Quantcast
Channel: Kultur – KULTURVERK
Viewing all 309 articles
Browse latest View live

Meningen med livet

$
0
0

the_cover_up

Formål og mening er grunnleggende for vår helbred og overlevelse. Nevrologen Robert A. Burton skrev for en tid siden i The New York Times: “Vi bør bestrebe oss på å forme våre liv med fornuft, og en forutsetning for det gode liv er en personlig følelse av mening” (vår oversettelse). Og videre: “en magefølelse av mening i livet er en ufrivillig mental tilstand som i likhet med glede eller avsky er uavhengig og motstandsdyktig mot de beste argumenter. En filosofi for et bedre liv må bygge bro over gapet mellom følelse og tanke.(bildet over, Cover up,  Erik Johansson).

Av Einar N. Strømmen, sivilingeniør, professor Emeritus ved NTNU og Tor G. Syvertsen, sivilingeniør, professor ved NTNU

«Ved å påberope seg kunnskap kan man legge premissene for menneskers tenkemåter, og når forutsetningene er lagt kan mennesker mene og tro nesten hva det skal være. I dagens Norge er det middelmådige politikere, rådgivere og byråkrater som legger premissene; vestlige verdier er best, økonomisk vekst er topp, konkurranse gjør alt mye bedre, det frie markedet regulerer alt til beste for alle.»

Meningen behøver ikke å være rasjonell, fordi vi handler mer etter følelser enn etter fornuft. Fornuften bruker vi etterpå for å forklare de valg vi har gjort. Biologen Thomas Henry Huxley (1825-1895) uttrykte det slik: “Det vi kaller rasjonell begrunnelse for vår tro er oftest svært irrasjonelle forsøk på å rettferdiggjøre våre instinkter.” (vår oversettelse)

Vi søker mening og innsikt for å kunne anslå hva som vil hende dersom noe skjer, vi leter etter sammenheng mellom årsak og virkning; det kalles nysgjerrighet.

Per Fugelli har spurt: “Forstår vi at annerledesheten og dens venn nysgjerrigheten er selve kraftverkene i livet og samfunnet?

Vi tørster når vi trenger vann og vi er sultne når vi trenger mat. Vi søker det ukjente for å tilfredsstille denne nysgjerrigheten, for å oppdage noe nytt og for å prøve noe vi ikke har prøvd før. Trangen til å søke ny kunnskap gir ingen ytre belønning, kun en indre tilfredshet av forståelse og mening. Det er kanskje derfor det gir slik euforisk glede å oppdage noe nytt.

Hva vi søker beror på hva vi allerede vet, slik Zach St. George forklarer i “Curiosity Depends on What You Already Know“.

Trangen til å søke det ukjente ligger dypt i vårt instinktsregister. Den observeres hos alle mennesker allerede fra de blir født. Små barn finner ut av ting ved hjelp av alle sine sanser; syn, hørsel, lukt, smak, følelse. Det gjør dyrene også; selv den lille rundormen c. elegans søker hele tiden det nye og ukjente.

Finnes det egentlig noen entydig sammenhengen mellom kunnskap og mening? Det finnes ingen evig kunnskap som gir grunnlag for entydige meninger. Marvin Minsky sa det slik: “Hemmeligheten bak hva noe betyr for oss avhenger av hvordan vi knytter det til alle andre ting vi kjenner. Derfor er det nesten alltid galt å søke den ‘virkelige meningen’ med noe. Det som bare har én betydning har knapt mening i det hele tatt“. (vår oversettelse).

«Det er en utbredt myte at konkurranse og økonomisk belønning alltid fører til økt innsats og større prestasjoner. Undersøkelser viser at denne hypotesen knapt nok gjelder for mekanisk arbeid.»

Kunnskap gir makt. Makt er politikeres og byråkraters eksistensgrunnlag. Ved å påberope seg kunnskap kan man legge premissene for menneskers tenkemåter, og når forutsetningene er lagt kan mennesker mene og tro nesten hva det skal være. I dagens Norge er det middelmådige politikere, rådgivere og byråkrater som legger premissene; vestlige verdier er best, økonomisk vekst er topp, konkurranse gjør alt mye bedre, det frie markedet regulerer alt til beste for alle. Disse “sannhetene” er det praktisk talt ingen som tør å sette spørsmålstegn ved, aller minst media, og nå heller ikke akademia.

Det er en utbredt myte at konkurranse og økonomisk belønning alltid fører til økt innsats og større prestasjoner. Undersøkelser viser at denne hypotesen knapt nok gjelder for mekanisk arbeid. Skapende og kreativt arbeid som læring og forskning blir direkte hemmet av økonomiske “incentiver”, og det er ingen sammenheng mellom konkurranse og forskningens nytteverdi. Den sterkeste motivasjon er et meningsfylt formål.

workers-78002_1280

Kunnskapsutvikling lammes når tellekanter og taksametre fortrenger vitenskapelig kvalitet og faglig anerkjennelse. Konsekvensen er en beklemmende følelse av meningsløshet med de konsekvenser som den danske forskeren Ove-Kaj Pedersen beskriver i Khrono: nervesammenbrudd, konflikt, juks og skandaler. Akademia har i praksis brutt sammen under sin egen tyngde i pengejaget. Politikere og byråkrater kan ikke forestille seg at noen kan finne motivasjon og glede i å gjøre godt arbeid.

I den neoliberalistiske vestlige verden erfarer vi at effektivitetspress og profittjag tømmer arbeidet for meningsfylt innhold, som David Graeber beskriver i “Why Capitalism Creates Pointless Jobs“. Yrkene med størst betydning i samfunnet er ofte underbetalte lavstatusyrker, som omsorgsarbeider, lærer i barneskolen, buss-sjåfør, rengjøringsarbeider eller søppeltømmer. De best betalte yrkene er det Graeber kaller “bullshit-jobber”; som jurist, eiendomsmegler og økonom. Dette er yrkesutøvere som ikke tilfører samfunnet annet enn fiktive verdier.

Mening med livet har fire komponenter (fritt etter Roy F. Burmeister): formål som gir retning, verdier som skiller godt og dårlig, rett og galt, virkeevne som gir våre handlinger positiv effekt og selvbekreftelse som gir et positivt selvbilde.

En meningsløs tilværelse kan bæres sålenge det finnes håp. Håp er en alternativ måte å skaffe seg ro og trygghet på. Med en god porsjon håp kan sosiale vesener tåler mye slit, slik Leo Tolstoj (1828-1910) skrev: “Det finnes ingen livsvilkår som mennesket ikke kan tilvennes, særlig når han ser at alle andre godtar dem“. (vår oversettelse).

En tilværelse uten hverken mening eller håp er uutholdelig. Mange flyktninger er i denne situasjonen. Det behøver ikke være slik. I flyktningleiren Zaatari i Jordan har syriske flyktninger på tross av alt skapt seg en meningsfylt tilværelse. Det er noe å tenke på for dem som betrakter flyktninger som et besværlig problem man for enhver pris må kvitte seg med.

Ethvert menneske er en ressurs. Ingen velger en meningsløs tilværelse, å være unyttig eller å ligge samfunnet til last. Mennesker trenger vern og frihet. Det er alt som skal til. Selv med enkle ressurser klarer de helt på egen hånd å skape seg en meningsfylt tilværelse.

Viktor Frankl påpekte: “Meningen med livet er et liv med mening” (vår oversettelse).

 

Relatert

Kunnskap som fellesgode

Essay: Vannet vi svømmer i

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

Den klare dagen

Essay: En mann, et liv og et luksushotell

Sunnheten til døden


Donald Trump og hyperrealitetens æra

$
0
0

 

Media er okkupert, ja konsumert av Trump, Trump, Trump og hans klan etter innsettelsen 20. januar.  Artikler og kommentarer overgår hverandre i å finne dårlige trekk ved en som knapt har begynt sitt presidentembete, hans tilhengere i offentligheten ønsker ham velkommen som solkongen, redderen av et falmet Vesten, begge sider gir dermed inntrykk av at en revolusjon eller snarere en kontrarevolusjon finner sted. Vi lever i en postfaktuell tid, men det har vi gjort lenge, det er bare nå det har blitt tydelig for de fleste.  

Av A. Viken, redaksjonsmedlem KULTURVERK, bildet øverst er av Steve Brodner (klikk for større versjon).

«Meningselitens hegemoni har nå fått sår det aldri kan hele selv om motreaksjonen kommer. Det foraktelige folket kan gjerne la seg forføre av en rottefanger, men de vil aldri i samme grad la seg kue av universalistiske moralister igjen. Krigen mellom det partikulære og universelle har såvidt begynt.»

«David, I mean, I know you’re a sophisticated guy. The world is a mess. The world is as angry as it gets. What? You think this is gonna cause a little more anger? The world is an angry place.» – Donald Trump

En knyttneve
Trumps innsettelsestale var en knyttneve, en knyttneve på hegemoniets universalistiske og liberale narrativ, og sto som hans valgkamptaler i tydelig kontrast til hans simple babbel når han står uten manus. Talen var direkte i sitt budskap, og fremført på en måte som kunne forstås av de fleste, Trump skal være folkets redningsmann mot en korrupt elite.

«For too long, a small group in our nation’s Capital has reaped the rewards of government while the people have borne the cost. Washington flourished — but the people did not share in its wealth. Politicians prospered — but the jobs left, and the factories closed.

The establishment protected itself, but not the citizens of our country. Their victories have not been your victories; their triumphs have not been your triumphs; and while they celebrated in our nation’s capital, there was little to celebrate for struggling families all across our land.
That all changes — starting right here, and right now, because this moment is your moment: it belongs to you.»

Les resten av talen her

Fremfor forsoning gjorde han det eneste logisk valg, nemlig å sende ut en krigserklæring, for Trump og hans team vet at de ikke kan vinne allmenn konsensus, han er heller ingen  Kennedy og heller ingen Reagan, han henvender seg til det USA som det liberale mediahegemoniet åpenlyst forakter og moraliserer over, som de i beste fall vil oppdra til den rette lære.

 

 

Fitteluer og gamle, hvite griser
Samme dag marsjerte tusenvis av kvinner som små barn med rosa fitteluer (pussy hats) som ikke hadde åpnet kjeften under dronekrigens kong Obamas regime, en mann som skuffet nær sagt alle som virkelig hadde behøvd change under sin presidentperiode. Det ble ikke change, men en kontinuasjon av den neokonservative krigspolitikken, om enn med betydelig mindre retorisk iver så ble Libya lagt i ruiner Konsentrasjonsleiren Guantanamo, hvor mennesker tortureres og holdes innesperret på ubestemt tid utenfor lov og domstol, lovet Obama å stenge ned – leiren fortsatt i bruk.

Men slike spørsmål bryr ikke selvsentrerte, privilegerte vestlige kvinner seg om.  De liberale hvites brune gud Obama og The Wicked Witch of the West, Hillary Clinton, har måttet vike for absolutt det verste som tenkes kan for en liberalt dressert hen i 2017: nemlig en gretten, hvit gubbe. Der grabukken Bill Clinton faktisk misbrukte sin stilling som president og politiker seksuelt, så er Trumps store feil at han ikke har samme sjarm, han er ikke smug, spiller ikke saksofon uten å inhalere marihuana, er åpenhjertig plump om at han liker å grafse på vakre kvinner og kunngjorde det faktum som alle vet når de ikke bedrar seg selv, at menn med penger og makt får de fleste på rygg.

Til et hysterisk hvinende kor av pussy hats, kunne popens horemamma Madonna hyle til gråteferdig jubel at hun ønsket å sprenge Det hvite hus til himmels, krydret med FUCK YOU x-antall ganger. Aftenposten ble plutselig bluferdig i sin omtale og valgte å la være å gjengi uttalelsene i det bisarre opptrinnet som fant sted, som ikke gjorde annet enn å bekrefte inntrykket av nyfeminister som en under-eller overstimulert nevrotisk bande.  Samtidig så gjorde bortskjemte svartkledde og maskerte drittunger sitt for å knuse butikkvinduer, skrike og senere kaste urin og bæsj på deltagere av seierstilstelningen med det talende navnet Deplora Ball  for folk som hadde vært aktive i Trumps valgkampanje.

 

 

Media kunne siden fortelle om vesentlige ting som at Melania Trump ikke smilte hele tiden, mens Michelle Obamas sure tryne under innsettelsen var en «seier» og viste «karakter», at Obama var en jiggy dansekonge, mens Trump som den 70-åringe honky’n han er, danset stivt og gubbete som en gammel gris på julebord med sin kone Melania. Hun ble ellers latterliggjort i alle medier for sin fremtoning, samme media som ellers synes netthets mot tåpelige rosabloggere med botoxinjiserte ego og ekstremt markeringsbehov er et stort samfunnsproblem.

 

Nyttige idioter protesterer mot Trump

 

Ordo ab Chao – mediakrig
Slik har det hegemoniske massemedia gjort alt for å bekrefte Donald Trumps selvgestaltede rolle som en opprører, en reformator som skal bringe USA og Vesten tilbake til de gamle dyder og filleriste de antifolkelige eliter.

Media som skriker fake news avslørte seg ettertrykkelig under presidentkampen gjennom ensidig støtte til en korrupt og krigstørst Hillary Clinton viste de sitt sanne flagg.  Som jeg skrev:

«Reaksjonene på Narren Trump, avslører eliten og makten, for enhver tilsynelatende dumhet Trump gjør, viser hegemonen sine kort, sitt sanne ansikt, sin åpenbare frykt.  Det er i de hysteriske reaksjonene på Trump og hans heterogene anti-bevegelse makten letter ufrivillig på sløret og viser sin forakt mot de som står utenfor deres korridorer, de uhørte og foraktelige.» 

Les Donald Trump – trumfkortet

De spør seg fremdeles nesten naivt hvordan det hele kunne skje og hvordan de angivelig skal få folk tilbake til fornuften og nekter å ta inn over seg at mange ikke ønsker deres politiske kurs. Om folket skal beherskes av en elite vil de helst ha seg frabedt en elite som både spotter dem og moraliserer, mens de selv åpenbart hykler med sine doble standarder.

Trump har stengt grensen for flyktninger og for syv utvalgte muslimske land midlertidig, betegnende nok ikke Saudi Arabia, gulfstatene eller Pakistan som har lenker til sunni-islamsk terror, slik viser han at han mener alvor, at han er en handlingens mann uten å støte strategisk allierte.

Og media og aktivistgrupper biter på trollingen og sjokkdoktrinen, og forstår ikke at de spiller Trump og hans strateg og antiliberale mørke fyrste Steve Bannon rett i fanget.

De vil ha mediakrig, fordi det er polariseringen som kan gi dem makt, som kan sørge for at oligarkiet fortsatt kan profitere mens massene skriker til hverandre meningsløsheter og uvesentligheter i forhold til de undergangstegn som USA og Vesten faktisk er rammet av. Trump og Bannon ønsker nok en ny orden, men Bannons strategi bærer tilsynelatende mer preg av kaosmagi enn byggingen av et nytt tempel, men Ordo ab Chao (orden ut av kaos) som et gammelt esoterisk motto sier.

Og mange av de uhørte, foraktelige (deplorables…) biter også på, de ser i Trump en som kan gjøre USA stort igjen og som kan gi dem stolthet, identitet og en sikker fremtid tilbake. Men Trump kan ikke gjøre et fragmentert USA eller Vesten stort igjen, hverken som idé, kultur eller sivilisasjon. Vesten er i sin vinter og har mistet det senter som en gang vakte begeistring, beundring – og frykt.

 

Å hyle mot månen
Bare man gidder å ta et fugleperspektiv er USA og deres globale epigoner  en marerittverden for de som ikke er uavhengig økonomisk og/eller har en dypere mening i tilværelsen enn å være passiv forbruker (m.a.o. mindre enn 1% av befolkningen). En sivilisasjon bygget på historiens største selvbedrag, en absurd pseudoreligiøs tro på at amerikansk har noen form for substans, en metafysikk som gjør at det amerikanske har en transcendent historisk misjon utover den simpleste økonomisme og konsumkult. Hurrapatriotismen og den innbilte humanistiske eksepsjonalismen er bare kosmetikk og sminke for et slavesamfunn helt i det meningsløse konsumets og underholdningens vold – USA er simulacra.

Majoriteten virrer og irrer, som flakkende lys som snart slukker uten å etterlate seg noe av verdi for ettertiden.

De på bunnen speiler de på toppen i sitt jag etter tomhet og vind, og Trump er både barnet og keiseren med nye klær.

De som ser på det politiske som et religiøst substitutt og tror at en politikk uten et moralsk senter kan løse alle eksistensielle problem, hyler mot månen som om det er solen som nå lyser og ikke bare et blekt gjenskinn på en mørk nattehimmel; en illusjon om lys som ikke varmer eller bringer liv. Illusjonene rår over realitetene.

En absurd tilstand hvor det er The Mad Hatter som er normaliteten i det normaliteten slik den konservative nostalgiker opplever den er oppløst og uoppnåelig annet enn som en uklar drøm for å holde ut i sivilisasjonsmørket.

Intervjuet med Trump på ABC med David Muir hvor Trump blant annet forsvarte tortur nylig viste ikke en statsmann, men en karikatur av en statsmann, med komiske trekk i sin mangel på selvdistanse og forestillinger om egen storhet, men med amerikaneres påståelighet om egen fortreffelighet og et praktisk sinnelag godt intakt:

«David, I mean, I know you’re a sophisticated guy. The world is a mess. The world is as angry as it gets. What? You think this is gonna cause a little more anger? The world is an angry place. All of this has happened. We went into Iraq. We shouldn’t have gone into Iraq. We shouldn’t have gotten out the way we got out.

The world is a total mess. Take a look at what’s happening with Aleppo. Take a look what’s happening in Mosul. Take a look what’s going on in the Middle East. And people are fleeing and they’re going into Europe and all over the place. The world is a mess, David.»

Se hele intervjuet her

Han er ikke slik de liberale moralistene ønsker å tro et fremmedelement, men er skapt av akkurat denne sivilisasjonen.  Et punktum for de som kanskje har trodd på en form for sivilisatorisk og kulturell renessanse, men en åpning for en ny begynnelse for de som allerede har innsett at det er over.

«Fremfor konsekvent argumentasjon har man nå en meme-krig, hvor ulike konfronterende konsepter, tanker, utfall og idéer sentrifugeres, radbrekkes og settes sammen på nytt som i et kaleidoskop uten at det finnes noen konsekvent sammenheng eller koherent ideologi annet enn vilje til makt. »

Simulacra og simulasjon
Trump representerer den postmoderne inntreden i hyperrealitetens æra hvor simulacra er et faktum, det vil si en uvirkelighet vi uten videre godtar som virkelighet i den forstand at det uvirkelige  og virkelige er likegyldig.  I Simulacra and Simulation (1981) beskrev filosofen og sosiologen Jean Baudrillard fasene slik:

1.    Det autentiske – originalen.
2.    En kopi av det autentiske, hvor vi tror med rette eller urette at et symbol beskriver en dypere virkelighet.
3.    Manipulasjon og korrumpering av det autentiske
4.    Fravær av en dypere virkelighet, Simulacra hevder å være en tro kopi, men er en kopi uten original. Symboler og bilder hevder å representere noe virkelig, men ingen sann representasjon finner sted og vilkårlige bilder fremstår som ting uten sammenheng til noe opprinnelig.
5.    Det rene Simulacra. Her finnes ingen referanse eller pretensjoner til noen realitet, kun simulasjoner av andre simulasjoner, Simulacra, hvor ingen er mer original enn den andre og hvor ingen tror på noen autensitet eller virkelighet annet enn som en naiv og sentimental forestilling.

Fremfor konsekvent argumentasjon har man nå en meme-krig, hvor ulike konfronterende konsepter, tanker, utfall og idéer sentrifugeres, radbrekkes og settes sammen på nytt som i et kaleidoskop uten at det finnes noen konsekvent sammenheng eller koherent ideologi annet enn vilje til makt.  Løgn, sannhet og halvsannhet produseres og turneres på løpende bånd fra alle sider.

Vi ser et oligarkis vaktskifte med et annet. Samfunnet bytter fortelling, simulasjon. Tese og antitese fremstår begge som dikotome overflatefenomener over en tilværelse som i sin mekanikk og essens – og mangel på essens, er den samme tross sine ulike formøvelser.

Både de som ser på Trump som en reformator og de som ser på han som en reaksjonær, tar feil, han virker på dette systemets premisser og hans inkoherente og banale retorikk lover heller ingenting annet enn meningsløse handlinger som å bygge en mur som ikke kommer til å endre den demografiske utvikling i USA eller de økonomiske forhold for amerikanere flest, men vil fungere som en nesten sannhet, truthism: – se jeg gjorde som jeg sa, jeg har stengt grensen.

Meningseliten er egentlig bare rasende fordi deres egne humanistiske memer har blitt erstattet av nye som er like foraktfulle overfor realiteter og langsiktige konsekvenser som deres, men er åpenlyst amoralske i sin natur.

Trump og hans bande rygger ikke eller ber om unnskyldning, de gidder ikke spille det humanistiske skuespillet, de strekker den kognitive strikken kontinuerlig til bristepunktet og åpner derfor et større handlingsrom for seg selv bortenfor den humanistiske arvesynden som politiker- og mediaklassen frem til nå har kunnet belemre særlig hvite med. Trump er likevel ingen kyniker, han tror på sin misjon, hans svakheter og mangel på selvkritikk er hans styrke.

 

Men kanskje er virkelig  Trump «the negotiator», en hardkokt realpolitiker etter Kissingers smak, den pragmatiske hestehandleren og eksperten på en god deal som han selv ubeskjedent uttrykker det til stadighet

Realpolitikk eller apokalypse
Men ikke noe alternativt samfunnssystem vokser frem, det globalkapitalistiske pyramidespillet er det samme, potten er den samme, men noen av spillerne på toppen byttes ut, men de øverste klassene sitter trygt.

Geopolitisk kan Trump og hans hoff utgjøre en forskjell da bilaterale avtaler fremfor multilaterale og universelle avtaler ser ut til å kunne bli det foretrukne, det vil bane veien for en multipolar verdensorden, men selv her er lite sikkert.

Det kan se ut som om man vil nærme seg Russland,  også for å splitte de stadig sterkere bånd mellom Russland, Kina og ikke minst Iran, men Russland under Putin og hans oligarki har en langt dypere og mer langsiktig analyse enn at de vil bite på banalt splitt og hersk.  Trump er ingen Putin, og amerikanere er ikke russere.

Store forskyvinger i det globalkapitalistiske system både USA, Russland og Kina inngår i kan få uante sterke konsekvenser, og skulle sabelraslingen mot Kina bli noe mer enn rasling så kan det styrte verden ut i en storkonflikt som kan ødelegge den bestående samfunnsorden.

Det samme gjelder alliansen Trump ser ut til å legge i støpeskjeen med det stadig mer høyreekstreme Israel under statsminister Benjamin Netanyahu som åpent priser innsettelsen av Trump (uten at norsk media skriver stort om det) som om det var en kjær venn. Palestinerne har for lengst trukket svarteper og er overgitt av det «internasjonale samfunnet», og er historiens tapere, dømt til en evig diaspora som ført bak lyset med Osloavtalen som det aldri lå reell makt bak.

For palestinerne gjenstår enten flukt, underkastelse i et apartheidregime eller en mer eller mindre ærefull død i kamp som «terrorister».  De er et folk som har historiens kamp, ikke ulikt den tvansgfordrevne amerikanske urinnvånere. Nå som Syria er stykket opp og delt, selv om Assad og det sekulære Syria holder stand, så er Iran neste mål i den langsiktige neokonservative  strategien om å destabilisere Midtøsten og Israels fiender.

«Men kanskje er virkelig  Trump «the negotiator», en hardkokt realpolitiker etter Kissingers smak, den pragmatiske hestehandleren og eksperten på en god deal som han selv ubeskjedent uttrykker det til stadighet»

Haukene i den politiske eliten i Israel og USA har lenge ønsket et angrep mot Iran, men Israel har ikke nok muskler på egenhånd til å kunne vinne avgjørende og legge Iran-regimet i grus.  Med USAs hjelp vil det være mulig å legge landet i grus, men vil åpne opp for et inferno større enn de konflikter man hittil har sett i Irak, Afghanistan, Libya og Syria. Iran har tross interne motsetninger sammenlignet med andre land i regionen en majoritetsbefolkning med en overbevisning som vil yte en motstand av et helt annet kaliber enn andre regimer som Irak og Libya har gjort.

Les om tidligere planlagte israelske angrep på Iran som ble stoppet

Shiamuslimene har vist seg å være en stabiliserende faktor i regionen, som i Libanon hvor de samarbeider med de kristne, mens radikal sunni-islamistisk wahabisme sprer terror globalt. Om Trump river atomavtalen med Iran i filler så er det et skritt i retning av økt spenning som kan bli eksplosiv av apokalyptiske dimensjoner.

Men kanskje er virkelig  Trump «the negotiator», en hardkokt realpolitiker etter Kissingers smak, den pragmatiske hestehandleren og eksperten på en god deal som han selv ubeskjedent uttrykker det til stadighet. Kanskje spiller han og hans nærmeste rådgivere et høyt spill for å øke sitt realpolitiske handlingsrom og forhandlingsposisjon fremfor å iverksette menneske- og materialspisende konflikter uten noen ende i uoverskuelig fremtid.

Det er absolutt en realistisk mulighet, men som det har vært sagt, hva skal man med verdens mektigste armé om man ikke skal bruke den – det finnes definitivt krefter i Washington som hans antagonist Hillary så tydelig viste og Bush før, som klør etter å holde  militærindustriens hjul gående. Flere av disse haukene har og fått posisjoner in den nye administrasjonen.

Steve Bannon, mannen bak mannen

 

«Dick Cheney. Darth Vader. Satan. That’s power. It only helps us when they get it wrong. When they’re blind to who we are and what we’re doing.» – Steve Bannon

Sivilisatorisk entropi
For den som ser gjennom overflatespillet og memekrigen så er det uansett ingen tvil om at Trump uansett intensjoner er i ferd med å bryte ned en samfunnsorden han nok egentlig vil bevare i sin kjerne, men kan hende strategisk rådgiver Steve Bannon har en egen mer vidttrekkende strategi (les intervju med Bannon her).   Selv om spenningsstrategien med økt polarisering har sine fordeler i begrensede perioder, så er dype konflikter over lang tid i et samfunn ødeleggende. Trump er heller på ingen måte beskyttet mot et fremtidig krakk som vil overgå finanskrisen 2008 radikalt. USAs låneboble er like gigantisk som landets supermaktsambisjoner, på en eller annen måte vil man måtte lande hardt, og for noen vil det nok være en fordel at det er Trump, outsideren som tar støyten.

Han har mange fiender òg i sin egen republikanske leir – trår han for langt over streken kan det komme en motreaksjon som uskadeliggjør ham.

Den kognitive dissonansens porselen tåler ikke hans elefantsteg. Han vil heller ikke etterlate seg en såkalt bedre verden, men en verden med stigende sivilisatorisk entropi. Det Vesten vi uansett kjente har for lengst løpt linen ut, spørsmålet er om enden blir med et langdrygt klynk eller et smell. Ingen tvil om at Trump intensiverer denne prosessen.

Meningselitens hegemoni har nå fått sår det aldri kan hele selv om motreaksjonen kommer. Det foraktelige folket kan gjerne la seg forføre av en rottefanger, men de vil aldri i samme grad la seg kue av universalistiske moralister igjen. Krigen mellom det partikulære og universelle har såvidt begynt.

Det Trump nå river ned vil hans antagonister aldri klare å bygge opp igjen, så får man se hva som etter hvert reiser seg i de postfaktuelle ruinene, en ny realitet eller en større løgn mens vi hyler mot månen.

 

Av samme forfatter: Trump – Tårnet faller og Donald Trump – Trumfkortet

 

Relatert

Revolt mot den postmoderne verden – Alexander Dugin

Ja, verdens undergang har funnet sted – Alain de Benoist

Kaj Skagen: Ja, vi lyg for dykk

Hegemonens skjebnevalg

Et nytt år uten håp?

BREXIT – massenes opprør

Hylekoret og Listhaug-koden

Bør USA justera ambisjonane?

$
0
0

Stephen Sniegoski er ein amerikansk, konservativ historikar med diplomati og internasjonale relasjonar som interessefelt. Han kjem ofte med nye innfallsvinklar, og er ikkje redd for å utfordra tabu og etablerte synspunkt. Hans viktigaste bok – The Transparent Cabal – drøftar dei nykonservative og Israels rolle i førebuinga til Irakkrigen. I sin nyaste artikkel («As a Critic of NATO, Trump Is in Good Company») ser han på Trumps kritikk av NATO i eit historisk perspektiv.

Av Hans Olav Brendberg, lærar

NATO er eit spleiselag for krigsglade liberale, og gjev dei meir makt enn dei ville hatt kvar for seg.  For USA har NATO alltid vore ei blanda glede, og i utangspunktet var mange av dei sentrale strategane bak USAs stormaktsrolle skeptiske.

NATO er udiskutabelt i Noreg, men ulike land har ulike interesser av alliansen. For USA er det ikkje opplagt at NATO lenger er eit tenleg middel for å oppnå stabilitet. Men dei europeiske elitane er for NATO. Det er eit dogme, og det har gjeve ein komfortabel situasjon der ein har kunna trekt veksla på amerikanske militære musklar for å oppnå stabilitet og europeisk integrasjon.

Sarkozy brukte til og med NATO til å dra USA inn i ein krig i Libya der Obama truleg var skeptisk – men der Hillary Clinton var den trojanske hesten han trong. NATO er eit spleiselag for krigsglade liberale, og gjev dei meir makt enn dei ville hatt kvar for seg.

For USA har NATO alltid vore ei blanda glede, og i utangspunktet var mange av dei sentrale strategane bak USAs stormaktsrolle skeptiske. Sniegoski dreg med rette fram Walter Lippmann, som ikkje ønskte ein stor allianse. Han ønskte ein liten allianse der USA sikra interessene sine ved å dominera Atlanterhavet og bruhovud på europeisk side – først og fremst Storbritannia. Han var mot å bryta den nordiske einskapen ved å dra Noreg og Danmark inn i NATO – i staden for å ha området som ein nøytral buffer mellom USA og Sovjetunionen.

Ei av dei vanlegaste årsakene til ustabilitet i verdshistoria er stor ubalanse mellom forpliktingar og ressursar for stormakter. Stormakter som har forpliktingar over alt, som må svara på utfordringar over alt, får til slutt meir å halda på med enn dei har ressursar til. Det er slik ubalanse, der ein plutseleg risikerer at heile spelet veltar utan at ein har effektive motmiddel, som skapar store kriser.

Lippmann var mannen som lanserte omgrepet «Atlanterhavssamfunnet» i 1917, og som meisla ut «Destroyer Deal», som var byrjinga på USAs veg inn i andre verdskrig. Lippmann var ogso hovudarkitekten bak Walter Winchells presidentkandidatur i 1940, som øydela isolasjonismen som politisk alternativ.

Det var nokre viktige grunnar til at Lippmanns råd ikkje vart følgt. Etter krigen trong Europa omfattande økonomisk hjelp frå USA for å koma på føtene og bli politisk stabilt. Problemet var berre at Kongressen ikkje var viljug til å løyva desse pengane. Dermed organiserte Truman-administrasjonen den kjeda av hendingar som enda opp med kuppet i Tsjekkoslovakia. Og dermed greidde ein å utløysa det som skulle til for å få kongressen til å opna pengesekken: Frykt og moralsk panikk.

