiserte tidsalder. Østbys artikler er en uvurderlig kilde til å forstå den rike historien etter Kronborgsetergrenda, som Gryteengen, herr Fossemøllens øyensten, var en levende del av.

Vollen

Artikler av Inger-Marit Østby:

Fellesmisjonen

Skreiens misjonsforening

Skreien (Østre Toten)

Vevegrenda

Helmer Holmstad

August Holmstad

Johan Solhaug

Magnus Johansen Dahl

 

Relatert

Elvens hemmeligheter

Skreia er tapt i mitt hjerte

Design-nøkler for lommenabolaget

Lommedemokratiet

Sigmund Kvaløy Setreng [1934–2014] Hav og fjell: Norsk identitet

Fri natur og forutsetningene for vårt folkekjære friluftsliv

«Verktøyet» som abstraherer bort fri natur

I ørkenen overlever ingen

$
0
0

o-pior-namorado-do-mundo1

Det var saba saba, syvende i syvende, og vi feiret frigjøringen sammen med de lokale, John og jeg. Paraply-akasie i blodrød solnedgang, mbira-toner, leirbål og fengslende rytmer. Nyama Choma og bananøl. Særlig det siste og ganske så mye. Da jeg våknet var det fortsatt mørkt. Det var John som vekket meg.

– «Strømmen har gått!»

El-verket feiret tydeligvis også. Man kunne tenke at et strømbrudd var et godt argument for å snu seg rundt og sove ut bananrusen. Men strømbrudd betød at soverommet ikke lenger hadde air-condition og det var nå rimelig åpenbart. Varme betød mygg. Jeg talte ikke mindre enn atten stikk, men jeg hadde trofast tatt min kinin og regnet derfor med å være trygg.

I det lengste håpet jeg at intens hodepine, oppkast og brutal diaré skulle være resultatet av en dårlig stekt kylling, men da feberen og frostanfallene for alvor satt inn den nittende, ble John bekymret. Denne røslige og brutalt ærlige mannen som under normale forhold representerte en slags macho-klisjé, gikk nå gjennom en omfattende transformasjon og manglet bare uniformen for å fremstå som en Cathrine Barkley. Tidlig om morgenen den tjuende kom han inn for å se til meg, målte temperaturen og betraktet ettertenksomt termometeret.

– «Dette ser ikke bra ut. Vi må få deg til lege. Aller helst hjem.»
– «Hva du synes er best, John.»

Jeg var ikke lenger ved mine fulle fem og etter at John hadde slept meg ut i den hvite og blå Land Roveren husker jeg bare bruddstykker. Jeg husker en mann i hvit frakk. Innfødt. Antagelig en lege. Jeg husker at John var sint og langt borte hørte jeg legens stemme.

– «Det er bare meg på jobb her. Jeg må behandle dem etter alvorlighetsgrad.»

Jeg husker et fly. Jeg husker jeg ble lastet inn og jeg husker at piloten rett etter at vi var i lufta la flyet over i en krapp venstresving. Gjennom vinduet jeg kunne se bakken. Flekker av sandfarget ørken. Først små og sjeldne. Så oftere og større. Langsomt smeltet de sammen til ørkenlandskap. Jeg husker at jeg tenkte at jeg var glad for at jeg lå dehydrert i et flysete med en John ved siden av meg som nervøst sjekket puls og hvisket oppmuntrende og ironiske kommentarer i øret mitt hvert kvarter – og ikke der nede i det ugjestmidle ødelandet. Der jeg var, hadde jeg i alle fall en sjans. I ørkenen overlever ingen.

– «Sansynligvis hadde jeg ikke overlevd uten John. Sansynligvis hadde jeg uten ham vært død eller et stykke fruktkake i en rullestol et sted. I steden har jeg en venstrefot som jeg ikke vet noe om og fordi jeg ikke vet hvordan den har det, må jeg huske på å ta hensyn til den. Hvis ikke blir den sur og uttrykker seg med å bli betent og infisert. Slik som nå. Hva med deg? Hvorfor er du her?»

Den unge damen fortsatte å stirre i gulvet med hendene foran ansiktet.

– «Jeg har fentet i fem timer, flir det ikke min tur?»

Jeg var usikker på om hun lespet det til meg og hva hun i såfall forventet at jeg skulle gjøre med problemet.

– «Ja, vi alle trenger vel en John av og til» tenkte jeg for meg selv og humpet bort til luken. Jeg trykket på en ringeklokke av den typen man vanligvis finner på husveggen ved siden av inngangsdører. Den var tapet fast til disken. I det jeg nesten hadde gitt opp å få kontakt med noen, dukket det opp en søster.

– «Ja? Hva kan jeg hjelpe med?»
– «Jo, ikke for å mase, men jeg og den unge damen der venter på kirurgen. Hun har angivelig ventet i fem timer, så vi lurer på hvordan vi ligger an.»

Søster Ratched så på meg med et blikk jeg ikke kunne lese, løftet opp telefonrøret og ringte til noen. Hun ba oss vente litt til. Etter en stund kom kirurgen. En ung kvinnlig kirurg, blond, tynn med hestehale. Hun så sliten ut.

– «Det er bare meg på vakt og jeg må behandle dere etter alvorlighetsgrad.»

Så svelget helseforetaket henne igjen og vi var atter overlatt til oss selv. For uten den knapt hørbare susingen fra klimaanlegget, var det helt stille. Damen satt fortsatt med ansiktet gjemt i hendene. Jeg satt meg ned i en fastmontert ventestol rett overfor henne og la krykkene på setet ved stiden av meg. Hun var slank og veltrent. Svært stelte negler. Hår som duftet et eller annet godt helt bort til meg og blandet seg med stanken fra venstresiden.

– «Vil du ha noe? Skal jeg hente? Noe å drikke kanskje?» Alle trenger vi en John. 
- «Jeg kan ikke drikke noe.»

Hun så opp med store brune øyne, perfekte øyebryn og en overleppe som stakk lenger ut i rommet enn nesetippen. Det var med god margin den største verandaleppa jeg noen sinne hadde sett. I tillegg var den rød og betent. Hun spyttet tykt gult puss i en kopp. Jeg kjente på håndbaken hennes. Den var klam og varm.

– «I all verden! Hva har skjedd med deg?»
– «Inflantat!»
– «Unnskyld?»

De store brune øynene fyltes med tårer. De rant ned over pudrede kinn og blandet seg med febersvette.

– «Jeg fille fare fære fen!» Hulket hun. Igjen fremoverlent med hodet i hendene.

Jeg kom ikke på noe lurt å si, så jeg så ned. Jeg betraktet ørkenfargede tårer på institusjonsgrønn linolium. Først små og sjeldne. Så større og oftere. I ørkenen er det vanskelig å være en John. I ørkenen overlever ingen.

 

Av V. Maro,  uavhengig skribent og vitne i tid og rom

 

 

Av samme forfatter: 

Har Noas ark rot i virkeligheten?

$
0
0

noahs_ark_on_ararat_by_simon_de_myle

Bibelens fortelling om Noa og den store flommen Gud lot slippe løs over menneskene har betydelige likheter med flere andre mytologiske fortellinger. Det viser seg at det sentrale i mytene også kan ha rot i virkeligheten ifølge vitenskapelige funn (først publisert på Ex Nihilo).

Av Martin Drange, samfunnsengasjert naturvenn

I de indiske Rigvedaskriftene fortelles det om en mann kallt Manu. Også han blir advart om at en flom skal sluke alle skapninger, og at han må bygge et skip som skal føre ham til “det nordlige fjellet”.

Svært mange kjenner til den bibelske fortellingen om Noas ark og syndefloden. Ikke like mange er klar over at urovekkende lignende historier blir skildret i mytologiske sagn fra ulike deler i verden. I det omtrent 4000 år gamle mesopotamiske Gilgamesj-eposet fortelles det om Utnapishtim. En av gudene, Ea, advarte Utnapishtim om at de ville la menneskene drukne i en stor flom, men Utnapishtim skulle få tid på seg til å bygge en båt. I den kunne han og hans familie unnslippe vannmassene. Skriftspråket ble, etter hva vi kjenner til, introdusert i Sumer (Mesopotamia) for drøye 5000 år siden. Rundt 1000 år senere ble så altså den versjonen vi kjenner av Gilgamesj-eposet skrevet ned.

Basisen i historien er derfor sannsynligvis av svært gammelt opphav. Ifølge Bibelen landet Noa til slutt på fjellet Ararat i Kaukasus. Om vi ser på regionen, er det kort vei til Svartehavet. Dette passer bra med det Gilgamesj-eposet forteller. I tillegg finner vi flere andre lignende fortellinger. Det finnes en sumerisk versjon av historien som er eldre enn Gilgamesj-eposet. Arkeologene har kun funnet fragmenter av fortellingen, ganske enkelt kalt “Flommen”. Her bærer helten navnet Ziusudra.

I de indiske Rigvedaskriftene fortelles det om en mann kallt Manu. Også han blir advart om at en flom skal sluke alle skapninger, og at han må bygge et skip som skal føre ham til “det nordlige fjellet”. Den aller eldste versjonen av dette scenariet er Atrahasis-eposet, som er minst 300 år eldre enn fortellingen om Gilgamesj.

Alle disse historiene deler følgende momenter: (I) En urhelt som overlever en gigantisk katastrofe fordi han har fått et varsel, (II) en flom iverksatt av gudene (eller Gud i Bibelen), (III) flommen utgjør startpunktet for den eksisterende verdens historie og (IV) urhelten finner land og blir stamfar for nåtidens menneskeslekt.

To amerikanske oseanografer, William Ryan og Walter Pitman, er seniorforskere ved Columbia University i New York, og har begge mottatt the Shepard Medal for eksemplarisk virke innen maringeologi. Ryan og Pitman har i samarbeid med europeiske forskere fra flere fagdisipliner, funnet bevis for at det faktisk har funnet sted en gigantisk flom. Stedet er Svartehavet, og tidspunktet for katastrofen passer treffende godt i tid med de gamle mytene.

ark_angel

De irregulære, men hyppige flommene i Mesopotamia må jevnlig ha minnet folket om Den Store Flommen, og når elvene gikk over sine bredder var det den perfekte anledningen til å innvie den oppvoksende generasjonen i myten.

I følge Ryan og Pitman har man kommet frem til at rundt 5600 f.Kr. brøt Middelhavet gjennom den naturlige demningen ved Bosporusstredet. Med hele Atlanterhavet i ryggen, flommet gigantiske mengder vann gjennom åpningen. Antall kubikkmeter vann må ha vært i størrelsesorden 200 ganger Niagaras vannføring. Da vannmassene fra Middelhavet flommet inn i sjøen steg nivået raskt; 15,2 centimeter om dagen. Konsekvensen for de fastboende bøndene langs bredden av New Euxine Lake ble at de måtte rømme opptil 1,6 kilometer hver dag, mens de samtidig skulle skaffe seg mat. I nesten 2 år fortsatte vannet å stige i dette tempoet.

Vannet ble salt, fisk døde, avlingene lå under vann og folk hadde plutselig dårlig tilgang på drikkevann. Folk kunne aldri mer vende tilbake til sine gamle bosettinger. Deres verden var druknet. Overlevende spredte seg deretter vestover til Europa, nordover til Russland, østover inn i Sentral-Asia og sørover til Lilleasia og Midt-Østen. Med seg brakte de datidens mest utviklede redskaper og avanserte ferdigheter, og kunnskapen om hvordan man driver intensivt jordbruk.

I løpet av kort tid erstattet deres levesett steinalderkulturene som hadde vært der før dem. Grunnen til at det nettopp var sumererne som best klarte å ta vare på fortellingen, kan ha med klimatiske forhold å gjøre. De irregulære, men hyppige flommene i Mesopotamia må jevnlig ha minnet folket om Den Store Flommen, og når elvene gikk over sine bredder var det den perfekte anledningen til å innvie den oppvoksende generasjonen i myten.

En av bivirkningene av floden, var det europeiske jordbrukssamfunnet slik vi kjenner det idag, i følge professor ved Execeter University, Chris Turney, som har gitt ut boken “Bones, rocks and stars: The Science of when things happened”. Det må ha fortont seg som om hele verden ble oversvømt. Katastrofen de opplevde passer svært godt inn i fortellingen om syndfloden og Noas ark, sier Turney.

I takt med at Svartehavet ble fylt, har vi anslått at rundt 4.500 mennesker årlig måtte flykte. Det betyr at til sammen rundt 145.000 mennesker kan ha blitt fordrevet før oversvømmelsen var ferdig, hevder han.

the_ark_of_noah_by_diederikv

Turney peker på at disse menneskene vandret vestover inn i Europa, som frem til da stort sett bare hadde bestått av jeger- og sankersamfunn. I perioden etter at katastrofen traff Svartehavet, finnes det arkeologiske bevis for en plutselig oppblomstring av jordbrukssamfunn, blant annet i dagens Hellas og i landområdene videre vestover. Dermed kan “klimaflyktningene” fra Svartehavet ha startet overgangen fra neolittisk tid (bondesteinalder/tidlig steinalder) til den mesolittisk tid (middelsteinalderen) i Europa.

– Vi tror at samfunnene helt øst i Europa, som hadde lært seg å dyrke jorden og å lage potter, tok med seg kulturen sin inn i Europa da de flyttet fra vannmassene, sier Turney.

 

Kilder: 

Forskning.no

Historisk

 

Relatert

“The Flood”: Et bidrag til verdens musikalske arv

Apokalypsens fire ryttere – del I

Den brysomme klimasannheten

MACAU MADNESS

$
0
0

DSC09678

Galskap. Kan man finne på å si i møte med Macau, verdens tettest befolkede jordlapp og nå også verdens største gambling sentrum, seks ganger større enn Las Vegas. Her eksisterer hyperrealiteten, illusoriske verdier, rikdom og drømmer om rikdom vandrer hånd i hånd med hard kapital og skuffelser.  Realiteten forstått som noe håndfast og autentisk spiller liten rolle, det er impulser og sensorisk teppebombing som fyller tomrommet.

Av Alexander Viken, observatør i ord og bilder, redaksjonsmedlem Kulturverk

«Dette er en egalitær verden, her uttrykkes den egalitære kapitalistiske universalismen, estetisk og etisk.  Det betyr ingenting hvem du er, menneskeverdet er binært, du enten har eller ikke har kapital, enten er du vinner – eller taper.»

Jeg landet på dette stedet og ved første øyekast i møte med den uanselige flyplassen, så virker det hele normalt, som en ordinær mellomstor by i Kina. Men i det sjåføren tar meg til mitt hotell så slås man raskt av de mange palass, groteske i sin gullbeslåtte veldighet, kopier av kopier i Las Vegas, og Europa. Et forkrøplet mini-Venezia med innendørs kanaler, fylt til randen med casinoer og shopping på øverste hylle, en stilig kongeblå frakk til 250 000 kr får ingen til å sperre opp øynene i butikkene her.  Chanel, Bulgari, Versace, Rolex, Omega, Gucci, Breitling, Armani und so weiter i en endeløs loop. Smakløst, kan man tenke, men det er snarere globalismen i krystallisert form uten lyseblå liberal maskering, uten den borgerlige middelmådighetens nevrotiske moralisme. 
Merkevarene man forbinder med eksklusivitet er selvsagt alt annet enn eksklusive, de masseproduseres for de stadig flere kapitalsterke og de stadig voksende horder som lengter etter gull, glimmer og flyktig materiell status, mer enn noen annet.

Omsetningen her er seks ganger større enn Las Vegas som er et relikt fra en tid hvor spill var underholdning, noe på siden, noe annet.

Dubai, Macao, Istanbul, New York, Hong Kong, alle jager det samme, selv om man pakker det inn i forskjellig glanspapir og moraliserende koder, for ennå har de fleste vanskelig for å vedkjenne seg det rådende samfunnssystems innerste vesen, man holder fremdeles fast på illusjonen at man er del av noe mer, at man ikke er et utbyttbart tilfeldig produkt, en vare som forbruker andre varer i en teoretisk uendelig sekvens.

Her forbindes alle casinoer og hotell i endeløse shopping gater under bakken, undergrunnen får flerfoldige betydninger her, i neonlyset er alle grå katter fargeløse.   Dette er en egalitær verden, her uttrykkes den egalitære kapitalistiske universalismen, estetisk og etisk.  Det betyr ingenting hvem du er, menneskeverdet er binært, du enten har eller ikke har kapital, enten er du vinner – eller taper.

GalaxyMacauReduced_2

På toppen av det hele troner Galaxy, det gyldne tempel, gullskimrende og kolossalt, i dette palasset som huser verdens største casino og hotell, utvider man nå til 10 000 ansatte, her har jeg en verden i miniatyr til disposisjon, absolutt alle goder den vestlige verden med en og annen asiatisk touch, ikke minst høflig distanse og korrekthet og passende doser underdanighet ovenfor kunden, finnes her. Tilfredsstillelse av alle kroppslige behov som umiddelbart måtte oppstå der lystene driver en.

Horder av mennesker vandrer på geledd, sitter i de enorme spillehallene, med kaskader av lys, blink, buzz og beroligende stemmer som forteller om tilbud du ikke trenger, men må ha.

En amoralsk verden som ikke forsøker å skjule seg eller pynte på sin posthumanisme med ironi eller humor. Der Las Vegas har noe latterlig over seg, finnes det ikke noe komisk her, til å være det man kanskje tenker er et underholdningskompleks, slår det en at det er lite latter her blant de besøkende, dette er ingen vits, eller sidestasjon, her er verdiene avklart.

Det europeiske mennesket liker den humanistiske ontologiske illusjonen, og der illusjonen glipper så trekker han/hun frem ironien som den glisende usikre sjimpansen, for slik å kunne legitimere nihilismen som ikke bare truer, men er et faktum i et gudløst univers.

Et faktum man enn så lenge holder på avstand gjennom ulike foreldede ideologiske kamper uten relevans for utviklingen av dette systemet som for lengst har blitt herre over sine skapere.  Det siste mennesket ser seg fortsatt nervøst over skulderen.

Vertinnene som innbydende lokker her, er stort sett Øst-europeiske, det har blitt en global standard. De koster hva de lover.

Det opprinnelige Macau var en portugisisk koloni, en liten halvøy på 30 kvadratkilometer, som så sent som i 1999 ble offisielt innlemmet i Kina, men som er en kapitalpumpe i likhet med Hong Kong, og nyter semiautonom status. Befolkningen er på størrelse med Oslo, men da man har klumpet seg sammen organisk på en kaotisk og vital byplan importert fra Lisboa, så fremstår ikke menneskemylderet påtrengende som i en europeisk turistbefengt gågate i sommertiden.

IMG_4311

Som en organisme bølger og viker menneskestrømmene seg her som tårner seg som termitter i skittengrå betong oppover mot det gråhvite grenseløse intet under et evig regn. Alle går seg vill her, men det er umulig å ikke finne tilbake.  Dette er et sted jeg  vil forsvinne inn i, finne et lite krypinn, en kokong, med utsikt over myldrende lys og fremmede, likegyldige humanoider. 