Samstundes byrja ein gjødsla og vatna det Eisenhower hadde tenkt å kalla «det militært-industrielle-kongress»-komplekset. Den viktigaste industrien i verda som må selja frykt for å leva.

Ei av dei vanlegaste årsakene til ustabilitet i verdshistoria er stor ubalanse mellom forpliktingar og ressursar for stormakter. Stormakter som har forpliktingar over alt, som må svara på utfordringar over alt, får til slutt meir å halda på med enn dei har ressursar til. Det er slik ubalanse, der ein plutseleg risikerer at heile spelet veltar utan at ein har effektive motmiddel, som skapar store kriser.

For ei stormakt i relativ tilbakegang er det difor god logikk å redusera eigne forpliktingar. USA er ei stormakt med interesser mange stader, men det er ikkje sikkert at det er klokt av USA å garantera tryggleiken til Kosovo, Ukraina og Polen. Kanskje har etterkrigstidas alliansemønster gått ut på dato – og kanskje er det klokt av Trump å byrja den naudsynte justeringa.

Særleg i ein situasjon der USA har garantert tryggleiken til ymse statar heilt fram til forstadene til St Petersburg. Og i ein situasjon der USA – og den europeiske eliten – har laga eit europeisk tryggleikssystem som ser ut til å ha berre eitt prinsipp: Eksklusjon av Russland.

Men er det ikkje heilt kult å ha ein kald krig med Russland?

Problemet til kaosimperiet i dag er at det ikkje lenger er stabilt. Tyrkia er den militært sterkaste makta sør i NATO. Landet har nyleg hatt eit større kuppforsøk, og er ikkje politisk stabilt. Ukraina-politikken til EU/USA ligg i ruinar.

På Balkan sytte ein for tjue år sidan å kvesta Serbia som regional makt. I staden laga ein fleire statseiningar som er notorisk korrupte og ustabile. Nokre av desse kan igjen skli ut i krig – og i tilfelle kan dei dra stormakter som Russland og Tyrkia inn i den lokale konflikten.

I denne stoda er eit visst samarbeid med Russland faktisk intelligent politikk – trass i næringsinteressene til dei som lever av å produsera våpen, og trass i næringsinteressene til dei som lever av å selja billige fiendebilete på massemediemarknaden.

Våre interesser må vi til sjuande og sist finna ut av sjølv. Men det er godt mogleg at USA er tent med å redusera sine forpliktingar, slik at det blir betre balanse mellom ressursar og forpliktingar i det amerikanske imperiet.

 

Les Sniegoskis artikkel her:

«As a Critic of NATO, Trump Is in Good Company»

 

Relatert

Donald Trump og hyperrealitetens æra

Hegemonens skjebnevalg

Hegemoniske krampetrekninger

Mjuk landing?

Det er ikkje Russland som tel, men tanken bak

Hinsides historiens slutt? – del I

Hinsides historiens slutt? – del II

Imperiers syklus – Sic transit gloria mundi

Forstenede institusjoner

$
0
0

 

Har man på veien mot effektivisering og såkalt rasjonalisering glemt samfunnsinstitusjonenes egentlige formål og oppgaver? Har institusjonene med tilhørende eliter og byråkrati blitt sitt eget mål?

Einar N. Strømmen & Tor G. Syvertsen, Professor Emeriti, Institutt for konstruksjonsteknikk, NTNU (lenker i teksten som er kildegrunnlag/eksempler er uthevet). Bildere i teksten er fra filmen “Brazil” (1985) av Terry Gilliam.

«Etter mange år i offentlig og privat arbeid tør vi foreslå organisasjonsdynamikkens andre lov: “Enhver organisasjon degenererer inntil den blir sitt eget formål.”»

Da Edge.org spurte om hvilket vitenskapelig begrep som bør bli bedre kjent, svarte den amerikanske psykologen Steven Pinker at det var The Second Law of Thermodynamics”.

Forenklet sett sier termodynamikkens andre lov at entropien i et lukket system aldri kan avta, hvilket betyr at systemene ubønnhørlig blir mindre strukturerte, mindre organiserte, og mindre i stand til å oppnå nyttige resultater, før de glir inn i en letargisk tilstand av grå og lunken monotoni.

Etter mange år i offentlig og privat arbeid tør vi foreslå organisasjonsdynamikkens andre lov: “Enhver organisasjon degenererer inntil den blir sitt eget formål.”

De fleste institusjoner har blitt dannet med et formål som ligger utenfor institusjonen selv: sykehus skal helbrede folk, universiteter skal utdanne deler av befolkningen og frambringe ny viten, aldershjem skal yte omsorg for gamle mennesker som kan ha vansker med å ivareta seg selv. Vi ser stadig oftere institusjoner som helt eller delvis svikter sitt formål.

Før i tiden var sykepleieres oppgave å ivareta pasientens fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov. Nå skal pasienten få det hun har krav på etter forskriften; muligens 8 minutter besøkstid hver uke. Mer har man ikke råd til etter at toppsjefene og administrasjonen har tatt sitt. I eldreomsorgen ser vi at pasienter sultes i hjel, og at offentlige helsehus vanskjøtter sine pasienter.

Universitetenes oppgave var læring og vitenskap. Nå krever administrasjonen at det skal produseres standardiserte studiepoeng og publikasjonspoeng på løpende bånd. Det gir penger i kassa, og det er hensikten. Politikere og byråkrater i departementet har ansatt servile undersåtter; rektoratet bukker, neier og logrer med halen når ministeren kommer på besøk.

Ideelle organisasjoner er også hardt rammet. FN, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Kirkens Bymisjon, m.fl. har alle akutt pengebehov til egen ledelse og administrasjon. Når institusjoner jekker seg opp med generalsekretærer og kommunikasjonsdirektører med millionlønninger har degenereringen kommet langt. Sjefen i Norfund, det statlige investeringsfondet for næringsvirksomhet i utviklingsland, har en årslønn på to og en kvart million kroner. Beløpet er tilstrekkelig til å holde liv i noen millioner sultende barn. Andre statlige og private institusjoner følger hakk i hæl. Utilslørt grådighet er ikke noe de skjemmes over. Organisasjonene blir sitt eget formål, de blir seg selv nok og sjefene teller aller mest.

En av få institusjoner som fortsatt ser ut til å være levende opptatt av å utrette noe utenfor seg selv er Frelsesarmeen. Ære være dem for det. De har kanskje et formål og verdigrunnlag som det er verdt å arbeide og kjempe for! Vi stoler på Frelsesarmeen og donerer hvert år 500 kroner i deres julebøsse på torvet i Trondheim fordi vi vet det vil komme trengende mennesker til gode.

Et tidlig symptom på forstening er panikkartet strategiplanlegging med et virvar av visjoner, misjoner, mål, delmål, slagord, logoer og annet fjas. Tåkeleggingen suppleres gjerne med hyppige omorganiseringer, fusjoner fulgt av oppsplittinger. På denne måten tilsløres at institusjonens egentlige formål er å skaffe penger til egen administrasjon.

I Norge benytter man standardløsningen omstrukturering på alle tenkelige “problemer”: NAV, helseverket, politiet, kommuner, fylker, universiteter og høgskoler. Slikt fører kun til innvikling og økt byråkrati med trygg sysselsetting på direktør- eller rådgivernivå for arbeidsleie politikere samt deres venner og slektninger.

Fenomenet er ikke nytt. Gaius Petronius påpekte for 2000 år siden: “Vi trente mye, men det syntes som at hver gang vi begynte å få til grupper som fungerte godt skulle vi omorganiseres… Jeg lærte senere i livet at vi gjerne møter enhver ny situasjon med omorganisering; og dette er en utmerket metode for å skape en illusjon om fremskritt, mens realiteten er at det kun skaper forvirring, ineffektivitet og demoralisering” (vår oversettelse).

Noen offentlige institusjoner (bl.a. NTNU) tåkelegger med begrepet “samfunnsoppdrag” som begrunnelse for egen berettigelse. Det blir oftere mageplask enn månelanding av slikt.

Ved NTNU har vi observert den årvisse eksersis strategiplan på alle nivå i en årrekke. Det dreier seg om ritualer som minner om tiurleik, der kjepphester luftes og fjærene bruser. Etterpå er alt som før. Det er merkverdig at selv de av våre kolleger som innser at det dreier seg om skyggeboksing deltar med liv og lyst, kanskje fordi slike eksersiser gjerne henlegges til eksotiske lokaliteter? Organisasjonen forstenes, men man forsøker desperat å hallusinere at den er i live, blant annet med Handlingsplaner på alle tenkelige områder, laget av uvitende innleide konsulenter. Her kan det være på sin plass å minne om Sir Winston Churchills kloke ord: “However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results”.

«I lang tid har politikernes motto vært at intet problem er så vanskelig at det ikke kan tas knekken på med et direktorat eller et tilsyn, i verste fall med et lovforbud. Det har gitt oss en byråkratisk overklasse som misliker alle andre enn seg selv.»

Foruten opphisset og meningsløs aktivitet i høyt tempo, har forsteningsspiralen noen karakteristiske stadier: kvalitetsbrist tilslørt med tellemani, synkende engasjement og moral blant ansatte, sykefravær og oppmerksomhetsfravær, avskalling av de dyktigste, og til slutt fullstendig innsovning. I mellomtiden lever alle de som ikke bidrar med noe, dvs. sjefer og administratorer, herrens glade dager.

Følgeskavanker er blant annet at dokumentasjon fortrenger prestasjon, kvalitetssikring fortrenger kvalitet, instrukser fortrenger samarbeid og struktur fortrenger kultur.

Det er åpenbart vanskelig å unngå forstening, siden levende institusjoner knapt finnes lenger, men nye konstrueres hyppig. Norge hadde i 2015 omlag 60 direktorater og tilsyn ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (sic!) hvorav mange i kronisk mangel av meningsfylt beskjeftigelse instruerer verden gjennom reguleringer og forskrifter, eller forskrifter om endring av forskrift, osv….

I lang tid har politikernes motto vært at intet problem er så vanskelig at det ikke kan tas knekken på med et direktorat eller et tilsyn, i verste fall med et lovforbud. Det har gitt oss en byråkratisk overklasse som misliker alle andre enn seg selv.

Institusjonene er blitt den politiske overklassens tilholdssted, de ledes gjerne av skrytepaver fra det norske Adelsparti; der sjefene er født og oppblåst i særdeles trygg avstand fra arbeidende mennesker.

De forstenede institusjoner vil alltid slite, slik vi ser det tydelig i helseverket og ved universitetene. Den eneste omorganisering som kunne ha betydning er etter vårt skjønn å snu pyramidene på hodet slik at det sjikt der det fortsatt finnes livstegn kan få lys og luft.

Vi ønsker oss noe som kan motvirke byråkratiske formaliteter og juridiske spissfindigheter!

Vårt enkle forslag er løpende medvirkning, tidligere kalt demokrati, og stadig fornyelse (dvs. forandring).

Tre enkle spørsmål krever grundige samtenking for å finne omforente svar:

  1. HVORFOR gjør vi dette, er det virkelig nødvendig?
  2. HVORFOR kan ikke noen andre gjøre det?
  3. HVORFOR gjør vi dette på denne måten, kan vi ikke gjøre det på en annen måte?

Fem forbud mot barrierer som stanser aktivt liv:

  1. Budsjetter; som kun sikrer at alt neste periode blir lik den forrige.
  2. Reglement, instrukser, o.l.; som sikrer at alt blir som før.
  3. Timelister; som kun bidrar til å utrydde initiativ og kreativitet.
  4. Møter; som hyppig brukes i kronisk mangel på meningsfylt beskjeftigelse.
  5. Printere; samt fjerning av alle papirarkiv, skrankepaver og papirnussere.

Med hensyn til behovet for arbeidsinstrukser kan den amerikanske butikkjeden NORDSTROM tjene til inspirasjon. Dens personalhåndbok har visstnok kun en regel: “Bruk ditt beste skjønn i enhver situasjon, men spør gjerne andre om råd” (vår utlegning og oversettelse).

Julie Henna hevder med rette at “Fremragende virksomheter er ikke fremragende fordi de tjener gode penger. De tjener gode penger fordi de er fremragende” (vår oversettelse). Penger kan være en konsekvens av prestasjon, men aldri det omvendte.

Kan det være på tide at vi forsøker å finne formål og mening med det vi gjør?

Kan vi ha mot til å stille det enkle, men viktigste spørsmålet: HVORFOR?


Tidligere av samme forfattere:
Meningen med livet

 

Relatert

Essay: Vannet vi svømmer i

Hylekoret og Listhaug-koden

Kunnskap som fellesgode

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

Den klare dagen

Essay: En mann, et liv og et luksushotell

Sunnheten til døden

Pappa, pappa – kva var “rock ‘n roll”?

$
0
0

I helga døydde Chuck Berry, nitti år gamal. Seksti år etter at han som hovudmann skapte den nye rock ‘n rollsjangeren, femti år etter at låtskrivarraptusen hans turka ut. Alle som tyder noko innanfor sjangeren – Keith Richard, Bruce Springsteen og alle dei andre – kondolerer. Nekrologane finn du over alt – stort sett skrivne av halvgamle menn. Men det er ingen grunn til å la Berrys bortgang drukna i innforstått prat mellom dei innvigde. Berry og hans tid er like fjern som Harry Brandelius og Kalle Jularbo var i min oppvekst, og mimringa står i vegen for å forstå kva det var som traff oss med Chuck Berry. Inga kulturell form i den tida eg har levd har vore so altomfattande og definerande som rock.

Av Hans Olav Brendberg, lærar, tubaspelar og samfunnsdebattant

«Han var ein trettiåring som skreiv musikk for femtenåringar. I eit samfunn som opplevde velstand etter andre verdskrig, og der femtenåringane hadde pengar til å kjøpa singelplater. Denne marknaden forstod han, og frå første augneblink kombinerte han effektive gitarakkordar med tekstar som banka inn enkle myter som passa som hand i hanske til amerikanske femtanåringars verd.»

Då eg vaks opp i ein industriby i Nord-Noreg var lyden av trommer frå nabohuset eit fast innslag: Bom – krasj – bombom – krasj, av og till avløyst av fills på tomtrommene. Det vart øva og øva – på gitarar, bassgitarar og trommesett rundt i alle viktige land i vesten. Og resultatet av øvinga vart framført på diverse scener – eller hamna i nokre tilfelle til og med på NRK. Musikken vi høyrde på definerte generasjonane.

Sjølv hugsar eg at Elvis døydde då eg gjekk i andre klasse. Den korte Elvisrenessansen vart avløyst av alt frå the Clash og the Police til Kiss, som med sine måla andlet var fast inventar i stort sett alle guterom i området. På skulen hadde vi lærarar utdanna på slutten av sekstitalet og byrjinga av syttitalet, og undervisinga i musikk på skulen var sterkt påverka av rock. Vi fekk med oss «rockens historie» med ulik vri – og på ungdomsskulen fekk vi musikklærar som hadde spela inn plate saman Sæmund Fiskvik og Rita Westvik.

Ein kjapp sjekk på nettet synte forresten at min gamle musikklærar hadde fått eigen hyllingslåt! So rock har vore eit heilt avgjerande kulturfenomen i vestlege land, og i verda elles, dei seksti åra som er gått sidan Chuck Berry skreiv kontrakt med dei polsk-jødiske amerikanarane Leonard og Phil Chess, og spela inn sin første hit: «Maybellene». På dei seksti åra har rocken gjenoppfunne seg sjølv gong etter gong: Etter pionerane kom den britiske bølgja, so alternativbølgja og hippiane, progrock, punk – you name it.

Min barndoms nyveiv var berre eitt av mange bølgjeskvulp i denne store båregongen. Men vi kan aldri gå ut i den same elva to gonger, og det som gjentek seg blir til slutt repeterande og monotont. Eg har aldri vore veldig oppteken av å følgja med i det som skjer i rockeverda, og sjølv spelar eg tuba, ikkje gitar. Nirvanas «Smells like teen spirit» var siste gong eg høyrde noko som på alvor minna meg om det ferske, påståelege og overtydande uttrykket som eg først tenkjer på når eg høyrer ordet «rock».

Det blir sjølvsagt laga mykje fin musikk – men nytt, slåande, nyskapande på same måte som i 1955 blir det ikkje. Kva var det med rocken? Chuck Berry kom jo frå ein stad – rocken hadde ei forhistorie i rythm ‘n blues, country og mykje anna. Men om du høyrer på forhistoria, og so på dei første årgangane i den amerikanske rockekatalogen, er det ikkje vanskeleg å høyra kva som er historie, og kva som er forhistorie.

 

 

Chuck Berrys første hit – Maybellene – er ei omarbeiding av ein countrylåt som Texas Playboys gjorde kjent: «Ida Red». Men høyr på «Ida Red», og du er i forhistoria. Chuck Berry og Texas Playboys er ulike verder, og Berry kjem med noko som er nytt, ferskt, slåande. På ein av sine liveplater kommenterer Tom Lehrer «rock ‘n roll and other childrens records». Og sjølv om mange sjølvsagt vil protestera, var det jo slik det var. Rock var musikk for barn. Og det var her Chuck Berry traff blink framfor nokon.

Høgt tempo, tydeleg beat – og gitarriff som ligg nær det hypnotiske. Gitarintroen til «Johnny B Goode» må saman med opningstaktene i «Smoke on the Water» vera det mest terpa og omattspela stykket med musikk i fleire generasjonar. Og trass i dette – er det ikkje enno heilt nedslitt. «Kunst» kjem av å kunna – og Berry kan. Han har ei djevelsk evne til å råka, finna dei grepa som gjer at låten sit, og kvernar vidare i medvitet.

Chuck Berry var eldst i den vesle gruppa med artistar som definerte rocken som sjanger. Han var ein trettiåring som skreiv musikk for femtenåringar. I eit samfunn som opplevde velstand etter andre verdskrig, og der femtenåringane hadde pengar til å kjøpa singelplater. Denne marknaden forstod han, og frå første augneblink kombinerte han effektive gitarakkordar med tekstar som banka inn enkle myter som passa som hand i hanske til amerikanske femtanåringars verd.

I sin første låt er Berry på jakt etter den utru Maybelline, som han ser i ein Cadillac medan han køyrer seg ein tur. Han tek opp jakta på sin kjære med ein V-8 Ford, medan han lurar på kvifor ho ikkje kan vera tru mot han. Og til slutt greier V-8eren å gjera jobben, og han tek igjen Cadillacen på toppen av ein bakke. Meir er det ikkje i den storyen. Og slik held det fram med bilar, jenter, rockemusikk, dans. Ikkje dei tinga ein femtenåring har – men dei tinga ein femtenåring drøymer om. I «No money down» vekslar han Forden inn i ein bil som skal «eta opp vegen». Tenk å ha ein slik bil! Og denne nærliggjande, realistiske draumeverda mytologiserer han i enkle tekstar. Som når han i «Roll over Beethoven» har høyrt ei plate som han vil at plateverten på den lokale radiostasjonen skal spela. Han får berre droppa Beethoven, og fortelja nyhenda til Tsjaikovsky! Rett etter kjem den brunøygde gitarhelten med «Brown eyed, handsome man», ein tekst som utan tvil utfordrar grenser i det framleis segregerte USA.

I første vers er det kona til dommaren som les teksten til mannen når den brunøygde, kjekke mannen blir arrestert for arbeidsløyse. Og ho er ikkje den einaste som fell for sjarmøren – ogso jenta som ikkje greier velja mellom doktoren og advokaten får råd om å satsa på den brunøygde og kjekke mannen i staden.

Problemet har vore der i fleire tusen år, og til og med stakkars Venus frå Milo, som kunne fått alle ho ønskte, mista begge armane i brytekamp for å sikra seg ein brunøygd, kjekk mann! På andre sida av singelen freistar han koma seg bort frå «too much monkey business», springinga i hamsterjulet som ein rockar slett ikkje vil ha noko med å gjera: «Blonde haired, good looking trying to get me hooked/Want me to marry, get a home, settle down, write a book». Heilt uaktuelt! På neste singel kjem den låten som kanskje best spikrar den femtitalsmyten han konstruerer: «School days». Opp om morgonen, læraren som underviser i den Gylne regel, amerikansk historie og praktisk matematikk. Kø i kantina, strevsame studiar – og so endeleg ringjer klokka, og ein kan springa bort frå det heile, kasta mynten i jukeboxen og få musikk med rytme og trøkk i. Lenge leve rock ‘n roll – «the feeling is there, body and soul».

Og slik trillar perlene ut av Berrys verkstad, og gjev plattforma for den nye sjangeren. «Rock ‘n roll music», «Sweet little sixteen» – og sjølvportrettet «Johnny B Goode» som enno ikkje er oppdaga av framande sivilisasjonar, men som er på tur ut i universet med «Voyager».

Chuck Berry har aldri frelst verda. Han har aldri vore dyrka som ikon, slik guteromma våre var fylt med Paul Stanley og Gene Simmons. Då han var på høgda av karrieren vart han arrestert og dømt etter Mann-loven for å ta med seg ei mindreårig jente over delstatsgrense og ha seksuelt samkvem med henne. Han sat fleire år i fengsel, og etter han kom ut trilla dei siste perlene ut av verkstaden: «Nadine», «Never can tell» og eit par andre. So var det slutt.

I femti år har Chuck Berry turnert med dei låtane han laga i raptusen frå 1955 fram til midten av sekstitalet. Han er ikkje den einaste – alle som er noko i denne verda har spela Chuck Berry. Stort sett betre enn Berry sjølv. Berry har reist rundt med gitaren, og brukt lokale musikarar av variabel kvalitet til å backa opp. Han har stort sett gjeve blaffen i korleis det let.

 

Chuck Berry freistar fortelje Keith Richards kvar skapet eigentleg stod.

 

Men rangen har det ikkje vore tvil om – ogso Springsteen og Keith Richards har stått på scenen med læremeisteren og spela andrefiolin. Richards har til og med fått ein på tygga frå ein irritert Berry. Det finst eit uttal av coverversjonar av Berrys katalog – men dei opphavlege femtitalsinnspelingane er framleis vel verdt å høyra. Dei som kom etter Berry bygde svære forretningsimperium, spela verdsfrelsarar og brente seg fast i identiteten til millionar av vestlege ungdomar. Dei skapte den globale, kulturelle forma rock.

Rolling Stones turnerer framleis, og vil sikker ikkje få «satisfaction» før dei er under torva. Det er stort, det blir omtalt – men like nytt og nyskapande er det ikkje. Sjølv ikkje når turneane har imponerande namn som «A Bigger Bang». For det nyttar ikkje med eit «bigger bang» – det heile byrja med eit «big bang», og den som var der og då var ein gitarist frå St. Louis, Missouri, som ikkje berre skapte ny musikk, men ei ny musikkform og ei samtidsmyte som vi har brukt eit par generasjonar på å få ned på jorda og inn i faste former. Men om Chuck Berry korkje var verdsfrelsar eller helteikon, so var han vestleg populærmusikks svar på fyrste Mosebok. Ein Louis Armstrong, ein Charlie Parker. I Chuck Berrys verd treng du berre gitar, bass og trommesett. Dei to siste tinga mangla han diverre i store delar av karrieren, og ingen artist har vel gått lengre på tomgang enn Chuck Berry. Og likevel blir det slåande stille når han no har gått bort.

 

Tidligere av samme forfatter: Den amerikanske evangelisten

 

Relatert

10 møter med Dylan

Fleet Foxes; Helplessness Blues gir drahjelp for vår og sommer

Scenes from the Suburbs – Spike Jonze/Arcade; kortfilm om vennskap, forstadsminner og krig

Farväl Falkenberg – eller aldri mer vinter

Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

Johnny Rotten: Donald Trump og Brexit er punk!

$
0
0

John Lydon bedre kjent som Johnny Rotten fra legendariske Sex Pistols fikk establishment til å sette den ferskpressede juicen i halsen på Good Morning Britain (frokost-TV) da han nylig proklamerte sympati for Nigel Farage, Brexit og ikke minst Donald Trump.

At Donald Trump skremmer politikerne oppfatter Johnny Rotten som et positivt tegn slik han også oppfatter Brexit. Som tidligere frontfigur i det kortvarige, men episke punbandet Sex Pistols, som mer enn noe annet band definerte punken som genre og kulturuttrykk, har han levd godt med rollen som provokatør og seriøs artist i bandprosjektet PIL (Public Image Limited).

Johnny Rotten hos Good Morning Britain

 

Han følger dermed opp den verdenberømte motedesigneren med røtter i punken Vivienne Westwood som ikke ville stemme på en «ond og krigshissende Hillary Clinton» (se klippet med Westwood her). Westwood var instrumentell i å skape det estetiske imaget til både Sex Pistols og subkulturen som fulgte.

For flere av oss var punken den første smaken av opprør mot en forstenet småborgerlig verden og sosiale forventninger, anti-opprøret fremfor noe hvor alt var mulig og alt var lov.

Punken i sin opprinnelse var aldri politisk korrekt, men ble raskt gjennomkommersialisert og politisk et vedheng til forutsigbare politiske posisjoner på venstresiden og en del av samme etablissement det en gang startet som protest mot.

Etter flere patetisk gubbete reunion-konserter av ymse kvalitet i de senere år, skuffet Mr Rotten denne gang ikke og leverte varene gjennom ganske overraskende å støtte anti-establishment politikere som Farage og Trump, nettopp fordi de skremte etablissmentet.

Her et klipp fra Sex Pistols i sine velmaktsdager i 1977, låten som helt objektivt sett er deres beste (Anarchy in the UK ble for opplagt…): 

 

PRETTY VACANT

Don’t ask us to attend ‘cos we’re not all there
Oh don’t pretend ‘cos I don’t care
I don’t believe illusions ‘cos too much is real
So stop you’re cheap comment ‘cos we know what we feel

Oh we’re so pretty
Oh so pretty
we’re vacant
Oh we’re so pretty
Oh so pretty
we’re vacant ah
But now and we don’t care

 

Relatert

BREXIT – massenes opprør
Trump – Tårnet faller
Pappa, pappa – kva var “rock ‘n roll”?
Donald Trump og hyperrealitetens æra
Det postmoderne, Baudrillard og Justin Bieber

 

Etter analysen: revolusjon eller degenerasjon

$
0
0

Systemkritikere har i de siste fire decennier analysert og dissekert sine motstandere, deres makt, deres historie, deres ideologi, deres vekst og til og med deres kommende fall, men fremdeles er maktforholdet ikke nærmere noen endring enn i 1945 – da marxismen og liberaldemokratiet konsoliderte sitt ideologiske hegemoni og sin makt. For den reelle opposisjonen til den parlamentariske høyre/venstre-dikotomien er makten reelt sett like langt utenfor rekkevidde som tidligere.

Av AUTONOM, alle bilder er fra David Lachapelles Disaster Series

«Etter 1945 har man lykkes i å klassifisere alle tradisjonelle oppfatninger om familie, folk og heim, ja til og med religion, som en del av en ondskapens ideologi, et ondskapens maktkompleks, hvor det man ikke kan kategorisere direkte som nazisme eller fascisme blir beskyldt for å rydde veien for disse kreftene med holocaust som endelig konsekvens.»

«Og når de nå opplever at hegemoniet blir truet av fremmede antiliberale krefter med islam som religion og ideologi, som de selv har importert for å påtvinge sine respektive folk nok en liberal illusjon, så vil de nettopp med de liberale og marxistiske aksiomene som argument bekjempe de fremmede kulturene og tvinge disse til ensretting»

Høyreradikale, konservative, tradisjonalister og systemkritiske, radikale sosialister, har for lengst dissekert det politiske maktkomplekset som har blitt konstruert i Europa etter 1945, med røtter tilbake til opplysningstid og renessanse. Gjennom å observere politisk korrekthet, vår tids morallov og en kollektiv kognitiv dissonans , har man kunnet kritisere den nåværende makts ideologiske selvmotsigelser knyttet til påstander om likhet, ytringsfrihet og demokrati.

En systemkritiker, i mangel av noen annen samlebetegnelse, vet nå at det nåværende samfunnets makt fordeler politisk frihet slik den anser at det tjener den rådende ideologiske makten nå og i fremtiden. Ikke først og fremst slik den formelt og ideologisk proklamerer det gjennom lover og politiske program, men ved indirekte makt gjennom media, skole og undervisning, kultur og underholdning. Altså metapolitisk.

Her inngår en vaktsom og utrettelig arbeidende presse, som fungerer som en fortropp for fortsatt demontering av den suverene nasjonalstaten utgått fra folket til fordel for en underordnet entitet innenfor et globalkapitalistisk marked med universelle humanistiske verdier som ideologisk overbygning. Denne utvikling har foregått som en toppstyrt prosess og ikke som noen organisk demokratisk utvikling som følge av folkelige krav eller ønsker.

Dette har den reelle opposisjonen visst i lang tid. Disse kreftene virker utenfor reell demokratisk kontroll, da de parlamentariske valgene selv om de legitimerer maktens demokratiske fundament formelt ikke gir direkte innflytelse over politikk, men heller ikke egentlig representativ innflytelse ettersom det valgbare politiske spektrum er begrenset og beskyttet ev hegemoniet.

Folket har liten eller i realiteten ingen sanksjonsmulighet overfor store inngrep og endringer som ikke bare påvirker, men avgjør nasjonalstatens og befolkningens fremtid overhode.  Endringer som sjeldent blir valgkamptema, men vedtas mellom valgene uten noen større offentlig debatt.

Dette er inngrep som f.eks. deltagelse i en globalkapitalistisk økonomi, salg av nasjonal eiendom og natur ressurser, oppgivelse av nasjonal suverenitet til fordel for overnasjonale avtaleverk, masseinnvandring, grunnlovsendring – kulturell demontering. Endringer som på lang sikt forårsaker radikale og varige endringer for et folk og en nasjons fremtid som er uopprettelige, det som var kommer ikke tilbake.

Mekanismene bak dette er populært kjent som politisk korrekthet. Det vil si det kontinuerlige sosiale presset hvor man etablerer en offentlig sfære som i frihetens, likestillingens og de undertrykte minoriteters navn effektivt ekskluderer reell meningsbrytning og avvikende ytringer, har lenge vært kjent blant skarer av regimekritikere på alle nivåer. Etter 1945 har man lykkes i å klassifisere alle tradisjonelle oppfatninger om familie, folk og heim, ja til og med religion, som en del av en ondskapens ideologi, et ondskapens maktkompleks, hvor det man ikke kan kategorisere direkte som nazisme eller fascisme blir beskyldt for å rydde veien for disse kreftene med holocaust som endelig konsekvens. Den ondskapen som modernitetenes sekulære «gode krefter», liberalkapitalisme og kommunisme utraderte i annen verdenskrig ifølge etterkrigsmytologien.

«Man har gradvis demontert de konservative grunnverdiene som har vært normen hos majoriteten uavhengig av partitilhørighet. På det viset har man etablert nye normer som aksepteres uavhengig av hvilken politikk som er representert formelt på Stortinget.»

Kommunismen, sosialismen, arbeiderkampen og internasjonalismen har siden tapt den historiske kampen til fordel for den grenseløse nyliberalismen, individorientert identitetspolitikk og et overnasjonalt orientert elitestyre.  Venstresidens funksjon nå er å være moralsk vokter for radikale endringer av verdigrunnlag og identitetspørsmål, mens økonomi og sosial omfordeling løses med nyliberale verktøy, som på sikt avvikler fremfor å viderutvikle.