De megalomane casinokompleksene er bygget på en kunstig øy, en utvidelse, som nå utvinner kapital av menneskestrømmer som vil satse store summer på umulige odds,  men selv om de fleste taper, så vinner noen alltid. Du har en mulighet, alle har en mulighet, til å vinne uten noen personlige egenskaper, evner eller kunnskaper, man vinner ved den reneste tilfeldighet og spillets innebygde algoritmer, men føler et blaff av at det var lykke tiltenkt en selv, at man i et øyeblikk klarte å vinne noe fra systemet uten å yte noe, bare bytte et nummer mot et annet, ja sågar kan noen tro at det var en kraft som transcendenterte oddsen – noe ville at jeg skulle vinne.

Men det er en tro som  falmer fort og som må stadig bevises i spilleomgang etter spilleomgang, i det ruletten går er for noen sekunder alle muligheter åpne, tilsynelatende, men kulen har fra den droppes allerede bestemt hvor den skal lande, materialismens og fysikkens lover hersker uinnskrenket her, tiden det tar fra kulen har rotert i ruletten gir inntrykk av at det finnes ulike muligheter og utfall, men det finnes bare ett utfall, og en mulighet.

Macau_Madness

I det jeg konstaterer min egen ubetydelighet så slipper jeg meg selv løs og ned i ruletten, jeg gir slipp på min illusoriske egenvilje og tro på såkalte mål, som om det skulle være noe punkt i denne tilværelsen som er endelig, et punkt som kan beseires og vinnes uavhengig av tid. Jeg vil alltid lande på sort, eller rødt, eller sort.

Mennesker flimrer forbi til tung pulserende beat,  beruset trer jeg ut av tiden og oppløser et funksjonelt bilde av meg selv, forestillingen av meg selv som noen med en oppgave, og jeg gir meg hen til tomrommet, uten noen dypere ønsker om noe annet enn å falle inn i sortheten, det fargeløse intet, først en kakafoni, så opphører alt lys og lyd, det svartner.

Macau_Madness_6

Jeg kommer til meg selv ved en pir, som et tomt skall, dyvåt, utenfor et uvanlig lite hotell, Rocks Hotel, on the rocks, de siste timene er borte, skygger, noen vage fornemmelser. En bro over til casinohalvøya, mitt hjem, forsvinner inn i regntung dis, oppløses, noen ende er ikke synlig. Dit skal jeg.

 

Relatert

Apokalyptisk likegyldighet eller funderinger i en undergangstid
DET NYE LANDET

Konsumkarma & Metamorfose
Essay: Nerder, bimboer og åndsmennesker

Den amerikanske evangelisten

$
0
0

johnny-cash-pictures

USA er eit kontinent, eit kontinent der millionar berre sjeldan eller aldri har reist med fly eller sett andre delar av verda. Eit kontinent som av og til er usynleg og uforståeleg for europearar.

Av Hans Olav Brendberg, lærer

Ein eller stad mellom sjølvforakt og triumf, kjærleik og einsemd, liv og daude er Cash stifinnar i den amerikanske mannen sin veg gjennom livet. Ein veg som endar opp der det byrja, der framme der Jesus og gamle Mama ventar, og der ein kan leggja denne verdas vanskar og lidingar til sides.

Amerika er også eit kontinent med eigne tradisjonar, kultur og identitet. Det finst enorme avstandar frå det USA vi kjenner frå film- og TV-skjermen til det USA der den alminnelege amerikanar lever. Og sjølv om vi kan språket, blir store delar av kontinentet liggjande i mørket om vi berre ser det biletet den amerikanske eliten vil at vi skal sjå.

Bakom utdanningseliten på austkysten, bakom Hollywood, bakom Greenwich Village og Fox News finst eit anna USA, eit mørkt kontinent der dei innfødde lever sine liv i ei verd som er annleis enn vår. Om du vil ha ein stifinnar til å visa deg veg i dette i dette mørket er Johnny Cash ein god stad å byrja.

Johnny Cash spela inn plater i nesten femti år – frå han byrja i 1955 fram til dei siste innspelingane med Rick Rubin. Formatet han arbeidde i var handterleg, men krevjande. På to-tre minutt skulle han uttrykka ein tanke, ei forteljing eller ei røynsle i tekst og melodi. Cash spela inn eigne versjonar av det meste innanfor populærmusikk – Bob Dylan, Hank Williams og alle dei andre. Men heile vegen produserte han også eigne perler innanfor sjangeren. Små kunstverk som vil bli ståande, meisla til for dei millionane som treng å fylla ein kveldstime, ein bil eller trailer på langtur eller ei arbeidsøkt med eit stykke musikk.

Cash song alle desse songane – eigne og andre sine – som om kvart ord var sant. Og «det andre Amerika» kjende att denne røysta, og kjende att mannen som ein av sine eigne. For i alt han gjorde gav Johnny Cash røyst til den kvite, nordamerikanske mannen. Han som aldri var i nærleiken av Yale eller Harvard, men som gjekk rett ut frå skulen til arbeid, familie og eit liv innanfor den horisonten som den amerikanske tilstanden gjev.

folsom-prison

Utdanna europearar veit alt om rasisme i USA. Men det er klasse, ikkje rase som er USAs «dirty secret» – sjølv om rasismen naturlegvis lever vidare i mange former. I USA slo aldri arbeidarrørsla igjennom, og millionar av amerikanarar vil aldri tenkja på å melda seg inn i ei fagforeining. I staden går dei kvar sundag til ei fundamentalistisk kyrkje, og Jesus er nok den einaste som bryr seg om lagnaden til millionar av menneske på det mørke kontinentet.

USA har ingen europeisk velferdsstat, og landet er framleis prega av kalvinistisk teologi: Den som gjer det godt har Gud med seg, medan den som hamnar i vanskar har seg sjølv å takka. Klassesjåvinismen i amerikansk kultur er langt meir brutal enn det vi er vane med i Europa, og det å kalla folk «white trash» er innanfor folkeskikken i ein sjølvgod elite fødd med sylvskeier i både munnen og ræva. Og i spenningsfeltet mellom Jesus, white trash, suksess og hatet mot dei der oppe fann Cash materiale til å byggja eit livsverk.

Johnny Cash kom sjølv frå det Amerika der lange arbeidsdagar var målestokken på kven du var – ein av dei mange familiane som freista leva av den jorda som hadde lokka millionar over frå Europa. Men gitaren og ei særprega barytonrøyst opna ei dør til ei anna verd. Cash visste sjølv kva opphavet hans var verdt i det store landet. På ei av dei siste platene har trassen mogna til triumf.

I enkle vers skildrar han kvardagen for ein landsens gut i den verda han vaks opp i. I kvart vers oppsummerer refrenget at han trass alt «am doing all right for country trash». Og det er ikkje å ta for hardt i at Cash gjorde det temmeleg bra til å vera «country trash».

Han gjorde det bra – men utan å ta farvel med røtene. Som andre kvite frå sørstatane i sin generasjon gifta han seg tidleg. Men det første ekteskapet gjekk over styr. I staden gifta han seg med ho som skreiv den største slageren hans – June Carter. Ho var dotter i ein av dei første familiane som slo seg opp innanfor countrymusikk, og dei to levde sidan saman til dei døydde med nokre månader imellom. Frå ulike vinklar og med ulike tema kasta Cash lys over livet til den vesle, amerikanske mannen. Den alminnelege mannen som gav patos til Cash sin baryton.

Ein eller stad mellom sjølvforakt og triumf, kjærleik og einsemd, liv og daude er Cash stifinnar i den amerikanske mannen sin veg gjennom livet. Ein veg som endar opp der det byrja, der framme der Jesus og gamle Mama ventar, og der ein kan leggja denne verdas vanskar og lidingar til sides. For Vårherre har ein himmel for country trash, og vissa om det som ventar gjev eit fast punkt å kvila blikket på langs ein veg der det elles er nok av einsemd og prøvingar. Hjå Cash har dauden ingen brodd, og livet er ein lysande sti som fører deg heim.

Cash and Carter

Johnny Cash og kona June Carter

Det er meir enn ti år sidan Johnny Cash gjekk ut av tida. Dei siste ti åra har ikkje vore venleg mot den verda Cash kom frå. Det er mannen frå sørstatane som blir drepen eller kvesta når Uncle Sam skal ut i krigen. Krigseventyra i Irak og Afghanistan har kravd si avgift i blod.

I dette arkaiske landskapet veg Cash grunnvilkåra i menneskelivet i tekstar enkle som folkeviser – og slåande som folkeviser. Som den tidlege «Folsom Prison Blues». Frå ei fengselscelle i Folsom Prison høyrer den som syng eit tog som passerer, og tenkjer tilbake på korleis han hamna i uføret – for no er han «stuck in Folsom Prison». Og han ser for seg korleis rike folk sit i spisevogna og kosar seg og røykjer sigar, medan han sjølv ikkje har vore ute av cella og sett sollys på lange tider. Og så drøymer han om korleis toget ein dag skal frakta han bort – langt, langt bort frå Folsom Prison.

For Cash skal ingen stader, anna enn det endelege møtet med mor og Jesus. Men når han sit fast – «get stuck» – så vil Homo americanus bort. Og han er full av rastløyse. Saman med «Highwaymen» spela Cash inn ei moderne folkevise om ulike inkarnasjonar av den amerikanske mannen. I siste vers flyg Cash eit stjerneskip til motsett side av universet. Der vonar han å finna ein stad der han kan finna kvile for si rastlause ånd.

Det er vona som døyr sist, heiter det, men roa er neppe å finna på andre sida av universet heller. På ei av dei siste platene syng han ei middelalder/sigøynervise om korleis han berre er ein heimlaus reisande i ei framand verd. Rastløysa er ikkje lenger like sterk som i Folsom Prison, men ho er meir grunnleggjande.

Men det er meir enn rastløyse som driv Homo americanus. Sjølvsagt handlar det også om kjærleik. Cash gjorde ein storslager av June Carters «Ring of Fire» – om den brennande attråen i ung kjærleik. Den mogne Johnny Cash utforskar grunnmaterialet i kosmiske myter i «Flesh and Blood». Han skildrar ferda si gjennom naturen, og helsar på fuglar, dyr og plantar. Og i alt dette vakre er det likevel «deg» han treng – kjøt og blod treng kjøt og blod. Og slik møtest himmel og jord, mannleg og kvinneleg, ånd og materie – og kjærleiken vil leva vidare og bløma i nye vårar.

Det er å gjera mykje ut av formatet der du har max fire minutt til disposisjon! Som gamal veit han at dei song om denne kjærleiken lenge før hans tid, og at det står om han i nedstøva songbøker. Nokre hundreår frå eller til forandrar lite. Cash gjekk ikkje ut av tida, han berre slutta å halda konsertar. Og sjølv om konsertane er avlyst, var Cash trygg på at vi ville nynna vidare.

Cash_San Quentin

Johnny Cash opptrer i fengselet San Quentin

Sjølvsagt er det dei same menneska som blir kasta ut av sine enkle heimar etter finanskrisa i 2008, medan banksjefane får bonusar og fallskjermar. Trongen for ein «man in black» har ikkje blitt mindre, sjølv om mannen er borte.

Fram til slutten av sekstitalet var karrieren til Cash om lag som karrieren til andre amerikanarar frå den kvite, sørlege arbeidarklassen som erobra scenen med ein gitar på magen. Men på slutten av sekstitalet heldt Cash nokre konsertar som vil bli ståande som kulturelle hendingar – og som vart til LP-plater som selde i millionar. I Folsom og San Quentin song Cash for den kvite, amerikanske mannen. Denne gongen han som hadde hamna utanfor – eller rettare sagt innanfor.

Bak murane og piggtråden kunne tjuvar, valdsmenn, drapsmenn og andre verma seg på bodskapen om han som hadde gjort vatn om til vin. Minnene om korleis far song bass då familien samla seg i song for å halda motet oppe i harde tider – og vona om at familien igjen skal samla seg ved Kristi trone. Og ikkje minst kunne dei jubla over den enkle, nådelause teksten om korleis San Quentin hadde vore eit levande helvete – «San Quentin, I hate every inch of you».

Med fengselskonsertane tok Cash steget frå songar til kulturpersonlegdom – og samstundes byrja han utforska horisontane i det redneck-universet som heile livsverket handlar om. For i den strenge kalvinismen og dyrkinga av suksess som pregar sørstatsfundamentalismen ligg det ei frigjering å bryta ut og oppsøkja dei mislukka – fangane og dei utslåtte. Ei slags tilbakevending til eit meir opprinneleg evangelium. Cash vart «the man in black». Mannen som går i svart i påvente av lysare tider. Vi gjer det strålande og er vellukka. Men for å minna oss om alle dei som er «held back» treng vi mannen i svart.

Og det er ikkje berre med den svarte dressen han utforskar redneck-horisonten. Tidleg på syttitalet finn han saman med Bob Dylan, og dei to gjev ut plate i lag. Cash spelar sjølv inn «It aint me, babe» – med same overtyding i kvart ord han spyttar ut som elles. Heller ikkje dette er main street i Nashville på dette tidspunktet. Cash står på toppen av karrieren, med eige TV-show og nokre av sine beste plater. Derifrå går det – nedover.

Men nedturen varar berre ei stund. Midt på åttitalet finn Cash saman med «Highway Men» tilbake til dei enkle oppskriftene hans sjanger er bygt på. Det er amerikansk, det er enkelt – men det er kraft bakom. Og Cash sin baryton er framleis meir enn nokon ei ikjøting av den amerikanske mannen – hans moral, hans draumar og hans historie. Ein ny nedtur følgjer, før Rubin i ein serie utgjevingar dokumenterer siste etappe i Cash si ferd mot herlegdomen.

JC

I Rubin-innspelingane finn du både ting som Cash har laga sjølv – og ting han lånar frå andre. Alt er like overtydande gjort. Alt er gjort enkelt: Gitar, trøorgel – her er det «less is more» som er oppskrifta på kvalitet. Og det trengst ikkje så mykje innpakking – Cash sin baryton har vorte gamal og skjelvande, men ikkje mindre overtydande av den grunn. Fleire av songane høyrast styggvakre ut – som Cash si innspeling av «Mercy Seat» der fangens veg mot den elektriske stolen blir sett i lys av dauden på Golgata. Ein song som det er umogleg å kommentera – håra reiser seg på ryggen, og du sit ordlaus tilbake.

Slik trer Cash kvite og svarte perler opp på kjedet – hans versjon av «Solitary Man» er bitter utan smak av hat og hemn. Alt berre samlast i ei svart natt av resignasjon. Naturlegvis har han ikkje skrive songen. Han har berre sunge den. Men å syngja den etter Cash er som å hoppa etter Wirkola.

Det er meir enn ti år sidan Johnny Cash gjekk ut av tida. Dei siste ti åra har ikkje vore venleg mot den verda Cash kom frå. Det er mannen frå sørstatane som blir drepen eller kvesta når Uncle Sam skal ut i krigen. Krigseventyra i Irak og Afghanistan har kravd si avgift i blod. Sjølv når dei «der oppe» gjev ordrar er det dei alminnelege, naive frå sørstatane som må svi når det heile blir avslørt – som Lynndie England som enda opp i fengsel etter Abu Ghraib, som om det var ho som hadde planlagt det heile.

Sjølvsagt er det dei same menneska som blir kasta ut av sine enkle heimar etter finanskrisa i 2008, medan banksjefane får bonusar og fallskjermar. Trongen for ein «man in black» har ikkje blitt mindre, sjølv om mannen er borte. Men kven veit. Om du går ut ein stille kveld på det store slettelandet og lyder, kan det henda du høyrer ein stad oppe i himlane: Bom-chicka-bom-chicka-bom-cicka-bom.

Klipp fra Johnny Cash sin opptreden i San Quentin

 

Relatert

Apropos Köln

Metaforens virkelighet – blikk på The Wire i skyggen av Ferguson

Occupy Wall Street – Rettferdig, men retningsløs systemkritikk

Hva er neoliberalisme?

Mer vekst = mer ulikhet?

Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

Hva Vesten kan lære av Afrika – Serge Latouche

$
0
0

Joseph Hunwick Photography

Dette intervjuet med Serge Latouche (f. 1940) ble først publisert av det katolske nettmagasinet Zenit under tittelen «What the West can learn from Africa» den 5.oktober 2000. Latouche er professor emeritus i økonomi ved Université Paris-Sud, og er mest kjent som primus motor i den franske vekstavviklingsbevegelsen [décroissance].

Oversatt av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør i KULTURVERK

De utstøtte blant oss har ikke den samme mulighet til selvorganisering som afrikanerne har. Hva kan da gjøres? Vi må forhandle på tre ulike fronter: overlevelse, dissidens og motstand.

Til tross for kontinentets utbredte fattigdom og vold, virker Afrika – og på en måte som forbauser mange vestlige. Det er iallfall synet til den franske økonomen Serge Latouche, som har uttrykt sin mistillit til hovedstrøms samfunnsøkonomi som kongeveien til verdensforståelse. Latouche utviklet sine idéer i hans bok fra 1998, L’autre Afrique («Det andre Afrika»).  I disse tider presenterer han sin tese på den internasjonale kongressen «The Debated Globe» som finner sted i Venezia. Kongressen organiseres av den kulturelle institusjonen Fondamenta.

I stedet for å anse Afrika som et «håpløst kontinent», benyttet Latouche anledningen til å tale om verdensdelen i ukonvensjonelle termer. Ifølge ham ansees Afrika som mislykket fordi man skuer det gjennom prismet til det vestlige idealet om teknologisk rasjonalitet. I det påfølgende intervjuet analyserer han samspillet mellom globalisering og kultur.

Zenit: Ifølge offisielle tall fra Verdensbanken er Afrika døende. Har du det samme inntrykket?

Latouche: Når jeg drar til Afrika forbauses jeg stadig vekk av en virkelighet som er uforståelig i lys av vestlig logikk: jeg møter lykkelige folk som er velkledde, velfødde barn og vitale nabolag hvor folk lever i verdighet til tross omgivelsenes fattigdom og innskrenkninger.

Tragediene vi hører om – epidemier og folkemord – er reelle. Men 800 millioner mennesker er i stand til å overleve takket være deres evne til selvorganisering. Dette skyldes overfloden av sosiale bånd og den berømte afrikanske solidariteten som tillater folk som er løsrevet fra det offisielle jobbmarkedet å produsere for hverandre utenfor markedslogikken. Allikevel klarer de å frambringe nødvendige varer og tjenester for å kunne leve og ikke bare overleve.

Z: Så afrikanerne har gjenfunnet kulturen som fantes før den vestlige koloniseringen?

Serge_Latouche_-_Festival_Economia_2012

Serge Latouche

Alternativene er dissidens og skapelsen av lokale byttenettverk, slik som denne «tidsbanken» – et system hvor folk bytter tid med hverandre. Eksempelvis skredderen som skjenker to timer av sin tid i bytte mot to timer fra mureren osv.

L: Kultur i antropologisk forstand – forstått som noe livet henter sin mening fra – er essensielt. Her ser vi helt bort ifra at økonomien er knyttet til objektive data som kan kalkuleres i form av produksjon og konsum. Når en ungdom forlater sin landsby i Afrika fordi han ikke kan overleve der og flytter til slummen i metropolen, vil han forsøke å knytte bånd til en klan for å kunne ha så mange relasjoner som mulig.  Der finner han en viss gjensidighet, en livsforsikring og et vern mot arbeidsledighet.

Det er klanene som skaper idrettsmiljøer, så vel som teater- og bønnegrupper. Det er de som beregner medgiften til jentene som gifter seg og tar hånd om begravelsene. Kort sagt forvalter de ethvert aspekt av det sosiale liv. Som Sør-Amerika bobler Afrika over av en kreativitet som stundom uttrykkes med utrolig profetisk blomstring: sant å si har en fagforening av profeter nylig blitt dannet!

Vi kan gjerne le av denne kreativiteten, som samtidig er et selvframbrakt arbeid i en situasjon hvor de tradisjonelle kultene har mistet sin funksjon. Hvordan kan man tro på animisme i Internetts tidsalder? Derfor står vi her overfor en samstemt forbindelse skapt på et imaginært plan, hvor solidaritetsnettverk er sammenvevd med teknisk og økonomisk selvframbrakt arbeid.

Z: Nå som vi er utsatt for globaliseringen – som forflater alt og gjør verden endimensjonal – er vi ikke da nødt for å trekke oss tilbake for å forsvare våre identiteter?

Charis Tsevis _African-bricks

L: Afrikanerne har ikke hatt noe valg: helst vil de fleste leve som oss, men gitt situasjonen de befinner seg i har de vært nødt for å finne veien til selvorganisering, hvis fundament er den «kulturelle sammenhengen» de tilhører. Vår situasjon er temmelig annerledes: vi har oppfunnet «megamaskinen» [det teknisk-økonomiske system]; opprivingen av røttene og ødeleggelsen av den tradisjonelle kulturen er en ubestridelig kjensgjerning.

De utstøtte blant oss har ikke den samme mulighet til selvorganisering som afrikanerne har. Hva kan da gjøres? Vi må forhandle på tre ulike fronter: overlevelse, dissidens og motstand. Hvis vi ikke forhandler med verden slik den er i nuet vil vi bukke under. Derfor må vi komme fram til særskilte overenskomster.

Når det er sagt behøver vi ikke å inngå et ideologisk tankefellesskap med det deliriske systemet vi lever i. Å unngå enighet med det bestående er allerede et slags mentalt bolverk mot hjernevaskingen det globale markedet forårsaker. Jeg er overbevist om at vi bor på en førerløs meteor som suser hurtig av sted uten bremser og som nå risikerer å gå tom for drivstoff.  Vi må forlate den før den braser inn i veggen. Alternativene er dissidens og skapelsen av lokale byttenettverk, slik som denne «tidsbanken» – et system hvor folk bytter tid med hverandre. Eksempelvis skredderen som skjenker to timer av sin tid i bytte mot to timer fra mureren osv.

 

Relatert

”Vi må forlate vekstreligionen” – Serge Latouche

Spøkelsesby gjenoppstått som vitalt økosamfunn

Hinsides høyre og venstre: Claudio Gallo intervjuer Alain de Benoist

Apokalypsens fire ryttere – del II

Hinsides historiens slutt? – del III


Kunnskap som fellesgode

$
0
0

readers-leaders

Elsevier og mange andre akademiske forlag forlanger at forskere skal arbeide gratis med å skrive og kvalitetssikre artikler i deres tidsskrifter. Etterpå er de frekke nok til å kreve skyhøy betaling for abonnement på de samme tidsskriftene. Myndighetene i Norge (og andre land) pålegger universitetene å publisere i nettopp disse tidsskriftene (“tellekantsystemet”), og slik driver staten en dobbeltsubsidiering av forlagenes profitt; det betales for forskning og artikkelskriving, og deretter betales det for at forskerne skal få tilgang til sine egne artikler!

Av Øyvind Eikrem, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU og Tor G. Syversen, professor i konstruksjonsteknikk ved NTNU

Tanker og kunnskap har blitt gjort til markedsvarer, og derfor har adgangen blitt begrenset, og prisen har gått i været. Dessuten publiseres det over en lav sko fordi det gir “publikasjonspoeng” og dermed skattepenger til universitetene.

Elsevier hadde i 2013 en profitt på £826 millioner av en omsetning på £2,126 milliarder, dvs. en profittmargin på 39%. Alexandra Elbakyan er en kazakhstansk forsker som har funnet en enkel løsning på problemet: Hun har laget Sci-Hub, et nettsted som omgår betalingsmurene til grådige akademiske forlag og har samlet de fleste artikler som har blitt publisert, og gjort dem tilgjengelig for hele verden – helt gratis! Nettstedet bigthink har kalt henne “the Robin Hood of Science“.

Med Sci-Hub legger Alexandra Elbakyan nye premisser for tilgang til kunnskap i form av vitenskapelige artikler. Nettstedet framskaffer vitenskapelige artikler uten hensyn til betaling eller andre irrelevante krav. Det eneste som kreves er at man er kunnskapstørst og vet hva man søker.

Elbakyan forteller at bakgrunnen for at hun utviklet denne løsningen var hennes erfaring med hvordan universitetsstudenter i fattige land var tvunget til å piratkopiere artikler ved bruk av sine nettverk. Hun hevder at Sci-Hub bygger på prinsippene for delingsøkonomi og at resultatet blir både bedre vitenskap og en bedre verden.

Close-up of marble busts and oak shelving, The Long Room, Trinity College Library, Dublin, Ireland

Tanker  har aldri vært handelsvarer, og kan heller ikke være det hvis menneskeheten skal ha noen framtid som er verdt å trakte etter.

Akademiske tidsskrift har i senere år blitt big business, og det er profitt som styrer virksomheten uten hensyn til kvalitet. Tanker og kunnskap har blitt gjort til markedsvarer, og derfor har adgangen blitt begrenset, og prisen har gått i været. Dessuten publiseres det over en lav sko fordi det gir “publikasjonspoeng” og dermed skattepenger til universitetene. Brian D. Earp har diskutert dette problemet i “The Unbearable Asymmetry of Bullshit“.

Den eneste muligheten for å skille skitt og kanel er å lese alt sammen, og millioner av vitenskapelige årsverk går tapt på å studere svada. Vannevar Bush påpekte dette allerede for 70 år siden: “Publication has been extended far beyond our present ability to make real use of the record“. Selv ledende internasjonale universiteter, som Harvard og Cornell, har sagt opp abonnementer grunnet de høye prisene. Studenter og forskere i fattige land kan bare drømme om å skaffe seg legal adgang til sårt tiltrengt viten fra akademiske tidsskrifter.

Elsevier har selvsagt ikke forholdt seg passive til utviklingen av Sci-Hub. De har forsøkt å stoppe nettstedet og lanser erstatningssøksmål i milliardklassen i amerikanske domstoler. Dette søksmålet vil Elsevier etteralt å dømme vinne, ettersom det amerikanske rettsvesen alltid lar profitt gå foran rettferdighet.

Den saksøkte Elbakyan legger ikke opp til et legalt forsvar, hvor tolkning av lovens bokstav er det sentrale. Hun skuer heller til de moralske og samfunnsmessige følgene av det eksisterende systemet: Elsevier har skapt et system hvor de som utgiver tjener store summer på å publisere kunnskap som andre har skapt.

Selv har ikke forlaget skrevet ett ord av det de utgir, men de har skapt et system hvor andre står i kø for å gi ut artikler så forlaget kan tjene mer penger. Hvorfor? Motivet for at forskere vil gi ut hos Elsevier er prestisjen mange av tidsskriftene har og at slike utgivelser er nødvendige for å gjøre karriere på universitetet. Utgivelser i dyre tidsskrifter fra et anerkjent forlag er selve stempel som stjernegris for en forsker.

bird-cage

På tross av søksmål, lever fortsatt Sci-Hub, på samme måte som Wikileaks, i beste velgående. Sci-Hubs visjon er en kunnskapsøkologi hvor alle kan ta det i kunnskapen, hvor det ikke finnes copyright-begrensinger og alt utgis under open access. I en slik verden vil det ikke lett å tjene seg rik bare på å videreformidle det andre har skapt, og det har nok Elsevier forstått.

I “The Historical Origins of Open Science” beskriver Paul A. David hvordan åpen vitenskap ble etablert som en norm for den vitenskapelige revolusjon hvor rask spredning av ny kunnskap ble vitalt for vitenskapelig og teknisk framgang på de fleste områder. Kunnskap blir ikke fruktbar med mindre den er et fellesgode som er fritt tilgjengelig for alle som kan og vil utnytte den. Tanker har aldri vært handelsvarer, og kan heller ikke være det hvis menneskeheten skal ha noen framtid som er verdt å trakte etter.

H.G. Wells sa det slik for 80 år siden: “Menneskets historie er et kappløp mellom utdanning og katastrofe” (vår oversettelse). Kunnskap for profitt ender i katastrofe!

 

Relevant link

Sci-Hub

 

Relatert

Den økonomiske magi

Wikileaks sjefredaktør Julian Assange diskuterer med den slovenske filosofen Slavoj Žižek

Snowdens avsløringer – hvor står vi i dag?

Er livet ei gåve eller ei vare?

David Bollier og gjenreisingen av allmenningene

Modeller for et post-kapitalistisk scenario?

Fimbulvinter anno 536: Var Ragnarok en klimakrise?

$
0
0

François-Auguste_Biard,_Magdalena_Bay

Solen skinner svakt. Det er knapt mulig å skue den bak det tunge, tåkeaktige sløret som strekker seg i alle himmelretninger. Du er svak, syk og skrubbsulten, men det er ingenting å spise. Selv ikke dyrene har noe å spise, og jorda er frossen selv om det er sommer. Året er 536.

Av Eirik Storesund, norrønfilolog

Språkhistorisk sett er dette en spennende periode vi kaller synkopetiden, som er perioden hvor vi gikk fra å snakke urnordisk  til å snakke norrønt.

Den østromerske Prokopios skriver: “Og det hendte dette året at et grusomt varsel fant sted. For solen skinte uten lysstyrke, liksom månen gjennom hele året, og fremstod stadig som om den var i formørkelse fordi strålene den kastet ikke var klare slik de pleide å være. Stadig da dette foregikk var folk ikke frie fra hverken krig eller sykdom, eller noen som helst andre ting som volder død. Dette hendte da Justinian satt i sitt tiende regjeringsår.” 

 

En verdensomspennende krise

I Irland skrives det om hungersnød, om brødmangel og sviktende avlinger. Man beskriver en tykk og allestedsnærværende tåke i Europa og Midtøsten. Selv i Kina meldes det om snø i august, hvor man året før hadde hørt et mektig drønn fra syd. I Norden vil forskere senere finne at trærnes vekst ikke bare var hemmet av klimaet, men se frostskadde årringer fra sommerhalvåret 536. Det i norsk sammenheng frodige jordbruket på Jæren gjennomgår noe som kan tolkes som kollaps. Det må ha vært hungersnød, sykdom, sosial og politisk uro. Generasjoner av akkumulert makt må ha rent som sand gjennom slekters fingre.

Vinter på vinter med ingen ingen sommer mellom under en stadig blekere sol. Vi vet ikke nøyaktig hva som utløste denne krisen, men antakelig skyldtes det et enormt vulkanutbrudd. Samtidig kan jorden ha blitt truffet av en meteorittskur som kan ha pisket støv opp i atmosfæren og utløst global nedkjøling. Meteoritten som skapte det 18 kilometer brede Grendel-krateret i Skagerak antas for eksempel å ha slått ned rundt denne tiden, og ville trolig ha utløst en megatsunami.

Uansett hva årsaken var må vi kunne enes om én ting: Dette må ha vært et tøft tidspunkt å være europeer på. Bare fem år senere, i 541, bryter justinianerpesten ut. Det er Yersinia pestis, en sott av det samme slaget som desimerte oss på 1300-tallet. Det er ingen grunn til å tro at justinianerpesten var mildere. Noen historikere anslår at den tok knekken på halve Europas befolkning, og de svekkede stammene i Nordens følsomme klima slapp neppe unna dette heller.

Snowhenge

Dette er hendelser som må ha preget kulturen på måter vi ikke kan måle og veie, traumatisert hele generasjoner, og som uansett må ha tvunget hele Europa inn i skjebnesvangre sidespor.

Da ordene ble korte

Språkhistorisk sett er dette en spennende periode. De som forsker på språk kan identifisere språkendringer, men de kan svært sjeldent se hva som utløser dem. Det vi derimot ser, er at denne perioden overlapper med det vi kaller synkopetiden, som er perioden hvor vi gikk fra å snakke urnordisk – opprinnelig en nordlig dialekt av urgermansk, som er forløperen til alle germanske språk – til å snakke norrønt.

Urnordisk er altså de skandinaviske språkenes bestefar. Denne metaforen er i grunnen slående, for i synkopetiden endret språket seg så raskt at man på et tidspunkt kan må ha talt et annet språk enn besteforeldrenes. En så dramatisk språkendring, vi kan kanskje driste oss til å kalle det en revolusjon, foreslår at svært mange døde, og de må ha dødd svært ungt.

Vi kan illustrere det ganske enkelt: Hadde jeg blitt født i år 500 ville navnet mitt kanskje ha vært *Aiwaríkiaʀ. Hadde jeg blitt født i annen halvdel av 600-tallet, derimot, ville det antakelig vært noe mer i retning *Ęiríkʀ. Hvis jeg var runekyndig kunne jeg antakelig ha tydet hundre år gamle innskrifter, men ikke forstått innholdet. Vi må til svartedauden for å finne den eneste sammenlignbare hendelsen i norsk språkhistorie.

1500 år senere vil historikere begynne å bruke ord som den lille istiden i senantikken og klimakrisen på 500-tallet for å beskrive hva som foregikk på denne tiden. Her i Skandinavia vil enkelte forskere, primært den svenske arkeologen Bo Gräslund, begynne å se hendelsene i lys av eddadiktene, og ordene Fimbulvinter og Ragnarok er på forskernes lepper i vendinger som omtaler økte mengder offerdeponier, frostsprengte årringer og utenomjordisk aske i grønlandsisen.

Frozen lake

Ragnarok?

Så var det Ragnarok da. Hvis vi ser selektivt på kildene finner vi i beskrivelser av Ragnarok definitivt ting som minner om forholdene slik de kan ha blitt opplevd på 500-tallet med uår, konflikter, ekstremvær og klimaavvik i monumental skala. Dette er hendelser som må ha preget kulturen på måter vi ikke kan måle og veie, traumatisert hele generasjoner, og som uansett må ha tvunget hele Europa inn i skjebnesvangre sidespor.

Vi er alle barn av vår tid og preget av forholdene rundt oss. Mange tyske filologer på 1930-tallet var av en eller annen grunn veldig opptatt av militær-kultiske krigerbander. På 1970-tallet ble norrøn religion mistenkelig feminin og erotisk, og leser du en del forsking fra tiårene i etterkant ser det i perioder ut som om man glemmer helt ut at mytologiene blant indoeuropeiske kulturer ligner på hverandre. I dag vender mange forskere seg mot naturskildringer og klimatiske forhold, som er naturlig fordi vår tids klimakrise er en definerende faktor i virkelighetsbildet vårt.

Mens jeg ikke kan benekte at det ligger noe tendensiøst tidstypisk i ønsket om å finne et historisk belegg for norrøne endetidsforestillinger, er det noe besnærende ved det hele. Samtidig må teorien behandles med litt edruelighet. Katastrofen på 500-tallet kan ha bidratt betydelig til utviklingen av Ragnarok-forestillingen, men samtidig er det mange andre faktorer som må ha spilt inn. Jeg tror ikke Ragnarok hverken begynner eller ender med disse hendelsene.

Vi har paralleller for eksempel i iransk mytologi, som undergraver reduksjonistene som gjerne vil hevde at Ragnarok rett og slett er en kristen oppfinnelse. Aspekter av mytologien er nødvendigvis urgamle, men de lar seg ikke lett datere. Jeg tror svaret ligger et sted midt i mellom, for vi må huske at kristendommen som overtok i Norden har et sterkt fokus på verdens ende, hvor det jordlige liv er et slags venterom til det sanne livet etter døden.

Selve kontakten med kristendommen kan godt ha forsterket eldre norrøne endetidsforestillinger, og så må vi ikke glemme at Ragnarok på mange måter er gudenes egen feil: De gjør stadig vekk ting for å redde seg selv, men som bare biter dem i halen. Det ville vært gunstig for kristne lærde å fokusere på denne tradisjonen, da den gjennom kristne briller viser at hedendommen var en lite levedyktig religion som utsletter seg selv.

 

Relatert

Sagaen om Kormak – en fortelling om kjærlighet og krig

Essay: Einherjer

Apokalypsens fire ryttere – del I

Har Noas ark rot i virkeligheten?

“The Flood”: Et bidrag til verdens musikalske arv

Krigen om ikonene

Menneskelighet og umenneskelighet i folkevandringstiden



$
0
0

Slik strømmen av mennesker på vandring synes å være endeløs, er sirkeldebatten omkring massemigrasjonen like ørkesløs, fastlåst i en dikotomi som maskerer virkeligheten fremfor å konfrontere den. Mens ordkrigen raser, er en langtrukken tragedie uten vinnere i ferd med å utfolde seg med de fleste av oss som tilskuere. 



Av Alexander Viken, redaksjonsmedlem KULTURVERK

«Fremmedgjøring vil forsterke seg både hos vertsbefolkning og innvandrere, noen vil jakte på nye identiteter, enten de er ideologiske, religiøse, etniske eller kulturelle. Andre vil underkaste seg monokulturen og konkurransen om best mulige individuelle økonomiske vilkår i håp om materiell lykke.»

 

Aylan

De fleste har et vagt minne om Aylan, gutten som druknet under tragiske omstendigheter og hvis bilde ble symbolet på et lukket Europa og en utløsende faktor for en demning som brast. Grensene ble åpnet og under kansler Merkels varme bifall ble europeere bedt om å åpne sine hjerter – og grenser.    

Ingen med normalt utviklede sjelsevner kan unngå å bli truffet av et guttebarn som skylles som en død Pinocchio opp på en strand, forsvarsløst og lite får man grufulle assosiasjoner til hans endelikt.  Men han er nå glemt av mange av de tusener som frenetisk nærmest i massepsykose delte bildene av ham en periode på sosiale medier, samtidig som man fordømte i øst og vest mennesker som ikke ville åpne grensene ukritisk.  

Bildet ble et symbol på et selvgodt og umenneskelige Europa som medansvarlig i denne guttens og utallige andre ofres død på veien til de forjettede land i nord, vekk fra krig, nød og lidelser.

Men etter en tid begynte selve bildet bak den lille guttens tragiske skjebne å sprekke, for de som i det hele tatt var virkelig interessert i historien bak denne guttens tragiske punktum. 

Guttens far hadde ikke levd under livsfare, men hadde allerede bodd i Tyrkia i tre år. Etter signalet som europeiske politikere sendte ut om muligheten for syriske flyktninger til automatisk å få oppholdstillatelse ble gitt, så Aylans far og tusener av andre sitt snitt til muligheten til å ta del i overforbruksparadiset, koste hva det koste vil. Om så en hel familie må ofres.

Det er realiteten og innsatsfaktoren. 

Aylans far ble etter å ha kommet med ulike motstridende versjoner av sin flukt over Middelhavet avslørt av sin medpassasjerer Zainab Abbas (en mor som mistet sine to barn i samme ulykke) som menneskesmugler og som ansvarlig for en ferd som endte med hans egen og andre familiers død, mens han selv klarte seg (se lenke) 

Men foruten noen mindre oppslag så ble dette fort dysset ned.