 


Man har gradvis demontert de konservative grunnverdiene
som har vært normen hos majoriteten uavhengig av partitilhørighet. På det viset har man etablert nye normer som aksepteres uavhengig av hvilken politikk som er representert formelt på Stortinget. Konservative i formell politisk representasjon har slik det nå er ingen maktpolitisk eller ideologisk betydning, annet enn som en ideologisk maskering, da den formelt representerte opposisjon og posisjon fundamentalt sett ikke representerer reelle alternativer eller ekte motsetninger til hverandre, men er ulike sider av en og samme maktstruktur.

Makten resirkuleres, men den endrer ikke sitt ideologiske fundament, tendens eller retning. Man har til og med avslørt at de hegemoniske ideologiene – marxisme, liberalisme og deres ulike avleggere, som i en slags dynamisk dialektikk bytter banehalvdel for å dominere våre materielle og kulturelle vurderinger og prioriteringer – benytter manipulasjon, historisk forvrengning og god gammeldags løgn for å forklare en verden og en realitet som overhodet ikke stemmer overens med deres vaklende verdensbilde og analyse. Det stadig mer kaotiske terrenget må stadig tilpasses et mer og mer ufullstendig kart. Idealer synes å bli gradvis mer illusoriske, og den uhyggelige utviklingen blir hevdet å være en virkelighet man er tvunget til å akseptere, som en slags naturlov mer enn et ideal.

Alt går til helvete – alle skal med, er følelsen mange sitter igjen med.

«Så hva hender siden, etter analysen? Etter alle ordene, etter alle de ulike variantene som sammenlagt beskriver den samme virkeligheten, som vi som befinner oss på utsiden av sfæren som aksepteres av det politisk korrektes meningsregime, observerer hver dag. Hva skal skje som skal endre dette og skape en ny offentlig sfære hvor kontrære prinsipper og idéer skal dominere?»

Men dette er ikke noe nytt, det har på ulike vis blitt analysert og angrepet i flere tiår allerede. Små og store bibliotek er allerede skrevet, utallige artikler finnes allerede på nett, små grupper har blitt dannet, de møtes, for siden å splittes over små detaljer, opposisjonelle i mange ulike varianter har kommet og gått igjen – intet nytt under solen.

Så hva hender siden, etter analysen? Etter alle ordene, etter alle de ulike variantene som sammenlagt beskriver den samme virkeligheten, som vi som befinner oss på utsiden av sfæren som aksepteres av det politisk korrektes meningsregime, observerer hver dag. Hva skal skje som skal endre dette og skape en ny offentlig sfære hvor kontrære prinsipper og idéer skal dominere?

Det politiske korrekte og dettes ideologiske og maktpolitiske fundament har som nevnt allerede i mange år blitt analysert med skarp penn, og det er relativt mange som nå har sett og erkjent denne indirekte meningsundertrykkelsen. En undertrykkelse som opprettholder maktens status quo uten å bruke konkrete og fysiske metoder, men som hviler tungt på kontroll gjennom massemedia, sosial kontroll og kontroll av det offentlige rommet.

Formell og uformell makt forenes og utfyller hverandre, hvorav den første er avgjørende for det demokratiske selvbildet, da den sikrer illusjonen om det frie demokratiets legitimitet. Man gjør seg tanker om den meningsbærende klassen, som under trussel av fremmede identiteter og savn etter egen identitet og reelle intellektuelle og ideologiske utfordringer, vil søke seg bort fra konformitet og den politisk korrekte letargien. Som en konsekvens av en slags sosiologisk klassedeterminisme, skal denne klassen da endre de maktpolitiske forutsetninger og hele det rådende samfunns. og sivilisasjonskompleks fra innsiden. Når de har fått nok. Blitt lei av dritten, for å si det enkelt. Når deres mindreverdighet og etnomasochisme har tatt livsgnisten fra dem, da skal de bli tent av ny gnist, en elitær ånd, som skal skue tilbake på den storhet som en gang fantes og den rike intellektuelle arven som ligger der og venter på den slumrende nye opposisjonelle eliten.

Og det ville unektelig ha vært fint å oppleve en slags indre klassekamp, en klassekampens intellektuelle borgerkrig, hvor middelklasse og overklasse ikke kjemper mot hverandre, men mellom og med seg selv, for å gjenfinne mer autentiske og livskraftige ideal. Men det er ike realistsik fodi paradigmet stikker dypere enn politiske løsninger og reaksjoner, det har blit ett værenspørsmål, det handler nå like mye om ontologi som ideologi.

Visst kan de øvre sjiktene reformere seg selv til en viss grad, men kun om de kjenner seg truet og finner en sterk og mobiliserende kraft, kulturell, åndelig/religiøs eller ideologisk, som lykkes i å overbevise maktens apostler og paladiner om at det tjener deres maktposisjon og fortsatte dominans.

Hadde det vært en monolittisk og absolutt maktstruktur, hadde det nok vært mer realistisk at de styrende klasser hadde funnet nye idealer og siden ovenfra hadde kunnet reformere hele samfunnet slik de før har gjort uten store protester eller splittelse innad i samfunnsstrukturen. Men det politisk korrekte maktapparatet er tross sin åpenbare og på mange vis enkle og pavlovske mekanismer, veldig komplekst, da de som befinner seg på innsiden nå representerer mange ulike interesser. Klasseinteresser, etniske interesser, geografiske interesser, kjønnsinteresser og materielle interesser, som nå ikke bare handler om de som forvalter material og kapital, produksjonsmidlene innad i en nasjon, men i stedet et globalt kapitalistisk kompleks.

«Andre setter dermed, eller i tillegg, sin lit til krisen, med stor «K», eller konvergerende kriser, som skal utløse en kataklysme av hendelser som legger fundamentet for massemobilisering»

Det kommer til å skje forskyvninger innad i middelklassen mot andre ideologiske alternativer, og virkelige radikale alternativer til det rådende paradigmet kommer til å vokse parallelt med overflodssamfunnets disintegrering , men enn så lenge står de sosiale og materielle vilkårene i veien for et paradigmeskifte. Men én sak er å vokse, en annen sak er å vinne kampen. Stanley A. McChrystal (en.wikipedia.org/wiki/Stanley_A._McChrystal ) var USAs øverstkommanderende i Afghanistan, en imponerendee yrkesmilitær, med den nøkterne og realistiske holdningen som kjennetegner en dyktig militær leder av store og komplekse operasjoner, ble spurt om de ulike fremgangene som de amerikanske styrkene og deres allierte i Afghanistan da hadde oppnådd. Han tittet da på ulike grafer som pekte i riktig retning og svarte:

«Det spiller ingen rolle om vi har fremganger om vi ikke vinner krigen.»

Andre setter dermed, eller i tillegg, sin lit til krisen, med stor «K», eller konvergerende kriser, som skal utløse en kataklysme av hendelser som legger fundamentet for massemobilisering som skal rydde unna det rådende regime og den gjeldende maktstrukturen og legge grunnlaget for en ny orden. Ja, det finnes et realistisk håp om at én eller flere kriser kan være det som skal utløse store samfunnsomveltninger, men det forutsetter at de oppfattes av en majoritet kollektivt som kriser innenfor et avgrenset tidsrom.

At krisene maksimeres så raskt at man tvinges til å reagere, som et instinkt, i stedet for å utholde. Spengler og mange før ham har sett hvilken retning det går i, rett inn i oppløsningen, da det tradisjonelle Vesten har mistet sin substans til fordel for abstraksjon, materialisme og det å stadig sette spørsmålstegn ved sin rett til og meningen ved å eksistere som kultur og folk. Man har mistet livslysten, saften, for å uttrykke det folkelig.

Så gjennom århundrene har man kunnet observere og analysere hvordan fundamentet for Vestens sivilisasjon, eller enda viktigere hvordan Vestens mange kulturer sprekker og forvitrer. Reaksjoner har kommet, store reaksjoner, ja, verdenskrig, men revolusjonene har vært de seirende, hvert eneste et spyd i hjertet på Europa, om man synes om slike analogier, og for hver revolusjon drives vi videre – ikke videre mot en konfrontasjon, men en indre og ytre forflatning.

Den indre forflatningen er nesten fullbyrdet allerede. For majoriteten er kultur bare ytre artefakter, fine fasader for sosiale begivenheter vi liker å kalle tradisjon, men som for de fleste og for det meste kun har som hensikt å forsøke å gjøre det trivielle, ferdigtygde og meningsløse som den individualistiske frihetsillusjonen alltid leder til, litt mer utholdelig. Men holder vi ut vår egen undergang, så har vi allerede gått under.

Og ser man på USA, den konstellasjonen som har hegemoniet, politisk og ideologisk i Vesten, så har majoriteten der i lang tid akseptert fremmedgjøring, multikultur, etniske konflikter, økonomiske kriser, kjønnskrig, klasseskiller, moralsk oppløsning og forfall (ja, det finnes protester, men de har ikke lykkes i å endre kursen på noe vis, hovedtendensene), grenseløst og åpenbart politisk hykleri og flere kriger som er tapt eller som de fleste vet ikke vil føre til noen definitiv seier.

Den hvite majoriteten i USA og Europa, for den er fortsatt majoritet, aksepterer og holder ut sin undergang som kulturfolk og som sivilisasjon. Det er en farlig illusjon å tro at den gjengse mann og kvinne ikke ser det som skjer, og om de hadde sett det så ville de opplyste massene reise seg til rettferdig strid og kamp for sin rett.

De ser det som skjer og ingenting skjer.

Til og med om de ikke forstår alle årsakssammenhengene og de historiske forutsetningene, kausaliteten i undergangen, så ser de og de forskrekkes uten at de handler. Det er ikke uten grunn at så mange i Vesten plages av mentale sykdommer og lidelser, en følelse av tomhet, angst, av å være forlatt til seg selv og sin skjebne for å leve et likegyldig liv, lide og nyte i ensomhet og til sist dø som om du aldri hadde eksistert

Når kulturer degenerer til å bli sivilisasjoner og siden kun administrative materielle maktstrukturer, så har den substans som holder et positivt fungerende samfunn oppe blitt ødelagt. Det som står igjen er den materielle grådigheten, usikkerheten, frykten for en verre skjebne og håpet om at noe bra skal dukke opp som ved et mirakel. Mirakler finnes, i historien og i mytene. Men Homo europeicus tror ikke på sine myter lengre, og da finnes heller ikke noe mirakel som kan redde ham eller henne.

Hva kommer til å skje? Det som mest sannsynlig kommer til å skje i vår relativt nære fremtid er at de styrende klassene, som ikke er nye annet enn i form, de som besitter hegemoniet, den borgerlige middelklassen, som sitter på det intellektuelle og ideologiske hegemoniet, meningseliten og den økonomiske overklassen, vil beskytte sine egne interesser.

De vil beskytte det liberale hegemoniet som deres makt og eiendom hviler på, sin liberale og ansvarsløse livsstil, sin innflytelse, sine idealer og sine myte, sine illusjoner, sine materielle eiendeler. Og når de nå opplever at den blir truet av fremmede antiliberale krefter med islam som religion og ideologi, som de selv har importert for å påtvinge sine respektive folk nok en liberal illusjon, så vil de nettopp med de liberale og marxistiske aksiomene som argument bekjempe de fremmede kulturene og tvinge disse til ensretting. Det vil si de fremmedkulturelle vil og presses gradvis til å underkaste seg seg deres hegemoni og liberale myter i den grad det er mulig. Samtidig vil til og med de politiske kreftene som råder i dag begrense innvandringen for siden en gang i fremtiden å stoppe innvandringen til Europa fullstendig av ren nødvendighet for å redde stumpene av en samfunnstruktur de kan besitte.

«Retten til egen undergang står sterkt som et dogme hos majoriteten av befolkningen. Homo europeicus lever sitt liv uten indre etikk, Gud eller andre forstyrrende elementer i sitt hemningsløse fråtseri, og kan til og med tenke seg å stemme på et høyrepopulistisk parti for å redde sin way of life – retten til langsomt selvmord.»

Det handler da ikke lenger om ideologiske skiller, men om økonomiske og sosiale skiller, siden materialisme er den rådende makts fundament, vil den forsøke å beskytte dette fundamentet når den har gått for langt i å forsøke å virkeliggjøre sine illusjoner. Men det handler da ikke om repatriering eller å vende tilbake til nasjonale og tradisjonalistiske verdisyn, men heller om å forsøke å videreføre det monokulturelle globalkapitalistiske og globalhumanistiske prosjektet, hvor alle verdens folk og kulturer skal innordne seg deres ideologiske og materialistiske hegemoni. Mange kommer da til å løpe etter deres populistiske representanter, som vil bruke kvinners, homoseksuelles og demaskuliniserte menns rettigheter til å gjøre «hva de vil og har lyst til» som argument.

Retten til egen undergang står sterkt som et dogme hos majoriteten av befolkningen. Homo europeicus lever sitt liv uten indre etikk, Gud eller andre forstyrrende elementer i sitt hemningsløse fråtseri, og kan til og med tenke seg å stemme på et høyrepopulistisk parti for å redde sin way of life – retten til langsomt selvmord.

I de landene hvor populistiske partier vinner fremgang, er det nettopp den liberalistiske retorikken som benyttes, så man kan score raske og lette poeng mot en tydelig målskive som islam. Men det bygges ikke opp en alternativ potensiell hegemoni, bare ulike forskyvninger innenfor rådende ideologiske paradigme.

Så er alt svart? Ja, det er svart, men muligheter finnes, historien er ikke ferdigskrevet ennå, til og med for et herjet Europa som har oppgitt sin substans og eksistensberettigelse  finnes det en majoritet av mennesker som er laget av samme material som bygget og skapte kulturer og storverk som vi ikke engang kan riktig kan fatte å forstå i vår overmette, ignorante, historieløse tilværelse. Kulturer og kulturuttrykk hvis fragmenter vi nå titter på nærmest tvangsmessig som å besøke en familiegrav for skams skyld med varierende interesse når vi i flokk og følge titter innom et museum på våre mange reiser som skal gi tilværelsen det lille ekstra, så man holder ut med en eksistens uten noe annet innhold materiell vegetering og løst snakk om ytre begivenheter.

Muligheten eksisterer ikke i en intellektuell bevegelse, som tror, eller snarere håper at bare observasjoner og analyser finnes på rede hånd, så vil de andre historiske og sosiale premisser og eventuelle konvergerende kriser gjøre resten av jobben, som om vi lever under deterministiske sosiologiske prosesser som styrer oss uten egenvilje eller alternativer.

For disse prosessene skaper ikke vilje eller motstand – det må være mennesker som orker og våger, selv når det virker håpløst, selv når man må stå alene.

Det finnes ikke noe «riktig» tidspunkt for å begynne å kjempe. Det finnes kun én riktig tid, og det er før det er for sent, og om man betrakter historien vet man at man aldri vet når denne tiden kommer eller om den egentlig allerede har kommet – og gått.

Å kjempe for den gode sak, hva nå det innebærer, er sjelden noen attraktiv oppgave om man setter dagens norm for hva et godt liv skal være som premiss. Men for den som ser, analyserer og til og med konkluderer, så burde man erkjenne at om ikke jeg kjenner at tiden er inne for å gjøre noe for det jeg tror på, så er det heller ingen andre som kjenner for det. Det er ikke mer komplisert.

Den eneste muligheten som eksisterer er når noen klarer å mobilisere både intellektuelt, moralsk og åndelig, det vil si at det ikke er enkeltsaker som mobiliserer, eller en komplisert analyse av verdenssituasjonen, men et helhetlig alternativ som både intellektuelt, men og emosjonelt og instinktivt representerer noe fundamentalt annerledes enn de fargeløse smulene av sivilisasjon vi nå spiser til daglig.

Dette alternativet må være fundert i en alternativ ideologi, livsstil og ontologi (det vil si innstiling til væren og liv),  som viser at det finnes andre måter å leve på. For ingen endrer sin livsstil uten å ha et forbilde, og forbildet må gå foran, være avantgarde. Ikke som politikere, men som mennesker, som mann og kvinne, som familier og fellesskap som fungerer utover politiske aksiomer og propaganda, som mange allerede brøler i offentligheten og internetts mange avkroker.

Flere religiøse alternative samfunn eksisterer og fungerer på siden av storsamfunnet, muligheten finnes om man vil det tilstrekkelig, og ikke er fornøyd med å sitte og analysere og observere sin egen undergang på avstand til seg selv, den egne historien og den egne kulturen. Et fellesskap må leves, ikke teoretiseres. Det finnes dessverre ingen snarvei bortenfor analysen, ordene kan veilede og opplyse, men de går ikke strekningen for deg.

Det finnes kun den harde lange veien man selv må begynne å gå, men som er den eneste som faktisk fører frem; å endre sitt eget liv for så å endre andres liv.

Samfunnsomveltning er ikke noen abstraksjon eller en naturlig prosess, som om vi var organismer som levde ut fra instinkt, dessverre er det ikke slik.

Menneskets irrasjonelle natur har ført imperium til imperium til sin endelige grav som historie og legende. At dette regimet og de paradigmene som nå hersker i Europa og Norden kommer til å gå under, det finnes det ingen tvil om når man sammenligner med historien. Det interessant er bare hvem, når og hvilke som kommer til å erstatte dette regimet med et nytt, forutsatt selvfølgelig at menneskeheten overlever seg selv

Om ikke inspirasjonen og viljen finnes i Norden, så finnes det bare en langsom, men stadig økende degenerasjon som venter, andre alternativer eksisterer ikke etter analysen.

Teksten er tidligere publisert på svensk på bloggen AUTONOM i 2010

 

Relatert

Apokalyptisk likegyldighet eller funderinger i en undergangstid
Germina Germana – Dugin og Neutzsky-Wulff, radikale stemmer for en ny tid?
Det finnes ingen kirkegård for de som drukner

Konsumkarma & Metamorfose
“Hagen” og “Om det Hellige” – Frithjof Schuon
Essay: Nerder, bimboer og åndsmennesker
Essay: En mann, et liv og et luksushotell
Donald Trump og hyperrealitetens æra

Hvorfor tingene forsvinner: Heideggers åndelige testament

$
0
0

Kan tingene forsvinne uten at noen legger merke til det? Har det allerede skjedd? Denne tilsynelatende absurde tanken står sentralt i filosofen Martin Heideggers siste verk, der han gjør sitt ytterste for å skildre en verdensundergang vi ikke er i stand til å se. [i]

Av Trond Skaftnesmo. Forfatter, naturforvalter (NMBU) og filosof

Atombomben er realsymbolet på vår nye evne til å ødelegge verden. Hva kunne være mer forferdelig enn atomkrigens ragnarok? Heidegger svarer: “At verden ble lagt øde uten at vi la merke til det!”

Verkets tittel – Poesi, språk, tanke – røper intet av innholdet. [ii] Men den sier desto mer om stilen. Her finnes flere dypt bevegende refleksjoner, tanker finslipt i Heideggers unike magisk-poetiske språk, som stadig beveger seg på grensen av hva ord kan uttrykke. Ett kapittel heter Tingen og omhandler, på et trivielt plan, hva slags ting en krukke eller mugge er. På et dypere plan handler kapitlet om hva en ting overhodet er, og hvorfor tingene holder på å ”forsvinne”.

Forsvinner tingene? Det har vi da ikke merket noe til!

Nei, vi merker det ikke. Det er problemet. Hadde vi merket det, kunne vi også ha gjenoppdaget dem. Og det er nettopp dette Heidegger vil oppnå, å skildre tingenes forsvinning slik at vi merker det. Til det formålet bruker han drastiske bilder, idet han viser til stemningen fra den kalde krigen og redselen for verdens utslettelse ved atombomben:

“Mennesket stirrer på eksplosjonen av atombomben i angst for hva den kan føre med seg. Han ser ikke at atombomben og dens eksplosjon kun er det endelige utbrudd av hva som forlengst har funnet sted. […] Hva er det denne hjelpeløse angsten fortsatt venter på, hvis det forferdelige alt har skjedd?”

Atombomben er realsymbolet på vår nye evne til å ødelegge verden. Hva kunne være mer forferdelig enn atomkrigens ragnarok? Heidegger svarer: “At verden ble lagt øde uten at vi la merke til det!”

Og det er nettopp dette som skjer, hevder han videre; en ødeleggelse i det stille. Dels har ”det forferdelige” alt skjedd; det er ”fullbyrdet”. Men samtidig er det en fortløpende historiske prosess, noe som skjer i all offentlighet – ja, ganske spesielt der – med økende hastighet og konsekvens.

Gjennom pupillen iler nå vannspeilet, strandsteinen og krabben til møte med månen, Venus og Sirius. Også Andromedatåken, hele galaksen, får plass. Det er plass til hele universet. Mitt øye kunne vært plassert hvor som helst på jordens overflate, og det ville alltid speile alt. Det betyr: Hele universet, så langt som horisonten rekker, speiler seg i hver ting på jordens overflate. Men hver ting speiler universet på sin egen måte; de stråler som når det ene øyet er ikke de samme som når det andre.

Vel, hva er så problemet? Hva betyr det at ”tingene forsvinner”?

Den som vil høre Heideggers svar på dette, må øve sin tålmodighet. For han svarer ikke før etter en anstrengende detaljert gjennomgang av hva en ting er. Før vi vet det, eller rettere sagt, før vi er blitt minnet på det, kan vi heller ikke forstå hva som menes med at ”tingene forsvinner”. Så det er der vi må begynne, med å rekapitulere hva tingene er eller var. Heideggers oppsummerende diagnose av vår kultursituasjon, i skyggen av atombomben, kan være en inngang:

“Vitenskapens kunnskap, overbevisende som den er innenfor sitt område, dvs. innenfor grensen av objekter, hadde allerede tilintetgjort tingene som ting lenge før atombomben eksploderte. Bombens eksplosjon er bare den groveste av alle grove bekreftelser på en forlengst fullbyrdet tilintetgjørelse av tingen: bekreftelsen på at tingen som en ting forblir ikke-eksisterende. Tingheten av tingen forblir skjult, glemt. Tingens natur kommer aldri til syne, kommer aldri til orde. Dette er meningen med det vi har kalt tilintetgjørelsen av tingen.”

Ødeleggelsen er altså av innvortes karakter. Det kunne urettmessig få enkelte til å puste lettet ut: Så er det altså ikke dette Heidegger mener, at vi en vakker dag våkner opp og forgjeves leter etter hammer og spiker, hus og bil, kone og barn? Heideggers diagnose er hakket mer subtil enn som så. Men ikke derfor mindre urovekkende. Utgangspunktet for hans diagnose er skillet mellom objekt og ting.

Vi kler av tingen og stiller den naken frem for oss. Så ser vi den bedre, mener vi. Men uten sine klær og sin moderlige verden, som gir den mening, og som mottar dens mening, opphører tingen å være den unike tingen den er.

Vitenskapen – og Heidegger mener her den reduktive naturvitenskapen – kan kun forholde seg til tingen som objekt. Det vil si: Den kan måle den, analysere den, plukke den i stykker. Men den kan ikke sette den sammen igjen, i innvortes forstand. Tingens natur eller vesen, kan den ikke forholde seg til. Men det er nettopp dette som gjør tingen til den bestemte tingen den er! Og uten at tingens vesen får komme til syne, får komme til orde, kan tingen ikke lenger være det den er som ting. Den blir redusert til et objekt.

Men har vi da ikke fortsatt tingen som ting, ved siden av det objekt vitenskapen gjør den til? Det har vi nok ennå, til en viss grad. Men ”ved siden av” betyr allerede ”satt til siden”. Tingens vesen bevares i den folkelige kulturen, som i en slags erindring. Men idet tingen forblir usynlig for den førende, definisjonsmektige vitenskapskulturen, vil den blekne og miste sitt liv. Lik gamle ting på museum.

Som en illustrasjon av hvordan en gitt ting viser seg, foretar Heidegger en minutiøs rekonstruksjon av hva en krukke er. Utredningen er ikke bare omstendelig, den er også besvergende magisk-poetisk, og dessuten ikke helt enkel. La meg derfor først forsøke å gjengi Heideggers poeng, med egne og så enkle ord som saken tillater. Jeg vil da begynne med å reflektere over en annen ting; øyet.

Inn gjennom øyets åpning, pupillen, strømmer lyset fra omgivelsene. Det er månelys natt. Månelyset skinner direkte inn i øyet. Det samme gjør det reflekterte lyset fra vannspeilet og strandsteinen rett under, samt lyset fra krabbeklørne som stikker frem under den. Gjennom pupillen iler nå vannspeilet, strandsteinen og krabben til møte med månen, Venus og Sirius. Også Andromedatåken, hele galaksen, får plass. Det er plass til hele universet.

Mitt øye kunne vært plassert hvor som helst på jordens overflate, og det ville alltid speile alt. Det betyr: Hele universet, så langt som horisonten rekker, speiler seg i hver ting på jordens overflate. Men hver ting speiler universet på sin egen måte; de stråler som når det ene øyet er ikke de samme som når det andre.

Heidegger utvikler et begrep om å se tingen som den er, som overfladisk betraktet kunne ligne på vitenskapens nakenhetsideal. Han kaller det å se tingen utilslørt (unconcealed). Men likheten er ingen annen enn den overfladiske likheten mellom porno og kjærlighet.

I hver enkelt ting speiles universet, på et spesielt sted og til en spesiell tid. Hver ting er en unik hendelse. Hele universet samles på en unik måte i hver ting. Som Heidegger gjør oppmerksom på, betyr det høy-germanske ordet thing (þing) en hendelse der mange kommer sammen for å rådslå. Alle samles på tinget. Hver enkelt ytrer sin mening, og alles mening opptas av hver enkelt. Altet samles i tingen. Og den måten dette skjer på, er tingens unike ytring.

Tingen kan betraktes som noe isolert og stillestående. Det er en abstraksjon, der vi river tingen ut av sin tid og sammenheng. Å studere tingen som et objekt, betyr å foreta slike abstraksjoner, med systematisk konsekvens. Vi kler av tingen og stiller den naken frem for oss. Så ser vi den bedre, mener vi. Men uten sine klær og sin moderlige verden, som gir den mening, og som mottar dens mening, opphører tingen å være den unike tingen den er.

En scene fra vår TV-hverdag slår meg her som et passende bilde: For noen år siden laget komikeren Harald Eia et NRK-innslag med biologen Dag O. Hessen. (Kompaniskapet var ikke tilfeldig: Komikeren viste seg ved NRK-serien Hjernevask (2010) som en ivrig forkjemper for en nypositivistisk vitenskap.) Opptaket var gjort i et lab-lokale på UiO, Blindern. Hessen foreleste om Homo sapiens. Og Eia opptrådte som levende modell, naken på et bord foran studentene. De kniste. Etter at den korte seansen var over, spurte Eia kjekt ut i forsamlingen om det var noen som hadde skyss ned til byen. Hans stunt som objekt for vitenskapen var brått slutt. Nå ville han ha sine klær tilbake. Han ville tilbake til tingenes og menneskenes verden.

Finner vi igjen tingenes klær etter den avkledningsseansen som nå har pågått i 400 år? Er det noen som har skyss fra Blindern og til et sted der vi får synet tilbake? Kan vi finne veien fra abstraksjonenes høyder og til den verden tingene kom fra? Dette er Heideggers brennende spørsmål, stilt i største alvor. Når du famler etter tingene i lyset av en verdensbrann, kniser du ikke.

Den kjærlighet som gjør tingen synlig, er ingen sentimental følelse av uforbeholden attraksjon. Også de tingene som ikke tiltaler oss, kommer til syne i dette lyset. Erkjennelse forutsetter kjennskap, innlevelse. Det å kjenne tingene er å innforlive seg i dem og lytte til deres tale, god eller ond, klok eller dum.

Heidegger utvikler et begrep om å se tingen som den er, som overfladisk betraktet kunne ligne på vitenskapens nakenhetsideal. Han kaller det å se tingen utilslørt (unconcealed). Men likheten er ingen annen enn den overfladiske likheten mellom porno og kjærlighet. Heidegger har (slik han ofte gjør) nyoversatt et gresk ord; aletheia, som konvensjonelt oversettes med ”sannhet”. I sin rot peker ordet imidlertid på en konkret og meningsfull handling; å avdekke noe som var tildekket.

Hvordan ser vi tingen utilslørt? Hvis ”tingen” er vår elskede, vet vi jo svaret. Ved å leve med henne (eller ham) gjennom år, kommer den elskede stadig mer til syne for oss. Kjærlighet gjør blind, heter det. Ja, den kan blende oss, lik et sterkt lys gjør blind. Men langsomt vennes øyet til lyset. Og det er kun i kjærlighetens lys tingene virkelig kommer til syne. En kan bare se riktig med hjertet.

Den kjærlighet som gjør tingen synlig, er ingen sentimental følelse av uforbeholden attraksjon. Også de tingene som ikke tiltaler oss, kommer til syne i dette lyset. Erkjennelse forutsetter kjennskap, innlevelse. Det å kjenne tingene er å innforlive seg i dem og lytte til deres tale, god eller ond, klok eller dum. Empati er den evnen som åpner opp for dette; kjærlighet er dens frukt. Og dette kan man øve selv med det frastøtende, skjønt det koster mer. Selv et menneskemonster kommer til syne i dette lyset. Kjærligheten består ikke i å elske det onde og destruktive, men i å se den mørke vei som førte dit og etterspørre de lysets veier som ennå står åpne.

Å se tingen utilslørt er slik en moralsk-kreativ-erkjennende akt. Det er, med Heideggers ord, å respondere på appellen fra tingens nærvær. Det vil si å åpne seg opp for tingen og la den komme til syne, la den komme til orde. Den som undersøker tingen som et ”objekt”, forholder seg imidlertid ikke til tingens appell og definerer seg i så måte ut av det moralske univers.

Aktivt og systematisk må vi studere tingens virke i verden. Men forståelsen av tingen kan aldri ”settes ut” eller formaliseres; den er det intime møtet mellom Jeg og Du.

For den som lytter til tingens appell, vil noen egenskaper stå frem som mer vesentlig enn andre, idet de lar tingens natur komme mer utilslørt til syne. For det rene objekt-blikket (det-blikket) er alle egenskaper like gyldige. Og uten øre for den appell som utgår fra tingens nærvær, blir de også likegyldige. Heidegger bruker her krukken som eksempel:

“Krukkens karakter som krukke, består i den utøste gaven idet den skjenker. Selv den tomme krukken opprettholder sin natur i kraft av den utøste gaven, selv om den tomme krukken nekter å gi ut mer. Men denne mangelen tilhører krukken og den alene. Som en kontrast er en ljå eller en hammer ute av stand til å nekte å gi ut mer. […] Gaven i utøsingen, er det som gjør krukken til en krukke. I krukkens væren som krukke dveler himmel og jord.”

Himmel og jord dveler – eller kommer til syne – i krukken, idet den henviser til himmel og jord i alt den er og gjør: Dens substans er leire, tatt fra jorden. Dens innhold, vann eller vin som den skjenker, er himmelens og jordens gaver. Også krukken er på sin unike måte et tingsted (thing), der altet samles og ytrer seg. Men her er mer. Væren speiler ikke bare altet i det aktuelle nå:

“’Væren’ er på ingen måte identisk med […] en presist bestemt aktualitet. Heller ikke er Væren på noen måte en motsetning til er-ikke-mer og er-ikke-ennå; disse to hører selv til Værens essensielle natur.”