Aylan_3Sandskulptur av Aylan på en strand i Gaza

Dette var fakta som billedlig talt druknet under den emosjonelle teppebombingen Europas befolkninger ble utsatt for i absolutt alle kanaler fra politikere, presse og mediamenerne. Bare en hjerterå drittsekk kunne unngå å la seg bevege av gutten som lå vasket på land – konklusjonen man skulle trekke  var at grensekontroll drepte Aylan.

Men uansett bakgrunnen for Aylans død, så er ikke tragedien hans og de mange andre druknedes mindre, deres endelikt på Europas bredder er like reell, den har bare andre dypereliggende årsaker enn den som ble og blir presentert som en form for vestlig arvesynd. Og jo, visst har Europa og Vesten et medansvar, men det handler om noe annet enn at man ikke har gjort velferdsporten vid nok for verdens trengende.

Folkevandringens tid

For de av oss som har fulgt folkevandringen til Europa gjennom flere tiår er konsekvensene forutsigbare. Det er ingenting nytt eller overraskende som utspiller seg om har fulgt med. Det er mange som har advart for mange år siden, inkludert undertegnede, om det som utspiller seg nå, og det finnes nok av rapporter som har utmalt konsekvensene og fremtidige scenarioer av den politikk som føres i Vesten nå.  Politikken er ikke ført ut fra uvitenhet, men har hatt ideologiske forutsetninger som går lengre tilbake enn de siste stortingsvalg og regjeringsbytter.

Denne «krisen» oppstod ikke i 2015 eller de fem siste årene, men er en folkevandring som begynte når de siste kolonimaktene slapp grepet formelt etter 1945 og folkestrømmene fulgte etter som billig arbeidskraft på jakt etter den materielle overflod som åpenbarte seg i Vest. Etter som tiårene har gått så har strømmen blitt stadig sterkere i takt med globalisering av økonomien, befolkningsøkning – og ikke minst et innvandringsliberalt paradigme i Vesten som har stemplet motstandere av dette paradigmet direkte og indirekte som arvtagere til fascistisk og nazistisk tankegods.

Det er et stadig tilbakevendende brunt spøkelse som manes frem hver gang politikken som føres ikke holder mål og viser sine svakheter.

En mindre forsmak på systemkollaps åpenbarte seg når portene åpnet seg bokstavelig og folkemengdene veltet innover i Europa. Man kunne observere at de samme stemmene i offentligheten som først i lederartikler påla folk som et moralsk imperativ å åpne grensene, etter hvert mante politikerne på samme lederplass om å vise ansvarlighet for en situasjon de så var i ferd med å komme ut av kontroll. Noen uttrykte i klartekst at det de fryktet var ikke landets fremtid under en ukontrollert befolkningsvekst, men at høyreekstreme skulle kunne blomstre ved å «misbruke» situasjonen.

Konsekvensene av massemigrasjonen for samfunnet var mindre viktige enn frykten for en potensiell politisk opposisjon, i Sverige ble dette ekstra grelt og tydelig illustrert ved at innvandringsliberale Moderaterna plutselig slo om til en retorikk de få uker før ville ha stemplet som brunskimret og rasistisk i det de mante regjeringen til å være restriktive og «stille krav til innvandrere».

Map_of_the_European_Migrant_Crisis_2015

Viljen til posisjon og frykten for opposisjon førte til en endring i retorikk, men ikke reelt sett i politikk. 

Men tross at offentligheten og den flyktige opinionen synes strømmen over Middelhavet ikke er like spennende som før, så fortsetter strømmen. Debatten omkring innvandring–integrering går om igjen og om igjen med relativt høy verbal intensitet, uten at nye momenter trekkes inn eller nye innsikter nås.  

De ulike posisjoner maskerer sine standpunkter og hensikter samtidig som de svartmaler motstanderens hensikter, derfor uteblir også det bevisste ansvaret for både den politikken som føres og mulige alternativ. Politikken som faktisk føres uten vesentlige endringer drukner i retorikk og moralistiske sirkeldebatter.

Stråmennene lever herrens glade dager og dukker opp i stadig større omfang, men med samme sørgelig fantasiløse utvalg av klær.  

Forutsigbart nok har man strammet inn noe, rett og slett fordi det ble teknisk umulig å kunne tilby forsvarlig opphold om innvandringstakten fortsatte, men det moralske imperativet består.  Hjertevarmen er byttet ut med bekymring og usikkerhet. 

Både internt i de ulike land og regioner i EU, inkludert Norge, har et svarteper-spill utviklet seg.

De som har tatt imot mange fremmede beskylder andre land og regioner for ikke å ta ansvar ved at de ikke har påtatt seg like stor byrde. I norske kommuner mumles det frustrert. Noen utrykker nærmest en sorg over at lokaldemokratiet blir overkjørt, demokratiet lytter ikke. Som i Bolkesjø, den lille kommunen som for mange har blitt symbolet på en politikk som ikke er valgt, men bestemt ovenfra. Du kan ikke velge ditt eget lokalsamfunns fremtid (les om Bolkesjø her)
. Men innvandring har alltid handlet om klasse og klassekamp, og i Oslo er klasseaspektet tydelig.

Klassekampen

På Voksenjordet på Ullern i et område som ligger midt blant Norges absolutt rikeste og hviteste boligstrøk ble planene skrinlagt etter det som ble beskrevet som en intens storm av telefoner. Det gjenstår å se om man vil våge å påtvinge deler av den hvite samfunnseliten en byrde som hittil Oslos lavere sosiale sjikt har måttet ta på seg uten protestmuligheter eller folkemøter med pressedekning.  

Tonen fra myndigheter er en ganske annen overfor velgergruppene med sterke og tunge nettverk på Oslo-vest enn den som har blitt uttrykt fra UDI overfor småkommuner med lite lobby-kapital. Småstedene har fått klar beskjed om at de ikke har noe annet valg enn å pliktskyldigst ønske velkommen. Slik sementeres ytterligere en fremtidig frontlinje mellom «elite» og «folk».

Menneskene som har lagt ut på reise har for lengst blir redusert til tilfeller, problem, utfordringer eller hjelpeløse underlegne offer. De er blitt en ensartet gruppe, tross ulik kulturbakgrunn, for både tilhengere og motstandere av de åpne grensers politikk. Deres ulike skjebner og oppførsel brukes vekselvis som skyts for den ene eller andre fronten i et nærmest infantilt spill for å vinne retoriske poenger, enten de fremstilles som ofre som skal hjelpes eller en problematisk gruppe som skal bli gode skattebetalere, uten at noen form for reell debatt omkring politiske løsninger og alternativer faktisk finner sted – politikken er fastlagt, den fortsetter som før.

100 000 skal fortsatt potensielt komme til Norge i løpet av 2016, ingen har noen langsiktig plan for gjennomføringen av dette (Aftenposten om de 100 000 plassene).

Men enda viktigere:  hva med alle de andre årene fremover, har politikken noen mål, begrensninger, rammer? Skal man noen gang si et endelig nei til folkestrømmen, eller skal man si rett ut fra regjeringshold, at ja, dette er en permanent politikk, hvor kun tilstrømningens intensitet varieres i tråd med praktiske/tekniske hensyn? Skal man fortelle at grensene er åpne av prinsipp, men at man rent praktisk kun vil variere størrelsen på åpningen for slik best mulig å kunne regulere massemigrasjonen over tid? Ingen spør på myndighetsnivå. Man diskuterer kun siste konsekvens i rekken av konsekvenser som tårner seg opp, ikke årsaker.

Syria i ruiner, barn kjører på motorsykkel gjennom et herjet Aleppo

Destabiliseringen av Midtøsten

Som de krigene Norge aktivt har vært involvert i, senest gjennom å bombe Libya sønder og sammen slik at kaos og en permanent klanskrig hersker mens folkemasser flykter. I Midtøsten har Norge og NATO destabilisert en hel region slik at ytterligere menneskemengder tvinges på flukt.

I Syria har Norge sammen med NATO og USA vært en aktiv pådriver for å destabilisere, og ikke bare tvunget mennesker på flukt, men drept, lemlestet og ødelagt millioner av menneskers fremtid. I 2012 skrev jeg en artikkel som forutså det som utspiller seg i Syria:

« I Syria har allerede kristne begynt å flykte til Libanon, det kan være forspillet på en gjentagelse av den blodige borgerkrigen i Libanon, slik vi som ennå husker minnes Beirut fra 80-tallet. Flyktningestrømmene som nå sveiper Afrika og Midtøsten har ikke blitt mindre selv om humanitære forsett legges til grunn for bombing og intervensjon, og de vil fortsatt vokse.»

 (Les resten her )

At mange av disse menneskene har grunn til å kjenne hat etter fornedringene og maktesløsheten, uansett om de samtidig lengter etter bedre materielle vilkår og kommer som innvandrere, er innlysende for den som gidder å se bortenfor sitt eget subjekts begrensede sfære.

Vestens humanister lever med et hovmodig selvgodt bilde som tror det er noen grunn for disse folkegruppene til å være takknemlige overfor et Vesten som har destabilisert og plyndret en region gjennom årtier, for ikke å si århundrer. Denne utplyndringen av andre folk er ikke noe særegent for europeere, nærmest alle andre større folkegrupper har gjort seg skyldig i det samme opp gjennom historien, det som gjør det grelt i de sener årtier er at man dekker banale materialistiske, imperialistiske  maktambisjoner under liberal humanistisk moralisme som endog kamufleres som multikulturalisme.

En og samme kvinne kan stå og gråte for flyktninger som dør i Middelhavet og det man kaller en umenneskelig innvandringspolitikk, men samtidig i feministisk iver bejuble bombingen av små klansfolk i Afghanistan fordi de angivelig hindrer jenter i å gå på skolen. Bomber og humanistiske opplysningsidealer går hånd i hånd.

De tusener barn som er drept siden 2001 og Vesten med et ivrig Norge på slep under USAs satte i gang sine krigertokt fordunster, de har aldri eksistert. Mens Aylans enkeltskjebne fester seg til netthinnen så vekker ikke disse barna som noen følelser hos mennesker flest i Vesten hvor føleri har erstattet sunne følelsesmessige reaksjoner på en politikk som er drepende destruktiv.    

Vanlige mennesker i Norge kjenner òg en stadig større frykt for en usikker fremtid.  Faktisk er masseinnvandringen ifølge statistikk det nordmenn fryktet mest i 2014, noe som neppe har endret seg i 2015. (Dagbladet: Hva nordmenn frykter mest ). 

Men noe har endret seg. Pressens politiske kommentatorer har svingt i løpet av noen måneder i år fra å anklage regjeringen og ikke minst befolkningen for en historisk umenneskelighet om ikke de åpnet grensene på vidt gap – til å anta en påtatt ansvarlig holdning. Etter en langvarig moralistisk drevet emosjonell utpressing som drev frem en politikk som man uten overdrivelse kan kalle dypt uansvarlig, finnes likevel ingen selvkritikk eller selvinnsikt.

«Skritt for skritt har man kvittet seg med kulturelle særtrekk og religiøs overbygning og hengitt seg til rasjonalisme, universell idealisme – og materialisme.»

Globalisme og universalisme

Menneskemengdene på vandring følger de globale kapitalstrømmene.

De følger varene fra land hvor folk slaver under hva man her ville kalle umenneskelige forhold for å produsere billig skrot for å holde Vestens og verdens vekstmaskineri i gang.

De ønsker sin del av potten i en global kamp som handler om masseproduksjon og massekonsum. I den globale materialistiske krigen, populært kalt fri konkurranse, en konkurranse som kun er fri for den ene prosenten av verdens befolkning med nesten ubegrenset tilgang til kapital og kreditt, så er forbruksvekst det eneste hellige og egen materiell velferd det eneste saliggjørende.

Det er ikke slik at denne utviklingen følger en form for deterministisk naturlov utenfor menneskelig makt som er ufravikelig, som en storm som plutselig kom uforvarende. 

Politikken er en konsekvens av ideologisk vilje og politiske valg, som går mye lengre tilbake enn siste valg, eller de ti før der igjen. På venstresiden er det den gamle revolusjonære sosialistiske internasjonalisme og universalisme som gjør seg gjeldende i nye former, om en forbrødret og forent fredelig verden.

På høyresiden gjelder den likeså revolusjonære liberale drøm om individets ukrenkelige rett til fritt å skape sin egen fremtid uten å være begrenset av en stats inngripen og grenser. Kapitalfrihet og individuell frihet skal gå hånd i hånd. 

Felles har de sin universalisme knesatt i revolusjonene 1776, 1779 og 1917. 

Dette er arvegodset til det politiske spektrumet som har representativ makt i dagens Vesten. Det er ingen konspirasjon slik frustrerte og maktesløse innbiller seg, det er en konsekvens av en universalisme som tross en periode med nasjonsbygging har gjennomsyret Vesten i over 200 år og som har enda dypere røtter i humanistisk og kristen universalisme. Politikken er fundert i det som har bygget det mange vil kalle det moderne Vesten, sprunget ut av den vestlige moderniteten som strekker seg tilbake til renessansen. Skritt for skritt har man kvittet seg med kulturelle særtrekk og religiøs overbygning og hengitt seg til rasjonalisme, universell idealisme – og materialisme. 

I den konteksten blir alle nasjonale og kulturelle grenser, tradisjoner og levesett til hinder som må overvinnes og nedkjempes i den grad de ikke tilpasser seg og lar seg over tid utviske til identiteten som var kun er et minne, en forestilling hvor kun overfladiske former gjenstår.

Men dette er en prosess som ikke lenger kun er begrenset til Vesten, den er global.  

Tross de mange geopolitiske rivninger så jager folkestrømmene i alle verdensdeler etter de samme luksusobjekter og statusgoder så snart de har fått et overlevelsesoverskudd tilstrekkelig høyt nok til at de kan klatre på behovspyramiden, som har blitt et materielt babelsk tårn, hvor man tross ulik tale og kulturarv er forent i kapitalens tungetale.

Rolf_groven_En-avreiseRolf Grovens «Avreise», 2005

Norsk kultur – en fiksjon i en globalisert samtid

Forestillingen om at innvandrere slik den USA-frelste patrioten Christian Tybring-Gjedde hevder, er en trussel mot norsk kultur, ja at de fremmede faktisk  fortrenger norsk kultur, er ikke bare overdreven, den har ingenting med virkeligheten å gjøre.
Norge og nordmenn har lenge før noen massemigrasjon fant sted gitt opp sitt historiske subjekt, det ligger trygt forvart i museum og i en forestillingsverden om det «norske» som har lite med realitetene å gjøre, men desto mer å gjøre med borgerlig nostalgi og sentimentalitet. Norsk kultur kan beskues på folkemuseum, et åpent gravkammer. 

Samtidens reelle norske og vestlige kultur er den som daglig passivt konsumeres på tilskuerplass gjennom TV, nett, bestselgere og musikk som pumpes ut i alle tenkelige formater og medium – en amerikanisert surrogatkultur som kretser omkring konsum, emosjoner, impulser og kortvarige trender. Vintersporten er den siste arena for en tom hurrapatriotisme som dyrker forestillingen om at det å være norsk ennå er noe substansielt eksepsjonelt. 

Kulturen er kun en variant av samme globale tema, man synger om samme love i Oslo som i L.A, selv om den helt klart er kulere i L.A.-versjonen enn blant patetiske norske pop-epigoner, men det er et annet vers.

Denne konsumkulten gir fornemmelser til Baudrillardsk hyperrealitet hvor den ene sensasjon avløser den andre og hvor autensitet er fullstendig likegyldig, irrelevant, det er trenden og forestillingen som har betydning.  

Drivkraften går hele tiden mot en universell monokultur som maskeres som en kulturell mosaikk hvor det tradisjonelle, enten det har vestlige eller ikke-vestlige røtter, er et hinder som gjennom ulike strategier skal brytes ned i en permanent verdensomspennende frigjøringskamp under USAs og Vestens banner, som tross bruk av vold, først og fremst er en krig som utkjempes økonomisk.

Folkemengder fra alle verdenshjørner konkurrerer om den globale kapitalismens statusobjekter, de som ikke vil underkaste seg gjennom fredelige midler forsøker man å tvinge i kne med krigsmakt, enten man går inn selv eller gjennom stedfortredere.

«De fremmede er sand i et monokulturelt maskineri hvor det å klatre i den materielle næringskjeden er det eneste som har noen mening når alt tomgods av ord og intensjoner er skrellet bort. 

I Islam har man funnet den perfekte fiende og syndebukk.»

Trusselen fra Islam



Underlig er det derfor dette vedvarende gnyet som kommer fra ytterste høyre i Norge, først og fremst representert ved Document.no og deres koleriske redaktør Hans Rustad og HRS (Human Rights Service) ved den fanatisk feministiske islamofoben Hege Storhaug, om at det skulle være innvandreres og muslimers feil at norsk kultur utviskes, ja at faktisk hele den vestlige kulturarv står i fare grunnet menneskestrømmene de siste tiår som ennå ikke går opp i mer enn maks 10–15 % på europeisk plan. 

Hege Storhaug har utvilsomt mot, men hun og hennes like bryr seg ikke om årsakene til at mange i den muslimske verden hater Vesten, men ønsker å drive en global krig mot enhver folkegruppe eller kultur som ikke oppfyller hennes liberalfeministiske krav til hvordan et samfunn skal se ut. Hun er like ekstrem som sine fremste fundamentalistiske antagonister.

Disse islamkritikerne  og deres meningsfeller bør heller rette blikket mot sin store amerikanske ledestjerne over Atlanteren om de er bekymret for at kulturarven er gått tapt. 

Muslimene er hatobjektet for mange av de fremmedgjorte, man maskerer sin fremmedfiendtlighet i en kvasiteologisk eller kvasiliberal verbal krigføring som ender med å slå disse skapreaksjonære selv på kjeften, i sin iver etter å kunne slå fremmede folkegruppers tradisjoner og kultur ned til jorden med humanismens upresise slegger. Dermed dukker det opp blant de mørkeblå en skare av nyslåtte brautende feminister og liberale på vegne av verdens påstått undertrykte muslimske kvinner, hvis flertall ennå ikke har bedt Vesten om å bli befridd hverken med bomber eller selvrealiseringsprosjekter.

Man frykter helt enkelt det faktumet at de mange ulike muslimske folkegrupper og kulturer, som er alt annet enn ensartede, ikke har gitt avkall på sin identitet.  De fremmede er sand i et monokulturelt maskineri hvor det å klatre i den materielle næringskjeden er det eneste som har noen mening når alt tomgods av ord og intensjoner er skrellet bort. 

I Islam har man funnet den perfekte fiende og syndebukk. Islam er vitterlig universell og global i sin teologiske misjon, men er alt annet enn én samlet religion, og er i realiteten ingen likeverdig utfordrer til et teknisk overlegent  Vesten, men definitivt en kaosfaktor i et fremtidig mer fragmentarisk og splittet Vesten. Man skaper et bilde av muslimer som et verdensomspennende stort felleskap med ett mål for øye, Eurabia, og fornekter det faktum at muslimske folkegrupper er i konstant krig med hverandre, for øvrig godt hjulpet av det liberale Vestens våpensmier.

Det er ingen «muslimsk kultur» som er i ferd med å vinne hegemoni i Vesten, det er Vesten som selv har erodert sine respektive kulturers særpreg til fordel for en stadig mer uniform konsumkult.  

Vestens ambisjonen er å over tid i en lengre prosess oppdra resten av jordkloden vekselsvis med godord, økonomiske lokkemidler, trusler og vold, til å bli gode liberale og demokratiske verdensborgere, muslimer er ikke noe unntak.

Multikultur var aldri egentlig på agendaen annet enn som en luftspeiling, fordi den er en umulighet innenfor et universelt liberalt globalistisk hegemoni.

wSieci-Islamic-rape-europe-2Forside fra polsk magasin som utmaler Islam som trussel mot Europa

Fremmedgjøring og integrering

Fremmedgjortheten og raseriet mange føler overfor masseinnvandringen er et utslag av en egen svak identitet og selvoppgivelse. Identiteten måles og veies i varer, din verdi som menneske handler når alle floskler er lagt til siden om din markedsverdi, du er et individ i en rekke av individer uten noen betydning i en større sammenheng. 

Integrering er bare et annet ord for assimilering.  Begge sider i innvandringsdebatten bruker begrepet, og begge har samme mål: de fremmedes kultur og religion er mindreverdig da den er patriarkalsk og illiberal.

Det man strides om er hvordan assimileringen skal foregå, hvor de høyreorienterte ønsker en amerikansk modell med større krav til enkelte om å klare seg i et post-velferdssamfunn hvor det egentlig er alles kamp mot alle for å krabbe opp mot toppen av kapitalpyramiden. De venstreliberale begrunner samme politikk med humanistiske argumenter omkring menneskeverd og vil fremfor umiddelbare krav, bruke tiden til hjelp for å male i stykker de fremmede folkegruppenes tradisjonelle kulturer.

Å innbille seg at de som skal «integreres» vil være spesielt takknemlige eller føle noen varme overfor et samfunn som uansett multikulturelle floskler ser på deres kultur og religion som tilbakestående og mindreverdig, er naivt, ja, rett og slett idioti med store konsekvenser.

Det er lett å forstå og forutse et voksende raseri blant mange unge ikke-europeiske innvandrere etterhvert når de innser at velkomsten er med et forbehold om at man etterhvert må gi avkall på seg selv i den grad verdiene støter mot de liberale.   

I tillegg til at man tross velferdsgodene innser at man aldri vil kunne bli noe annet enn annenrangs i et samfunn bygget opp på helt andre verdier enn de man selv besitter og at man klassemessig blir tildelt «drittjobbene» som Thorbjørn Jagland så prosaisk uttrykte det.

Mindreverdighetsfølelser vil få god grobunn – når det økonomiske velferdsgrunnlaget blir mindre vil aggresjonen parallelt vokse mer overfor vertsbefolkningen fra underpriviligerte innvandrere – og omvendt.

Globalismens Europa tar form

Et ganske annet Europa tar nå form, hvor klasse, etnisitet, kultur og kapital blir konfrontasjonslinjer uten mulighet til forsoning og harmonisk samforstand utover eventuell økonomisk gratifikasjon. Utfall av maktkampen avhenger av hvilken maktfaktor som blir sterkest, den folkelige eller den strukturelle. 

Fri flyt av varer, tjenester, kapital og mennesker er ikke tomme fraser fra et EU-manifest, det er den ideologiske bærebjelken i det overnasjonale systemet som nå har vokst frem på begge sider av Atlanteren og hvor Asia følger etter.   

Nyliberalismen fortsetter der kristendommens kolonialistiske sverd ble sløvet, men den har først og fremst kolonisert Vestens sinn og sjel.

En ny verdensorden er introdusert, hvor stadig nye underbetalte folkegrupper kan importeres for å fylle vekstmaskineriet.  Slik undermineres enhver mulighet for at et voksende proletariat skal kunne samle seg og kaste om kull en samfunnsorden som har gjort dem til tannhjul i et produksjons- og konsumpsjonsapparat de på ingen måte behersker eller kan kontrollere demokratisk. 

Overnasjonale globale avtaleverk som WTO, GATTS, TTIP, TISA setter folkesuvereniteten og dermed demokratiet til side ettersom folk ikke har noen form for innflytelse over disse (kritiske punkter om TTIP/TISA). Avtalenes innhold tas aldri opp i valgkamper hvor man kun kverner på de samme uvesentligheter, mens fundamentale spørsmål om et samfunns fremtid i et lengre perspektiv ikke berøres.

For flere ulike aktører enten det er arbeidsgivere, menneskesmuglere, sikkerhetsselskaper, asylbaroner eller globale kapitalister er dette lukrativt, en næring som andre næringer med mennesker som produksjonskapital.  

Når innvandringsmotstandere forgjeves hytter mot innvandrere så hytter de 
i feil retning, massemigrasjonen fortsetter så lenge det globalkapitalistiske systemet har hegemoni og det er ingenting som tyder på at det er truet i overskuelig fremtid tross friksjoner.

«Velferdsstaten vil vise seg å være et kortvarig prosjekt i Europas historie, det finnes ingen potent politisk kraft som er villig til å kjempe for den, elitene til høyre og venstre har gitt avkall på den til fordel for symbolpolitikk og en vidtrekkende global nyliberal strategi.»

Menneskelighet og umenneskelighet

Men hva menneskene, hva med alle de som i likhet med Aylans far drømmer om å komme til Vesten, og hva med alle de som allerede er kommet og hva med de opprinnelige befolkninger?

 Folkestrømmen har ikke stoppet opp, folkevandringen pågår og det er ingenting som tyder på at den har noen ende.  Faktisk er tilstrømmingen til EU hittil i år nesten 10 ganger større enn i fjor 2015 (se lenke til Sveriges Radio).

Innstrammingene det debatteres om er kosmetiske all den tid politikken ikke er fundamentalt endret.  

Velferdssamfunnene i Nord-Europa vil ikke kunne bære tyngden av den enorme sosiale og økonomiske byrden de stadig større menneskemengdene innebærer, hvor faktiske flyktninger kun er en liten andel foreløpig (les Elin Ørjasæthers kronikk om velferdsstatens nedgang) og uansett uavhengig av folkevandringen er det et nyliberalt ideologisk prosjekt å privatisere og etter hvert erstatte den nasjonale velferdsstaten med overnasjonal konkurranse.

Det er derfor unektelig litt komisk å se mange av Vestens underprivilegerte projisere sine patriotiske lengsler mot høyreliberale populister som tross fremmedfiendtlig og patriotisk retorikk ønsker å globalisere arbeidsmarkedet og økonomien, her på berget eksemplifisert ved det nyliberale Frp.

Velferdsstaten vil vise seg å være et kortvarig prosjekt i Europas historie, det finnes ingen potent politisk kraft som er villig til å kjempe for den, elitene til høyre og venstre har gitt avkall på den til fordel for symbolpolitikk og en vidtrekkende global nyliberal strategi.

Klasseskiller vil øke, den gjensidige tilliten i samfunnet vil forvitre i takt med økt konkurranse om arbeidsplasser og stadig knappere økonomiske ressurser,  sosiale spenninger og konflikter av ulik størrelsesorden vil bryte ut i kjølvannet.

Fremmedgjøring vil forsterke seg både hos vertsbefolkning og innvandrere, noen vil jakte på nye identiteter, enten de er ideologiske, religiøse, etniske eller kulturelle. Andre vil underkaste seg monokulturen og konkurransen om best mulige individuelle økonomiske vilkår i håp om materiell lykke.

26-Migrants-scuffle-APUlike innvandrergrupper barker sammen i Slovenia

Den enorme befolkningsveksten alle prognoser peker mot før 100 år er gått, hvor FN estimerer nøkternt 13 milliarder, vil uansett politiske forhold legge et enormt press på alle de stater som ennå har en relativt sett velfungerende økonomi, når de allerede fattige utviklingsland vil gå fra krise til krise.

Dette koblet med økt ressursknapphet, enten det gjelder vann, energi eller matjord tilsier at man kun har sett en liten forsmak på den største folkevandringen verden noensinne har sett.

Bruken av begrepet en «menneskelig innvandringspolitikk» er temmelig forfeilet blant de som benytter det ivrigst, da en slik såkalt  «menneskelig» politikk burde innebære de alternativer som skaper minst mulig friksjon på lang sikt mellom mennesker i et samfunn.

Overgrepene i Køln og maktens forsøk på å skjule de faktisk hendelsene, forteller om samfunn som er i en dyp indre moralsk konflikt som ikke åpent diskuteres. Fremmedes fremmedgjorthet vil etter hvert kreve oppmerksomhet og svar hvor ord ikke strekker til.

Det er ingen profeti å hevde at menneskeligheten forstått som mellommenneskelig forståelse og harmoni mellom ulike folkegrupper vil ha svært vanskelige kår under slike forhold, og da vil en død gutt blant mange på en strand fort bli et sandkorn i strømmen av mennesker som føler seg stadig mer trengt. Enten det er mennesker som ser sitt velferdssamfunn svinne, eller mennesker som drømmer om å utvandre til en velferdsutopi.

Jeg ser få vinnere og mange tapere i den fremtiden som tegner seg nå, men den største taperen vil bli menneskeligheten som utløser en på sikt umenneskelig prosess.


Tematikken vil følges opp i en senere del II

 

Aktuelle lenker/kilder:

Brochmannutvalgets utredning til regjeringen «Velferd og migrasjon – den norske modellens framtid»

World Watch Institute: Population, Migration, and Globalization

Ottar Brox: Nasjonalstaten under fri innvandring

Terje Tvedt: Derfor truer godhetstyrraniet seg selv

Hemmelig UD-notat slår alarm om flyktningesituasjonen og massemigrasjonen for fremtiden

Neoliberal Globalisation and Mass Migration: The Example of Greece

Krisa som er større enn flyktningkrisa

Analytikere og eksperter kommenterer den norske velferdsstatens forestående endring

UDI: Vi må planlegge 100 000 mottaksplasser i 2016

IMDI: Tall og statstikk over integreringen i Norge

Aftenposten: 75 millioner tyrkere kan få fri innreise til Europa

 

Relaterte lenker på KV

Debatt: Askeladden på ville veier – god vilje og gale følger

What goes around, comes around – Barbariet hjemsøker barbaren

Befolkningspolitikken og vekstens grenser – det glemte aspektet av Bredo Berntsen

Pengefølelsen – Hvis mat blir en knapphetsvare, har 2500 milliarder symbolkroner ingen verdi

«Enken av Sareptas krukke – Norge er ingen uutømmelig oase»

Hva er neoliberalisme?

DEN ANTROPOGENE EPOKE

“Medias portvoktere beskytter Vestens en-prosentere”– Craig Murray

$
0
0

Tax Haven

Publiseringen av «Panama Papers» i forgårs blir av hovedstrømsmedia kalt for «tidenes største dokumentlekkasje». Craig Murray (f.1958)– tidligere britisk ambassadør i Usbekistan og forhenværende rektor ved universitetet i Dundee, Skottland – skriver på sin hjemmeside at «hovedstrømsmedienes portvoktere beskytter Vestens (øverste) 1% fra Panamalekkasjen». 

Oversatt av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør KULTURVERK

Den som lekket dokumentene til Mossack Fonseca later til å være motivert av et oppriktig ønske om å eksponere systemet som gjør det mulig for de ultrarike å gjemme sin overflod framskaffet ved korrupsjon og skattefusk. Disse panamanske advokatene skjulte velstanden til en betydelig andel av den ene prosenten, og den massive lekkasjen av deres dokumenter burde være en vidunderlig gjerning.

Dessverre begikk varsleren en fatal feil da vedkommende vendte seg til vestlig hovedstrømsmedia for å offentliggjøre funnene. Som en konsekvens henfalt den første store saken – publisert av the Guardian i dag – til en beretning om Vladimir Putin og hans cellist. Når det er sagt, tror jeg på denne historien og er ikke i tvil om at Putin er korrupt.  Men hvorfor dette fokuset på Russland? Russisk rikdom er bare en brøkdel av alle pengene som er gjemt vekk ved hjelp av Mossack Fonseca. Det vil snart bli temmelig åpenbart at denne selektive rapporteringen kommer til å stinke.

Die Süddeutsche Zeitung, som mottok lekkasjen, gir en detaljert forklaring på metodologien hovedstrømsmediene anvender for å søke gjennom mappene. Hovedsøkene er blitt gjort på navn som er assosierte med brudd på FN-sanksjoner. The Guardian rapporterer likedan og er behjelpelig med å liste opp land som Zimbabwe, Nord-Korea, Russland og Syria.

Filtreringen av informasjonen fra Mossack Fonseca i hovedstrømsmediene følger direkte den framherskende vestlige agendaen på myndighetsnivå. Her nevnes det ikke med et ord at klientellet til Mossack Fonseca også omfatter gigantiske vestlige konserner og milliardærer, som jo er hovedkundene. Og the Guardian er raskt frampå med å påpeke at det meste av informasjonen vil forbli «privat».

Craig Murray

Craig Murray

Hva kan man forvente? Lekkasjen forvaltes av stiftelsen med det store, men latterlige navnet “International Consortium of Investigative Journalists”, som er fullt og holdent finansiert og organisert av det amerikanske Center for Public Integrity. Deres sponsorer inkluderer: Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation og Open Society Foundation (Soros) blant utallige andre.

Ikke forvent genuin eksponering av vestlig kapitalisme. De skitne hemmelighetene til vestlige konserner vil ikke offentliggjøres. Forvent heller informasjonskrig mot Russland, Iran, Syria og små vestlige land som Island for «balansens» del. En pensjonert brite eller to kan man kanskje ofre, særlig hvis de allerede er demente.

Hovedstrømsmedia – the Guardian og BBC i UK – har eksklusiv tilgang til en database som hverken jeg eller du kan se. De beskytter seg selv fra å kunne se sensitiv informasjon om vestlige konserner ved at de kun ser på dokumenter som bringes opp ved spesifikke søk på FNs sanksjonsbrytere. Glem aldri at the Guardian ødela sine kopier av Snowden-dokumentene etter ordre fra MI6.

Hva om de heller søkte gjennom databasen til Mossack Fonseca for å gå i sømmene til de kommersielle mediene og deres eiere, så vel som deres redaktører og mest framtredende journalister? Hva om de søkte gjennom databasen til Mossack Fonseca for å gå i sømmene til ledelsen i BBC? Eventuelt for å granske alle giverne til Center for Public Integrity og deres selskaper? Og hva om de saumfaret alle børsene i Vesten og hver millionær de kunne komme over?

Det ville ha vært mye mer interessant. Jeg vet at det er mye korrupsjon i Russland og Kina. Dere behøver ikke å fortelle meg det. Hvorfor heller ikke se på hva vi i Vesten kan gjøre noe med og mobilisere for? Og hva hvis dere hovedstrøms skjødehunder lar folk få se dataene med egne øyne?

Intervju med Craig Murray

 

Relatert

«Panama Papers» forteller bare halve sannheten

Kunnskap som fellesgode

Konsumkarma & Metamorfose

Hegemoniske krampetrekninger

FRA EGYPT TIL UKRAINA: Vestens konstruksjon av opposisjonsbevegelser

Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

Mer vekst = mer ulikhet?

«Panama Papers» forteller bare halve sannheten

$
0
0

rahn-george-caym

Publiseringen av «Panama Papers» avslører pengestrømmer gjemt bort i skatteparadiser og omtales deriblant av Aftenposten som «tidenes største dokumentlekkasje». Men så langt er dokumentene utilgjengelige for offentligheten bortsett fra et håndplukket utvalg hvis profil tydelig passer som hånd i hanske for Vestens selvutnevnte verdensoppdragere.

Av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør i KULTURVERK, Oda Omholt og Alexander Viken, redaksjonsmedlemmer KULTURVERK

Panama Papers er kanskje «størst» rent kvantitativt i form av terabytes, men på ingen måte større enn Wikileaks med tanke på innhold, nybrottsarbeid, viktighet og bidraget til en kunnskapsbasert forståelse av verden og dens bevegere.

En mediafortelling, første akt

I forgårs, 3. april 2016, smalt «bomben» etter at den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og den Washington-baserte stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) offentliggjorde hva mediene har kalt «tidenes største dokumentlekkasje»: 11 millioner dokumenter på til sammen 2,6 terabytes avdekker hvordan bedrifter, statsoverhoder, politikere  og diverse kjendiser har skjult sine formuer og unnlatt å betale skatt fra 1970-tallet til nå.

I sentrum for denne opprullingen finner vi det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca, ledet av den tyske advokaten Jürgen Mossack og den panamanske advokaten Ramón Fonseca Mora. Firmaet deres ble opprettet i 1977 og har siden den tid hjulpet lyssky elementer kloden rundt med å gjemme vekk penger (se kart her for hvor i verden de har kontorer).

Skatteflyktninger er ikke noe nytt, og gidder man å undersøke litt så finnes det raskt gode muligheter på steder som Panama, Bahamas, Cayman Islands, Macau, Sveits (nå ikke lenger like populært, siden de har etterkommet press fra bl.a. USA om innsyn) og mange flere for å sette opp firmaer hvor skattesnyternes kapitalstrømmer kanaliseres vekk fra sine respektive opprinnelsesland.

tax-evasion

Vårt eget hjemlige statseide DNB er ikke noe unntak og man har allerede gått inn i den etter hvert så populære politiske folkesporten «å legge seg flat». Noen hoderulling er ikke å forvente, selv om det kakles mye i sosiale medier, all den tid hverken media – deriblant Aftenposten, den norske bidragsyteren i avsløringene – eller politikere synes interessert i å forfølge saken videre.

Siv Jensen uttaler til Dagens Næringsliv at har man ikke gjort noe ulovlig, er man uten ansvar eller skyld:

«– Det er uheldig dersom norske finansinstitusjoner legger til rette for skatteunndragelser ved å bidra til å etablere strukturer som hindrer norske skattemyndigheter innsyn i informasjon om skattepliktige inntekter eller formuer. Vi er glad for at DNB har varslet at de har ryddet opp i saken, sier Jensen i en kommentar til skatteparadis-avsløringene.»

Dette burde skape en viss irritasjon hos ordinære tungt beskattede nordmenn. De færreste får noen hendige statsfinansierte konsulenttjenester hvor de kan unngå et stadig økende skatte- og avgiftstrykk. Ufarlig gneldring og syting privat eller i kommentarfelt er nordmenns måte å vise misnøye på. Her vil man neppe se noen folkelige protester av islandsk art. Der har statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i skrivende stund gått av etter at det er avdekket at han og hans kone hadde saltet ned store summer i et skyggeselskap på de britiske Virgin Islands.

Lik finanskrisen i 2008, skapt av et egenmektig globalt bank- og investormiljø, tok det islandske folket til gatene i tusentall og viste at god gammeldags folkelig mobilisering fortsatt fungerer bare man orker å reise seg fra den selvgode sofaen.

Og det er nettopp det at de mange på listen kommer fra stater og regimer man allerede vet er korrupte – hvilket samsvarer godt med Hollywood-fordommene om at kun svartsmuskede menn er korrupte – ikke trivelige hyggelig hvite liberalere med milliardformuer de har liten lyst til å dele med noen.