Den elskede elskes ikke kun for det hun aktuelt er, men like mye i erindringen om det hun var og i anelsen av den skjebne hun går imøte. Siden hver ting har den samme trefoldige væren, kan tingens natur først komme til syne for dette blikk, som omfatter nåtid, fortid og fremtid:

“Siden Væren aldri er kun det presist aktuelle, kan det å vokte Væren aldri være lik den oppgaven en vokter har, som vil beskytte en skatt for røvere ved å gjemme den i en bygning. Å vokte Væren er ikke fiksert på noe eksistent. Fra den eksistente tingen, isolert sett, utgår aldri noen appell. Vokteroppgaven er en årvåkenhet og omsorg for den Væren som har vært og Værens kommende skjebne.”

Sant er det at mennesket er, eller kan være, moralsk autonomt. Vi vil ikke motta diktater fra vitenskapen for vårt bør. Og selv der vi står overfor en moralsk appell, som uttaler et bør, er vi selv ansvarlige for vår respons på denne appellen.

Dermed kommer motsetningen mellom vitenskapens ”nakne sannhet” og den utilslørte sannhet (aletheia) skarpt til syne. Tingen fremstår – paradoksalt nok – som utilslørt først når den får tilbake sine klær, dvs. når den gjeninnsettes i sin verdenstilhørighet og i sitt naturlige virke i verden. Den reduktive vitenskapens objektblikk fremstår dermed nettopp som redusert, snarere enn som galt eller ondt. Galt eller ondt blir det først når dette blikket gjør krav på å si oss Sannheten om verden.

Først når tingen får sine egne klær på, dvs. får tilbake den verden som kler den (slik bare denne type ting kler seg), gjenopptar den sitt eget virke. Først da vil den, gjennom sine unike interaksjoner med verden, få et språk som lar oss høre hva den sier. Du må være nær tingen for å kunne høre denne talen.

For å kunne høre hvordan denne tingen taler likt eller ulikt andre ting, må du ha ”reist vidt og bredt i verden”. Slik utvides enheten av den forståtte mening i stadig videre kretser. Dette, fremholder Hans-Georg Gadamer, er hermeneutikkens grunnprinsipp. Men det er allerede uttrykt i grekernes dialektikk, som viser oss at forståelse ikke er subjektets fortjeneste alene. Noe må tale til oss, skal vi kunne høre og forstå.

Slik Heidegger snakker om den appell som utgår fra tingen, og som subjektet responderer på, viser Gadamer på samme vis til grekerne, som ”…ikke oppfattet forståelse som subjektets metodiske aktivitet, men som noe tingen selv gjør og som tanken ’lider’. […] Denne aktiviteten av tingen selv, meningens inntreden i språket, peker mot en universell ontologisk struktur, nemlig den grunnleggende naturen til alt som forståelse kan rette seg mot. Væren som kan bli forstått er språk.” [iii]

Det finnes intet skjema, ingen mekanisk prosedyre, ingen rigid metodikk som kan sikre oss at vi hører og tolker tingens tale rett. Som ved enhver språkoppfattelse, er det også her snakk om en intuitiv og kreativ akt. Å kunne se tingen utilslørt, forutsetter riktignok eksakt Det-kunnskap.

Det-blikket på verden har alt spist seg langt inn i vår livsverden. Å hindre det fra å overta det private rom er nødvendig. Men å bygge murer rundt hvert hjem er ingen varig løsning. Før eller siden må vitenskapen transformeres, slik at Det-blikket blir integrert i et mer omfattende Du-blikk.

Aktivt og systematisk må vi studere tingens virke i verden. Men forståelsen av tingen kan aldri ”settes ut” eller formaliseres; den er det intime møtet mellom Jeg og Du. Dette er selvsagt en kjerneinnsikt for hermeneutikken. Derimot er en slik eksternalisering og formalisering av kunnskap idealet for den reduktive og positivistiske vitenskapskulturen, f.eks. slik den nylig har restrukturert seg under navnet evidensbasering.[iv]

Idet vi føler vekten av Heideggers vitenskapskritikk, melder det seg et naturlig spørsmål: Kan denne kritikken også begrunne hans eksistensielle og kulturapokalyptiske tale om ”tingenes forsvinning”? Eller skyter han ikke langt over mål i dette stykket? La oss gi denne forutsigbare – og i og for seg rimelige – innvendingen anledning til å formulere seg mer tydelig:

“La oss anta at den reduktive vitenskapen ville bety slutten for Du-blikket, om den var den eneste faktoren som formet vår kultur. Men hva skulle tilsi at denne vitenskapen noensinne vil bli det? For det første finnes det andre vitenskapstradisjoner, som den hermeneutiske-humanistiske. For det andre er all vitenskap vel innforstått med at den ikke kan levere etiske eller politiske løsninger. Vitenskapen har, etter sin selvforståelse, én eneste oppgave: Å utforske hva som er.

I sin teknologiske skikkelse utforsker den riktignok også hva som er mulig. Men den vil, som vitenskap, aldri kunne svare på hva vi bør gjøre. Dermed sier det seg selv at den aldri kan utgjøre hele kulturen. De mangler du mener å finne ved vitenskapen, kan den ikke kompensere. Det er en etisk-humanistisk kulturoppgave.

Skulle vitenskapen ta opp en slik fordring, ville den ikke lenger være vitenskap, men en ideologi med et etisk eller politisk program. Dens manglende evne til å omfatte ”verdier” og ”mening” er derfor en dyd av nødvendighet; nettopp takket være dens ”kalde objektivisme”, er vi fri til å forme samfunn og kultur uten noe mandat fra dens side.”

Innvendingen er besnærende. Skillet mellom er og bør brukes her, for alt det er verdt, for å gi vitenskapen frikort til å fortsette sin rendyrking av Det-blikket. Men hvis verden – tingene – faktisk er mer enn hva dette blikket kan fatte, hvis den appellen som utgår fra Væren også omfatter et bør, brukes skillet er-bør for mer enn det er verdt.

Sant er det at mennesket er, eller kan være, moralsk autonomt. Vi vil ikke motta diktater fra vitenskapen for vårt bør. Og selv der vi står overfor en moralsk appell, som uttaler et bør, er vi selv ansvarlige for vår respons på denne appellen.

Men vårt responderende bør har rotfeste i vårt bilde av hvordan verden er. Og den som skaffer oss elementene til dette bildet, er i dag stadig mer vitenskapen. Utgår det en appell fra tingene, som omfatter et bør, er dette et faktum om verden – et er – som hører til bildet av verden. Tilsløres denne appellen, forfalskes vårt bilde av verden. Og vi kan ikke svare på en appell vi ikke har hørt. På den andre siden, hvis verden – det som er – ikke omfatter et bør, finnes det ingen moralsk appell. Og da trengs heller ingen moralske respons.

En fremtredende tenker om vitenskap og etikk, juristen og filosofen Andrew Kimbrell, har beskrevet den objektivistiske vitenskapskulturen som en kult:

“Objektivitetskulten fører til en slags sosial schizofreni, som skiller våre offentlige liv fra våre private liv. Hvis vi prøvde å bringe denne kulten inn i en familie-sammenheng, ville vi helt korrekt bli ansett som gale. Hvis en mor beskrev sitt barn utelukkende i matematiske termer, og hevdet at resten er ”uvirkelig”, ville hun være en passende kandidat for institusjonalisering. Men dette objektivistiske synet er akkurat det som avgjør offentlig politikk i vitenskap, jus, og mye av våre statlige systemer inkludert utdanning.

Ve den forskeren som vil snakke om en vitenskapelig sannhet mottatt gjennom poesi, lang tids meditasjon på en laks, eller opplevelsen av en Mozart klaverkonsert. Ve den advokat som ville oppfordre dommeren til å bruke intuisjon for å løse saken, eller selv den biologilærer som ville lære at alt i livet har en ”innside”, en sjel.”[v]

Det-blikket på verden har alt spist seg langt inn i vår livsverden. Å hindre det fra å overta det private rom er nødvendig. Men å bygge murer rundt hvert hjem er ingen varig løsning. Før eller siden må vitenskapen transformeres, slik at Det-blikket blir integrert i et mer omfattende Du-blikk. Det krever noe annet og mer enn en utvikling av nye prosedyrer og metoder; det krever fremfor alt en utvikling av forskeren. Responsen på tingens appell kan som nevnt ikke eksternaliseres, idet den er en moralsk-kreativ-erkjennende akt.

Den forskeren som vil se tingen utilslørt, må i sin forskning integrere tre instanser som har gått fra hverandre i vår kultur: Det erkjennende, det kreative og det moralske – eller: tanke, følelse og vilje – eller, om en vil: vitenskap, kunst og etikk (eller religion, for så vidt som den tradisjonelt har vært bærer av kulturens moralske etos).

Selvstendiggjøringen av de tre instansene var nødvendig som et ledd i vår utvikling til frie individer. Men like nødvendig er det at de tre igjen føyes sammen, ikke ved ytre midler og diktater, men ved frie og individuelle handlinger. Først en slik sammenføyning yter rettferdighet til tingenes trefoldige væren, som taler til vår tanke, følelse og vilje.

 

Relatert

Heidegger og den iranske revolusjonen

Apokalypsens fire ryttere – del I

DEN ANTROPOGENE EPOKE

Evolusjonen og tidens gåte – del I

Sinn og kosmos – Thomas Nagels bidrag til et paradigmeskifte

FREMTIDENS ONTOLOGI – Alexander Dugin

Den spekulative vendingen

 Alain Badious endetidsfilosofi

 

Sluttnoter

[ii] Heidegger, M. 2001: Poetry, language, thought. First Perennial Classics. HarperCollins. NY. (Alle Heidegger-sitater som her er gjengitt, er oversatt fra denne boken.)

[iii] Gadamer, H-G. 2004: Truth and Method. Continuum. London – New York.

[iv] Skaftnesmo, T. 2013: Evidensbasering. Det nye sannhetsmaskineriet. Paradigmeskifte forlag.

[v] Kimbrell, A. 2000: Cold Evil: Technology and Modern Ethics. Twentieth Annual E. F. Schumacher Lectures. New Economics Institute. Salisbury, Connecticut.


Gassangrepet i Syria – når logikken opphører

$
0
0

Igjen er krigstypene der: GASS. Barn gasses og den mistenkte er Assad, Vestens og alle uskyldige syriske barns onde ånd om man velger å tro det åpenbare propagandashowet. Men flere og flere velger å ikke tro og ønsker å vite.  

Av Alexander Viken, redaksjonsmedlem KULTURVERK. Bildet øverst viser tyske soldater under første verdenskrig forberedt på gassangrep.

«Krigspropagandaen har som regel som fremste oppgave å vekke emosjoner som dehumaniserer fienden for å finne støtte for krig i opinionen for dermed å kunne legitimere overgrep og brutalitet mot samme fiende.»

Hvem eller hva som faktisk har blitt gasset i det som nå angivelig er to gassangrep med klorgass i Syria, nå senest en landsby i nord melder Haaretz ifølge Aftenposten (les saken her) fremstår fortsatt som uklart, men bilder av barn og sivile ofre har blitt publisert og det sittende regimet med Assad utpekt som the usual suspect.

Vi kommer nå til å få en rekke motstridende meldinger og påstander som vil slynges ut mot hverandre. De som skal drive faktasjekk vil ha en umulig oppgave om de faktisk ikke er tilstede på plass og har en nøytral agenda, noe som stort sett er fraværende i Syria-krigen og andre kriger for den saks skyld.

Dermed sitter man igjen med det evige første spørsmålet: cui bono? Hvem tjener på dette?

Ved å ta enkel strategisk logikk til hjelp kan man komme nærmere det sannsynlige, og det som virker sannsynlig er oftest det som viser seg å være sant når krigspropagandaens støvskyer har lagt seg.

Hva skulle det sekulære Syria og Assad-regimet tjene på å bruke gass mot sivile rent militært og enda viktigere i relasjonen til opinionen når de nå etter lange og harde kamper har et overtak og faktisk er i ferd med å vinne krigen på slagmarken? De ville ha alt å tape på dette. Jevnt og trutt har de opparbeidet seg støtte i verdensopinionen. Det som først ble lansert i vestlig media som en frigjøringskamp mot en despot er avslørt til å handle om en sekulær stats kamp mot en sekterisk ekstrem islamisme (sunnimuslimsk wahhabisme) med IS som sitt mest ekstreme uttrykk.

En sekterisme og terrorisme som er støttet med vestlige – inkludert norske – spesialstyrker som er aktive i å trene opp styrker som skal bekjempe de regulære syriske styrkene. Men fremfor alt sponset økonomisk gjennom Vesten og gulfstatene med det sunnimuslimske tyranniet Saudi-Arabia i spissen. Mennesker blir brukt som kanonføde i et vestlig geopolitisk spill hvor sivile ofre er av mindre betydning så lenge de ikke kan brukes som ammunisjon i propaganda. Som tidligere forsvarssjef Sverre Diesen uttrykte det oppriktig:

Vi må venne oss til at Norge kan komme til å bekjempe grupper i morgen som vi i dag trener og utstyrer med våpen (les saken her).

Anklager om gassangrep har tidligere blitt fremmet i 2013. Da var det de samme krigstypene som i en avgjørende fase i krigen hvor de ulike islamistiske opprørerne var desperate etter å få amerikanske «boots on the ground».

Da var det saringass som ble brukt, og da som nå virket det like uoverveid. Carla del Ponte – FNs offisielle utsending – avslørte at det var opprørene selv som hadde stått bak gassangrepet og motivet er åpenbart (les mer her).

 

 

Terrorgruppene som herjer Syria vet at de er sjanseløse uten at Vesten går tungt inn. Hittil har de blitt støttet med trening, våpen og forsyninger, men for å vinne større gjennombrudd behøver de flystyrker og større bakkestyrker. De har også i lang tid tapt mer og mer oppslutning i den vestlige opinionen som har sett hvilke mennesker og hvilke krefter som har blitt sluppet løs på det syriske folk.

Etter at Trump vant valget med valgkampløfter om en oppmykning av forholdet til Russland som har vært garantisten for Syrias fortsatte eksistens, i tillegg til positive utsagn om Assad-regimet, så det mørkt ut for IS og de ulike terrorgruppene. Men ting endrer seg.

Trump-administrasjonen har blitt trengt fra skanse til skanse, og det som for mange fremstod som et friskt pust virker nå som sunket i gjørmen av en stadig mer kaotisk fraksjonsstrid hvor etterretningen har blitt en offentlig premissleverandør og aktør i politikken. De som hadde illusjoner om systemskifte begynner å se skriften på veggen.

Nylig mistet Trumps politiske strateg Steve Bannon sin stilling i det nasjonale sikkerhetsrådet NSC (les: http://time.com/4726905/steve-bannon-national-security-council-reshuffle/) og nesten samtidig går Trump ut med harde anklager mot Syrias regjering og Assad:

“I will tell you that attack on children yesterday had a big impact on me – big impact,” Trump said in the White House Rose Garden. “My attitude toward Syria and Assad has changed very much … You’re now talking about a whole different level.”

Les videre her

Israels statsminister Benjamin Nethanyahu fremmer like skråsikkert samme anklager og betoner at «verdenssamfunnet» må fjerne trusselen. Israel har vært i en lavintensiv krigstilstand med Syria siden de erobret Golanhøydene i forbindelse med den såkalt Seksdagerskrigen i 1967 (les videre: http://www.globalis.no/Konflikter/Golanhoeydene-Syria-og-Israel ).

Russland og Syria benekter dette på det sterkeste og viser til at dette ikke tjener Syrias strategiske og militære interesser overhodet, i og med at de faktisk er i ferd må å vinne på slagmarken. Det er åpenbart at noen ikke snakker sant her, og som ellers i krigstid kan man ikke forlite seg på propagandaen. Derfor bør man betrakte hvordan propagandaen virker og hva den vil oppnå satt opp mot hva de ulike partene i konflikten søker å oppnå politisk og militært.

Krigspropagandaen har som regel som fremste oppgave å vekke emosjoner som dehumaniserer fienden for å finne støtte for krig i opinionen for dermed å kunne legitimere overgrep og brutalitet mot samme fiende. Britene brukte dette effektivt under første verdenskrig hvor tyske soldater ble fremstilt som Attilas hunere, barnedrepende barbarer. Det er bakgrunnen for begrepet greuelpropaganda (fra tysk Gräuelpropaganda: https://en.wikipedia.org/wiki/Atrocity_propaganda#World_War_I ). Det gjør vondt å se barn som lider på bilder, men man bør alltid betrakte det større bildet bak før man bedømmer rett-galt i en krig. Moralisme gjør en mottakelig for bedrag.

Krig er alltid brutalt og morderisk og rammer alltid hardest de svakeste. Det finnes ingen hvite riddere på den moderne slagmark.

Amerikansk antitysk propaganda fra første verdenskrig

Faktum gjenstår: For Syria ville det være katastrofalt om de mistet støtten de har fått fra også vestlig opinion på tross av en ensidig pressedekning av konflikten fra vestlig side, og aller verst få USAs og NATOs styrker som direkte motstandere i krigen.

Men Russland er Syrias strategiske partner og er sparesset i konflikten. De vil slik konflikten står nå ikke kunne godta hverken flyforbudssone, vestlige luftangrep mot syriske posisjoner i større omfang og enda mindre større vestlige bakkestyrker.

Dette vet USA og Trump-administrasjonen, men krigshaukene i både den republikanske og demokratiske leir er villige til å spille et høyt spill for å sikre USAs unipolare verdenshegemoni med Israel som ivrig pådriver. Hvor høyt vil tiden og historien vise. Mulig ønsker man å kunne presse Russland slik at Syria lettere kan stykkes opp, deles og forbli en evig krigssone slik også Irak har blitt. Den kalde krigen går mot en hetebølge, og ifølge den neokonservative strategien som ble lagt på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet i forbindelse med Irak-krigen og 9/11 er Iran neste stopp. Den som overlever får se.

Den mulige våren mellom Russland og USA er i hvert fall avlyst inntil videre. Og hvem vet, kanskje den ensidig fordummende og negative skildringen av Trump i vestlig media nå vil mykne noe?

Bush som var den progressive elites hakkekylling før Obama overtok hans krigspolitikk er jo nå tatt inn i varmen som en respektert og seriøs politiker, ja, endatil kunstner etter at han gikk ut mot Trumps-kandidatur og støttet Obama i siste valgkamp. Ingenting er umulig i en tid preget av offentlig korttidshukommelse (les The Guardian anmelder Bush som kunstner ).

Men om noe viser dette hvilken destruktiv rolle media ofte har i dekningen av samtidens kriger og at massemedia ikke er et egnet sted for å finne fakta og informasjon, men en krigssone og det sikreste kortet man har er å kjenne både den nære og fjerne historie, nøkternhet og enkel logikk. Cui bono?


Anbefalt av samme forfatter:
Etter analysen: revolusjon eller degenerasjon  og  Donald Trump og hyperrealitetens æra

 

Relatert

Nice, nihilistisk terror og business as usual

Deir ez-Zor: Opplegget stinkar

IS, terror, frykt, makt og avmakt

Konflikt, lidelse og intervensjon

Om begrepet terror

Ikonoklaster, Fahrenheit 451 och kulturella folkmord

Bombeiver og signalpolitikk

Ny kald krig? Samtale med Stephen Cohen og John Mearsheimer

Trumpismen er død – krigen lever

$
0
0


Etter at Trump og USA fyrte av et 50-talls tomahawk krysserraketter mot Syria døde mange krigstrettes håp om at Trump ville bring større grad av avspenning inn i verden gjennom en pragmatisk geopolitikk. Men Trumps kanditatur innebar aldri systemendring i seg selv, men en systemanomali. Nå gjøre verden godt i å forberede seg på verste og håpe på det beste så lenge illusjonene holder.

«We will seek friendship and goodwill with the nations of the world — but we do so with the understanding that it is the right of all nations to put their own interests first.

We do not seek to impose our way of life on anyone, but rather to let it shine as an example for everyone to follow.» – D. Trump, presidential inaugural address

«Flere av de som trodde på ham som en game changer innser nå at Trump ikke var en fanebærer, men som samtidsspeil avslørte fenomenet Trump hegemoniets intensjoner og forakten for det folket de hevder å representere.»

Det var en selsom opplevelse å våkne til et vestlig nyhetsbilde som for en gangs skyld ikke var forutsigbart kritisk til hva Trump hadde sagt, spist eller twitret: Trump hadde gått fra ord til handling og iverksatt et veritabelt rakettangrep mot syriske militære mål og skadet hardt en flybase.

Som ved opptakten til Vietnamkrigen i Tonkinbukten har USA og Trump i det angivelige og komplett ulogiske «syriske» gassangrepet mot sivile i Idlib-provinsen funnet en «rød linje» ( les: Gassangrepet i Syria – når logikken opphører).

Et utgangspunkt for å vingestekke Syria som mot alle odds har klart å vinne frem på slagmarken mot utallige vestligstøttede sunnimuslimske militser og islamistiske grupperinger i tillegg til IS/Daesh. Mens rakettene og overskriftene fløy over hodet på folk, dør hauger med sivile i Mosul grunnet de USA-støttede angrepene som føres der. Noen lik er mer verdt enn andre i media (les om de siste tap av sivile i Mosul ).

Tyrkia og Israel har fra hver sin side vært viktige aktører for å destabilisere erkefienden Syria og splitte opp territoriet. Syria så lenge ut til å være dødsdømt tross det man kan kalle en heroisk kamp fra den regulære syriske arméen mot krefter ingen normal ønsker sluppet løs i sine naboområder. Da Russland gikk aktivt inn på Syrias side gjennom flystøtte, logistikk og nyere våpensystemer endret maktbalansen seg fort.

Målrettet bombing sammen med koordinerte angrep fra bakkestyrker drev de ulike islamistiske grupperingene fra skanse til skanse og etter at Aleppo falt har det sekulære Syria tross enkelte tilbakeslag vunnet frem i krigen. For Vestens politikere har dette vært tungt å svelge all den tid man har ønsker Syria oppløst og ikke minst at Russland skal trenges tilbake fra den geopolitiske verdensarenaen.

Den kognitive dissonansen knyttet til at man hevder å bekjempe islamske terrorgrupperinger samtidig som man sammen med særlig Saudi Arabia og Tyrkia, sponser og trener dem, ble strukket så langt att tilliten til media hva angår utenrikspolitikk gikk til et bunnivå. Da Trump ble valgt til unison avsky fra den globalistiske politiske eliten var det ikke minst fordi han signaliserte en annen utenrikspolitikk enn neocon-strategien. En strategi Bush innførte, Obama videreførte og Hillary Clinton ville fortsette (blant annet med en flyforbudssone over Syria som ville innebære strid med Russlands flystyrker). En strategi med fortsatte humanistiske intervensjoner, dvs. kriger for å destabilisere makter som ikke underordner seg USAs unipolare verdensorden.

Trump angrep tidligere med sin karakteristiske twitring Obama for å ville angripe Syria uten kongressens godkjennelse, noe han selv ikke har brydd seg med:


Hva har skjedd vil mange spørre som hadde tro på at The Donald tross sine åpenbare mangler skulle bringe endring i verden? Sannheten er som tidligere skrevet her, at Trump aldri var en som kunne eller egentlig ville endre systemet fundamentalt, det var en illusjon å tro. Rett før valget skrev jeg følgende:

«Illusjonisten leder oppmerksomheten til publikum bort fra det som faktisk hender, og deri ligger kunsten: å besnære publikum, mens man utfører handlingen, trikset, rett foran øyene på publikum som da aksepterer illusjonen som virkelighet. I den støyen av impulser man oppfatter som politikk i media, er det politikkens uvesentligheter og overfladiske fenomener man observerer og ofte lar seg besnære og villede av. Man ser og observerer konsekvenser og fenomener, men årsakene lar seg vanskeligere dechiffrere om man ikke har et årvåkent blikk, god historisk hukommelse og en forståelse av hva makt er og ikke er uavhengig av ideologiske forkledninger.

Narren symboliserer brytningstiden, uredd og uvitende foran det ukjente, rede til å hoppe i avgrunnen eller fare til himmels, kullkaste alt for å begynne en ny syklus med menneskebarnets åpne blikk. Slik Trump ser på oss, speiler tiden seg i ham. Trump er det ektefødte barnet av samtiden. Han gir ingenting av seg selv til tiden, men fylles snarere opp av tidens understrømninger som et tomt skall. Mannen blir dermed samtidens katalysator og medium.»

(…)

«Trump har ikke noe detaljert program, ingen klart formulert politikk. For de håpefulle finnes ingen alternativ økonomi for rede hånd som kan redde USA ut av hengemyren. Som alle populister og demagoger uten noen dypere ideologiske alternativ og strategi, så vil han også selv om han skulle stige til maktens tinde ikke være den revolusjonære frelser som innsetter en ny orden, men narren som åpenbarer kaos. Slik åpnes muligheten til logos en gang senere når verden slik vi nå kjenner den har brutt sammen under vekten av harde realiteter og en ny virkelighetsforståelse etableres.

De som tror at en Trump-seier vil medføre store politiske endringer på egen hånd deus ex machina, at han på noen måte skal kunne frelse USA og Vesten fra sin fremtidige kollaps, har ikke forstått maktstrukturen og det økonomiske systemet også han er en del av.»

Les artikkelen her

Trump, mannen uten noen koherent strategi eller alternativ ideologi kunne aldri trylle frem endringer samtidig som han jobbet på systemets premisser, men han åpenbarte hegemoniets falskhet og sementerte mistilliten mellom folk og meningselite i uoverskuelig fremtid. Like etter presidentvalget skrev jeg:

«Geopolitikk et trumpkort? Geopolitikk er det området Trump har en reell mulighet til å bli en gamechanger med en pragmatisk og mer nasjonalt orientert utenrikspolitikk som aksepterer en voksende multipolaritet , nasjonal suverenitet og avklarte interessesfærer mellom verdens ledende stormakter. Dette faktum har blitt underkommunisert i media og blitt mistenkeliggjort på det mest konspiranoide som at Trump er i lommen på Putin og at den omnipotente Putin fikset valgkampen. Aftenposten er her i klasse med Alex Jones, bare med motsatt fortegn (les Aftenpostens konspirasjonsteori her)

For en krigstrett amerikansk befolkning har dette vært et vesentlig moment for Trumps tverrpolitiske støtte fra krefter som ellers ikke står de neokonservative republikanerene nær. Dette er punktet som vil vise om Trump faktisk mener alvor med sine mange utsagn om en mindre aggressive utenrikspolitikk, i så måte var hans seierstale løfterik (se og les hele hans tale her):

«I want to tell the world community that while we will always put America’s interests first, we will deal fairly with everyone, with everyone — all people and all other nations. We will seek common ground, not hostility; partnership, not conflict.» – D- Trump»

Det området hvor det fantes grunn til håp for endring ser nå ut til å være begravet, uansett nye hopp haren gjør, så vil både Russlands og Kinas mistillit til en så uforutsigbar leder være så stor at noen avspenning neppe kan finnes sted under hans presidentskap. Nylig degraderte han sin hovedstrateg, Steve Bannon fra stillingen i det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) som er den høyeste instans hva angår spørsmål knyttet til krig, fred, og samfunnssikkerhet. Internt i administrasjonen hevdes det at dette er resultatet av en langvarig strid mellom Trumps jødisk-ortodokse svigersønn Jared Kushner, gift med The Donalds kjæledegge Ivanka Trump. Kushner er en milliardærarving født inn i New Yorks samfunnselite med sterke bånd til Israel og statsminister Benjamin Netanyahu, som var den som sterkest utropte Syria som ansvarlig for gassangrepet og ba innstendig om Vesten og «verdenssamfunnet» måtte reagere. Striden mellom Kushner og Bannon skal ha ført til et skisma hvor Bannon nå tapte første runde:

«The fighting between Kushner and Bannon has been “nonstop” in recent weeks, according to sources who spoke on condition of anonymity. It’s been an “open secret” that Bannon and Kushner often clash “face-to-face,” according to senior officials.

One official said Bannon has lately complained about Kushner trying to “shiv him and push him out the door” and likened him to a fifth column in the White House.

“[Steve] recently vented to us about Jared being a ‘globalist’ and a ‘cuck’…He actually said ‘cuck,’ as in “cuckservative,’” the administration official told The Daily Beast.»

Les resten av saken hos Daily Beast

Dette er spekulasjoner, men det er uansett tvilsomt om den offisielle historien om at degraderingen var en ren formalitet stemmer, den stridslystne Bannon om noen vet godt hva det å vise svakhet i offentligheten betyr.

Om dette skulle innebære Bannons første steg mot enten å trekke seg fra Trump-administrasjonen som det hevdes at han har truet med å gjøre eller sies opp, så innebærer det slutten på det som eventuelt fantes av en langsiktig, koherent alternativ strategi for amerikansk politikk under Trump.

Men, uansett om Bannon blir værende, så er troen på Trump som refromator gått i knas. Men de troende var nok mer fanget i desperasjon etter et alternativ til et nærmest monolittisk hegemoni i politikk og media:

«Og mange av de uhørte, foraktelige (deplorables…) biter også på, de ser i Trump en som kan gjøre USA stort igjen og som kan gi dem stolthet, identitet og en sikker fremtid tilbake. Men Trump kan ikke gjøre et fragmentert USA eller Vesten stort igjen, hverken som idé, kultur eller sivilisasjon. Vesten er i sin vinter og har mistet det senter som en gang vakte begeistring, beundring – og frykt. (…)

Bare man gidder å ta et fugleperspektiv er USA og deres globale epigoner  en marerittverden for de som ikke er uavhengig økonomisk og/eller har en dypere mening i tilværelsen enn å være passiv forbruker (m.a.o. mindre enn 1% av befolkningen). En sivilisasjon bygget på historiens største selvbedrag, en absurd pseudoreligiøs tro på at amerikansk har noen form for substans, en metafysikk som gjør at det amerikanske har en transcendent historisk misjon utover den simpleste økonomisme og konsumkult. Hurrapatriotismen og den innbilte humanistiske eksepsjonalismen er bare kosmetikk og sminke for et slavesamfunn helt i det meningsløse konsumets og underholdningens vold – USA er simulacra.

Majoriteten virrer og irrer, som flakkende lys som snart slukker uten å etterlate seg noe av verdi for ettertiden. De på bunnen speiler de på toppen i sitt jag etter tomhet og vind, og Trump er både barnet og keiseren med nye klær.

De som ser på det politiske som et religiøst substitutt og tror at en politikk uten et moralsk senter kan løse alle eksistensielle problem, hyler mot månen som om det er solen som nå lyser og ikke bare et blekt gjenskinn på en mørk nattehimmel; en illusjon om lys som ikke varmer eller bringer liv. Illusjonene rår over realitetene.

En absurd tilstand hvor det er The Mad Hatter som er normaliteten i det normaliteten slik den konservative nostalgiker opplever den er oppløst og uoppnåelig annet enn som en uklar drøm for å holde ut i sivilisasjonsmørket.

Intervjuet med Trump på ABC med David Muir hvor Trump blant annet forsvarte tortur nylig viste ikke en statsmann, men en karikatur av en statsmann, med komiske trekk i sin mangel på selvdistanse og forestillinger om egen storhet, men med amerikaneres påståelighet om egen fortreffelighet og et praktisk sinnelag godt intakt»

Flere av de som trodde på ham som en game changer innser nå at Trump ikke var en fanebærer, men som samtidsspeil avslørte fenomenet Trump hegemoniets intensjoner og forakten for det folket de hevder å representere. Fra å bli fremstilt som en komplett idiot nikker nå flere kommentatorer støttende, Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende har gått støttende ut for en krigspolitikk som gjør en konfrontasjonen mellom Vesten og Russland mer sannsynlig enn på lenge.