Iceland protests in front of Alþingi 04.04.2016

Demonstrasjon mot statsministeren på Island

 

Hva man ikke sier

Men mer interessant enn avsløringene er utvalget av hvem de uthengte er og ikke minst hvem mediene skåner. Fiender av Vesten og ledere som har falt i unåde hos den vestlige globale elite eller synes å trenge en kraftig reprimande fordi deres korrupsjon er så åpenlys at den skader vestlige interesser, har en fremtredende plass.

I Ukraina, hvor den NATO- og EU-støttede presidenten Porosjenko nå er hengt ut, hvor et gjennomkorrupt regime underminerer Vestens bestrebelser på å gjøre Ukraina til en fremskutt bufferstat mot russisk geopolitisk innflytelse. Men dette er ikke avsløringer for de bittelitt innvidde av oss, siden den omfattende korrupsjonen til Porosjenko og hans feller var kjent fra begynnelsen av. Ikke minst den vestlig- og norskstøttede statsminister Arsenij Jatsenjuk i Ukraina er dypt involvert i korrupsjonsskandaler uten at det gis noen nevneverdig plass i vestlig offentlighet.

Til tross for stort mistillitsvotum i Ukraina mot samme Jatsenjuk, er han fortsatt Vestens hovedmann for IMFs ønske om å lette tilgangen for vestlige investeringer og overtagelser av industri i det herjede landet, og det er ikke spesielt overilt å anta at Porosjenko i den sammenheng ofres i et større maktspill (les mer om maktkampen i Ukraina her).

I tillegg er tilfellet Island en enslig svale blant vestlige ledere i avsløringene interessant. Etter en folkelig oppstand, nektet Island å etterkomme krav fra Vestens bankvesen om at den islandske stat og derigjennom den islandske befolkningen kollektivt skulle betale gjelden til korrupte banker og investorer. Under den store kredittfesten hadde de lånt enorme summer uten noen form for garantier.

Det er ikke umulig at det å henge ut statsminister Gunnlaugsson er et takk for sist til et Island. Nasjonen godtok ikke å synke ned i bunnløs gjeld for å betale gjelden til profitthungrige banker, hvis lojalitet kun strekker seg til deres egen avkastning. Island er forøvrig det eneste landet hvor man har reist seg etter å ha vært hardt rammet av den nåværende finanskrisen. De nektet å skyldsette sin fremtid til forskjell fra Hellas.

Og det er nettopp det at de mange på listen kommer fra stater og regimer man allerede vet er korrupte – hvilket samsvarer godt med Hollywood-fordommene om at kun svartsmuskede menn er korrupte – ikke trivelige hyggelig hvite liberalere med milliardformuer de har liten lyst til å dele med noen.

Forutsigbart nok har man forsøkt å trekke inn Putin på bakgrunn av en til nå ukjent cellist i vestlig massemedia fremstår «broderlig» for den introverte Putin, enda det er slått helt fast at Putin ikke figurerer på noen måte i listene.

Dollar Sign Island

En fetter av Assad skal og være på listen og uten videre trekkes kortslutningen at slik har Assad finansiert «nedslaktning av egne borgere», selv om den senere tids hendelser viser at det er det sekulære og multireligiøse Syria som har kjempet mot islamske terrorister støttet av et korrupt saudi-arabisk enevelde, NATO-landet Tyrkia og Vesten.

At russiske oligarker vil finnes på listen er lite overraskende. Kinesiske – og amerikanske ­– vil også naturligvis finnes der. Den kapitalsterke verdenseliten har det til felles at den ikke ønsker å dele noe med andre, og jo mer den har, jo større er både evnen og viljen til å unndra seg de skatteytelser samfunn og sivilisasjon holdes oppe av.

Oligarkiene styrer verdens økonomi, enten det er i Russland, Kina eller USA de sitter. Den nyliberale økonomiske eliten behersker det faktiske hegemoniet og stadig større grad av definisjonsmakten, og dermed demokratiet, på vanlige skattebetaleres bekostning. I den amerikanske valgkampen seiler oligarkenes yndling Hillary Clinton opp som massemedienes favoritt mot de mer løse kanonene Bernie Sanders og Donald Trump.

Over 200 nordmenn stod på listene, og da kan man ta for gitt at en del tusen fra andre vestlige land ikke nevnes. Skulle påstanden om verdens største dokumentlekkasje ha noe for seg, så ville listene i sin helhet gjøres tilgjengelig, slik at enhver kan gjennomsøke de. Da ville man nok fort sett at personer «nær» den vestlige politiske elite også har vært involverte i den omfattende skattesvindelen. Er det bare tilfeldig at vestlige og ikke minst amerikanske skattesnyternes kapitalflukt ikke trekkes frem i media nå?

At dette handler om å avsløre økonomisk storkriminalitet i planetarisk skala kan fort oppfattes lite troverdig all den tid utvalget til nå er veldig selektivt og begrenset med tydelige politiske slagsider tilpasset det vestlige mediebildet.

russiachina

Skyld ved assosiasjon: Putin og Xi Jinping

 

Wag the dog

wag the dog

When something of secondary importance improperly takes on the role of something of primary importance. – Urban dictionary

I filmen Wag the Dog driver man satire med avledningsmanøvre i pressen, hvor uheldig fokus på presidentens sexliv forstyrres av en konstruert krig i Albania. Mens Panama Papers nærmest skriker ut gjentatte ganger at dette er «verdens største dokumentlekkasje», så er fortsatt Wikileaks og Snowdens avsløringer av langt større viktighet da de gir innblikk i maktstrukturers, og ikke bare enkelte utvalgte aktørers, forehavender og politiske målsetninger ment for å unndras offentligheten. Wikileaks utfordrer Vestens selvbilde som den gode liberale, ukorrumperte verdensmakt i ideologisk krig mot illiberale tilbakestående ikke-vestlige folkeslag.

Orker man å beskjeftige seg med Wikileaks vil man finne en ganske annen virkelighet omkring politiske beslutninger på mange nivåer enn det systemtro massemedia forteller.  Samtidig med skattesnylternes kapitalstrømmer, har vi den såkalte migrantkrisen til Europa, hvor tusener fortsatt strømmer til uten noen form for stopp eller reell reduksjon i nær fremtid. Terroraksjonene i Belgia er fortsatt ferske, og mye i forhold til omfang og bakmenn er fortsatt uavklart.

TTIP/TISA-forhandlingene bestemmer store deler av det politisk økonomiske handlerommet nasjonalt for Norge og andre land, og de foregår fortsatt i nesten total obskuritet uten nevneverdige protester. Ikke bare kapitalen strømmer ut, også de rikeste begynner å flytte på seg i takt med at uroen og usikkerheten sprer seg i et stadig mer usikkert og etnisk sammensatt Europa.

Det økonomiske toppsjiktet har tjent mest på sosial dumping og arbeidsinnvandring, og synes å være stadig mindre villig til å ta del i konsekvensene av dets egne politiske og økonomiske prioriteringer. Bare det siste året flyttet 10 000 millionærer fra Frankrike. En rapport fra New World Wealth avdekker flukten av rike mennesker og mulige årsaker til dette (les artikkel fra CNN her  – den fulle rapporten Millionaire migration kan lastes ned her).

The-Seggermans-have-pleaded-guilty-to-tax-evasion-charges

Qui bono? Hvem står bak?

Ingen amerikanere er så langt pekt ut av dette enorme materialet og før man bedømmer verdien og hensikten med Panama Papers så bør man ta en nærmere titt på hvem bakspillerne er. ICIJ som står bak avsløringene er en del av Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), og de finansieres igjen av USAID og den globalistiske mangemilliradæren og oligarken George Soros via hans frontorganisasjon Open Society Foundation (se nederst på denne siden hvor OCCRP åpenhjertig oppgir finansieringskildene).

At dette handler om å avsløre økonomisk storkriminalitet i planetarisk skala kan fort oppfattes lite troverdig all den tid utvalget til nå er veldig selektivt og begrenset med tydelige politiske slagsider tilpasset det vestlige mediebildet.

Putin navngis ikke i noen av dokumentene. Likevel skapes det et inntrykk av at han er korrupsjonens årsak gjennom assosiative bånd til diverse politikere og bedriftsledere. Hvilket har vært et forslitt ritual de senere år. Det samme gjelder Kinas president Xi Jinping og Bashar al-Assad i deres hjemland. Hvis man skulle brukt samme assosiasjonsmetode på vestlige politikere, hadde vel knapt én av de kunne unngått mistanke.

DNB-ledelsen har tette forbindelser til det politiske maktapparatet, sittende DNBs konsernsjef Rune Bjerke er en  nær venn av tidligere statsminister Jens Stoltenberg og AP-eliten, og skulle man sett tilsvarende at en russisk statseid bank hadde vært rådgiver for den økonomiske elitens skatteflukt, ville det blitt slått stort opp med regjeringen er implisert. Men enn så lenge er oligarkene godt beskyttet også i Norge.

Craig Murray – tidligere britisk ambassadør i Usbekistan og forhenværende rektor ved universitetet i Dundee, Skottland – skriver på sin hjemmeside at «massemedias portvoktere beskytter Vestens (øverste) 1% fra Panamalekkasjen»: «Den som lekket dokumentene til Mossack Fonseca later til å være motivert av et oppriktig ønske om å eksponere systemet som gjør det mulig for de ultrarike å gjemme sin overflod framskaffet ved korrupsjon og skattefusk. Disse panamanske advokatene skjulte velstanden til en betydelig andel av den ene prosenten, og den massive lekkasjen av deres dokumenter burde være en vidunderlig gjerning.»

Du kan lese denne artikkelen i sin helhet her.

Det er heller neppe en tilfeldighet at USA og deres bank- og finansvesen har drevet en hard kamp mot bl.a. sveitsiske banker for å selv kunne sluse mange milliarder inn i deres egne hvelv: å henge ut konkurrenter innenfor et lukrativt globalt og grenseløst finansmarked har selvsagt mye for seg.

swissbank
Verdens største dokumentlekkasje?

Panama Papers er kanskje «størst» rent kvantitativt i form av terabytes, men på ingen måte større enn Wikileaks med tanke på innhold, nybrottsarbeid, viktighet og bidraget til en kunnskapsbasert forståelse av verden og dens bevegere.

Betyr dette at avsløringen er uvesentlige? Nei, så absolutt ikke, de viser når man skraper litt i overflaten et gjennomkorrupt og egenmektig globalt økonomisk system, hvor en stadig mindre elite sitter på stadig større del av den samlede kapitalen av verden. De har liten interesse av å dele sin rikdom med andre enn seg selv og sine nærmeste. Disse opererer stort sett uhindret i ly av og i samforstand med både autoritære regimer og vestlige demokratier. Norge er ikke noe unntak.

Skal Panama Papers være noe mer enn tabloide sensasjoner og selektiv uthengning av personer som har falt i Vestens unåde og andre «bønder» man kan ofre i det geopolitiske sjakkspillet, må listene offentliggjøres i sin helhet, fritt tilgjengelig for alle. Enda viktigere er at funnene må få konkrete konsekvenser.

Slik det er nå, hvor størstedelen av listene fortsatt er hemmelige, kan listene like godt være et utpressingsmiddel overfor de media ennå ikke har nevnt. Det kan legge et grunnlag for et skittent politisk skyggespill som ikke tjener felleskapets interesser.

Å vite at et system ikke fungerer har lite for seg om ikke det fører til politiske endringer. Tvert om så fører det til avmakt og inngir eventuelt en kynisk innsikt om at det egentlig bare handler om å grabbe til seg – alle andre gjør det jo så snart de får mulighet. En slik avmakt er farlig for den tilliten de vestlige velferdssamfunn er bygget på.

Til nå er det ingen signaler fra framherskende politiske krefter i Norge eller Vesten om at det er noen vilje til å endre på et system hvor stadig færre beriker seg på bekostning av stadig flere. Vi venter fortsatt på navnene til over 200 nordmenn på listene.

 

Relatert

“Medias portvoktere beskytter Vestens en-prosentere” – Craig Murray

Menneskelighet og umenneskelighet i folkevandringstiden

MACAU MADNESS

Kunnskap som fellesgode

Snowdens avsløringer – hvor står vi i dag?

Konsumkarma & Metamorfose

Hegemoniske krampetrekninger

FRA EGYPT TIL UKRAINA: Vestens konstruksjon av opposisjonsbevegelser

Hinsides historiens slutt? – del II

Hva er neoliberalisme?

Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

Mer vekst = mer ulikhet?

 

Det er ikkje Russland som tel, men tanken bak

$
0
0

Russia

Noreg har berre eitt viktig naboland. Til gjengjeld er det eit land vi har hatt eit fredeleg tilhøve til sidan Håkon Håkonson og Alexander Nevski første gong avtalte fred og godt naboskap for mesta tusen år sidan. Men dette landet er ikkje berre eit land, eit geografisk område. For Russland kjem i stadig nye utgåver.

Av Hans Olav Brendberg, lærer

Hykleriet er den avgifta som vondskapen må betala til dygda. Vestleg venstreside er på mange måtar inkarnasjonen av dette hykleriet, og godtek rolla som moralsk avlatshandlar.

Sjølv Nevskis Russland stod på terskelen til noko nytt – til det mongolske åket som Nevski valde framfor skismatikarane i Roma. Og etter den gylne horde har Russland stadig kome i nye utgåver: Ivan den Grusommes «tredje Roma», Peter den stores «Vindauga mot vest» – med den nye hovudstaden på myrene ved Nevas utløp. Og tsarens og den ortodokse kyrkjas Russland vart til forfattarane sitt Russland: Tsjernysjevski, Dostojevski og Tolstoys Russland. Før forfattarane sin visjon væpna seg: Lenin og Trotskys Russland.

The Prophet Armed, som Isaac Deutscher kalla boka si om Trotsky. Russland vart til Sovjetunionen, og draumen vart til ei sentralmakt som kunne reisa industri, demma elver og temma kreftene i det veldige landet – til store kostnader. Etterpå vart dei veldige kreftene kasta inn i den avgjerande kraftprøven – sjølve hendinga i førre hundreår: Ein 400 mil lang front frå Svartehavet til Ishavet, der sovjetarane i tre år stod åleine mot det europeiske kontinentets samla industrielle og militære makt.

Etter sigeren i den store fedrelandskrigen kom Koroljovs rakett nr. 7 tidsnok til å kunna bera Sakharovs hydrogenbombe på ein straum av eld heilt til motsett ende av kloden. Terrorbalansen var fødd. Under den kalde krigen var Sovjetunionen den eine av to polar i eit stivna, globalt maktsystem. Den sosialistiske polen stagnerte og braut saman for ein generasjon sidan – og gav den globale, liberale kapitalismen ein «Indian Summer» som no går mot slutten.

k-vasilev-invasion

Opposisjonen i vest er veldig gode på moralisering, men i praktisk politikk har dei vore ute av stand til å hindra bombinga av Serbia, den ulovlege invasjonen av Irak og bombinga av Libya. Politikk dreier seg om makt. Den moralen som ikkje er i stand til å hevda makt, er utanfor politikken.

Igjen er Russland der – i ei ny utgåve. Putins Russland. Eit Russland som snakkar eit språk Vesten forstår: Iskander, Kalibr, Sukhoj, S-400. Bak haugane med rust og skrot frå Den kalde krigens dagar har ein ny generasjon teknologi vorte utvikla. Det er unge ingeniørar som no sit bak teikneborda i det militærindustrielle komplekset og utviklar kjende og ukjende kapasitetar.

Men om vesten forstår språket – forstår vi tanken bak? For Russland er ikkje ein nasjon som alle andre. Russland er ei verd, eit hus med plass for fleire kulturar. Slik har Russland to ord for det «russiske», der berre det eine handlar om etniske russarar. Det andre handlar om den russiske verda. Ei verd samla kring ein idé, ein tanke.

For Nevsky var denne tanken den kristne ortodoksien. Og Konstantinopels fall gjorde at Ivan Grozny kunne plassera den ubrukte keisartrona på hovudet: Fyrsten av Moskva var Romas erving og den ortodokse kyrkjas vern. Slik vart Russland eit keisarrike, ei verd. Og Katarina den store kunne senda sine tatarske, sunnimuslimske misjonærar til Kasakhstan for å knytta kasakhane til den russiske verda og den russiske tanken. Det var ei verd som hadde nok med sitt eige. Men også samansett verd med mange kulturar. Men når framande intrengarar banka på, var russarane budde på å forsvara sin orden.

Slik samla den russiske verda seg kring den ortodokse kristendomen – heilt til tsaren engasjerte seg i ein krig for mykje, og Moskva plutseleg vart hovudstaden for marxismen og verdsrevolusjonen. Etter borgarkrig og kaos var språket var framleis forståeleg – Katyusha, T-34, Iljushin II Stormovik. Etter kvart MiG og R7. Men tanken bak var verdsrevolusjonen, arbeidarrørsla, kvinnefrigjering.

Tappa i ei merkeleg blanding med sterk smak av den russiske verda. Slik levde den radikale sosialismen i tida kring første verdskrig vidare i storkna form, til den kalde krigen slutta og den raude fanen vart plukka ned frå Kreml. Det fanst ikkje lenger nokon tanke bak som kunne halda den russiske verda saman, og landet sklei ut i Jeltsinperiodens katastrojka.

Russians in Syria

Russarane på plass i Syria

Er sosialisme ein plettfri draum av same slag som den heilage ande? Eller er det ei samling politiske prinsipp som ein trur det er mogleg å nytta til å styra konkrete samfunn – nasjonalstatar – etter? Joda – poenget i denne typen religiøs ideologi er at det reine og syndfrie er ein parallell røyndom som ikkje kan realiserast i jammerdalen.

Men etter berre tjue år reiser eit nytt Russland seg frå Jeltsins ruinar. Ikkje noko senter for verdsrevolusjonen, og heller ikkje noko ortodokst keisardøme. Den ortodokse kyrkja har rett nok ein synleg plass i fasaden til det nye, nasjonale og konservative Russland. Men tanken bak er annleis, og ikkje so enkel å gripa bak vestlege media sine kåringar av «månadens Hitler». Men Russland er tilbake. Den nye, kalde krigen er eit vårteikn ingen kan ta feil av.

Teikna har vore der lenge, men dei siste åra har konflikten kome fram i dagen slik at han er synleg for alle. Den ”nye, kalde krigen” byrja ikkje med statskuppet i Kiev, men med avlysinga av det amerikansk/fransk/britiske åtaket på Syria. Og grunnen til at dette åtaket vart stogga var at makt vart møtt med motmakt. Det er her Moskva skil seg frå det som kallar seg ”opposisjon” i vest.

Opposisjonen i vest er veldig gode på moralisering, men i praktisk politikk har dei vore ute av stand til å hindra bombinga av Serbia, den ulovlege invasjonen av Irak og bombinga av Libya. Politikk dreier seg om makt. Den moralen som ikkje er i stand til å hevda makt, er utanfor politikken.

Det er heilt typisk at tabua innanfor venstresida i denne situasjonen er veksande. Hykleriet er den avgifta som vondskapen må betala til dygda. Vestleg venstreside er på mange måtar inkarnasjonen av dette hykleriet, og godtek rolla som moralsk avlatshandlar. Men for sjølvrespekten sin del må venstresida få litt makt på utvalde område.

Det omfattande hykleriet på asylfeltet er eit glimrande døme på korleis venstresida får ”makt” og ”ansvar” delegert frå dei vestlege herskarane. Og som tenarar for vestleg makt har venstresida utvikla ein omsorg for sin herre, slik tenarar ofte gjer. Di meir forskrekka blir dette gjenferdet av ei venstreside når makt blir møtt med motmakt.

Spetsnaz

Sosialisme utan realistiske maktstrategiar er metadon for folket – ei religionserstatning. Ser ein på systemforståinga på store delar av venstresida er det vanskeleg å avgjera om ein siktar mot å vera med i “politisk kvarter” eller “ønskekonserten”. I den dvaletilstanden den liberale «Indian Summer» førde til er dette forsovidt forståeleg.

Men det er ingen grunn til å bli forskrekka. Politikk handlar om makt. Og når vi tenkjer oss om forstår dei fleste av oss språket når kryssarrakettane susar i veg frå den halvvegs gløymde Kaspihavs-flotiljen. Verdas einaste innsjømarine. For Syria kjem ikkje til å bli noko nytt Libya. Og sjølv folk utan større kunnskapar i russisk forstår kva ordet «njet» tyder når det blir uttalt so tydeleg.

Det er på tide å gni svevnen ut av augo, og skrota tjue års illusjonar bygt på ideen om ei liberal og vestlegdominert verdsordning. Den retorikken denne verdsordninga produserte lever vidare. Men det heile minnar om teiknefilmfigurar som går ut over kanten av stupet, og held fram i lause lufta – heilt til dei merkar at noko er gale og angsten sig over dei. Dei veit jo kva som skjer i den augneblinken dei ser ned.

Det einaste som hjelper mot frykten for å falla ned frå ein illusjon er kunnskap og analyse av dei verkelege maktspela. All slags romantisering av ”opprør” og tru på at ”folket” er immunt mot propaganda, øydeleggjing av offentleg ordskifte og fordumming vil berre forsterka problemet. Likeeins å gjera ”det perfekte” til målestokken som vi måler verkeleg anti-imperialistisk rørsle mot.

Sjølvsagt vil makthavarar som set grenser for Washington si makt vera mindre enn perfekte – av og til vil dei vera direkte usympatiske. Men det er ikkje makthavarane vi skal ta stilling til, men dei prinsippa som konfliktane roterer kring slik hjulet roterer kring navet. Det er dette spelet om prinsipp som det nye Russland har sett i gang. Og det gjer det naudsynt å få oversikt over spelet.

Er sosialisme ein plettfri draum av same slag som den heilage ande? Eller er det ei samling politiske prinsipp som ein trur det er mogleg å nytta til å styra konkrete samfunn – nasjonalstatar – etter? Joda – poenget i denne typen religiøs ideologi er at det reine og syndfrie er ein parallell røyndom som ikkje kan realiserast i jammerdalen.

Sosialisme utan realistiske maktstrategiar er metadon for folket – ei religionserstatning. Ser ein på systemforståinga på store delar av venstresida er det vanskeleg å avgjera om ein siktar mot å vera med i “politisk kvarter” eller “ønskekonserten”. I den dvaletilstanden den liberale «Indian Summer» førde til er dette forsovidt forståeleg.

Vladimir

Gjort er gjort, og spist er spist. Men no er det på tide å vakna. For det er ikkje Russland som tel, det er tanken bak. Bak den maktbruken vi har sett dei siste åra finst det ein tanke. «Multipolar verd», «eurasianisme» – ulike omgrep flyg gjennom lufta. Ikkje alle er gamle kjenningar. Men det er viktig å forstå tanken bak. For denne tanken handlar også om oss, og om vår plass i verda.

Dette handlar ikkje om moral. Det handlar ikkje om løysingar. Det handlar om korleis politiske krefter som har vorte marginaliserte kan gjenvinna litt makt. Ønskjer vi nasjonalstatar som er sterkare enn i dag, og som er i stand til å verja eigne ressursar eller føra motkonjunkturpolitikk? Eller vil vi ha ein sterkare internasjonal orden – med dei følgjene det får? Denne kampen foregår no, og “venstresida” er i beste fall ikkjestridande. Eg meiner venstresida bør tinga container og kasta masse venstreliberalt loftsskrot. Som mykje av menneskerettsindustrien.

Vi treng ikkje å la overbetalte juristar i Strasbourg sitja og sløsa bort millionar for å avgjera kva religionsfaget i norsk skule skal heite. Vi bør kvitta oss med daudvekt, og prioritera det som gjev verkeleg makt til folk. Universelle rettar, fagforeiningar og liknande. Og so bør vi freista finna ut kva handlingsrom som finst i denne nye, multipolare verda som oppstod i den augneblinken Russland vende ryggen til vesten. Europeisk høgreside er allereide i gang med å utforska dette – både le Pens «Front National» og Victor Orbans Ungarn. Det er positivet, men den banen bør dei ikkje få ha åleine. «TINA» – «there is no alternative» – ligg i ruinar. Det er opp til oss kva som skal reisa seg frå ruinane.

 

Relatert

Frykten for Russland

Finding the true North in Russia – UnCapitals Tour 2015

Ny kald krig? Samtale med Stephen Cohen og John Mearsheimer

Ingen er så uvøren at han vekker Leviathan

Fagbevegelse og intellektuelle angriper demoniseringen av Russland

«Panama Papers» forteller bare halve sannheten

“Medias portvoktere beskytter Vestens en-prosentere” – Craig Murray

Hegemoniske krampetrekninger

Krigen om ikonene

Zenobia – Levantens motstandskvinne

Hinsides historiens slutt? – del I

Hinsides høyre og venstre: Claudio Gallo intervjuer Alain de Benoist

FREMTIDENS ONTOLOGI – Alexander Dugin

Naturopplevelser på bekostning av naturen

$
0
0

Hyttefelt

Av Hanne Lisa Matt, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne Buskerud og leder av Hovedutvalget for miljø, innovasjon og næring i Buskerud fylkeskommune

Det finnes ingen vernesoner, ingen reservater, og ingen evige urskoger dersom vi ikke går i bresjen for at vi skal ha dem og tør å skjerme dem mot utbygging. Det kan virke som en upopulær beslutning å sette de ikke prissatte verdiene foran de økonomisk lønnsomme. Men det er disse beslutningene som vil skape varige verdier og velferd for Norge fremover. Jeg mener derfor at tiden for å slå ring om naturen er nå!

I Sør-Norge finnes det storslagne fjellområder med en natur som er enestående i verdenssammenheng, og som over generasjoner er blitt godt tilrettelagte for frilufts- og hytteliv og vinteraktiviteter. Buskerud er et attraktivt fjellfylke hvor flere kommuner nå vil utvide mulighetene. Flå, Sigdal og Krødsherad kommune peker seg spesielt ut med sine storsatsninger. Det planlegges store alpinanlegg opp mot Høgevarde og mange nye hytteområder i liene opp mot Norefjell. I Flå kommune planlegges det å bygge 1800 hytter og en skiheis med tilhørende høystandard overnattingskapasitet.

Planene er å skape aktivitet og utvikle kommunenes økonomi ved å selge det man kan selge, flott natur. Opplevelser langt vekk fra de mer urbaniserte delene av Norge er noe disse fjellkommunene kan tilby. Men planene slik de ser ut nå vil skape det stikk motsatte. Til tross for signalene i friluftsmeldingen og at Norge har signert internasjonale avtaler om å stanse tap av biologisk mangfold planlegger vi i Buskerud nå å omforme urørt og rik natur til et urbant hyttefelt. Buskerud vil miste noe av sin siste gjenværende forholdsvis uberørte natur samtidig som vi legger opp til økt forbruk, økt trafikk og økte utslipp. Dette kan vi i Miljøpartiet De Grønne ikke være med på!

Graving

Utbyggingsområdene er lagt til snaufjell og fortsatt sammenhengende og uberørt skog. De tilstøtende områdene er også viktige naturområder. Det i norsk målestokk ennå forholdsvis uberørte skogsområdet som leder inn til det velkjente Vassfaret, fungerer i dag som en buffersone for det vernede området her inne og var en del av det opprinnelig foreslåtte verneområdet. Å bygge og øke trykket på naturen i disse områdene vil medføre irreversible og svært synlige konsekvenser.

La oss for en gangs skyld ta vare på naturen. La heller det enkle friluftslivet få slippe til. Vi kan med alminnelige midler oppsøke naturen på stiene, i løypene, i stillhet, med dyrelivet, i skogen, på myrene og på fjellet. Mange bruker allerede de omtalte områdene på denne måten, de er viktige både for lokalbefolkningen og befolkningen på hele det sentrale Østlandet.

Det finnes alltid en (god) unnskyldning for å ofre et stykke natur her, og et til der, og et til et annet sted. Derfor er det summen av de planlagte utbygningene og den samlede belastningen som vi må se på i Buskerud og i Norge. Det er vi som sitter med ansvaret for å løfte blikket og gå planleggere etter i sømmene. Og det er politikerne på lokalt, regionalt og nasjonalt plan som må våge å si ja til naturen og nei til ivrige hyttebyggere.

 

Relatert

Det var en gang en gammel og dyp skog

Fri natur og forutsetningene for vårt folkekjære friluftsliv

Hvem eier landskapet?

Hipp hurra for skogen!

David Bollier og gjenreisingen av allmenningene


Draumane våre

$
0
0

AW_Greenhouse

Det finst draumar
som gjev oss ein smak
av den første morgonen Adam møtte.
Vi spadevender jorda,
set frø og stiklingar nedi,
nokre månader etter
knaskar vi jordbær og sukkererter
i ein varm solvegg.

Så finst det større draumar.
Litt for store planar
som som gjev oss år med strev,
motløyse og vakenetter,
før vi står i blodrus
og lurar på om det verkeleg er sant:
Er vi der?

Men dei største draumane våre
er som våre eigne barn.
Dei er blodige når dei kjem,
dei er fødde i avmakt og hjelpeløyse
og vi vernar dei
som galdt det vårt eige liv.
Men etter som tida går
veks dei seg sterke.
Til slutt forlet dei oss
og vandrar vidare
mot det landet vi aldri skal sjå.

Av Hans Olav Brendberg

 

Relatert

Ekko av daud og vyrdnad

DIKT: Løvemannen

Hymne til Ishtar

Riss

NY JORD

Kommentarproletariatet, avmaktens frontsoldater

$
0
0

Pushwagner-Apokalypse_Klaxton_1991-copy

Nok en 1. mai har man feiret reliktet av en arbeiderbevegelse, som nærmest eksisterer kun som en metafysisk størrelse, proletaren har blitt transformert til en usynlig klasse og stridene kjempes bak flimrende skjermer.

«Kommentarproletaren er den nye proletaren, uorganisert og uten politisk representasjon. Som proletaren i historien ikke hadde eiendom eller produksjonmidler, så eier ikke kommentarproletaren noen meningsbærende arena for dissens, han/hun skriver på nåde av den besittende klasse, de som behersker meningshierarkiet.»

Glisne 1. mai tog og impotente, ufarlige paroler som glemmes like fort som ekkoet fra nok en kjedelig taler stilner på de tusen torg i sur maivind, har passert som en gravferd. Brød og sirkus er delt ut de siste tiår med rund hånd til både høy og lav, i Norge smiler man lett i demonstrasjonstog, det er jo litt tøysete alt sammen og sinne er man kondisjonert til gjennom en institusjonalisert barndom til å frykte. Som sjimpansen har man derfor det avvæpnende smilet for å vise at man ikke har aggressive hensikter, man mener det egentlig ikke så alvorlig.

Derimot har det uakseptable sinnet forflyttet seg til et annet område, kommentarfeltene. Dette er de uhørtes slagmark, hvor man skriker ut sin avmakt med capslock mot en udefinert fiende man både håner og frykter, dulgte som mange er.  De har ingen definisjonsmakt eller formell makt, de har ikke en gang noe samlet mål eller program, de er født av den samtidig individfokuserte og homogeniserte egalitære tidsalder, hvor alle er konger av sine subjektive og sårbare riker. Opposisjonen er privatisert, individualisert – og atomisert.

«Fienden» til de tastende folkemasser er de med definisjonsmakt og synlighet i media.  De kommer i de forskjelligste former, feminister, journalister, muslimer, politikere, popstjerner, mediafolk og meningsprodusenter av ymse slag – de som synes, de som høres, de som utrettelig moraliserer, men som mennesker flest helst vil stå over og utenfor enhver kritikk, særlig den som ikke kommer fra klassefrendene på toppen av samfunnspyramiden.

De som raser er en usynlig hær hvor misnøyens vinter aldri blir til vår. 

Men tross denne asymmetrien i makt og innflytelse, så velger den meningsbærende klasse å ikke vise overlegen overbærenhet og forståelse for at de usynlige ventilerer sin maktesløshet, men reagerer med en blanding av frykt, og avsky. Netthets har blitt den nye rasismen og nettroll er den nye nazisten. Tiltaksplaner, seminarer, ja endog politikrefter skal settes inn mot denne samfunnstrusselen som griper om seg.

Dagbladet gir opp sine kommentarfelt, moderatorer skriver sin svanesang, man har et lønnlig håp om at meningskloakken skal renses og trollene sprekke i de sosiale mediers (les: Facebook) frivillige gapestokk.  Moderator Oda Rygh uttrykker seg som en upopulær, maternalistisk skolelærerinne siste skoledag etter å ha fått kastet noen snes råtne egg etter seg, under tittelen Et vemodig farvel (les artikkelen her).

Det er et interessant fenomen i den forstand at samtidig som mange tilhørende den meningsbærende klasse hånlig twitrer og kommenterer om hvilke stakkarslige undermennesker som skriver i kommentarfeltene, så bruker man uforholdsmessig mye energi på å stenge ventilen, eller i det minste oppdra den.

Årsaken er enkel. Når man tar bort andelen av ukvemsord og  innestengte skrik hamret ned av mennesker som nok i mange tilfeller er skrevet av mennesker med psykiske lidelser og/eller store personlige problemer, så finnes det en generell kritikk som trigger en relativt stor andel mennesker som ikke kommenterer selv.

Undersøkelser har for lengst slått fast at folk som leser artikler påvirkes av kommentarer, ikke minst de som imøtegår artikkelforfatteren.  Det handler med andre ord om en territorialkonflikt, kontroll av en arena, og frykt, frykt for den udefinerbare størrelsen som til tider går under navnet «folket».

I flere kontroversielle samfunnsemner, ikke minst områder som berører innvandring/asylpolitikk, kjønn/feminisme, religion/islam, lokalt selvstyre, norsk utenrikspolitikk, kriminalitet etc, så åpenbarer det seg en dissens mellom de synlige på toppen og de usynlige som er større enn det fåtall enkeltindivider man før har henvist til.  Det er en misnøye som er større enn den representative politikk og opposisjon gir uttrykk for.

Pushwagner-Apokalypse_Klaxton_1991

Kommentarproletaren er den nye proletaren, anonym, uorganisert og uten politisk representasjon. Som proletaren i historien ikke hadde eiendom eller produksjonmidler, så eier ikke kommentarproletaren noen meningsbærende arena for dissens, han/hun skriver på nåde av den besittende klasse, de som behersker meningshierarkiet. Mangelen på organisasjon og det at man ikke kontrollerer selv den laveste arena i meningshierarkiet, gjør at kommentarproletariatet er veldig sårbart, noe tastende, frenetiske raseriutbrudd bærer vitnesbyrd om.

Personer som står øverst i det norske samfunnshierarkiet  opplever endog å få strømmer av sympatier fra sine klassefrender, eller andre som gjerne vil klatre på karrierestigen, fordi oftest ukjente og anonyme stakkarer uttrykker sin maktesløshet på et tastatur.  De står i et dilemma, på den ene siden må den egalitære forestillingen om et flatt samfunnshierarki opprettholdes, samtidig så må man i den grad det er mulig skape i størst mulig grad ett inntrykk av at dissens og friksjon er et minimalt fenomen.

«Kommentarproletaren har i de fleste tilfeller liten bevissthet omkring helheten og de større sammenhengene i samfunnsmaskineriet, og har liten eller ingen evne til organisering.  Hadde han/hun sett de større sammenhengene så hadde kommentarproletaren selvsagt ikke brukt tiden på å skrike til en vegg som ikke lytter, hvor man kun er et alibi for et systems formente meningsfrihet.»

I tillegg kommer den berøringsangsten, eller snarere folkefrykten som besittende klasser stort sett har hatt opp gjennom historien ovenfor de lavere sjikt. Et ubehag ved tanken på en gruppe mennesker man ikke på noen måte identifiserer seg med og som man i beste fall ser på som et nødvendig onde. Det er jo noen som må ta drittjobbene for å parafrasere en norsk politiker. Dessuten, for at noen skal være øverst må noen være nederst, og det går greit så lenge de forblir usynlige, eller aller nådigst får stå å smile noen sekunder på TV mens man får holde i en parlamentarikers slappe håndtrykk.

Kommentarproletaren har i de fleste tilfeller liten bevissthet omkring helheten og de større sammenhengene i samfunnsmaskineriet, og har liten eller ingen evne til organisering.  Hadde han/hun sett de større sammenhengene så hadde kommentarproletaren selvsagt ikke brukt tiden på å skrike til en vegg som ikke lytter, hvor man kun er et alibi for et systems formente meningsfrihet.

Skal kommentarproletaren klatre på klassestigen, overstige sin avmakt for å bli noe mer enn et ubehag og utdefinert samfunnsproblem, bli en reell maktfaktor, så må man som før i historien ta kontroll over produksjonsmidlene. Det vil si, etablere egne plattformer og arenaer for meningsproduksjon.

Men siden kommentarproletaren ofte reagerer som pavlovske hunder på ethvert clickbaitende kjøttbein som kastes ut til dem – så er det ingen grunn for den besittende meningsproduserende klasse å miste nattesøvnen. Kommentarproletarene ser oftest symptomer fremfor årsaker og sammenhenger, og drives mer frem av antipatier enn sympatier, og er gjerne smålige, aggressive og kverulantiske mot mange av sine klassefrender på bunnen.

De blant øverste sjikt kunne tenkt at kommentarfeltene er en tidtrøyte som ikke mobiliserer til faktisk handling, men holder kommentarproletarene fanget i sine egne retoriske begrensninger på arenaer de selv ikke kontrollerer.

Men makten er ofte i møte med dissens uvillig til å innse og innrømme sin overlegenhet, og makten er alltid uansett ideologisk farge til en viss grad paranoid. Gjennom å forfølge de ubetydelig og ufarlige kommentarproletarene, viser de seg sårbare for krefter som kan vise seg å være langt mer klassebevisste i fremtiden.

Slik det står nå er uansett kommentarproletaren den siste proletar, den som ikke har eierskap til egne meninger og derfor er dømt til tape.  Den dagen han/hun innser at sammenhengen står over det enkelte innholdet, så vil han/hun kunne bli fri, inntil da kan man med rette tenke med en viss grad av empati for avmaktens desorienterte armé som sitter i et blåhvitt gjenskinn i samtidens ytterste mørke.