For i det geopolitiske spillet ligger det tusener av lik strødd og for Syrias befolkning om nå vinden skulle snu og de blir i enda større grad en slagmark mellom Øst og Vest, betyr det nye tusener av mennesker som vil dreps, lemlestes og skades. Skulle regimet klappe sammen, så er det sekulære Syria som ligner mer på Europa enn araberverdenen som vil bryte fullstendig sammen. Flyktningestrømmene vil øke og dermed vil andre utenomeuropeiske menneskemengder som drømmer om det gode liv i Europa kaste seg på bølgen. «Flyktningekrisen» fra 2015 vil da bare være en mild forsmak.

Et folk vil ha mistet sin nasjon og sin fremtid, men for de som anser at absolutt alle midler er lov for at Russland skal svekkes geopolitisk, så ser det ut til at ingen menneskeofre er for store og Syrias fremtid ofres med krokodilletårer mens fremtidshåp legges i grus.

For verden ellers kan en eskalering av konflikten føre til en konfrontasjon mellom Russland og USA med NATO på slep. Under den kalde krigen så fremstod aktørene både fra Øst og Vest som rasjonelle i samforstand omkring MAD-doktrinens (Mutual Assured Destruction) som tross navnet hadde en logikk i  galskapen. Det vil si vissheten om gjensidig total ødeleggelse virket avskrekkende. Man førte proxykriger, men foruten enkeltepisoder så holdt man god avstand til direkte konfrontasjoner fordi de røde linjene var absolutte.

I tillegg fantes det på venstresiden en sterk fredsbevegelse for avspenning med kraft i opinionen, dette virket dempende på de mest aggressive og konfrontasjonssøkende krefter i Vest.

Men den parlamentariske venstresiden har siden gått bort fra fredsarbeide og har medvirket direkte (som SV i regjering) til en aggressiv intervensjons- og okkupasjonspolitikk, og er mindre opptatt av fred og avspenning en likestilling og kjønnsspørsmål. Noe de også deler med den nyliberale høyresiden. Flere Senest i forbindelse med borgerkrigen i Ukraina og Russlands annektering av Krim tok flere kommentatorer til orde for militær konfrontasjon med Russland og har tydeligvis glemt eller bryr seg ikke om konsekvensen av dette.   Russland er betydelig svakere enn USA konvensjonelt militært, men de har et atomvåpenarsenal som er på høyde med det amerikanske og de vil aldri akseptere å tape sitt territorium eller i det hele tatt tape en konvensjonell krig. Og selv en konvensjonell krig mot Russland vil ikke kunne vinnes, fordi kostandene vil blir for dyre og som historien viser vil Russland ikke gi seg.

Det finnes heller ingen opinion i Vesten som er villig til å ofre hverken seg selv eller tusener av andre medborgere for en krig de ikke tror på alle den tid det patriotiske nasjonale samholdet nærmest er demonterte politisk. Bare det å massemobilisere konvensjonelt vil bli svært vanskelig.

Fra filmen The Day After (1983), en film om atomkrig som gjorde inntrykk på selveste Ronald Reagan

Skulle det mot alle odds eskalere til en atomkrig så vil med ett alt bli uvesentlig og enten utslettes eller fullstendig deformeres. Det vil være et menneskelig og ontologisk krakk menneskheten ikke overlever annet enn som zombier.

Sannsynligvis går det ikke så langt, Trump og administrasjonene, ikke minst de militære, ønsker nok ikke å satse alt på et så usikkert kort, men verden har aldri vært nærmere siden Cuba-krisen en varm verdenskrig. Russland er trengt og har hovedsakelig tre alternativer:

1. Se på dette som en enkelthendelse og en form for bomberetorikk og sabelrasling fra USA og Vestens side for å statuere et eksempel.

2. Se på dette som innledningen på et mulig større angrep med bakke- og/eller luftstyrker fra USA og NATO mot Syria og indirekte Russland med hensikt å erobre syrisk territorium og oppløse den syriske stat og fortrenge Russland (og Iran) geopolitisk fra Midtøsten.

3. Snakke med sin amerikanske motpart og finne en løsning som er realistisk og stabiliserende for Syria og Midtøsten som og setter stopp på bevegelsene mot en full konfrontasjon og et fiendskap det egentlig ikke finnes noe reelt pragmatisk grunnlag for å fortsette.

Russland ser nå ut til å velge alternativ 1. og lufter verbale politiske protester, men dette er farlig for Putin og Russland, fordi det kan tolkes som et svakhetstegn og dermed en innrømmelse som åpner for større aggresjoner. I tillegg kan den geopolitiske statusen som Russland under Putin møysommelig har opparbeidet seg rakne og tilliten som andre land har til Russland som en vektstang i den globale politikken kan forvitre.

Skulle man velge alternativ 2. så må Russland sette hardt mot hardt og sette inne flere styrker i Syria og markere en rød linje som under den kalde krigen. Dvs. at et angrep på Syria betyr full konfrontasjon med Russland og alt hva det innebærer. Det er et spill med høy innsats, men for å følge den kalde krigs logikk er den nødvendig om Russland ikke skal tape det de har oppnådd  geopolitisk og om avskrekking faktisk skal virke.

Alternativ 3. er det man kan håpe på, at Russlands sterke mann Putin og Trump setter seg ned og finner tonen og man finner til realpolitiske løsninger fremfor irrasjonell symbolpolitikk som kan føre til en krig ingen normal person ønsker. Men Trump er under sterkt press fra de russlandsfiendtlige i egen leir og i det republikanske parti og avspenningspolitikken fra valgkampen nærmest har blitt saget ned i den senere tid, men muligheten finnes.

Fra filmen Fail Safe (1964), om en forsvarsmekanisme i atomforsvaret som går fryktelig  galt

Trump og krigshaukene i USA spiller et høyt pokerspill med verdensfreden når de trenger Russland inn i et hjørne med få alternativer. Det er i hvert fall sikkert at det ikke finnes et normalt tenkende menneske som vil synes «det var verdt det» om helvete bryter løs.

Kina har forholdt seg nøytrale, dvs. de har fordømt bruken av gass og etterspurt en etterforskning uten å nevne det amerikanske rakettangrepet, det betyr at de sitter på gjerdet.

Iran er jokeren i dette, de har gitt betydelig støtte til Syria og har vært en stabiliserende faktor i Libanon og Irak mot ekstrem sunni-muslimsk wahabisme med utgangspunkt i det vestlig allierte Saudi Arabia. Russisk ubesluttsomhet kan åpne for et større angrep mot Iran, noe Israel har lagt planer for i lang tid, men hittil har USAs administrasjoner og militære forstått at det vil bli en krig som vil koste mer både menneskelig og materielt enn Irak, Afghanistan, Syria og Libya til sammen. En triggerhappy Trump kan fort iverksette det som burde være utenkelig og som vil styrt Midtøsten ut i et enda større kaos. Lidelsene som vil følge vil være enorme.

Skulle Russland la Iran som riktignok ikke er en direkte alliert falle, vil likevel de stå sterkt svekket tilbake i Midtøsten. Det har vært samtaler om å benytte iranske flybaser for russiske flytokter mot IS og sunnimuslimske islamister, men dette har ikke materialisert seg, men de seneste hendelsene kan tvinge frem en russo-iransk allianse som vil være nok en rød linje i sanden og stegrere spenningen i Midtøsten yttreligere.

Den politiske krigsmotstanden i Israel er kraftig svekket selv om mange er krigstrette, og får de USA og NATO til å bære hovedbyrden av en krig de alene ikke kan vinne vil Israel både gi grønt lys og bidra. Dermed vil også Libanon hvor shiamuslimer og kristne levere i en enn så lenge skjør samforstand igjen rives i filler.

Selvfølgelig finnes muligheten for at Trump fyrer av ulike skremmeskudd uten noen større militær innsats mot stater USA ikke liker eller ønsker å destabilisere, men da vil man fort syne kortene og USA vil da ikke ha vunnet mer respekt, men sterkere fiendskap. Problemet med krigshandlinger fremfor diplomati er at de iverksetter en rekke konsekvenser som nærmest tvinger aktøren til på handle på mest uforsonlig og dødelig vis om man ikke legger seg på rygg og underkaster seg eller aggresoren tar til vettet og besinner seg.

Den kristne syriske befolkningsgruppe går en mørk fremtid i møte om Assad-regimet faller

Venstre- og høyreliberale godter seg nå over det de anser som Trumps helomvending, hva det vil bety av fremtidig menneskelig lidelser om krigen eskalerer ofrer de ikke en tanke der de twitrer freidig og ironiserende. Krigens virkeligheten er fremdeles for de fleste i Vesten helt uforståelig og dermed kan man koste på seg dumheter som kan føre til et ragnarok om tilstrekkelig mange dårlige beslutninger klumper seg sammen. IS og de andre islamske ekstremistene jubler, IS har nå igjen gjort fremstøt for å gjenerobre den antikke byen Palmyra, et symbol på syrisk motstandskamp.

De passive og systemtro er veldig naive om de tror at denne krigen aldri kommer til Europa, nettopp gikk en terrorist amok i Stockholm, barbariet slår alltid tilbake på dem som slapp det løs.

For de som tenker at Trump gjennom å svikte sine velgere dermed gir sine politiske motstandere større støtte eller tillit i befolkningen, tar inderlig feil. Politikerforakten og mistilliten til både media, meningseliten og det politiske systemet vil bare tilta:

«Den kognitive dissonansens porselen tåler ikke hans (Trump) elefantsteg. Han vil heller ikke etterlate seg en såkalt bedre verden, men en verden med stigende sivilisatorisk entropi. Det Vesten vi uansett kjente har for lengst løpt linen ut, spørsmålet er om enden blir med et langdrygt klynk eller et smell. Ingen tvil om at Trump intensiverer denne prosessen.

Meningselitens hegemoni har nå fått sår det aldri kan hele selv om motreaksjonen kommer. Det foraktelige folket kan gjerne la seg forføre av en rottefanger, men de vil aldri i samme grad la seg kue av universalistiske moralister igjen. Krigen mellom det partikulære og universelle har såvidt begynt.

Det Trump nå river ned vil hans antagonister aldri klare å bygge opp igjen, så får man se hva som etter hvert reiser seg i de postfaktuelle ruinene, en ny realitet eller en større løgn mens vi hyler mot månen.»

Les resten her

Trumpismen er død, for de som trodde på den, men krigen om sannheten i media, den lavintensive krigen i forstedene og de blodige krigene på slagmarkene lever og kommer stadig nærmere de selvtilfredse, trygge europeiske hjem. Hegemoniet er likevel svekket, løgnene er smurt for tynt utover,  illusjoner trumfer ikke dødsfrykten.

 

Anbefalt lesning:
Gassangrepet i Syria – når logikken opphører og Counterpunch: Trump’s War Whoop: a Gulf of Tonkin Moment?


Relatert

Et nytt år uten håp?

Hegemonens skjebnevalg

What goes around, comes around – Barbariet hjemsøker barbaren

Ikke min krig – Norges delaktighet i angrepskriger og det tvilsomme «vi»

Alain Badious endetidsfilosofi

TRUMP – en nekrolog over et politisk håp

$
0
0

Valgseieren til Trump i november 2016 synes allerede å være fjern (mentalitets-)historie. Vendingen ble for alvor tydelig i dag morges etter at den amerikanske marinen avfyrte Tomahawk-missiler mot en syrisk flybase. De som trodde at han kanskje ville bety en geopolitisk forskjell – inkludert undertegnede – har snudd fra et visst håp om endring til radikal mistillit. Inntrykket som sitter igjen er at Trump er en mann uten egen overbevisning. Han hadde bare teft og nå sier den kompromiss med inngrodd tenkning.

Av Isak Mamen Finne og Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør i KULTURVERK

Det er kanskje vanskelig å verdsette i skrivende stund, men han skapte en enorm åpning som fortsatt er der. Og den vil muligens bestå uavhengig av hva han senere måtte gjøre. Uansett er det nærliggende å tro at han oppnådde det viktigste allerede før han ble president, og at han nå mest sannsynlig har utspilt sin rolle som transformativ skikkelse.

Hva har Børge Brende, Israels makthavere, IS, al-Qaida, Erdogan, Merkel, Hollande, hovedstrømsmediene og Hillary Clinton til felles i dag? Ja, de er enten forståelsesfulle for eller hyller Trumps angrep på Syria i dag (se bl.a. her og her). Farsen og tragedien er komplett. Mannen som for snart fire år siden fordømte Obamas Syria-politikk som opptakten til en mulig 3.verdenskrig gjennom sine utallige Twitter-meldinger, er i dag sin fremste Nemesis. De som ikke følger sine egne råd i slike henseende har et forklaringsproblem overfor ettertiden og tidligere støttespillere.

En epoke synes over. Datostemplingen var tydeligvis like kort som Obamas «hope». Den massive energien som ble utløst under den spektakulære valgseieren 8.november 2016 var klimakset mange hadde sett fram til. Det kollektive hakesleppet og den eksistensielle angst som ble utløst hos etablissementet, er helt klart gode minner som de anti-hegemoniske kreftene bør ta vare på. Men moroa tar alltid slutt og man kan ikke leve videre på bare hyggelige erindringer om det som var.

Før vi går videre til denne æraens brå slutt de siste par dagene – magefølelsen var dårlig fra det øyeblikk Trump snakket om «babyene som ble drept i (det angivelige) gassangrepet» – er det viktig, uten å rasjonalisere forhenværende eufori, å erkjenne hva Trump faktisk har oppnådd. Det er kanskje vanskelig å verdsette i skrivende stund, men han skapte en enorm åpning som fortsatt er der. Og den vil muligens bestå uavhengig av hva han senere måtte gjøre. Uansett er det nærliggende å tro at han oppnådde det viktigste allerede før han ble president, og at han nå mest sannsynlig har utspilt sin rolle som transformativ skikkelse.

For det første ødela han Det republikanske partiet slik vi kjente det. For det andre tok han Demokratene (slik vi kjente det) med seg i dragsuget. For det tredje utløste han en bitter borgerkrig i den amerikanske dypstaten. Denne borgerkrigen pågår fortsatt, men det er åpenbart at de etablerte kreftene har overtaket. For det fjerde framskyndet han implosjonen til hovedstrømsmedienes definisjonsmakt. For det femte har han skapt splittelser i alle leirer. Og sist, men ikke minst har han demaskert et korrumpert system ved å utløse dets immunforsvar. Den etablerte maktens råskap og hykleri har blitt blottstilt i all sin fylde.

Valget av Hillary Clinton var uansett aldri noe alternativ. Med henne var vi garantert en eskalerende konflikt med Russland fra dag én. Med Trump visste vi aldri helt. Men stilt overfor en åpenlys apokalyptisk krigshissing som Hillary representerte, var spranget inn i det ukjente å foretrekke. I dag er det en fattig trøst at Trump kanskje kjøpte oss et par måneder ekstra med pusterom. Den kalde krigen er mentalt langt unna. I dag er atomvåpen en like reell trussel, men terrorbalansen er visket ut av den kollektive bevissthet.

Trumps kuvending har fått tidligere antagonister så vel som (fra i dag) eks-støttespillere til å snu 180 grader i synet på denne besynderlige skapningen. Svart har blitt til hvitt og hvitt har blitt svart. Mange av de som støttet Trump i fjor gjorde det nettopp fordi de ikke ønsket Hillary-politikk. Mange eks-trumpister har vært prinsipielle og kalt en spade for en spade – de støtter ikke en krig bare fordi det er Trump som angriper – i motsetning til de såkalt «fredsglade» Obama-velgerne som var pinlig tause under overgrepet mot Libya.

Det mest fascinerende med reaksjonen til det ekstreme sentrum (aka etablissementet for de uinnvidde) og den regressive delen av venstresiden, er at de inntil nylig hatet Trump så intenst at han har gått over til deres side. På sikt risikerer Trump å gjøre alle misfornøyde. Hverken tidligere støttespillere eller dagens (flyktige) heiagjeng vil levne ham særlig ære. For eks-trumpistene var dagens aksjon det ultimate svik, mens for neocons og Trumps andre pressgrupper var dette bare nok et bevis på at han lar seg presse. Det var ikke Trump som drenerte sumpen til slutt. Det var sumpen som drenerte ham.

Hans Jørgen Lysglimt fra det nye partiet Alliansen, proklamerte i dag sitt brudd med Trump. Helge Lurås skriver følgende (omtrent samtidig med Lysglimt): «Da Trump snakket om nytten av et godt forhold til Russland og å sette amerikanske statsborgeres interesser først, ble han fordømt av det liberale etablissementet. Men når han beordrer et folkerettsstridig kryssermissilangrep mot Syria, som høyner spenningen mellom atommakter, basert på ubekreftede anklager om bruk av nervegass, blir han hyllet. Og CNN har sluttet å snakke om at Trump lyver. Vesten er i en moralsk og intellektuell krise.»

I mellomtiden har Nigel Farage og Marine Le Pen vendt Trump ryggen. De har fordømt hans angrep på en suveren stat, bare kort tid etter at utenriksminister Tillerson sa at «Assads skjebne skulle avgjøres av det syriske folk.» Hvorfor ble det slik at Trump til slutt opptrådte som jihadistenes luftforsvar?

Det er også flere der ute i verden som nå kan kalle seg eks-trumpister. Paul Joseph Watson fra Infowars (en av talerørene til Trump under valgkampen hans) skrev følgende på sin Twitter-feed: «Jeg savner inkarnasjonen av Trump før de nykonservative utførte en  “invasion of the body snatchers” på ham.»  Og: «Jeg antar Trump ikke var “Putins marionett” allikevel, bare enda en dypstats/neocon-marionett. Jeg har offisielt hoppet AV Trump-toget.» Trump klarer sikkert å snu på femøringen igjen ganske snart.

Selv om Trump skulle pense seg inn på et objektivt bedre spor senere, er den massive faneflukten de siste to dagene irreversibel. Mange av de tidligere støttespillerne kommer aldri tilbake. Ikke slik at eks-trumpistene har gått over til Michael Moore og sentrumsliberale pussyhats. Tvert imot: aversjonen mot systemet har forskanset seg og blitt styrket. Om noe godt kommer ut av dette, er det at visse illusjoner har blitt skutt ned: systemet lar seg ikke reformere og lar seg neppe avskaffe uten en kombinasjon av indre oppløsning og eksternt geopolitisk press. Men den dagen vil komme. Intet varer evig.

I mellomtiden har Nigel Farage og Marine Le Pen vendt Trump ryggen. De har fordømt hans angrep på en suveren stat, bare kort tid etter at utenriksminister Tillerson sa at «Assads skjebne skulle avgjøres av det syriske folk.» Hvorfor ble det slik at Trump til slutt opptrådte som jihadistenes luftforsvar? Var det for å skremme Kinas president (på statsbesøk samme dag) til å endre linjen overfor Nord-Korea? Xi Jinping og Putin lar seg neppe imponere. De har mest sannsynlig for lengst gjennomskuet ham som det tomme skall han er.

Om det er nok til å stagge hypermakten, gjenstår å se. En elite som har hatt sin formative periode mens Russland var svakt, og et europeisk lederskap som nesten utelukkende har gått på vasallskolen, er alt annet enn betryggende for verdensfredens utsikter. Russerne har gang på vist at de har funnet forhandlingsrom i de selv trangeste og mørkeste øyeblikk. Men før eller siden blir de kanskje nødt for å skyte med skarpt mot amerikanerne. Gudene vet hva som vil skje da.

Å være president i verdens mektigste land og å gå til angrep på landets mektigste institusjoner krever andre egenskaper enn å slå seg opp på eiendom, komme med slagord eller å gjøre seg populær som reality-klovn. Man må ha vilje til makt, og ikke minst en større visjon for hva makten skal brukes til. Trumps forvirrende uttalelser og handlinger viser at den siste dimensjonen er fraværende.

Av mer eller mindre plausible forklaringer på Trumps knefall  den siste tiden er det tre som står ut. Alle har noe ved seg. Den første er at Trump står i en opprivende maktkamp mot dypstaten, og at han av taktiske årsaker har sett seg nødt til å gi noen midlertidige konsesjoner for å skaffe puste- og handlingsrom. Den andre er at motkreftene har skvist ham inn i et hjørne og framtvunget kapitulasjon på alle områder. Den tredje, at han simpelthen er en bløff som aldri hadde intensjoner om å gjøre noe som helst av det han gikk til valg på.

Ingen av forklaringene taler til hans fordel. De to første, som overlapper hverandre, har naturligvis vært fremsatt for å ta han i forsvar. Som sådan faller de fullstendig igjennom. Hadde Trump vært en statsmann av et visst format, hadde han brukt motstanden til sin fordel og konsolidert posisjonen sin, sånn det til en viss grad så ut til at han kom til å gjøre innledningsvis.

Hvis han har blitt presset vekk fra sin opprinnelige posisjon vis-à-vis Russland på grunn av medienes påstand om at han er i lomma på Putin, bekrefter det bare at han er for svak for rollen flere kanskje skulle ønske han kunne innta. Den forvirrende holdningen til Syria er illustrerende og vitner om en mann som ikke helt vet hva han vil – enda mindre hvordan han skal få det til. Det er dessverre knapt egnet til å overaske.

Å surfe på en bølge, å bli symbol for en bevegelse, å komme som outsider og utmanøvrere et helt parti, har sikkert vært en stor egoboost. Det ser imidlertid ut til å demre for ham at han har på for store sko for jobben han har påtatt seg. Businessmannen Trump sin intuisjon, og kløktige rådgivere, har vært til god hjelp for å markere seg med standpunkter som spiller på utbredt misnøye i befolkningen.

Å være president i verdens mektigste land og å gå til angrep på landets mektigste institusjoner krever andre egenskaper enn å slå seg opp på eiendom, komme med slagord eller å gjøre seg populær som reality-klovn. Man må ha vilje til makt, og ikke minst en større visjon for hva makten skal brukes til. Trumps forvirrende uttalelser og handlinger viser at den siste dimensjonen er fraværende. Det finnes ingen konsistent ideologi i bunn, ingen strategi å spore.

Iallfall er det på tide å innse at Trump hadde utspilt sin rolle i positiv forstand, etter valgkampen hans kastet kartellpartiet på hodet og avslørte det medie-finansielle komplekset sin innflytelse i den vestlige verden. Rollen har neppe vært bevisst fra hans side. Som det vulgære og enfoldige mennesket han tydeligvis er han bare legemliggjøringen av – og historiens reaksjon på – en kulturelt, moralsk, og snart forekommende økonomisk bankerott sivilisasjon.

 

Relatert 

Trumpismen er død – krigen lever

Gassangrepet i Syria – når logikken opphører

Bør USA justera ambisjonane?

Trump – Tårnet faller

Hegemonens skjebnevalg

Mjuk landing?

Deir ez-Zor: Opplegget stinkar

Bombeiver og signalpolitikk

Vårvind

$
0
0

Snøen har blitt skittengrå, den trekker seg tilbake, åpenbarer lukten av råtten jord og dødt gress; naturens likstank, borer seg inn i nesen som edel parfyme, duften av forråtnelse og silo spres av friske vinddrag fra Vest; Nord og Øst, der noe dør er det noe som lever; veien er dekket av støv som virvles opp, jeg minnes hvordan støv og jord smakte fra da jeg knapt var en meter høy, og var i ett med omgivelsene, hvor det å ligge ned på bakken med kinn fulle av skitt og blikke mot sol var like naturlig som å sitte på en stol, en sorgfull fryd iler gjennom meg gjennom blikket fra fortiden som ser utover gressletten nå, fuglers kåte surr blander seg med mine egne primitive lengsler, en ukjent bekk sildrer, trærne er stumme i forventning, rart hvordan alle lyder forandres på samme måte år etter år, og er like nye og forunderlig, fantastiske hver gang, våren min er ikke grønn, den er brungul, svart, grå og skittenhvit, jord som venter på himmel; med ett kjenner jeg at det blåser en ny vind, jeg følger den

Av AUTONOM

 

Relatert:

DET NYE LANDET
Höstgatan
NY JORD

Vårofferet – gi slipp på samtiden

$
0
0

Påske eller det førkristne Ostara, Øster eller Auster i norsk nytolking, uansett tradisjon, så er offer og gjenfødelse den sentrale opprinnelse for denne høytiden. Når de fleste nå drar i flokk og følge for å bli påskebrune, enten på fjellet eller i sydligere strøk, kunne det for de som har evne være verdt å gå tilbake til utgangspunktet.

«The West is forever shouting, “This is me! Look at me! Listen to me suffering, loving! How unhappy i am! How happy! I! Mine! Me! In the Eastern tradition they never utter a word about themselves. The person is totally absorbed into God… that civilisation was the final point of true knowledge»

Andrej Tarkovskij – Sculpting in time

Vinteren har trukket seg tilbake, livet som har ligget i dvale yrer og springer frem, det er snart såtid for bonden; grotid for det grønne. Feiringen av våren og gjenfødelsen er sentral i den kristne tradisjon med utgangspunkt i det menneskelige Gudeofferet. I myten om Balder kan vi se en parallell, den beste av de beste ofres, for siden å gjenoppstå etter at syklusen har gått til sin ende, Ragnarok. I den nye tiden skal denne ånden være den som inspirerer en ny syklus, en ny kulturell gullalder, en ny tid som vil gjennomgå – de samme faser våre forfedre visste, som gjennom en tusenårig kollektiv bevissthet, enhver kultur gjennomgår: Fødsel, vekst, modning, alderdom og død. Vår, sommer, høst – og vinter. Ser man den kristne tradisjonen an, så er det sentrale at et offer er nødvendig for at livet skal fortsette, at det skal være levelig for mennesker i fremtiden og for å slutte pakten med Gud. Ødeleggelse, det å destruere noe dårlig, noe som ikke er levedyktig, kan være et nødvendig offer for at livet skal leve videre, og kan tolkes som ett oppgjør med det som hemmer veksten. For våre norrøne forfedre så var grunntanken det samme med offeret, å slutte pakten mellom menneske, natur og Guddom, og i nordiske indoeuropeiske tradisjoner er naturen en del av en treenighet som inngår i et sammenhengende hele.

Offer forbindes gjerne med noe passivt, svakt i vår tid, offerrollen er noe som påføres, men det bevisste offeret, det som en gang var hellig, er alt annet enn passivt, det er aktivt og heroisk. Det sanne heroiske, som handler om mye mer enn fysisk dåd og tilfeldige hendelser, har sitt utgangspunkt i en vilje til å gi hele sitt liv til noe større enn seg selv, som fellesskapet og den store sammenhengen fremfor individet.

«Den enkle sannhet er at hver enkelt sivilisasjon, inkludert vår vestlige verden, ble brakt inn i eksistensen fra et hellig sted for å tjene et hellig formål. Og når formålet glemmes, når dets opprinnelige kurs går tapt, når den fundamentale balansen og harmonien av dets eksistens blir forstyrret hinsides et visst punkt, da vil naturen få sitt.

Dette er fødselens og dødens mysterium, ikke bare for mennesker, men også for kulturer. Og i tusener av år har man visst at akkurat slik sivilisasjoner må komme til en avslutning, kan det også komme tider med globale utrydninger. Men alltid er det folk som vet hvordan de skal samle livets essens og holde det trygt, verge det og nære det inntil den igjen kan bli sådd.»

Å vente på den nye sol – Peter Kingsley

Men for de fleste er dette fortid, historie, nå handler det om å gå i flokk for å hente inn nye opplevelser som man kan stille ut på utstillingshyllen over alt annet man har samlet for slik å kunne vise seg vellykket i solbrun glans. Ja, man kan dekke det under «naturopplevelser», men hvor stor er egentlig erkjennelsen av forholdet natur – menneske, der man oftest går i flokk og følge, med det formål «å ha det godt». Finnes det egentlig noen andre formål for folk flest i samtiden?

Likevel er ikke mennesker flest så tilfredse når man skraper litt under overflaten, bare et risp kan være nok til å bringe selv den mest staute ut av balanse. Kan det være at det som kommer lett og motstandløst har sin pris? Sentralt for våre forfedre var takknemlighet, en sentral tanke i offeret, man tok ikke hell, eller velstand som en selvfølge, man visste at alt var i bevegelse og omskiftelig, det som var nå kunne raskt, enten det skyldtes vær, vind, sykdom, kamp, eller nød, rives bort fra en. Offerhandlingen var et symbol på dette, en manifestasjon av at man visste man var underlagt noe større som man ikke hadde kontroll over, Guddom – liv – natur. Bevisstheten omkring dette, fordi man levde tett på primærelementene, man hadde umiddelbar kontakt med det som var livgivende som fangst og markens grøde, innga respekt, ja, ærefrykt ovenfor den veldige naturen, men og kjærlighet. Hvor mange i samtiden kjenner egentlig en dyp gjennomgående kjærlighet i sine liv, og her bortser man fra flyktige attraksjoner og temporære relasjoner? I den kristne tradisjonen er det sentralt, kjærlighet. Han ofret seg av kjærlighet til det menneskelige og sannheten for at båndet mellom Gud og menneske ikke skulle brytes.

«I stedet for å begynne med bønner eller lovprisninger av noe utenfor, bør man begynne med seg selv, stille de grunnleggende spørsmålene.»

Men igjen, la oss ta det til vår tid, å ofre dyr eller mennesker, tilhører fortiden. Rent symbolsk kan man ofre et dyr, men hvilken kraft og betydning har det i vår samtid? Å legge ut et stykke kjøtt er ikke et relevant offer i vår tid, og har utover en nostalgisk museal affeksjon, liten overbevisningskraft. Fasten, det å faste er et fysisk offer som benyttes i mange tradisjoner, og i kombinasjon med meditasjon og kontemplasjon er det et verdifullt virkemiddel for erkjennelse, men har begrenset betydning om det slik det i stort utøves i dag kun er en tom formalitet som foranledning til fest.

Vi lever i en brytningstid, alvorlige trusler er faktiske og tydelige i forhold til mennesket og alt levendes fremtid på denne kloden, og mennesket har her et betydelig ansvar. Engasjement blir dog ofte noe på utsiden, et tillegg, og noe som ofte ikke berører det innerste.

Tiden er det mange oppfatter som meste verdifull i en tid hvor våre fysiske behov er mer enn tilfredsstilt, vi er mette, likevel vil mange av oss noe mer. Å ofre tiden er offeret for vår tid, ofre den for noe som krever noe av oss, ikke fysisk, ikke materielt, men av oss som mennesker, slik at vi kan komme tett på hva vi er, men og hva vi kan være, hva vi burde være, for oss selv – og andre.

For å aktivisere det innerste kreves det et offer, en sannferdig kontemplasjon og konfrontasjon. I stedet for å begynne med bønner eller lovprisninger av noe utenfor, bør man begynne med seg selv, stille de grunnleggende spørsmålene. Uavhengig av hva man tror på, er disse tilsynelatende enkle spørsmålene effektive. Finn et rom i ensomhet, ikke tenk på svarene som forsvar, fornem dem og vær ærlig. Konsentrer deg om et spørsmål i hver økt. Forklaringen bak hvert spørsmål, er ikke spørsmålet, men en ledetråd:

Hva er jeg?

– Hva er jeg utover det rent fysiske, hva innbærer det jeg er, hvilken sammenheng er jeg i.

Hva gjør jeg?

– Hva er effekten av det jeg gjør utover det rent fysiske

Hva betyr jeg for andre enn meg selv?

– Hvilken forskjell gjør jeg, på godt og ondt, i andre menneskers liv, fra dine nærmeste til alle de som bevisst eller ubevisst påvirkes av ditt liv, tanke og handling.

Hva vil mitt liv bety etter min død?

– Slik jeg lever nå, hva vil summen av mine handlinger og det liv jeg lever for ettertiden være.

 

Disse spørsmålene har sjelden noe entydig svar, likevel vil man der og da kjenne svaret, og er svaret usikkert, så er det fortellende i seg selv. Man følger så opp med følgende spørsmål:

 

Hva vil jeg være?

Hva vil jeg gjøre?

Hva vil jeg bety for andre enn meg selv?

Hva kan jeg gjøre nå som har betydning etter min død?

 

Entusiasmen, begeistringen og gleden tilhører og våren, men gleden som skal vare bør komme dypt innenfra.

Et negativt utgangspunkt har alltid en positiv mulighet – og omvendt. Å møte våren med et åpent, klart og renset sinn, åpner også opp for livsgleden. Vårofferet er også det, en feiring av livet, gleden av å være til og det å kunne bidra med sitt avtrykk for en bedre fremtid – en bedre høst så vi kan møte vinteren.

 

For et givende våroffer enten det er i Guds, Ostaras, Kristi eller naturens tegn

Redaksjonen, første gang publisert i 2012

 

Relatert

Ostara – Vårhilsen

Å vente på den nye sol – Peter Kingsley

The Tree of Life – En film om Gud, menneske og natur

Trump, Kina og Nord-Korea

$
0
0

Siden innsettelsen i januar har Donald Trump vært travelt opptatt med å skuffe store deler av tilhengerskaren sin. Selv de mest forsiktige optimistene – anti-intervensjonistene som hadde funnet et visst håp i Trumps isolasjonistiske retorikk – har fått utfordre sine antakelser. Tross alle sine negative sider, kunne han neppe utgjøre den samme risikoen som Clinton. Faren for nye eventyr i Midtøsten og en ytterligere nedkjøling av forholdet til Russland var akkurat hva mange av støttespillerne ikke ønsket.

Av Knut Jacobsen, statsviter

At kinesiske subsidier er livsviktige for Nord-Korea er et ubestridelig faktum, men at dette gir Beijing en reell mulighet til å detaljstyre Pyongyang er mildt sagt tvilsomt. Historikeren Xia Yanfeng skal ha uttalt at det eneste redskapet i verktøykassa til Beijing er en hammer: Kina har muligheten til smadre Nord-Koreas økonomi fullstendig, men denne makten har liten praktisk nytte all den tid et nord-koreansk sammenbrudd ville hatt katastrofale konsekvenser for Kina.

Det foreløpig klareste budet om at man ikke kan vente seg noe radikalt utenrikspolitisk brudd med Trump, ble båret av 59 Tomahawk-missiler den 6. april. Etter presidentens egne ord var handlingen en respons til det «ubestridelige» faktum at Assad to dager tidligere hadde brukt kjemiske våpen i Khan Shaykhun, et angrep som krevde minst 74 menneskeliv. Den samme vemmelsen lot seg tilsynelatende ikke vekke av de anslagsvis 300 sivile dødsfallene fra amerikanske bomber i Irak i mars måned alene. (Skal man tro Airwars.org er tallet på påståtte sivile dødsfall fra den USA-ledede koalisjonens bombing i Irak og Syria oppe i hele 1 754 for mars måned. Sannsynligheten er klassifisert som «rimelig» for 477 av disse. Se mer på https://airwars.org/data/)

Lenger øst, og potensielt med større konsekvenser, har situasjonen rundt Nord-Korea tilspisset seg. Skal man ta Twitter-meldingene til Trump på alvor, har han informert Xi Jinping om at en løsning på «det nord-koreanske problemet» vil gi Kina en langt bedre handelsavtale med USA enn hva de kan håpe på å oppnå ellers. At Xi skulle la seg imponere av businessmann-poseringen til sin største debitor er heller tvisomt, og foreløpig er det også uklart om «great deal»-gulroten ble viftet foran ham før eller etter Tomahawks-regnet (som fant sted under Xis statsbesøk) var et faktum. At Kina ser alvorlig på Trump-administrasjonens advarsel om å ordne opp i problemene på egenhånd – om nødvendig med militære midler – dersom Kina ikke får det til, kan det imidlertid ikke være noen tvil om.

Det er tre spørsmål de som mener Kina bør gjøre mer for å «løse» problemet Nord-Korea bør stille seg: For det første, hva de legger i ordet «løsning», for det andre, hva slags midler de ser for seg at Kina har til rådighet og for det tredje, hva slags bieffekter av løsningen er man villig til å godta (og ikke minst hvilke Kina er villig til å godta). Når det gjelder det første spørsmålet ser nok de fleste for seg at «løsningen» handler om det kjernefysiske, så her ser vi bort fra muligheten for at den hos noen også innebærer et regimeskifte.

Men hvor dyp «avatomisering» er det realistisk å forvente at Nord-Korea vil gå med på? Ser man for seg en reversering og demontering av de kjernefysiske kapabilitetene Nord-Korea allerede har utviklet? Eller holder det at landet stanser prøvesprengningene, og hindres i å utvikle små nok atomstridshoder for langdistanseraketter?

Det er lite som tyder på at enten en stans eller full reversering er et realistisk mål, og den opplagte årsaken er at det nord-koreanske regimet har alt å tape på å ikke videreutvikle atomvåpenarsenalet sitt. Om ikke den særegne Juche-ideologien, sammen med helt grunnleggende realpolitiske innsikter om avskrekkingsverdien til atomvåpen, var nok til å overbevise Pyongyang om det, så har definitivt lærdommen av skjebnen til Gaddafi (som på sine siste dager nok bittert angret på å ha gitt opp atomvåpenprogrammet sitt) sementert poenget.

Pyongyangs respons til Tomahawks-angrepet er megetsigende: «In some quarters, they say these military attacks are a warning shot against the DPRK (North Korea), but we are not at all frightened by those actions. The Syrian crisis is a bloody lesson which has been deeply engraved into the bones of the Korean people, the lesson being that we should never harbor any illusions about imperialists. And the lesson being that one can defend oneself from imperialist acts of aggression with only one’s own strength.» (Sitert i «Who’s with the US on Syria strike and who isn’t», http://edition.cnn.com/2017/04/07/world/syria-us-strike-world-reaction/)

Når det gjelder det andre spørsmålet, hvilke midler Kina kan benytte seg av, ser Trump-administrasjonen ut til å ligge nærme de som (i William C. Triplett IIs ord) mener at “[if China] disapproved of North Korea’s WMD activities, they could end them with a telephone call.” (Se http://nationalinterest.org/article/overestimating-chinas-willingness-to-pressure-north-korea-2399). At kinesiske subsidier er livsviktige for Nord-Korea er et ubestridelig faktum, men at dette gir Beijing en reell mulighet til å detaljstyre Pyongyang er mildt sagt tvilsomt.

Historikeren Xia Yanfeng skal ha uttalt at det eneste redskapet i verktøykassa til Beijing er en hammer: Kina har muligheten til smadre Nord-Koreas økonomi fullstendig, men denne makten har liten praktisk nytte all den tid et nord-koreansk sammenbrudd ville hatt katastrofale konsekvenser for Kina. Pyongyang er åpenbart klar over dette, hvilket langt på vei forklarer hvordan Nord-Korea relativt ustraffet kan fortsette med prøvesprengninger som åpenbart er til Kinas ulempe, blant annet ved at det det tjener som hovedalibiet for USAs fortsatt sterke militære tilstedeværelse i regionen.

Om man aksepterer antagelsen om Kinas grovkalibrede verktøy, blir forsiktigheten overfor Pyongyang mer forståelig. Her er vi allerede inne på det tredje spørsmålet, hvilke bieffekter man er villig til å godta i forsøket på å nå sin ønskede løsning. For Kina vil som nevnt et nord-koreansk sammenbrudd være en katastrofe, både med tanke på flyktningstømmen som vil måtte håndteres og muligheten for – dersom en eventuell gjenforening til ett Korea skulle skje på Sør-Koreas premisser – en landegrense med amerikanske styrker på motsatt side.

For USA er sammenbruddet (som ville hatt enorme negative konsekvenser også for alliansepartneren Sør-Korea) heller neppe noe ønsket. Men det er grunn til å tro at risikovilligheten til USA, med sin velsignede geografiske plassering, er langt høyere enn Kinas. I hvert fall om nyere tids inngripen i Irak, Libya og nå Syria kan gi noen pekepinn.

Betyr Trump-administrasjonens uttalelser at vi kan forvente oss at en snarlig og dramatisk avslutning på den mangeårige repetisjonen av prøvesprengninger fra Nord-Korea og militærøvelser fra USA og Sør-Korea? Til tross for at Trump har vist at han kan overraske i Syria, er det grunn til å anta at han vil være langt mer forsiktig overfor et Nord-Korea som neppe ville nølt med å gjengjelde militært, og at det derfor blir med FN-resolusjoner, økonomiske sanksjoner og militær poseringen også under ham.

Men som klisjeen så riktig uttrykker det har også ordene makt: lovnader om løsninger på det uløselige, med åpenhet for å ta alle midler i bruk, kan også vise seg å få uante konsekvenser. Det er forventet at Pyongyang vil gjennomføre en sjette prøvesprengning 15. april, svaret har vi derfor kanskje allerede før påsken er over.

 

Se også:

New Korean War may break out ‘at any moment’ – Chinese FM

– Nord-Korea frykter en invasjon

 

Relatert

Bombeiver og signalpolitikk

TRUMP – en nekrolog over et politisk håp

Trumpismen er død – krigen lever

Gassangrepet i Syria – når logikken opphører

Bør USA justera ambisjonane?

Trump – Tårnet faller

«Det finnes ingen god løsning for Syria» – intervju med journalistlegenden Robert Fisk

$
0
0

KULTURVERK hadde æren av å treffe Robert Fisk i Beirut. Han er en levende journalistisk legende og har hatt sitt virke som Midtøsten-korrespondent i den britiske avisen The Independent de siste tre tiårene (se artiklene hans her). I en alder av sytti er han fortsatt uslitelig. Gjennom dette intervjuet taler han om historie, identitet og begivenhetene som utfolder seg i regionen (English version here). [i]

Av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør i KULTURVERK og Stein Gjendem, statsviter. Foto øverst: KULTURVERK

Vi er veldig gode til å fortelle deres historie, som jo er vårt kolonialistiske formål. Ikke kolonialistisk i territorial betydning, men en form for [mentalt] herredømme som alltid har betonet den sosiale lagdelingen.

Robert Fisk (f. 1946) er et prominent navn i lauget til utenrikskorrespondentene. Vi hadde lenge næret et forsiktig håp om å treffe ham, og det gjorde vi omsider. Å møte Robert var som å bli fraktet tilbake til en roman fra Den kalde krigens dager. Men i motsetning til våre forutgående fremstillinger, viser Robert seg å være temmelig jordnær. Vi møtte ham på en kafé ved sjøkanten i Beirut på en solskinnsdag hvor han delte sine erfaringer med oss. På samme tid er dramaet i Libanons nabolag så nært, men samtidig fjernt fra hvor vi sitter.

 

KULTURVERK: Når du har opplevd såpass mye blodbad og konflikter i løpet av ditt liv, hva er det som inspirerer deg til å fortsette? Hva er din ledestjerne?

Robert Fisk: Vel, til syvende og sist innser jeg at det er Historien med stor H som bevitnes fra min tilskuerplass. Et forbannet privilegium i denne delen av verden, men fortsatt et frynsegode. Jeg tror det har mye å gjøre med min far som var soldat under første verdenskrig. Og at seierherrene etter denne krigen – hovedsakelig britene og franskmennene – skapte grensene til Nord-Irland, Jugoslavia og Midtøsten.

Jeg tilbrakte hele min profesjonelle karriere i Belfast, Jugoslavia, eks-Jugoslavia og i Midtøsten, hvor jeg så folk brenne langs disse grensene. Jeg mener at dette er en stor historisk tragedie og en stor tragisk historie. Kunnskapen om og forståelsen av dette må uansett ligge til grunn for enhver reportasje og analyse om denne regionen. Fordi folk her kjenner historien veldig godt, mens de fra vår del av verden ikke nødvendigvis gjør det.

Foto: KULTURVERK

Narrativet var at irene konstant motsatte seg fornøyelsene og demokratiet britisk styre bød på. Ikke ulikt irakerne. I deres mangel på sjenerøsitet forsøkte de å drepe oss hver gang vi invaderte. At de var et forrædersk folk osv., som er omtrent hva Churchill sa under andre verdenskrig. Denne oppfatningen holdt seg en måneds tid, inntil det gikk opp for meg at britiske soldater banket opp katolske sivile og knuste deres vinduer.

Jeg hater å se disse [vestlige] statslederne som kommer og holder pressekonferanser i Beirut eller andre steder. Særlig når de begynner å fortelle folk om Midtøstens historie. Jeg husker en gang da Clinton dukket opp i Islamabad i Pakistan og fortalte publikum følgende på det statlige fjernsynet: «Historien deres er like gammel som elven Indus» eller noe sånt. Herregud, dette visste de jo allerede.

Vi er veldig gode til å fortelle deres historie, som jo er vårt kolonialistiske formål. Ikke kolonialistisk i territorial betydning, men en form for [mentalt] herredømme som alltid har betonet den sosiale lagdelingen. For noen år siden hadde New York Times Magazine følgende forside om Irak: «Hvordan se forskjellen mellom en sjia og en sunni.» Dette var overskriften. Hvorfor ikke like godt droppe dette budskapet i fallskjerm over Bagdad? Kanskje det kunne hjelpe dem.

Dere vet at jeg liker å være oppe om nettene og lese bøker. Bla om side etter side, kapittel etter kapittel. Bak gardinene ser du plutselig at en ny dag gryr og at du har lest hele natta. Hva er det neste som skjer? Dette er hva jeg alltid vil vite og som gir meg et driv. Samtidig mener jeg at det er så mye løgn, ondskap og hykleri som trenger å avkles av en journalisme som forteller folket «sannheten.» Jeg hater å bruke anførselstegn her, men som dere vet finnes det ingen objektiv sannhet som kan plukkes fra en hylle på supermarkedet. I det minste har vi en idé om at sannhet ikke er noe som fortelles av fordømte regjeringer og deres fordømte hærer.

Nord-Irland

Jeg tror ikke USA bryr seg om menneskene i Midtøsten. Saudi-Arabia bomber sivilbefolkningen i Yemen. Erdogan fengsler titusener i Tyrkia, og i Egypt fengsler president Sisi tusenvis uten lov og dom. Men det kommer ingen cruise-missiler mot dem. Så hva er poenget med å skyte cruise-missiler på Syria?

De vet at de blir løyet til. På en måte føles det alltid som om jeg skriver til venner, altså mine lesere. En israelsk offiser fortalte følgende til en kollega av meg: «Vi liker ikke Robert Fisk, men vi leser ham.» Og jeg sa: «Det er nok. Du trenger ikke å like meg. Bare les meg.» Og det holder meg gående. Heldigvis jobber jeg for en nyhetsorganisasjon som tillater meg å fortelle nøyaktig hva jeg ser, og de rører ikke arbeidet mitt. Hvis muligheten til dette er fraværende bør du ikke være reporter i en krigssone. Det er svaret på spørsmålet deres.

KV: Hvor betydningsfull har din dekning av Nord-Irland vært for din nåværende virksomhet?

RF: Den har i aller høyeste grad vært betydningsfull. Jeg dro til Nord-Irland da jeg var 23 eller 24 år gammel, og visste lite om irsk historie den gang. Noe visste jeg riktignok, ettersom jeg hadde vært i Irland før. På det tidspunktet hadde krigen allerede startet. Britiske soldater hadde blitt drept. Og jeg tror at jeg den gang, som de fleste av mine kolleger, anså irene som et temperamentsfullt folk med pub på hvert gatehjørne. Akkurat den delen var sann. Det fantes en pub på hvert gatehjørne i Belfast.

Narrativet var at irene konstant motsatte seg fornøyelsene og demokratiet britisk styre bød på. Ikke ulikt irakerne. I deres mangel på sjenerøsitet forsøkte de å drepe oss hver gang vi invaderte. At de var et forrædersk folk osv., som er omtrent hva Churchill sa under andre verdenskrig. Denne oppfatningen holdt seg en måneds tid, inntil det gikk opp for meg at britiske soldater banket opp katolske sivile og knuste deres vinduer.

Jeg startet dermed å rapportere om løgnene til den britiske hæren. For eksempel avdekket jeg at de sendte spesialstyrker over grensen til republikken [Irland]. Vi satte denne saken på forsiden og jeg ble anklaget for å være IRA-agent av den britiske hæren, som beordret meg vekk. Redaktøren min støttet meg. Etterhvert kom spesialenheten til huset mitt i Nord-Irland og krevde at jeg ble med til politistasjonen for avhør. Jeg fortalte dem at jeg ville følge etter i bilen min. Jeg satte meg dernest bak rattet og kjørte så fort jeg kunne til Irland, hvor jeg stanset i Dublin.

Foto: KULTURVERK

Jeg sa fra begynnelsen av at det ikke ville bli noen ny borgerkrig i Libanon. Det kommer til å bli bomber, eksplosjoner og mord. Men det blir ingen ny krig.

I løpet av to eller tre timer ble jeg identifisert som «en terroristagent, en løgner, en person som burde arresteres, som var i ulovlig besittelse av dokumenter som tilhørte Hennes Majestets Regjering.» Dette er det bokstavelige sitatet. På et tidspunkt kom den nestkommanderende ved den britiske ambassaden i Dublin til hotellet mitt, og sa han ville ha dokumenter jeg var i besittelse av. Jeg nektet, og han dro umiddelbart ettersom jeg var på nippet til å ringe det irske politiet.

Men dette er hvor ille det ble. Hvilket lærte meg noe. Opplevelsen den gang var mindre hyggelig enn det minnet jeg har nå, siden jeg vant denne krigen. Men det visste jeg ikke da. Og det lærte meg at mitt eget lands myndigheter og hær lyver, begår overgrep og kriminelle handlinger. Dersom du skriver om dette vil de frykte deg mer enn motsatt.

Etter dette oppholdt jeg meg et år i Portugal i kjølvannet av [Nellik]revolusjonen [i 1974]. Men det var først da jeg ankom Midtøsten og måtte forholde meg til egypterne, borgerkrigen her i Libanon og syrerne, at det demret for meg at jeg hadde lært meg å slåss. Og du må slåss et politisk slag dersom du er journalist i en krigssone.

KV: Var dette en formativ periode for deg?

RF: Ikke på en måte som endret personligheten min. Derimot lærte jeg den gang at man alltid må stå opp mot makten. Og man må aldri stole på makthaverne.

KV: Vil det nylige ulovlige amerikanske angrepet på den syriske flybasen endre på noe?

RF: Som vanlig har amerikansk presse, som korrekt identifiserte president Trump som gal både før og etter valget, falt tilbake på forståelsen av at USA må ha gode grunner til å handle som de gjør.

Trump leser ikke. Han ser CNN på kvelden. Han så bilder av døende barn og han ble opprørt. Og plutselig kom missilene flyvende. Jeg tror Putin forstår hva slags mann Trump er.

Libanon er som en Rolls-Royce med skinnseter, en flatskjerm-TV og cocktail i baksetet, men som har firkantede hjul. Den kommer seg derfor ingen veier, hvilket nettopp er det som kan redde den.

Jeg tror ikke USA bryr seg om menneskene i Midtøsten. Saudi-Arabia bomber sivilbefolkningen i Yemen. Erdogan fengsler titusener i Tyrkia, og i Egypt fengsler president Sisi tusenvis uten lov og dom. Men det kommer ingen cruise-missiler mot dem. Så hva er poenget med å skyte cruise-missiler på Syria? Amerikanerne dreper noen få personer, de gjør litt skade på en flybase (som er tilbake i drift innen 24 timer). Tror de at dette skal stanse krigen i Syria?

KV: Du bor i Beirut, som har sett mye krig og der forholdene fortsatt må betegnes som spente. Ser du noen umiddelbar fare for at krigen i Syria sprer seg til Libanon?

RF: Definitivt ikke. Da krigen i Syria brøt ut, ble jeg invitert på libanesisk TV. Jeg ble intervjuet på fransk, engelsk, og arabisk. Jeg nektet konsekvent å svare på arabisk, fordi temaet var så sensitivt og jeg visste at jeg kom til å si noe galt. Jeg sa fra begynnelsen av at det ikke ville bli noen ny borgerkrig i Libanon. Det kommer til å bli bomber, eksplosjoner og mord. Men det blir ingen ny krig, og dette har to årsaker.

For det første har Libanon nylig gjennomlevd en borgerkrig. Landet er vaksinert mot en ny en. Og dette sitter sterkt i folkeminnet, bortsett fra de få som er for unge til å huske det. Krigen var en stor tragedie for alle her. Og libaneserne vant ikke krigen. Israelerne vant den heller ikke, ei heller syrerne. Men libaneserne vant definitivt ikke krigen.

Den andre grunnen til at det ikke blir noen ny krig er at mange foreldre brukte sparepengene sine på å sende barna sine til skoler utenlands under krigen. Barna ble utdannet i London, Paris, Genève eller i USA. Og da de kom tilbake, forsto de ikke det sekteriske samfunnet. De var ikke nødvendigvis motstandere av det, men de fant det infantilt og tåpelig. De var ikke interessert i sekteriske konflikter. De ønsket ikke å diskutere dem, og ville definitivt ikke at disse motsetningene dikterte handlingene deres.

Samtidig som dette hendte vokste det frem en ny generasjon av politiske ledere. Ikke en slags falangisme av den gamle sorten, men en yngre generasjon av ledere. Hassan Nasrallah, for eksempel. Takk Gud for at han er en intellektuell og intelligent mann. Michel Aoun, Libanons president, er ikke det. Sistnevnte er en tulling. Du har en yngre generasjon som ikke vil tolerere enda en sekterisk krig. Selvsagt, skulle Israel invadere så vil de utvilsomt kjempe imot. For det gir mening.

Foto: KULTURVERK

I dag har vi for det meste tapt vår tro. Om det skyldes Wienerkongressen eller utfallet av den første verdenskrig vet jeg ikke. Våre guder (eller avguder) i Vesten pleier å være organisasjoner som Human Rights Watch, Amnesty International, Røde Kors eller entiteter som Genèvekonvensjonene, norsk bistand osv.

Det kan være at ISIS befinner seg i nærheten av landegrensen, men det blir ikke en ny borgerkrig i Libanon. I disse dager blir jeg invitert tilbake til fjernsynet for å minne folk på at det var nettopp dette jeg sa. De husker at jeg fikk rett, mens alle de lokale kommentatorene, tenketankene og «Instituttet for bisarre/absurde saker i Washington» [Institute of Preposterous Affairs] snakket om ringvirkninger. Og jeg protesterte. Ikke bare fordi jeg har vært her lenge og trodde at jeg hadde rett. Ikke fordi jeg var en stor arrogant vestlig mann, men fordi jeg var den eneste vestlige som hevdet dette. Selvsagt uteble de store overskriftene på det tidspunktet. For dette er jo ikke akkurat en overdådig historie?

KV: Men er ikke forståelsen mellom sjia-samfunnet/Hizbollah og de kristne en slags «sikkerhetsventil»?

RF: Ja, Hizbollah støtter på sett og vis fortsatt Aouns presidentskap. Men de liker ham ikke. Alt han ønsker er makt og Hizbollah er klar over dette. Nasrallah vet også dette selv om han høres «presidentaktig» ut i talene sine. Det er som om Nasrallah tror han er president. Jeg tror det som ligger bak er noe folk flest ikke har fått med seg. Parlamentet er i grove trekk innrettet slik at det skal reflektere de ulike lokalsamfunnenes numeriske størrelse. Men i praksis blir ikke sjiaene representert. Om de imidlertid hadde hatt flere seter i parlamentet, ville du hørt folk si «de kommer til å danne en islamsk republikk.»  Til gjengjeld tolereres det at Hizbollah forblir væpnet.

Prøv å forklare dette til publikum i Washington. Amerikanerne sier at «den libanesiske hæren er det selvstendige Libanons hær, og at de derfor må avvæpne Hizbollah som er en terrororganisasjon.» Sjiaene, som utgjør størstedelen av hæren, har sine onkler, fettere og brødre i Hizbollah. Hva skal disse folkene gjøre? Gå inn i hjemmene deres og skyte deres familier? Det var slik borgerkrigen startet da den libanesiske hæren ble delt i 1975 hvor du deretter hadde en libanesisk hær og en libanesisk-arabisk hær.

Hæren kommer ikke til å styrte Bashar. Hvem kommer da til å ta hans plass? Har dere lagt merke til noen fremtredende og veltalende personligheter fra Syria? De eksisterer kanskje på et eller annet flott, femstjerners hotell i Istanbul, men dere finner dem ikke i Damaskus.

Problemet med Libanon er at når man først har skapt et sekterisk samfunn blir det innviklet å plukke det fra hverandre. Det blir litt som med kreft: det blir vanskelig å få den ut av systemet. Selv helt ned til kontrollpostene blir tomrommet fylt av en annen militsgruppe. Sekterisme har blitt Libanons identitet. Dersom grunnlaget for dette forsvinner vil Libanon slik vi kjenner det i dag også opphøre.

Det er et vakkert land med en flott matkultur, romerske ruiner i Baalbek og korsfarerslott med snødekte fjell i bakgrunnen. Og en må da heller ikke glemme folket med sine mange talenter. De er et høyt utdannet folk. Libanon er som en Rolls-Royce med skinnseter, en flatskjerm-TV og cocktail i baksetet, men som har firkantede hjul. Den kommer seg derfor ingen veier, hvilket nettopp er det som kan redde den.

KV: Hva er hovedforskjellen mellom Vesten og Midtøsten?

RF: I Midtøsten er folk hovedsaklig muslimer og de har beholdt sin tro. I hvert fall tror de at de har det. De lar sin tro på islam dominere familielivet, deres bønner, tanker, måten de lever og dør på. Alt dette i en form som samsvarer med rollen kristendommen hadde for 200 år siden i vestlige samfunn. I dag har vi for det meste tapt vår tro. Om det skyldes Wienerkongressen [etter Napoleonskrigene] eller utfallet av den første verdenskrig vet jeg ikke. Våre guder (eller avguder) i Vesten pleier å være organisasjoner som Human Rights Watch, Amnesty International, Røde Kors eller entiteter som Genèvekonvensjonene, norsk bistand osv.

Det store spørsmålet på problemet som arabiske muslimer (men ikke alle muslimer, slik som malaysierne) må spørre seg selv er dette: Hvordan kan det ha seg at det folk som har beholdt sin tro kunne bli dominert av et folk som forkastet sin tro? Dette herredømmet er økonomisk, militært, sosialt, og kulturelt. Spørsmålet om hvorfor det har blitt slik er grunnleggende for grupper som al-Nusra, ISIS, Det muslimske brorskap og andre islamister som kjemper mot Den Andre (altså Vesten).

Foto: KULTURVERK

Den eneste funksjonelle institusjonen i den syriske stat er den syriske hæren, enten man liker det eller ei. De kjemper for sitt land. Når en hærstyrke liker å kjempe vil den seire, enten man liker det eller ei. Dersom soldater kommer tilbake for å gjenoppta kampen på tross av at de fortsatt er sårede, så vil de seire.

KV: Før julen fikk vi i media se et Aleppo i flammer mens bombene falt og ødeleggelsene vokste i omfang. Hva tror du vil bli utfallet av krigen i Syria og hvorfor?      

RF: Jeg tror at den syriske hæren etterhvert vil gjenvinne kontrollen over hele Syria under russisk beskyttelse. Bashar kommer ikke til å bli fjernet, med mindre han blir skutt. Han vil forbli president i det store og hele. Men den syriske hæren vil måtte gjenoppbygge Syria. Minst 65 000 syriske soldater har falt. For dem er dette et offer som må kompenseres, og den eneste gangbare panten er det politiske førersetet. Og jeg kan allerede se hvem som kan fylle denne rollen.

Det forenklede vestlige kuppscenariet kommer ikke til å inntreffe. Baathismen som idé er fortsatt levende i Syria, selv om den er død i Irak. Siden styringsgrunnlaget for det syriske samfunnet er sekulært, kan man ikke forkaste Baath-partiet. Hæren kommer ikke til å styrte Bashar. Hvem kommer da til å ta hans plass? Har dere lagt merke til noen fremtredende og veltalende personligheter fra Syria? De eksisterer kanskje på et eller annet flott, femstjerners hotell i Istanbul, men dere finner dem ikke i Damaskus.

For øyeblikket vil krigen fortsette videre ettersom begge sider har troen på seier. Og alle aktørene fortsetter å pøse på med våpen og penger til stadig nye maktelementer, som igjen fortsetter ødeleggelsen av landet.

KV: Finnes det i det hele tatt noen god løsning for Syria?

RF: Det er ingen løsning å finne. Det eksisterer bare beslutninger og kompromisser i Midtøsten.

Tanken om at Iran sitter inne i Yemen og kalibrerer rakettsystemene deres er latterlig. Det trenger de ikke. Du vet at et av problemene her er at mange tror at man trenger russere for å avfyre disse våpnene. Det trenger de ikke. Arabere har avfyrt våpen i lengre tid enn noen andre i verden de siste femti år.

KV: Hva tror du kan bli en realistisk avslutning på krigen i Syria, og hvordan tror du en ideell løsning vil se ut?

RF: Gjenoppbygging. Få alle disse flyktningene til å returnere. Problemet til flyktningene er, eksempelvis i Bekaadalen, at de er analfabeter. Hvordan kan du gjenoppbygge et land hvis du ikke kan lese? Hvordan kan du vite hvor mange meter lang veggen i den nye bygningen er, hvis du ikke forstår hva en meter er? Du kan ikke forstå matematikk, og du kan ikke en gang lese arabisk. Så, du har en returnerende flyktningemasse som vil tilbake til Syria. De vil ikke leve på Lesbos eller i Libanon eller Jordan eller Tyrkia.

Og den eneste funksjonelle institusjonen i den syriske stat er den syriske hæren, enten man liker det eller ei. De kjemper for sitt land. Når en hærstyrke liker å kjempe vil den seire, enten man liker det eller ei. Dersom soldater kommer tilbake for å gjenoppta kampen på tross av at de fortsatt er sårede, så vil de seire. Og jeg har sett dem og snakket med dem, og de lar meg prate med soldater på egen hånd.

De tok meg stundom med på tilbaketrekningene deres. Om du kan tro det. Min kone og jeg var med mens de under beskytning trakk seg ut av byområder siden de ønsket å vise oss realitetene på bakken. Og jeg skrev om at de trakk seg tilbake. Dette er grunnen til at de behøver Hizbollah, den iranske revolusjonsgarde og russisk våpenmakt fra luften.

KV: Iran har spilt en viktig rolle i den syriske krigen sammen med Hizbollah. Ser du muligheter for en konstruktiv iransk rolle i regionen?