Av Redaksjonen

Bildet og utsnittet er Klaxton, fra Apokalypsefrisen av Pushwagner

 

Relatert

Konspiranoir: Lynet i labyrinten

Ja, verdens undergang har funnet sted – Alain de Benoist

Apokalyptisk likegyldighet eller funderinger i en undergangstid

Simulakra og simuleringer – Jean Baudrillard

Simone Weil: Partier dreper sannhet og rettferdighet

$
0
0

Portrait de Simone Weil (1909-1943) jeune fille PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxONLY Copyright: Whiteimages/Leemage LEEM047703 Portrait de Simone because 1909 1943 Jeune Fille PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxONLY Copyright Whiteimages Leemage LEEM047703

«Partiene er organismer som både offentlig og offisielt konstituerer metoder for å drepe sannheten og rettferdigheten sjelelig», mente Simone Weil i sitt essay «Notat om den generelle avskaffelsen av politiske partier» (Note sur la suppression générale des partis politiques), skrevet i 1940. Død 30 år gammel, den 24 august 1943, kom hun aldri til å få oppleve kulminasjonen av de totalitære variantene som hadde dukket opp i hennes samtid: Hitlerisme og stalinisme.

Simone Weil var en fransk, jødisk født anarkistisk revolusjonær, forfatter, tenker og filosof, som senere ble katolsk kristen mystiker og fransk motstandskvinne før hun endte sitt liv i sultedøden, alltid med et kompromissløst sinnelag hva angikk sannhet, etikk og egen integritet, alltid på det menneskeliges side. Teksten er oversatt fra det franske magasinet Philitt.

«Om et menneske som er medlem i et parti, er fullt bestemt på å være tro i alle sine tanker mot sitt indre lys og ingenting annet, så kan han ikke la sitt parti få vite om det. Overfor seg selv er han dermed i en tilstand av løgn» – Simone Weil

Simone Weils radikalitet uttrykker seg spesielt godt i hennes «Notatet om avskaffelsen av politiske partier».  Begrepet «avskaffelse» hadde framstått som overdrevet for Andre Breton som publiserte teksten i 1950 i tidsskriftet Combat, under tittelen «Å støte partiene ut i kulden». Jacques Julliard, stor beundrer av Simone Weil, foretrekker for sin part å snakke om «utviskingen». Hva er det med konseptet om de politiske partiene som er så problematisk at det kan føre Weil til en slik kompromissløshet?

For Simone Weil, så fører konseptet om politiske partier uunngåelig til muligheten for en utglidning i det totalitære. “Et parti ved makten og alle de andre i fengsel”, sa Mikhail Tomski, syndikalist og sovjetisk revolusjonær. Ethvert politisk parti tenderer uunngåelig mot det ene, statsbærende partiet, og det samtidig med at partiene – per definisjon – må være bestanddeler av en helhet. Det kan ikke komme noen ting godt fra politiske partier, for de er grunnleggende skadelige. Og Simone Weil minner om det gamle ordtaket: «Et godt tre kan aldri bære dårlig frukt, heller ikke kan et råttent tre bære god frukt».

Et politisk parti har ikke til formål å si sannheten, oppnå rettferdighet eller sørge for det som er til det beste for hele samfunnet. Det karakteriseres ved tre essensielle trekk:

For det første, så er det «en maskin for å fabrikere kollektiv lidenskap». Det søker ikke etter å opplyse folket gjennom sann og klar tale, men snarere å forlede gjennom propaganda.

For det andre, så «utfører de et kollektivt press på tenkningen til hver enkeltmenneske som hører til dette kollektivet». Simone Weils individualisme aksepterer ikke kondisjoneringen som politiske partier utfører på enkeltmenneskets sinn. Å melde seg inn i et politisk parti impliserer å ta avstand fra fri tenkning. Ingen kan tenke selv så lenge vedkommende er knyttet til et parti. Partiet produserer ene og alene tankene som individet skal tenke.

I siste omgang, så arbeider partiet framfor alt for «sin egen vekst». Det som teller er således ikke samfunnsnytten, men selve partiutviklingen. Simone Weil fordømmer en «vingling mellom mål og midler». Man tar makten for å styrke partiets posisjon og ikke lenger bare for å gjøre samfunnet bedre. Å vinne uavgrenset makt blir selve målet for partiet. »Slik er det uavvendelig at partiet blir sin egen målsetning», skriver Simone Weil. Man ender dermed i avgudsdyrkelsen, for «Gud alene er det eneste legitime målet i seg selv», legger hun til.

KRFs_landsmote Bildet er fra Krfs landsmøte 2016 

Parti og løgn

Troskapen til et parti bygger ikke nødvendigvis opp om troskapen i seg selv. «Om et menneske som er medlem i et parti, er fullt bestemt på å være tro i alle sine tanker mot sitt indre lys og ingenting annet, så kan han ikke la sitt parti få vite om det. Overfor seg selv er han dermed i en tilstand av løgn», noterer Simone Weil. Partiet er en maskin for å fabrikere løgner. Sannheten til et parti er en sannhet som gjør kompromiss, en sannhet som tilpasser seg. Som en konsekvens så er ikke sannheten til et parti noen sannhet. Ifølge henne må man søke ene og alene etter sannheten for å komme fram til denne. Søket etter sannhet krever en oppmerksomhet i ethvert øyeblikk. Alle ønsker om hva som skal bli resultatet vil parasittere på dette søket. Man må ofre alt for å få sannhet. Partimedlemmet derimot, han ofrer sannheten for partiet. Denne renheten i intellektuell tilnærming er typisk for Simone Weil.

De politiske partiene har den katolske kirken til modell. De er «små profane kirker». Overfor dissidenter oppfører de seg som kirken oppfører seg overfør kjettere. Partiet forlanger den absolutte underkastelsen under dogmer og truer avvikende røster med bannlysning. Om parti-ånden er inspirert av den katolske kirke, så er det denne parti-ånden som i dag «oppnår å forgifte alt». Partimedlemmet er forpliktet til å ta stilling, forpliktet til å tenke «for» eller «imot», samme om det er på vitenskapsfeltet (for eller imot Einstein), kunst (for eller imot cubisme/surrealisme) eller litteratur (for eller imot Maurras/Gide). Denne tankesykdommen, denne «spedalskheten», må man ta opp kampen mot. Første etappe i denne kampen impliserer ifølge Simone Weil avskaffelsen av politiske partier.


Relatert

Om taktens dialektikk – Theodor W. Adorno
Demokrati eller folkestyre, har vi noe valg?
Et konformt samfunn
Simulakra og simuleringer – Jean Baudrillard

Norge, hvilket Norge?

$
0
0

Halv_stang

17. mai igjen. Mytene og forvirringenes dag. Igjen de samme forutsigbare diskusjoner, immigranter som i festtaler er mer norske enn nordmenn og nordmenn som er usikre på hva en identitet som skal inkludere alle og samtidig være noe unikt egentlig kan innebære. Alltid den samme kvasikraftpatriotiske propagandafortellingen om et samlet Norge som kjempet mot tysk okkupasjon fremfor de ytterst få som faktisk var villige til å ofre livet for nasjonal suverenitet.

«Hvilket Norge som består om 100 år er ikke sikkert å si, men Norge av i dag er en forbigående størrelse, den europeiske nasjonalstaten beveger seg ikke mot enhet og harmoni, men mot en stadig økende entropi som i dag kun merkes som krusninger og frustrasjoner.»

«For vi er alle nordmenn, vi er alle røde, hvite og blåe!» – Assad Siddique

Nasjonale myteforetellinger handler i den hyperreelle samtiden ofte om glemsel, fortrengninger for å lage en fortelling tilpasset maktens språk.  Å feire en eksklusiv nasjonal identitet har ikke vært salongfähig for den meningsdefinerende klasse siden 1970-tallet.

Fra å være et hærtatt land, har Norge blitt en medløper og okkupant som river i stykker nasjoner uten å ta politisk eller menneskelig ansvar for de mange lik som ligger i den norske nasjonale lasten etterhvert.

Fra å være en feiring av det særegne og samlede historiske erfaringsgrunnlag, etnisk og kulturelt,  har man gått gjennom dekonstruksjon til en rekonstruksjon av hva det «norske» skal være. Det «norske som noe universelt er en samlet presse og politisk elite nå enige om, dvs. en universalisme som kun tar hensyn til en globalistisk liberal elites tolkning av hva som er «universelt» for hele verdens befolkning.

Småfolket fra Nord er blitt store på det, og skal i tråd med sitt store forbilde i Vest moralisere for andre kulturer hva frihet og selvstendighet er: nemlig å dele samme verdier som alle andre.

Denne vestlige universalidentiteten frontes typisk gjennom innvandrermaskoter, enten de heter Hadia Tajik eller Sylo Taraku, som fremmer en liberal verdenstotalitarisme som begrunner identitet og tilhørighet ikke gjennom kulturell eller stedlig tilhørighet, men gjennom markedstilpasning og et globalistisk ideologisk moralistisk imperativ. Man har fra eliten de senere år konstruert det anmassende nye norske « VI».

«Som erstatning for tradisjonell nasjonalistisk patriotisme og den desintegrerende multikulturalismen, trenger vi nå en liberal verdipatriotisme. En slik patriotisme er inkluderende og fellesskapsbyggende i en multikulturell kontekst. Det kreves ikke norsk avstamming, det mest avgjørende er at man er lojal overfor de sentrale verdiene samfunnet vårt er tuftet på, og tar dem i forsvar», skriver Sylo Taraku.

Mer totalitært kan det ikke uttrykkes, om dine oppfatninger ikke stemmer overens med hegemonens er du utstøtt, du er en «ikke-norsk». Å være født inn i et fellesskap er erstattet med det gamle tyranniske «du skal mene som oss». Selvfølgelig pakket fint inn i liberalt glanset papir med rød, hvitt og blått, slik at man står den amerikanske hurrapatriotismen enda nærmere. Overfladisk panegyriske utlegninger om et illusorisk mangfold som dekker over den ideologiske og meningsfattige konformitet blir da en logisk konsekvens.

«Norge er hardingfeler, smalahove og fjordlandskap, og det skal det fortsette å være. Men Norge er også kebab og fredagstaco og turbandagen, enten du vil det eller ikke. Feir landet ditt med stolthet, med det norske flagget høyt hevet –  om ikke for dagens Norge, så bestemt og målrettet for morgendagens. Da skal jeg virkelig mene det når jeg gratulerer deg med dagen», skriver sosiologistudenten
 Siri Syverud Thorsen i Dagbladet under tittelen En skamfull nasjonalromantiker ( les resten her ).
 

De fleste fest- og bunadskledde, fulle som edru,  reflekterer ikke dypt over dette.

17- mai er blitt nok et pengesluk, en måte å signalisere individuell materiell status på, helt i tråd med økonomismen som er den verdi majoriteten av det norske folk bekjenner seg til.  Den nasjonale mythos har blitt en salgsvare som selger masseprodusert ost, flyreiser, naturfiendtlig oppdrettslaks og olje, alt hva en husmanns pengepung kan begjære. Diskodansen rundt gullkalven går for full musikk – russefeiringens orgyporgy som forbereder en på et langt karakterløst liv, malt gjennom systemets aldri mette kjøttkvern til ensformige kjøttkaker på livets kortvarige ferd på samlebåndet.

«Eldre kjenner en fortrengt opprømthet i seg når de ser flotte og staute, blonde bunadbudeier som unnslipper etnomasochistiske forklaringsbakgrunner, men forholder seg tause og forsøker å glede seg med de andre i det «det nye fellesskapet» som best de kan»

Samtidig merker mange tidvis en stenk av noe annet når det synges om kjempers fødeland hvor hen du går i li og fjell i de tusen hjem osv. Eldre kjenner en fortrengt opprømthet i seg når de ser flotte og staute, blonde bunadbudeier som unnslipper etnomasochistiske forklaringsbakgrunner, men forholder seg tause og forsøker å glede seg med de andre i «det nye fellesskapet» som best de kan. Man må glemme kampene som har vært kjempet i årtusener for det sårbare fellesskapet her oppe i Nord.

Flerkulturell_bunad

Bildet er fra en Dagbladet-artikkel under tittelen Et flerkulturelt bunads-Norge

Men man feirer offisielt ikke fellesskapet og de bånd som er sterke mellom folk som står hverandre nære uavhengig av forbigående ideologier  og systemer. Eksklusive nasjonale følelser er forbudte følelser.

«For vi er alle nordmenn, vi er alle røde, hvite og blåe», avslutter «ny-norskingen» Assad Siddique en kronikk i anledning dagen i Dagbladet (les resten her). Slik blir identiteten kun et ferniss, en overfladisk systemnikkende formøvelse, som holder så lenge det finnes et økonomisk og materielt grunnlag for det.  Samtidig er det stemmer som ser at suverenitet handler om mer enn hovmod og imperialisme, det handler om noe som var, og for mange fremdeles er: en grunnleggende kamp for småfolk og kulturer verden over, nemlig selvbestemmelsesrett, retten til å velge en egen vei.  Uavhengig av andres truende våpen- og krigsmakt.

Det betyr retten og ikke minst viljen til å si nei til en fremtid som ikke gagner felleskapets lengre overindividuelle interesser som transcenderer det temporære.  En suverenitet som nå er under sterkt press fra globalister som ønsker å styre landets utvikling uten folkets medbestemmelsesrett ved å inngå avtaler som TTIP/TISA uten innsyn. 17. maitalene er fylt til randen med floskler omkring demokrati, men glemmer folket, «demos»,  folkestyret, den egentlige betydningen som ligger i det, og at et felleskap som inkluderer absolutt alle, ikke er et fellesskap, men en maskerade. 

Interessant nok er det fra det radikale venstre at vern av suvereniteten klarest uttrykkes, om enn tilpasset en hårsår og oikofobisk offentlighet, så mumles det og famles fra tidligere overbeviste marxistiske internasjonalister som Aslak Sira Myhre nylig i Dagsavisen:

«Sammen med den menneskefiendtlige økonomiske politikken som dominerer Europa, er forsøket på å avskaffe nasjonalstatene den største trusselen mot våre samfunn slik vi kjenner dem. Det er ikke fordi folk er egoister, rasister eller ønsker å gå til krig mot hverandre, men fordi vi som mennesker har lange røtter i kulturen og geografien vi kommer fra. Språket vårt, slekta vår, stedene våre, skolen, barne-TV, idrettshelter og kultur, alt dette former oss gjennom generasjoner. Det kan verken knipses eller vedtas bort. Å ha en nasjonal identitet, et språk og en historie står ikke i motsetning til å kunne dele, endre seg eller ta imot andre, enten de bygningsarbeidere eller flyktninger. Det er tvert om en forutsetning. Jeg har mer til felles med alle norske bønder enn en fransk nasjonalbibliotekar, og det er en god ting.» (les resten her).

Dette er et ekko fra Europa hvor en nyliberal venstre og høyreside smelter sammen og samtidig som motkrefter som overstiger det foreldede høyre/venstre-dikotomien gradvis gjenfinner et nasjonalt subjekt. Men dette er en prosess uten noe gitt utfall, det globale hegemoniet griper inn i absolutt alles hverdag, ikke minst 17. mai med kinesisk-produserte flagg og bunader. Nasjonalstaten er sannelig i endring, slitt mellom historiske fragmenter og globale krefter som ønsker å avskaffe den i gavnet med å beholde den i navnet som en effektiv, økonomiserende administrasjon av livegne.

Men for noen som i dag kjente et glimt av eufori, eller snarere en dyp melankoli,  da de hørte en gammel vise eller leste et dikt fra Nord om nakne flaggstenger og mødre som har grett – noe de ikke kunne forklare som de moralistiske mediamenerne med sin skambelagte kvasipatriotisme ikke kan eller vil forstå – så vekkes lengsler mot et annet Norge som er noe mer og større enn summen av alle skattebetalere.

Hvilket Norge som består om 100 år er ikke sikkert å si, men Norge av i dag er en forbigående størrelse, den europeiske nasjonalstaten beveger seg ikke mot enhet og harmoni, men mot en stadig økende entropi som i dag kun merkes som krusninger og frustrasjoner. Så kanskje flagget bør ligge og hvile på denne dagen til man vet hvilket Norge man egentlig feirer uten skam og skyldfølelse en gang i fremtiden.

/Redaksjonen

 

Relatert

Anderledeslandet

Masteferd i Hardanger – Et kvad

Menneskelighet og umenneskelighet i folkevandringstiden



Halmbyggerkurs på Nesodden denne sommeren også!

$
0
0

Halmhus

Også i år har vi gleden av å invitere til kurs i naturbaserte byggemetoder på Skuterud Gård på Nesodden, helgen 11. og 12. juni. Selve praksisdelen av kurset er lørdag 11. juni, med introduksjon og opplæring, en arbeidsbolk på fem timer, og så en befaring til minst ett ferdig halmhus på Nesodden. I tillegg har vi på Skuterud nå ett ferdig halmhus, pluss det bygget vi skal gjøre ferdig under kurset. Fokus vil være å blande forskjellige typer puss, legge pussen på, og hvordan blande inn farger i pussen, samt noe cob. Vi vil også demonstrere hvordan lage økologisk leiremaling til ca. 12 kr literen!

Etter befaringen på lørdag kveld, holder vi bålkveld med grilling og fest! Hele helgen er et familievennlig arrangement. Vi åpner for drikke av alle slag rundt bålet, men oppfordrer til å holde det litt sømmelig under leggetid for barn. Etter dette håper vi det blir sang og dans og samtaler med nye venner inntil morgen gryr, slik det har blitt mange ganger tidligere!

Søndagen er det årsmøte for Norsk Jord- og Halmbyggerforening, hvor alle er velkommen – vi har rabatt på medlemskap for kursdeltagere, og det er mye nyttig læring av å bli med på møtet. Årsmøtet vil være rundt to timer, og er hovedsakelig fokusert på informasjonsvirksomhet om naturbaserte byggemetoder for kommende år. Vi setter også opp en ekstra bolk etter årsmøtet, med

Kursdeltagelse koster 800 kr inklusive mat og losji i sovesal på låven. Årsmøtet koster 200 kr. Studenter eller andre med lav inntekt får 50% rabatt. Ved deltagelse på både kurs og årsmøte kan medlemskap i Norsk Jord- og Halmbyggerforening fås til under halv pris – kun kr 100!

For påmelding, spørsmål eller annet send epost til styreleder Knut Hjelleset på knut.hj@gmail.com eller til post@halmhus.no. Se også våre hjemmesider www.halmhus.no

 
Programmet for de to dagene ser slik ut:

Lørdag 11. juni.
Åpent introduksjonskurs i leirepuss
11.00 Oppmøte og registrering
12.00 Oppstart kurs. Introduksjon og praktisk leirebygging i fem timer.
14.00 Lunsj
17.00 Felles middag med oppsummering av dagen
19.00 Befaring til halmhus på Nesodden
21.00 Åpen fest med bål og hygge

 
Søndag 12. juni.
Årsmøte 2016 NJH + omvisning + befaring!
10.00 Frokost for de som har overnattet
11.00 Omvisning til halmhusene på Skuterud
12.00 Oppstart årsmøte
14.00 Årsmøte ferdig, ca.
Enkel lunsj/middag etter årsmøte
15.00 For de som ønsker det: Ny runde med leirepusskurs og/eller befaring til halmhus.

 

Relatert

Fjorårets halmbyggerkurs på Skuterud Gård

Selvbygget naturhus

Design for en levende planet

Viewing all 309 articles
Browse latest View live