RF: Hizbollah kjemper for å vinne, akkurat som den syriske Hæren. Hizbollah er forøvrig mye bedre utstyrt enn syrerne. Bedre våpen, bedre støvler, bedre skarpskytterrifler. Når det gjelder Iran: jeg tror de antakeligvis kommer til å bli det mektigste landet i regionen. Jeg holder Israel utenfor dette som et særtilfelle, av forskjellige årsaker. De er på mange måter en slags forlenget arm av Vesten.

Iranske styrker

Det har vært en evolusjon i de årene jeg har vært her. Befolkningen har blitt mer utdannet. Og dette er folk som har lært på den harde og tragiske måten: at de er overlatt til seg selv og at de er nødt for å tenke sine egne tanker. Det har ingen hensikt å stole på Amerika, Frankrike, Storbritannia eller Iran. Det er derfor libaneserne har overlevd. De tror kun på Libanon.

Så har dere denne iranske atomavtalen som er sementert og nedfelt. Problemet er at den har blitt ødelagt av elementer innenfor amerikanske institusjoner som ønsker å undergrave sanksjonsopphøret ved å legge press på banker i en slik grad at de ikke evner å støtte investeringer som er nødvendige for Iran.

Dette støtter naturligvis de som er overbevist om at amerikanernes intensjoner alltid har vært uredelige. Og det vil si at de kommer til å vokse og øke sin politiske prestisje og makt innad i Iran, mens de som ønsker en forsoning med Vesten blir knust. Slik smuldrer det amerikansk-iranske-sjiittiske forholdet opp. Sterke krefter stritter imot. Enten det er i Iran, amerikanske institusjoner eller særlig i Israel, med sine venner i USA. Om man kaller det for Israel-lobbyen eller jødelobbyen går det for det samme.

KV: Er sjia-islam i ferd med å vinne politisk?

RF: Jeg tror svaret på spørsmålet deres er ja.

KV: Har Iran innflytelse i Yemen?

RF: Jeg tror ikke at iransk støtte til houthiene er i nærheten av det folk hevder at den er. Det finnes ingen bevis overhodet for at iranerne har gitt våpen til houthiene. De kan ha gjort det. Men vi har ingen bevis. Ikke en eneste Kalasjnikov med fysiske spor fra Iran. På en måte er dere (Magne og Stein) allerede fanget av Washingtons narrativ. Hvis du går tilbake i Yemens historie hadde den aldri noe med Iran å gjøre før inntil for seks år siden. Yemens historie var om borgerkrig. Det iranske elementet i denne historien er bare fire eller fem år gammel. Og det ble særlig understreket da Saudi-Arabia begynte med sin bombing av houthiene, for åpenbart var det «bombing av iranere».

Houthi-krigere i Yemen

Putin anser militant islam som en anti-sivilisasjon. Det går tilbake til Bysants. Jeg tror Putin er fascinert av Istanbul, det tidligere Konstantinopel. Fordi det store slaget fant sted der.

Tanken om at Iran sitter inne i Yemen og kalibrerer rakettsystemene deres er latterlig. Det trenger de ikke. Du vet at et av problemene her er at mange tror at man trenger russere for å avfyre disse våpnene. Det trenger de ikke. Arabere har avfyrt våpen i lengre tid enn noen andre i verden de siste femti år.

Jeg snublet over en interessant historie her om dagen. Faktisk hørte jeg den fra en venn av meg som kom fra Yemen, som i fengsel hadde møtt en sjia-jemenitt som igjen hadde vært i Teheran på invitasjon via Damaskus for å lære seg hvordan infiltrere houthiene med det formål å skulle spre iransk innflytelse. Og han kom seg til Teheran. Til slutt ble han tatt med til en treningsleir der han ble opplært til hvordan dele ut penger til byggeselskap for å gjenoppbygge hus og gater. Han ble ikke opplært til å kjøre en T-54 stridsvogn, ble han vel? Han ble ikke opplært til å finjustere det magnetiske målsystemet i et missil. Han ble opplært til å drive gjenoppbygging med iranske penger, og ble fortalt «ikke bruk for mye, og spre pengene utover».

Men er man wahabbist – avgrenset til Qatar og Saudi-Arabia – da er ditt syn på verden veldig entydig. Sjiismen består av deres frafalne fiender. Og det spiller ingen rolle hvor mange ganger man gjenåpner ambassaden i Teheran, for eksempel. Sjiisme er fienden og den vil de ødelegge i enhver form.  Og når man blir desperat, tenker man at amerikanerne er i ferd med å kutte støtten. Når man ser at ens morderiske venner ikke vinner frem i Syria eller Irak, så får man panikk. Man langer ut.

Saudisk makt hviler på tusen prinser. Disse folkene har ikke akkurat et sofistikert verdensbilde. De nyter tilværelsen. De drar på ferie til Cannes og frekventerer nattklubber i London. Men deres syn er entydig når de er hjemme. Jeg har en saudisk journalistvenn. Da han kom til Egypt med sin familie satt hans kone ved bordet. Da jeg dro hjem til ham i Riyadh, holdt kona seg i bakgrunnen. Jeg så henne aldri der. Han er en hyggelig fyr, og det samme kan sies om familien hans. Det er ikke meningen å bringe ham inn i dette, men hva jeg vil fram til er følgende: med en gang en saudier er hjemme er han ikke den samme fyren du møter i Washington.

Ukrainas president flyktet. Han er et eller annet sted i Russland. Vi ser ham ikke engang. Han forlot Kiev, men Assad forlot ikke Damaskus. Han fortsatte kampen. Og russerne beundrer den syriske hæren fordi de kjemper.

KV: Bør vi anse krigene i Syria og Yemen som atskilte og isolerte hendelser eller er de en del av den samme store kjøttkverna?

RF: Intet er atskilt i Midtøsten. Alt henger sammen der og er en del av den arabiske oppvåkningen. Herunder den gradvise forandringen til det arabiske samfunnet hvor folk innser at de burde eie sitt eget land. Enten det gjelder huset, gaten, landet deres eller Umma [det islamske fellesskap]. Dette gjelder for alt ifra ISIS til middelklasseliberalerne (det er ikke mange igjen av de sistnevnte i Egypt).

Det har vært en evolusjon i de årene jeg har vært her. Befolkningen har blitt mer utdannet. Og dette er folk som har lært på den harde og tragiske måten: at de er overlatt til seg selv og at de er nødt for å tenke sine egne tanker. Det har ingen hensikt å stole på Amerika, Frankrike, Storbritannia eller Iran. Det er derfor libaneserne har overlevd. De tror kun på Libanon.

KV: Hva med kurderne?

RF:  Kurderne er født til å bli sveket. De ble forrådt av Kissinger og Alger-avtalen mellom Irak og Iran. Kurderne er veldig modige, men deres vedvarende feilgrep er at de stoler på andre folk. Enten det gjelder britene, irakerne, tyrkerne eller amerikanerne.

Og tror du at de vil oppnå friheten deres i YPG-området? Nei igjen. Og det er tyrkerne meget glade for. Og dette er grunnen til at jeg ikke tror Tyrkia virkelig er imot Assad-regimet. Og igjen, i framtiden etter at dere og jeg ligger i graven eller hvor vi måtte vandre til: kurderne vil stadig bli forrådt.

KV: Nettopp. I hvilken grad er Russlands deltakelse i Syria en forkjøpskrig?

RF: I aller høyeste grad! Hør her, jeg reiser til Russland hvert andre eller tredje år. Drar du til Kreml kan du komme temmelig høyt opp. Hvis du skuer derfra mot sør, har vi Groznyj. Og Midtøsten er ikke i “Midtøsten”. Det er i sør. Og umiddelbart etter Groznyj ser du minaretene i Damaskus. Det er den samme krigen.

Putin gjester Athos-fjellet

Hvem bryr seg om palestinerne i disse dager? Det er det virkelige spørsmålet. Fordi all denne kjernefysiske heten i regionen har tåkelagt det palestinske spørsmålet, mens israelerne fortsetter å bygge kolonier på land som ikke tilhører dem.

Putin har gjentatte ganger uttrykt sitt absolutte hat mot islamisme. At den er sekterisk og irrasjonell. Glem skoledrapene osv. Han anser militant islam som en anti-sivilisasjon. Det går tilbake til Bysants. Jeg tror Putin er fascinert av Istanbul, det tidligere Konstantinopel. Fordi det store slaget fant sted der.

KV: Er det en fortsettelse av Bysants?

RF: På en måte, ja.

KV: Det er altså en forkjøpskrig før den sprer seg til Kaukasus?

RF: Ukrainas president flyktet. Han er et eller annet sted i Russland. Vi ser ham ikke engang. Han forlot Kiev, men Assad forlot ikke Damaskus. Han fortsatte kampen. Og russerne beundrer den syriske hæren fordi de kjemper. The Economist hadde et meget arrogant stykke om Syria i høst. Ifølge dem er den syriske hæren ute av stand til å utkjempe en virkelig krig. Hva har de drevet med? Tapt fem eller seks tusen døde, ikke sant? Og i en nylig video filmet ved Khmeymim, den russiske flybasen, kunne syriske soldater, ifølge The Economist, knapt hverken holde takten eller marsjere på geledd.

Jeg tror russerne har en beundring for syrerne fordi de ikke gir opp. Ikke fordi de er brutale, hvilket de selvsagt er. Eller barbariske i sine angrep, hvilket de selvsagt er, akkurat som angrepene på dem er. Men russerne beundrer dem fordi de ser den syriske hæren som et bolverk mot den farlige perversjonen av religion som ISIS representerer.

KV: Men samtidig beundrer Putin også muslimer som lever i Russland?

RF: Selvsagt gjør han det! Hvorfor ikke? Tror dere at Tsjetsjenias president ikke er hans venn? [Ramsan Kadyrov] brakte alle disse geistlige til Groznyj for å fordømme wahabbiene, og i samme slengen undergrave både Saudi-Arabia og ISIS.

Hold dere unna Syria. Vestlige militære styrker har ingen moralsk berettigelse for å være i Midtøsten. Dette er ikke vårt land. Dette er ikke vårt folk. Dette er ikke vår eiendom. Vi bør dra herfra. For all del, send deres leger, hjelpearbeidere, arkitekter, folk som vet hvordan broer bygges. Skjønt disse menneskene er ganske flinke til å bygge broer selv.

KV: Men Putins motvilje mot wahabbismen er på en måte i overensstemmelse med en anerkjennelse av sjiittene. De iranske sjiittene, for eksempel.

RF: Jeg tror forholdet hans til Iran alltid har vært ganske likefremt. Russerne gir dem ikke offensive våpen. De gir dem ikke missiler som kan sendes mot Tel Aviv. Russerne ønsker ikke at Iran blir atommakt. Og her ser man igjen at vi har kjørt oss fast i tanken om Iran som «farlig atommakt».

Hva med Pakistan? De har atomvåpen! Det er en fragmentert stat og den er helt bananas! Den er full av islamister. Men vi bryr oss ikke om Pakistan. De er «moderate» naboer i øst eller vest eller hva nå enn vi drømmer oss frem til at de er. Som du skjønner synes jeg det russisk-iranske forholdet er lite merkverdig. Det er veldig likefremt, det er veldig pragmatisk og begge sider forstår hverandre fullt ut.

Det Putin bekymrer seg mest om fremst av alt er russiske sikkerhetsgarantier. Og for det andre, en garanti om hans rolle i historien som garantisten bak dem. Noen sier at han begynner å bli trøtt om kveldene. Ikke la deg lure, han er klar for fire nye år. Og jeg tror at pragmatismen hans er på kant med amerikansk moralisme. Ta Krimkrigen: britene var på tyrkisk- muslimsk side, og det var franskmennene også.

KV: Hva er din forståelse av Israels nåværende rolle, tilslørt eller ikke, i den syriske krigen?

RF: De støtter al-Nusra og pleier deres sårede medlemmer. De gjør ikke det samme med sårede syriske soldater. Det er ingen tvil om at de ønsker å bruke dem i etterretningsoperasjoner og som spioner innenfor Nusra. Dette ble virkelig tydelig da en israelsk ambulanse ble stanset av israelske drusere som dro ut en Nusra-soldat og lynsjet ham. Hendelsen fikk ikke særlig publisitet i israelsk presse. Men det er sant, og det skjedde.

Det er ingen forståelse av virkeligheten, historie, kultur eller noen som helst innsikt. Alle disse universitetene. Hva er de til? For å produsere dette talende infantile krypet som dukker opp og forteller pressen hva historien handler om?

Israelerne bomber ikke ISIS, de bomber ikke Nusra. De bomber den syriske hæren og de bomber Hizbollah. Det er alt du behøver å vite. Senere kan de ta seg av Damaskus, selvfølgelig. Jeg tror ikke folk bryr seg om Israels politikk noe mer enn de tror de bryr seg om hva USAs politikk er. Den tiden er over.

Jeg husker at jeg etter revolusjonene i 2011 møtte en etterretningsoffiser i den egyptiske hæren fra anti-Mubarak-leiren. Jeg møtte ham i Alexandria hvor jeg sa: “Jeg antar den amerikanske flåten er på vei til Middelhavet”. Han svarte: «Jeg bryr meg ikke. De kan seile til Island hvis de vil». For ti år siden ville han ha sagt: «HVA?! Kommer de til å bombe og angripe? Støtter de Israel? Blir det krig?»

KV: Men hvem bryr seg om Israel i disse dager?

RF: Hvem bryr seg om palestinerne i disse dager? Det er det virkelige spørsmålet. Fordi all denne kjernefysiske heten i regionen har tåkelagt det palestinske spørsmålet, mens israelerne fortsetter å bygge kolonier på land som ikke tilhører dem. Som ikke er deres eiendom. For jøder, og kun jøder. Mot all internasjonal lov. Og de fortsetter å slippe unna med det. Og dette vil bli en fremtidig tragedie og en kilde til fremtidig krig.

KV: Avslutningsvis vil vi spørre deg om Norge.

RF: Jeg fryktet at dere ville gjøre det.

KV: I juni 2016 godkjente Stortinget utplasseringen av norske spesialstyrker til Jordan for å trene syriske opprørere. Vi vet ikke hvem opprørerne er. Styrken har fått tillatelse til å gå inn på syrisk territorium dersom det er nødvendig, i strid med folkeretten. Opprørerne som får opplæring er ikke akkurat den typen mennesker du ville invitert hjem på en kopp te. Hvordan oppfatter du Norges rolle her?

RF: Vanvidd! Hold dere unna Syria. Vestlige militære styrker har ingen moralsk berettigelse for å være i Midtøsten. Dette er ikke vårt land. Dette er ikke vårt folk. Dette er ikke vår eiendom. Vi bør dra herfra. For all del, send deres leger, hjelpearbeidere, arkitekter, folk som vet hvordan broer bygges. Skjønt disse menneskene er ganske flinke til å bygge broer selv. Men for all del, send leger og medisinsk vitenskapelig assistanse. Hvis de ber dere om det. Det ville vært en handling bygd på moralsk vennlighet, raushet og godhet.

Men hva gjør vi? Vi fortsetter å love dem demokrati, og vi kommer med våre M1A1 Abrams-stridsvogner, våre Bradley-panserkjøretøyer, og våre Apache-helikoptre. Hva slags vrøvl er dette? Det minner om korsfarerne som alltid kom med sine hester og sine sverd. Du vet, Napoleon ankom Kairo og sa han skulle frigjøre egypterne som ble hengt når de sa hva de mente til pasjaen.

Jeg pleier å si følgende når jeg foreleser i USA: fra det ene skinnende hav til det andre har dere de mest fremragende universitetene, som er bedre finansierte enn noen andre i verden. USA har institutter for islamske og hebraiske studier. De har institutter innen Midtøsten-historie, islamsk historie og masse annet. Men når du lytter til en talsperson fra Utenriksdepartementet er det som å høre på et snakkende barn. Det er ingen forståelse av virkeligheten, historie, kultur eller noen som helst innsikt. Alle disse universitetene. Hva er de til? For å produsere dette talende infantile krypet som dukker opp og forteller pressen hva historien handler om? Og alle gjentar det som blir sagt.

KV: Med dette takker vi for at du delte din dyrebare tid med oss!

 

Relatert

Kan palestinerne «okkupere seg selv»?

Krigen om ikonene

Gassangrepet i Syria – når logikken opphører

Mjuk landing?

Det er ikkje Russland som tel, men tanken bak

 

Fotnote


[i] Takk til William Throndsen, Knut Jacobsen, Øyvind Røed, Johnny Fredrik Sæther, Johan Didrik Sælid, Åsmund Hugo og Alexander Myhre i sluttfasen av arbeidet med å fullføre denne artikkelen.


17 grunner til å avstå fra krig mot Syria

$
0
0

I mer enn seks år har Syria stått imot vestlig og jihadistisk press. Landet har vist seg å være en hard nøtt for det vestlige hegemoniet, Gulfstatene og deres islamistiske stedfortredere. Og med russisk beskyttelse har forsøkene på regimeendring på flere formidable hindringer. Grunnene til å avstå fra en mer direkte krig mot Syria er mange.

Av Olav Drange Moen, statsviter og skribent

CNN-effekten henviser til nyheters påvirkning av utenrikspolitikk, ofte ved å eksponere publikum for grufulle, episodiske bilder. Slik får man en utenrikspolitikk konstruert av affekter fremfor av rasjonalitet, noe som enkelt sagt kan lede til katastrofale utfall.

I) Internasjonal rett

Folkeretten er ment for å innskrenke staters handlingsrom, kanskje viktigst av alt når det kommer til krig. Kilder som Kellogg-Briand-pakten, Nürnberg-charteret og FN-charteret avviser i klare ordelag bruken av militære instrumenter for å løse tvister i internasjonal politikk. Innen internasjonal lov finnes det i hovedsak to hjemler for å omgå dette generelle forbudet og intervenere mot en fremmed stat:

– Individuelt eller kollektivt selvforsvar etter angrep på en FN-stat (jf. artikkel 51 i FN-charteret).

– FNs sikkerhetsråd treffer en resolusjon som gir grønt lys til en intervensjon.

Det er verdt å merke seg at ingen av disse kriteriene er oppfylt hva vestlige makters presumptive ønske om å velte Bashar al-Assads regjering i Syria angår. Assad er hard i klypa, men har ikke angrepet en annen FN-stat, og FNs sikkerhetsråd har enda til gode å sanksjonere en militær inngripen mot ham. Det er heller lite sannsynlig at de vil gjøre dette med det første, da Russland etter alt å dømme vil blokkere ethvert slikt forsøk. Kina, sterkt dedikert til prinsippet av ikke-innblanding i interne affærer ut av egne nasjonale interesser, ville trolig enten ha stemt imot eller avstått.

Internasjonal lov er en samling av normer. Slike kjøreregler har hatt en dempende effekt på utbredelsen av mellomstatlig konflikt etter annen verdenskrig (selv om endringer i maktfordelingen riktignok bør tillegges mer av æren der). Om man erklærer at disse normene ikke lenger har større verdi enn papiret de står skrevet på, og heller velger å følge i fotsporene av den unilaterale George W. Bush-doktrinen, kan det være at man trekker verden i en langt mer ustabil, uforutsigbar og farlig retning.

Spørsmålet er derimot hvorvidt emosjonelle impulser er et fornuftig kompass for å orientere seg i det utenrikspolitiske terrenget. En skal vokte seg for den dragning «emokratiet» har på oss mot panikkartede, forhastede løsninger, utarbeidet uten dypere tanke for hvor handlingene vil bære avsted.

II) Parlamentarisme

Det eneste vestlige parlamentet som stemte over hvorvidt Assad skulle avsettes med militære midler etter det kjemiske angrepet i Damaskus i 2013, var det britiske. Det stemte imot daværende statsminister David Camerons sak for krig, med 285 mot 272 stemmer, noe som den gang trolig var tungen på vektskålen også for Obama-administrasjonen. Den amerikanske kongressen har ikke erklært krig siden 2002, selv om USAs grunnlov (artikkel 1, seksjon 8, klausul 11) tildeler dem det ansvaret. Om Trump-administrasjonen går til krig mot Assad uten å hente støtte fra kongressen, strider ikke bare det med internasjonal lov, men også med amerikansk.

Også i Norge har vi sett Stortinget bli forbigått. I 2011 var det eksempelvis ingen diskusjon i Stortingssalen, der Johan Sverdrup en gang talte at all makt skulle ligge, om den kommende bombingen av Libya. Jonas Gahr Støre, utenriksminister på tiden, underrettet nokså utradisjonelt partilederne over telefon etter at han og Jens Stoltenberg hadde kommet fram til beslutning om deltagelse. Stortinget samlet seg til det første møtet om Libya fem dager etter at norske F16-fly alt var på vingene over landet.

Å avsette Assad mangler til nå støtte i noen vestlig, lovgivende forsamling. Ingen utøvende makt bør oppmuntres til å handle uten parlamentarisk samtykke. Det ville ikke bare være å vanære våre demokratiske tradisjoner, vi er dessuten på dypt vann om normen blir at sittende regjeringer har helt frie tøyler til å gå til krig etter eget godtbefinnende uten en slik konsultasjon. Hvor man i et parlament vil ha motstridende synspunkter, som testes opp mot hverandre i heten av en idéenes kamp, er gruppetenkningen rådende i et ofte ideologisk ensrettet kabinett.

Teorier om demokratisk fred postulerer at demokratier tenderer å unngå krig med hverandre, ikke minst på grunn av maktfordelingens begrensninger på den utøvende gren. Utfordringen av slike begrensninger til fordel for konsentrasjon av makten i stadig færre hender, er med dette in mente en illevarslende trend.

Er vi virkelig beredt på å ta side med dem som begår folkemord på kristne og øvrige religiøse minoriteter i Midtøsten, som i beste fall ville ha kvestet oss om vi satte våre føtter i deres kontrollerte områder, og som står bak den pågående terrorkampanjen i Europa?

III) Trumps snuoperasjon

Etter at den grunnlovskonservative libertarianeren Rand Paul falt ut av nominasjonsfasen under det amerikanske presidentvalget, stod Donald Trump igjen som den (tilsynelatende) mest isolasjonistiske av de aktuelle kandidatene. Han meddelte det republikanske publikumet under en nominasjonsdebatt i South Carolina at Irak-krigen var en fiasko. Han hamret under valgkampen også igjennom budskapet at bombingen av Libya var en fadese, at Vesten bør søke mer konstruktive relasjoner med Russland, og at man ikke bør ta ut Assad, siden det bare vil være til gagn for IS. Det var de lifligste toner i manges ører, og han posisjonerte seg med disse som et tydelig alternativ til hans to mest fremskutte rivaler, Ted Cruz og Hillary Clinton, begge sterkt dedikert til en detronisering av Assad.

Cruz truet attpåtil med å introdusere den iranske ayatollahen for sine 72 jomfruer, mens Clinton ville opprette flyforbudssoner over Syria direkte rettet mot russerne. Unødvendig å si, har de begge vært «over the moon» etter Trumps nylige bombing av Assad-regimets flybase Shayrat utenfor Homs med 59 tomahawk-missiler. Ikke nok med det: Cruz har oppmuntret Trump til å ta ytterligere steg. Clinton, bare timer før tomahawk-missilene hadde forlatt de to amerikanske destroyerne i det østlige Middelhavet, gjentok sin visjon om en flyforbudssone og meddelte at alle flybasene til det syriske regimet bør tas ut.

En stor andel av Trumps velgere stemte på ham nettopp fordi de var luta lei av den haukete kulturen i Washington. Mange av Trumps tilhengere ertet blant annet Clinton med fornærmelsen «Killary» for hennes aggressive rulleblad i utenrikspolitikken, og gyvet løs på den toneangivende nykonservative vingen innen det republikanske partiet. Det ville være et utilgivelig svik overfor egen velgerbase og de helt tydelige signalene fra denne dersom Trump, som vi visste var uberegnelig, nå plutselig snudde 180 grader i spørsmål som dette, og heller bestemte seg for å legge seg på linje med hovedstrømmen innen de store partiene.

Syria utgjør ingen seriøs trussel mot den vestlige verden. De har ikke angrepet oss, og har verken intensjoner om eller kapabiliteter til dette. Allikevel forsøker sterke krefter i Vesten å fremstille dem som en trussel mot vår nasjonale sikkerhet. For å legitimere et angrep?

IV) CNN-effekten

CNN-effekten henviser til nyheters påvirkning av utenrikspolitikk, ofte ved å eksponere publikum for grufulle, episodiske bilder. Slik får man en utenrikspolitikk konstruert av affekter fremfor av rasjonalitet, noe som enkelt sagt kan lede til katastrofale utfall. Et eksempel ofte brukt i den sammenhengen, er USAs intervensjon i Somalia i 1992-19

Den amerikanske opinionen presset på for handling etter å ha fått hungersnødens grusomme realiteter servert til dem gjennom TV-skjermen i beste sendetid, noe som ledet direkte opp til operasjonen «Restore Hope» mot militser som satte kjepper i hjulene for den internasjonale bistandsprosessen.

Etter slaget om Mogadishu, og denne gang TV-bilder av døde amerikanske soldater slept gjennom gatene, førte den samme effekten til uttrekning. Den mislykkede Somalia-episoden siteres ofte som en hovedgrunn til at USA ikke agerte under folkemordet i Rwanda i 1994 («Somalia-syndromet»). Hva vi står overfor med Syria-krisen i skrivende stund, er utvilsomt et tilfelle av CNN-effekten. Vi har blitt presentert bilder av døende barn etter et kjemisk angrep. Slike bilder setter seg fast på netthinnen, graver seg inn til våre mest grunnleggende menneskelige instinkter, og trigger en (fullt ut forståelig) impuls om at noe må gjøres.

Spørsmålet er derimot hvorvidt emosjonelle impulser er et fornuftig kompass for å orientere seg i det utenrikspolitiske terrenget. En skal vokte seg for den dragning «emokratiet» har på oss mot panikkartede, forhastede løsninger, utarbeidet uten dypere tanke for hvor handlingene vil bære avsted. Som den gamle kinesiske læremesteren anbefaler sine elever i Analektene av Konfucius (450 f.Kr.): «When anger rises, think of the consequences.» Vi hadde alle hatt godt av å ta den visdommen til oss.

Ved den minste skygge av tvil om man skal støtte en krig, bør man av prinsipp ikke gjøre det. Krig er den kanskje mest alvorlige beslutningen et menneske kan slutte seg opp om. En bør som et minimum forvente et mer solid grunnlag for et slikt valg enn et følelsesmessig utbrudd i respons til TV-bilder.

Iblant kan man lure på om en del krefter i Vesten faktisk ønsker en shakespearsk tragedie for Syria, hvor alle karakterene ligger spredt døde på scenen når teppet går ned. Selv Tyrkia har akseptert at situasjonen på bakken har endret seg drastisk i den syriske regjeringens favør, og at denne derfor må være en del av løsningen for en fredelig resolusjon.

V) Usikkerhet rundt det kjemiske angrepet

Mange behandler det som en opplest og vedtatt sannhet at det er syriske myndigheter som stod bak det nylige kjemiske angrepet, slik som det også ble anklaget under tilfellene i 2013. De uavhengige granskningene som fulgte etter episodene i 2013 gav ikke noen entydig konklusjon om hvem som stod bak. FNs rapport fra 2013 klarte ikke å fordele skyld, ei heller rapporten til OPCW (Organization for the Prohibitation of Chemical Weapon), produktet av en to års inngående etterforskning. Fremdeles skulle man tro av mediedekningen og presseuttalelsene til Det hvite hus at det stod hevet over enhver tvil at regimet den gang bar ansvaret.

Den nylige hendelsen har foreløpig ikke blitt etterforsket av noe uavhengig organ, og det har enda ikke blitt presentert noen håndfaste bevis for at det var Assad-regimet som stod bak. Informasjonen som kommer ut av det berørte området, Khan Shaykhun, må formodes å være under innflytelse av dem som har kontroll der. Det er ikke akkurat gutta på skauen det er tale om. Som Tysklands internasjonale kringkaster, Deutsche Welle, rapporterer:

«Idlib province, where Khan Sheikhun is located, is mostly controlled by the Tahrir al-Sham alliance, which is dominated by the Fateh al-Sham Front, formerly known as the al-Qaeda affiliated al-Nusra Front.»

Derfor er det heller ingen vestlige journalister eller objektive observatører som rapporterer ut fra området. Om de våget å sette sine føtter der, ville de ha satt både liv og lemmer i umiddelbar, overhengende fare. Så hvorfor denne ukritiske gjengivelsen av informasjon som utgår derfra? Og hvorfor velger de fleste medier å filtrere ut denne ikke helt ubetydelige informasjonsbiten?

Det siste man trenger er at vestlige borgere skal avgjøre fremtiden til et land de har riktig så beskjedne kunnskaper om. Det gjelder utvilsomt også mange av våre evneveike politikere og journalister. Med den dype ignoranse de fleste av oss besitter om landet, følger et manglende perspektiv til å fatte de rette beslutningene på vegne av Syrias befolkning og dets framtid.

Regimet har over det siste året spesielt, mye takket være russisk flystøtte, maktet å snu kampene til sin fordel. Det ville være nokså irrasjonalt å gamble bort dette overtaket ved et kjemisk angrep uten nevneverdig strategisk verdi.

Det er ikke dermed sagt at syriske myndigheter ikke gjennomførte angrepet, slettes ikke et utenkelig scenario. Faktumet er at vi ikke vet hvem som gjorde det på dette tidspunktet. De av oss som har vokst opp under opptakten til Irak-krigen, bør vite bedre enn å forveksle indisier med bevis, og la oss forføre inn i slagmarken på et så vaklende basis.

Det heter at en ikke skal bygge hus på sandgrunn. Å bygge saken for krig på det bør vel heller ikke være å anbefale. Før bitene i dette puslespillet har falt på plass, kan suspensjon av dømmekraften muligens ikke være noen foraktelig idé.

 

VI) Syria utgjør ingen trussel

Syria utgjør ingen seriøs trussel mot den vestlige verden. De har ikke angrepet oss, og har verken intensjoner om eller kapabiliteter til dette. Allikevel forsøker sterke krefter i Vesten å fremstille dem som en trussel mot vår nasjonale sikkerhet. For å legitimere et angrep? Donald Trump og hans utenriksminister Rex Tillerson rettferdiggjorde eksempelvis det ferske missilangrepet med at tiltaket var i USAs «nasjonale sikkerhetsinteresser». Hvor er egentlig bevisene for dette? Det er tvert imot store deler av opposisjonen som representerer en slik sikkerhetstrussel, sett ved en del tidligere bedrifter i regi av IS, al-Qaida og deres konsentriske ringer.

Hva ville vi ha syntes om Norges fremtid, og hvem som fortjente å dø og hvem som fortjente å leve her, hvilke sett av leveregler som skulle gjøre seg gjeldende også videre, ble fastsatt i hovedstedene på den andre siden av kloden, av mennesker vi hadde særdeles lite til felles med?

VII) Til hjelp for radikale islamister

I vår hjemlige diskurs om Syria deles gjerne de stridende partene opp i regimet, den «gode» opposisjonen, IS og de vennligsinnede kurdiske styrker. Problemet med dette kraftig forenklede mediebildet, er at den såkalt gode opposisjonen ikke bare består av Den frie syriske armé (FSA), men gjennomsyres av jihadistiske elementer og deres venner i Jabhat Fatah al-Sham (tidligere kjent som al-Nusra-fronten, igjen tidligere kjent som al-Qaida).

Disse skiller seg ikke nevneverdig fra IS annet enn i navnet. Det ideologiske neksuset lar seg ikke tilbakevise. Lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, hadde selv en finger med i spillet under al-Nusra-frontens dannelse i 2011. Den amerikanske tenketanken Council of Foreign Relations, ikke akkurat vennlig stilt til det sittende syriske regimet, og tvert imot en pådriver for den nykonservative intervensjonslinjen, skriver om de nasjonalistiske, jihadistiske militsene i følgende vendinger:

«These groups, whose ranks likely number in the tens of thousands, are the most capable in the opposition, reportedly armed with tanks as well as anti-tank missiles and other artillery. They emerged on the Syrian battlefield in mid-2011, when Assad released from prison more than a thousand insurgents who had fought in Iraq after 2003, and they soon eclipsed the FSA, attracting many of its fighters with resources provided by Qatar, Saudi Arabia, and Turkey.»

Merk deg den beskrevne flyten fra Den frie syriske armé (FSA) over til slike grupper, en krystallklar indikasjon, om det noen gang fantes noen, på at heller ikke FSA bare består av pinsevenner. Under er et kart fra al-Jazeera som illustrerer hvem som kontrollerer hvilke områder av Syria, datert mars 2017:

Det er islamistene i opposisjonen som til nå utgjør en terrortrussel mot Vesten. Ved å angripe regimet indirekte på vegne av dem, kan det være at terrortrusselen helhetlig sett vil øke tildels kraftig grunnet tilbakeslagsmekanismer.

Samlebetegnelsen «opprørsgrupper» omfatter her altså både Den frie syriske armé (FSA) og de diskuterte jihadistene. Andre områder i nord er under Jabhat Fateh a-Shams (al-Qaidas) kontroll. Det gjelder også Khan Shaykhun (nordvest for Hama), hvor det kjemiske angrepet inntraff nylig. De sentrale områdene som det foreløpig er større kamper om, står direkte mellom syriske myndigheter og IS.

Innen realpolitikken må man iblant behandle fienden av sine fiender som sine venner. Ved å ta ut den brikken i spillet som utgjør den største motpolen til IS, al-Qaida og andre ekstreme jihadister utenfor kurdernes rekkevidde, vil man følgelig hjelpe disse kreftene med å skjære ut en enda større del av kartet til seg selv enn hva de allerede har gjort. Er vi virkelig beredt på å ta side med dem som begår folkemord på kristne og øvrige religiøse minoriteter i Midtøsten, som i beste fall ville ha kvestet oss om vi satte våre føtter i deres kontrollerte områder, og som står bak den pågående terrorkampanjen i Europa? Et slikt spørsmål kan umulig registreres som noe annet enn helt retorisk.

 

VIII) Humanitære konsekvenser

Syriske myndigheter er per dags dato i besittelse av de mest folkerike delene av landet, heriblant de fem største byene (Aleppo, Damaskus, Homs, Hama og Latakia). Etter flere vellykkede offensiver har de gjenerobret store territorier. Det er tilfeldigvis også de delene av landet, ved siden av de kurdiske territoriene, der et mangfold av borgere kan leve relativt fritt ved siden av hverandre uten frykt for å bli myrdet for å tilhøre feil religion eller for ikke å underkaste seg en totalitær versjon av den islamistiske ideologien til punkt og prikke.

Hva er egentlig konsekvensen av å erklære krig mot et regime som kontrollerer så massive territorier, husende millioner av innbyggere? Naturligvis ikke annet enn et humanitært ragnarok, som vil ødelegge alt som er av livsgrunnlag for utallige millioner. Kanskje bør man tenke seg om én ekstra gang før man setter i gang en storstilt offensiv mot alle disse byene. Dimensjonene av ødeleggelse som risikeres kan ikke fremheves nok. Tragedier som den som utspilte seg i Khan Shaykhun vil bare være peanøtter i sammenligning.

Mangelen på strategisk vigør gir kalde gufs fra invasjonen av Irak, og den manglende forståelsen av de uhyggelige kreftene man hadde pustet liv i, og hvordan en skulle håndtere dem, etter Baathpartiets og Saddam Husseins fall. Det vil neppe bli noen snarlig «mission accomplished» om Assad faller heller.

IX) Ingen fredsresolusjon

Om man ønsker å gjøre ende på krigen i Syria og lette lidelsene der, er kanskje den minst bærekraftige løsningen å ta kampen opp mot både posisjonen og hoveddelen av opposisjonen. Slik forbereder man grunnen for en langvarig, horribel krig, med døden som eneste sikre kort. Iblant kan man lure på om en del krefter i Vesten faktisk ønsker en shakespearsk tragedie for Syria, hvor alle karakterene ligger spredt døde på scenen når teppet går ned. Selv Tyrkia har akseptert at situasjonen på bakken har endret seg drastisk i den syriske regjeringens favør, og at denne derfor må være en del av løsningen for en fredelig resolusjon.

 

X) Ignoranse om regionen

Kan leseren navngi en eneste syrisk statsborger utenom presidenten? Hva med å peile ut de syriske byene på et kart? Hva med en kort historieleksjon om landet? Konflikten i Syria er umåtelig komplisert. Det siste man trenger er at vestlige borgere skal avgjøre fremtiden til et land de har riktig så beskjedne kunnskaper om. Det gjelder utvilsomt også mange av våre evneveike politikere og journalister. Med den dype ignoranse de fleste av oss besitter om landet, følger et manglende perspektiv til å fatte de rette beslutningene på vegne av Syrias befolkning og dets framtid. Evner man ikke å ense disse begrensningene selv, lider man muligens av en megalomanisk sinnstilstand.

Syrias sivilbefolkning havner i skyggen av propagandakrigen

Den kanskje eneste løsningen om man søker en komplett militær nedkjempelse av den syriske regjeringen, virker å være at et stort antall vestlige støvler settes på bakken. Forvent da elver av blod strømmende fra vestlige ungdommers sprengte legemer, og nok et mareritt av en hengemyr.

XI) Blow back-fenomenet

Den nasjonale selvråderetten innrømmer stater evnen til å styre egne interne affærer. Midtøstens skjebne er ikke Vestens anliggende, snarere er det dem som er bosatt der som har tunge investerte interesser i deres etterkommeres framtid. Hva ville vi ha syntes om Norges fremtid, og hvem som fortjente å dø og hvem som fortjente å leve her, hvilke sett av leveregler som skulle gjøre seg gjeldende også videre, ble fastsatt i hovedstedene på den andre siden av kloden, av mennesker vi hadde særdeles lite til felles med? Et boblende sinne, ingen tvil.

Det er islamistene i opposisjonen som til nå utgjør en terrortrussel mot Vesten. Ved å angripe regimet indirekte på vegne av dem, kan det være at terrortrusselen helhetlig sett vil øke tildels kraftig grunnet tilbakeslagsmekanismer. Både fordi islamistenes stilling vil styrkes, som diskutert, men også fordi vi vil danne oss enda flere fiender i en allerede lite gjestmild del av verden. I det store bildet kan dette få Vesten og den islamske verden til å drifte enda mer mot en kollisjonskurs, som umulig kan være i interessene til noen oppegående sjel med hevd for sine medmenneskers ukrenkelige rettigheter.

 

XII) Mangel på en langsiktig strategi

En del praktiske problemstillinger knyttet til krigføringen, som helst bør besvares før man forplikter seg til noe som helst, melder seg. For eksempel: Hvem skal stå for bakkemannskapet når syriske myndigheter bombes? En lærdom fra moderne militærhistorie er at krig om territorier sjelden lar seg vinne fra luften alene. Det er dessuten enormt mange fronter som har åpnet seg i Syria, med et bredt utvalg av eksterne stater som støtter opp om ulike aktører. Her har man syriske regjeringstropper, militser som støtter dem, Den frie syriske armé, kurderne, IS, al-Qaida, diverse jihadistiske grupperinger, Hizbollah og utenlandske sjiamilitser, mens Iran, Russland, USA, europeiske stater, Tyrkia og Gulfstatene satser på hver sin hest.

Vesten, som allerede forbruker langt over evne, bør med andre ord utvise større finansiell forsiktighet, og en mer selektiv projisering av militær makt. Når gevinsten er så begrenset og fallhøyden såpass stor som den er i Syria, gjør man kanskje klokt i ikke å overspille hånden sin.

I dette overveldende komplekse bildet bør det være selvinnlysende at Den frie syriske armé ikke kommer til å ende opp på toppen av alle øvrige parter i konflikten ved at Vesten dropper noen bomber på de regimetro stillingene. Så hva er egentlig krigsmålet? Hvem skal regjere i Syria etter at Assad og mange av hans tilhengere ligger strødd mellom ruinene og vrakene? Det har vi enda til gode å se noen klare formuleringer av.

En kan minnes den langvarige debatten i det britiske underhuset i 2013, hvor dem på siden av krig slet med å komme opp med svar på problemstillinger som disse. Frem til i dag står de mer eller mindre ubesvarte. Derav den samme innvendingen nå som da: Hvordan kan man egentlig støtte opp om en krig uten at noen langsiktig plan foreligger? Mangelen på strategisk vigør gir kalde gufs fra invasjonen av Irak, og den manglende forståelsen av de uhyggelige kreftene man hadde pustet liv i, og hvordan en skulle håndtere dem, etter Baathpartiets og Saddam Husseins fall. Det vil neppe bli noen snarlig «mission accomplished» om Assad faller heller.

 

XIII) Forstrekkelse

Den kanskje eneste løsningen om man søker en komplett militær nedkjempelse av den syriske regjeringen, virker å være at et stort antall vestlige støvler settes på bakken. Forvent da elver av blod strømmende fra vestlige ungdommers sprengte legemer, og nok et mareritt av en hengemyr, slik som Irak og Afghanistan åpenbarte seg som. Krig er også kostbart. Fryktelig kostbart. Irak-krigen alene har gitt amerikanerne en regning på i overkant av 2 trillon dollar. USA og andre vestlige land har sunket dypere og dypere ned i gjeldssumpen, og de mange militære eventyrene bærer sin del av ansvaret for dette. Vestlige økonomier er for skadeskutte til at vi kan involvere oss i alt som er av konflikter, hele tiden.

Innen økonomien snakker man typisk om kaskadeeffekter (på folkemunne bedre kjent som snøballeffekten): Små effekter kan gi større uforutsette konsekvenser. Av historien vet vi allerede at internasjonale storkriger ofte utvikler seg fra mindre, territoriale disputter hvor stormaktenes interesser stagger.

Den eminente amerikanske geopolitiske strategen og sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinski har rett i sin innvending: «Because you can’t intervene everywhere, you don’t conclude you can’t intervene anywhere», problemet er bare at USA for øyeblikket allerede er «bugged down» i altfor mange konflikter. Edward Delman ved The Atlantic telte i 2016 amerikansk krigsdeltagelse i åtte land, ved siden av utplasseringen av spesialsoldater i flere titalls:

«The U.S. is currently fighting in roughly eight countries. (For sanity’s sake, my definition excludes special-operations forces; Ken McGraw, a spokesman for U.S. Special Operations Command, or SOCOM, told me in early February that special-operations personnel were deployed in 82 countries that week alone.) These eight theaters encompass the continuing conflict in Afghanistan; drone wars in Pakistan, Somalia, and Yemen; the anti-ISIS campaign in Iraq and Syria; and two advise-and-assist missions – one against Boko Haram, which is at least nominally affiliated with ISIS, in Cameroon, and another against Joseph Kony’s Lord’s Resistance Army in Uganda and nearby countries. That’s more than double the countries that fit my definition of U.S. military involvement in January 2009, when it encompassed ongoing wars in Afghanistan and Iraq and an incipient drone war in Pakistan.»

Som om ikke det var nok, bevitner man en meget farlig, tiltagende spenning på den koreanske halvøy, i Persiabukten, i det sørkinesiske hav og i Russlands interessesfære, alle langt større potensielle trusler mot vestlige interesser enn Assad. Innen internasjonal politikk er begrepet forstrekkelse av relevans i denne konteksten. Som den drevne Gunnar Fermann ved det statsvitenskapelige institutt ved NTNU har skrevet:

«I boken The Rise and Decline of the Great Powers fra 1987 [viser] historikeren Paul Kennedy […] empirisk hvordan militær «forstrekkelse»  («imperial overstretch») utover statens økonomiske bæreevne er en sentral faktor i forklaringen av stormakters relative tilbakegang. To til fire år senere gikk det tilsynelatende troll i ord: Murens fall i 1989 viste seg å bli en forløper til Sovjetunionens oppløsning i 1991. Det er utbredt enighet om at kjempens leirføtter i stor grad var en ineffektiv økonomi og et sikkerhetspolitisk engasjement som gikk utenfor rammen av hva denne økonomien over tid kunne makte å bære.»

Vesten, som allerede forbruker langt over evne, bør med andre ord utvise større finansiell forsiktighet, og en mer selektiv projisering av militær makt. Når gevinsten er så begrenset og fallhøyden såpass stor som den er i Syria, gjør man kanskje klokt i ikke å overspille hånden sin.

Amerikanerne har kultivert en geopolitisk allianse med Gulfstatene, helt vital siden 1950-tallet av energipolitiske årsaker, og enhver opposisjon til denne vil møtes med støtte til opprørere (hvor enn ekstreme de er) der det må til, og bombing av opprørere (hvor enn moderate de er) der det må til.

XIV) Fare for verdensfreden

Innen økonomien snakker man typisk om kaskadeeffekter (på folkemunne bedre kjent som snøballeffekten): Små effekter kan gi større uforutsette konsekvenser. Av historien vet vi allerede at internasjonale storkriger ofte utvikler seg fra mindre, territoriale disputter hvor stormaktenes interesser stagger. Dvel igjen over alle interessene som står på spill i Syria, hvorav USA og Russland er de største involverte maktene. Tror man virkelig at å risikere direkte trefninger mellom disse atommaktene er veien å gå for en mer stabil verden?

Før USAs nylige bruk av de 59 tomahawk-missilene mot den syriske flyplassen utenfor Homs, for øvrig også operasjonalisert av russisk personell som ble advart på forhånd, har Russland bombet USA-støttede tropper, og det har vært flere episoder med faretruende nær kontakt mellom blant annet amerikanske og russiske kampfly.

For Russland er det imperativt å sikre overlevelsen av sine alliansepartnere Syria og Iran. De har noen tusen tropper utstasjonert i landet, i tillegg til et større antall kampfly, og kjemper side om side med regjeringsstyrkene. Hva vil skje om Vesten, med dagens allerede betente situasjon som bakteppe, plutselig går til krig mot regimet? Ingen vet, og ikke bør vi ønske å vite det heller. Et direkte angrep på Syria kan også lede til en dominoeffekt, med Iran som neste fallende brikke. Det er allerede stor spenning mellom Washington og Teheran over atomspørsmålet spesielt, en ytterligere, kraftig forverring av relasjonene ved et sammenstøt på syrisk jord kan bringe landene enda et hakk nærmere en varm krig.

På toppen av isfjellet har vi også Tyrkia og gulfstatene som noen ekstra uromomenter. Ta den tyrkiske nedskytningen av et russisk Su-24 kampfly i slutten av 2015, og den diplomatiske krisen dette utløste, som et mindre betryggende eksempel. Den tyrkiske statsleder Recep Tayyip Erdoğan har gang på gang vist seg å være en løs kanon. Hva som brygges opp i Syria, kan være den perfekte storm. Det siste verden trenger i disse usikre tider, er at USA med europeiske allierte valser inn i landet som en flokk elefanter marsjerende inn i en porselensbutikk.

Al Nusra Fronten, islamister som konkurrerer med IS om hegemoniet i kampen mot Syria, er dette krefter Vesten egentlig ønsker å støtte?

Det faller tungt for hjertet å meddele det, men den vestlige verden styres i urovekkende grad av moralsk korrumperte mennesker. Derfor bør man heller ikke falle så lett for deres krigspropaganda. Om ikke motivene er edle, hvorfor forvente vakre resultater?

XV) Tidligere mislykkede intervensjoner

Afghanistan er i dag et land preget av en stadig pågående krig mellom Taliban og styresmaktene – og nå også IS. Antallet døde (3498) og skadede (7920) sivile i Afghanistan i 2016 var det høyeste målt av FN frem til da. Ettermælet til Irak-krigen i 2003 har som kjent også vært et endeløst blodbad. Sunni- og sjiamuslimer (så vel som kurderne) har ligget i konstant borgerkrig, IS har grafset til seg enorme territorier og gjort uopprettelig skade på landets religiøse minoriteter, mens Iran har gjort inntog i landet. Flere sivile døde i Irak i fjor enn i både 2003 og 2004.

Etter avsettelsen av Gaddafi i Libya i 2011, har man der fått en komplett mislykket stat som vrimler av radikale islamister, militser som ligger i konstant konflikt med hverandre, og et enormt antall internt fordrevne. I 2014 blusset det opp en ny borgerkrig der. Det er nå så mange interne og eksterne aktører at man kan se langt etter å putte lille trille sammen igjen. Tre regjeringer, støttet av ulike utenlandske stater, kappes om makten.

Arven etter disse intervensjonene har ikke bare vært begrenset til døde og skadede, i borgerkriger som ikke ser ut til å ende med det første, men den sedvanlige ødeleggelse av infrastruktur, institusjonell og økonomisk kollaps, skyhøy arbeidsledighet, stup i levestandard, det største antall fordrevne etter andre verdenskrig, og alle andre uhyrligheter som følger med det helvete vi kaller krig.

Det er rent lite som tyder på at tidligere intervensjoner i den utvidede regionen har gitt ønskede resultater. Hvorfor da følge samme oppskrift i Syria? Om faktaene endres, bør også sinnet endres, som økonomen John M. Keynes en gang forsøkte å lære oss. Dessverre virker en del å være aldeles besatt av å gjenta fortidens feilskjær ad nauseam.

Vil disse syriske jentene fortsatt kunne spille basketball i hjemlandet i framtiden?

Den syriske regjeringen har ikke angrepet en fremmed nasjon eller fellesskapet av nasjoner, og det er heller ingen indikasjoner på at de kommer til å gjøre dette. Forutsetningen om et forsvar mot noen som ikke har angrepet deg, faller naturligvis bort

XVI) Geopolitisk hykleri

La oss utforske USAs tilnærming til Egypt, Saudi-Arabia, Yemen og Bahrain, kontra den til Libya og Syria. I samtlige land har sittende regjeringer «drept sitt eget folk» over de senere år, men kun i de to sistnevnte tilfellene har USA faktisk tatt aktivt side mot regjeringen. I 2011 ble et fredelig, pro-demokratisk opprør brutalt slått ned i Bahrain av myndighetene der, med støtte fra 1500 tropper fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater henholdsvis. Reaksjonene mot de trofaste alliansepartnerne uteble som ventet fra Obama-administrasjonen.

I 2011 ble demonstrasjonene mot Yemens daværende president, Ali Abdullah Saleh, møtt med ustrakt vold. 2000 ble massakrert, 22 000 ble skadet. USA tok side med diktatoren, og gav han logistisk støtte, store bistandsbeløp og videreførte det bilaterale sikkerhetssamarbeidet. Da Saleh ble fravristet makten i 2012, ble han tatt vel imot av USA for medisinsk behandling. Siden borgerkrigen i 2014 har USA støttet Saudi-Arabias bombing av de sjiamuslimske Houthi-opprørerne i landet på vegne av det nye regimet.

I 2013 massakrerte sikkerhetsstyrkene til Egypts president, Abdel Fattah al-Sisi, mange hundre demonstranter i Kairos gater. Nok en gang uten nevneverdige reaksjoner fra amerikansk hold. Det samme kan sies om den generelle fremferden til Saudi-Arabia, som ved siden av sin velkjente hjemlige undertrykkelse, og stadige bidrag med å undertrykke enhver pro-demokratisk opposisjon i sine naboland, har støttet IS bak kulissene. Av alle sittende regjeringer, står disse den radikale islamismen nærmest, likevel har båndene mellom den saudiske kongefamilien og USA bestandig stått klippefast.

USA har hatt en helt annen tilnærming til alle disse landene enn til Assad og Gaddafi, av den enkle grunn at deres påstander om humanitære bekymringer bare er et røykteppe for den virkelige, bakenforliggende motivasjonen: Naken, kald realpolitikk.

Fra nattelivet i Damaskus

Med sitt bomberegn Libya trigget Vesten et væpnet opprør i Syria. I kombinasjon med den påfølgende støtten av disse opprørerne, som virket destabiliserende på landet og kastet det ut i en fryktinngytende borgerkrig som fram til i dag kan ha kostet omkring 400 000 mennesker livet, har man muligens forvoldt nok skade allerede.

Amerikanerne har kultivert en geopolitisk allianse med Gulfstatene, helt vital siden 1950-tallet av energipolitiske årsaker, og enhver opposisjon til denne vil møtes med støtte til opprørere (hvor enn ekstreme de er) der det må til, og bombing av opprørere (hvor enn moderate de er) der det må til. Humanitære konsekvenser, radikal islamisme og støtte for demokratiske idealer er beviselig sekundære bekymringer til dette.

Det faller tungt for hjertet å meddele det, men den vestlige verden styres i urovekkende grad av moralsk korrumperte mennesker. Derfor bør man heller ikke falle så lett for deres krigspropaganda. Om ikke motivene er edle, hvorfor forvente vakre resultater?

 

XVII) Rettferdig krig

Doktrinene av rettferdig krig innen den kristne tradisjon har flere røtter. Mest sentral er nok Summa Theologica (1485) av Thomas Aquinas. Han utskilte tre overordnede kriterier for rettferdig krig (jus ad bellum):

A) Den må være erklært av en legitim autoritet, som eksempel en stat;

B) Den må være erklært på basis av en god og rettferdig grunn fremfor ut av egeninteresse;

C) Fred må være det fremste motivet

Det er god grunn til å betvile at punktene B og C leves opp til når Vesten diskuterer en intervensjon i Syria. Som vi har vært inne på i punkt 15 (geopolitisk hykleri), spiller realpolitiske motiver mer inn enn dedikasjon til rettferdighet og fred. Den katolske kirke har også oppstilt fire forutsetninger for hva de kaller «legitimt forsvar». La oss behandle disse i tur og orden:

A) Skaden påført av aggressor mot nasjonen eller fellesskapet av nasjoner må være varig, alvorlig og sikker

Thomas Aquinas

 

Den syriske regjeringen har ikke angrepet en fremmed nasjon eller fellesskapet av nasjoner, som poengtert i punkt 6, og det er heller ingen indikasjoner på at de kommer til å gjøre dette. Forutsetningen om et forsvar mot noen som ikke har angrepet deg, faller naturligvis bort, ergo leves ikke det første kriteriet opp til. Dessuten, som understreket i punkt 5, har vi enda til gode å se bevis på at regimet faktisk stod bak det kjemiske angrepet nylig.

B) Alle øvrige midler for å ende krigen må ha vist seg å være upraktiske eller ineffektive;

Borgerkrigen har vart i over seks år. Det har i løpet av dette tidsrommet vist seg vanskelig å trekke partene til et forhandlingsbord og få dem til å komme til enighet om en endelig resolusjon. Mye av grunnen er at det ikke går an å fremforhandle varig fred med radikale islamistiske grupper, som aldri vil være fornøyde før de har avansert til alle hjørner av kloden med sine svarte flagg. Det beste man kan håpe på der, er midlertidige våpenhviler for regruppering.

C) Det må være en stor sannsynlighet for suksess;

Som diskutert under punkt 9, er det lite som tyder på at et angrep mot syriske myndigheter vil bety en nærliggende avslutning på borgerkrigen, snarere tvert imot, så heller ikke dette kriteriet kan vi krysse av for.

D) Anvendelsen av våpen må ikke produsere onder større enn ondet som man ønsker å eliminere

Punkt 7 om hjelp for radikale islamister, punkt 8 om humanitære konsekvenser, punkt 11 om tilbakefall, punkt 12 om manglende strategi, punkt 13 om forstrekkelse, punkt 14 om fare for verdensfreden, og punkt 15 om tidligere mislykkede intervensjoner, taler imot at summen av onder som kan produseres er mindre enn det ondet man søker å eliminere. Hva dem som støtter invasjonen av Syria må gjøre, er å tilbakevise disse punktene og reise sin egen sak i deres sted. Inntil videre bør det tas klar og resolutt avstand fra enhver antydning til et overnasjonalt militært angrep mot Syria.

Med sitt bomberegn Libya trigget Vesten et væpnet opprør i Syria. I kombinasjon med den påfølgende støtten av disse opprørerne, som virket destabiliserende på landet og kastet det ut i en fryktinngytende borgerkrig som fram til i dag kan ha kostet omkring 400 000 mennesker livet, har man muligens forvoldt nok skade allerede.

 

Relatert

Intervju med Robert Fisk

Trump, Kina og Nord-Korea

IS og Vestens nøling

TRUMP – en nekrolog over et politisk håp

Trumpismen er død – krigen lever

Gassangrepet i Syria – når logikken opphører

Bør USA justera ambisjonane?

Mjuk landing?

What goes around, comes around – Barbariet hjemsøker barbaren

Det regelstyrte samfunn

$
0
0

De ti bud, som regulerer alle sider ved menneskers levned, utgjør ikke mer enn omlag 80 ord. De gir oss noen enkle pålegg som de aller fleste kan forstå, huske og etterleve. De ble i sin tid hogget i stein og da fattet man seg naturlig nok i korthet.

Einar N. Strømmen og Tor G. Syvertsen, professorer emeriti, Institutt for konstruksjonsteknikk, NTNU. Bildet øverst er fra Pompel & Pilt, Reparatørene kommer, 1969).

 

«Hva skal man med utdanning? Universitetenes mål er ikke lenger dannelse, viten og sannhet; de er kun opptatt av å utdanne yrkesutøvere som er mest egnet til å etterligne datamaskiner slik at de kan følge reglene og gi kjente svar på gamle spørsmål.»

 

Den norske grunnloven er på 5470 ord. Den bygger i stor grad på den amerikanske uavhengighetserklæringen som i sin opprinnelige versjon var på kun 1323 ord; bare litt lenger enn denne kronikken. Den moderne overstatsdannelsen, EU, har titusenvis av direktiver. Et kuriøst direktiv om import av karameller er visstnok på hele 26911 ord. Man kan bare ane hvilket apparat som kreves for å iverksette og håndheve denne vrimmelen av regler som dessuten skal finnes på halvannet snes ulike språk med betydelig rom for tolkning.

I den norske Plan- og bygningsloven er bare innholdsfortegnelsen på 1539 ord. Plan- og bygningsloven følges av en “Teknisk Forskrift” som knapt noen forstår. Forskriften kommer derfor med en Veiledning, der innledningskapitlet alene er på mer enn 3000 ord. Et eksempel på konsekvenser av regelhysteriet så vi da plansjefen i Hitra kommune annonserte i Adresseavisen 18. juni 2010: “Ny byggesaksdel av plan- og bygningsloven vil etter planen tre i kraft 1. juli 2010. Fra samme dato oppheves dagens hjemmel for fastsetting av forskrift om gebyr i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 nr. 77 §109. Gebyrregulativ for byggesaker må derfor endres. Det som i hovedsak blir nytt er at begrepet “melding” går ut og erstattes av “mindre tiltak som kan forestås av tiltakshaver”. De gamle §§ går ut og erstattes av nye. Ellers blir det ingen endring i selve gebyrsatsene.” Tilsvarende var nok påkrevet i samtlige av Norges 430 kommuner, med noen ukers arbeid for plansjef, noen rådgivere og et halvt dusin saksbehandlere. De fleste saken angikk var svimeslått og lot som ingenting.

I tillegg til Plan- og bygningsloven finnes det et omfattende sett med byggetekniske standarder og parallelle EU-normer å ta hensyn til. Et slikt omfattende og innfløkt regelverk er det ikke mulig å ha oversikt over og enda vanskeligere å følge. Man bør ikke undres over at norske bygg blir både dyre og dårlige.

Byggeforskrift utstedt av Kommunaldepartementet 15. desember 1949 var et hendig lite hefte i A5-format på 80 sider og omkring 2000 ord, som omfattet alle sider ved bygninger; konstruksjoner, materialer, belastninger, mv. De fleste bygninger som står trygt i dag, er oppført i henhold til denne enkle, forståelige forskriften som overlot skjønn og vurderinger til fagfolk med kompetanse. De bygninger som volder besvær i dag er oppført etter nye detaljerte regelverk som ikke duger fordi ingen forstår dem!

Det er et økende problem at myndigheter, regelskrivere og byråkrater har en innbitt mistro til alle andre enn seg selv. Dermed blir regelverk detaljerte, kronglete og uforståelige. Tilsvarende blir gjennomføring av offentlige oppgaver kun krampaktige forsøk på å oppfylle reglene. Et naturlig ønske om å gjøre en god jobb blir overskygget av prestasjonsangst overfor et regelverk som juristene leser slik fanden leser bibelen. Noen tyr til lettvintheter og gjør alt de kan for å skjule sine feil.

Norsk helsbyråkrati og lederskap i praksis

Fordelen ved det regelstyrte samfunn er høy sysselsetting for byråkrater, jurister, og andre blyanttyggere. Den mest betenkelige konsekvensen er at det kun er paragrafrytterne som føler seg meningsfulle. Vi andre opplever at substansen i arbeidet er tatt vekk slik at bare formalitetene står igjen. Kompetansen forvitrer og vi ender med et samfunn som er gjennomregulert til minste detalj. Ingeniørforeningen Tekna tilbyr da også kurs som er “forhåndsgodkjent av Den Norske Advokatforening”. Juridiske spissfindigheter og byråkratiske formaliteter har med andre ord fortrengt den ingeniørmessige fagkompetansen. Det ser ut til at man styrer mot et samfunn der alt dreier seg om å følge regler og prosedyrer! I et slikt klima forsvinner kreativitet, innovasjon, arbeidsglede og yrkesstolthet. Dessuten forsvinner all ansvarsfølelse; har du fulgt regelverket sover du godt om natten!

Noen instanser fungerer allerede slik; UDI, NAV og helseverket viser hvor galt det kan gå når det er forbudt å tenke, stille spørsmål, vise medfølelse eller medmenneskelighet; kort sagt: hvor det kun finnes regelstyrte roboter i menneskeham. Flommen av regler krever dessuten et kontrollapparat, noe vi åpenbart er i ferd med å få; et regelstyrt helvete hvor roboter overvåker andre roboter, ikke ulikt det samfunnet maktkåte politikere og iskalde byråkrater skapte i DDR.

Hva skal man med utdanning? Universitetenes mål er ikke lenger dannelse, viten og sannhet; de er kun opptatt av å utdanne yrkesutøvere som er mest egnet til å etterligne datamaskiner slik at de kan følge reglene og gi kjente svar på gamle spørsmål. Joichi Ito har sagt det slik:

Det er et paradoks at mens vi utvikler maskiner som kan fungere som mennesker, har vi skapt oss et utdanningssystem som krever at studentene skal tenke som datamaskiner og oppføre seg som roboter”. (vår oversettelse).

 

Fra filmen Kafka, Steven Soderbergh

Helseverket har ikke lenger helbredelse eller omsorg som mål, men kun å oppfylle helsebyråkratenes måltall. Dermed bruker legene mer tid på byråkratiske formaliteter enn på pasienter. Departementet svarer med at “papirarbeid er også legearbeid”. Aftenposten meldte for noen år siden at “En ny modell for inntektsfordeling for sykehusene vil gi sykehusene i hovedstaden 600 millioner kroner mindre. Årsaken er at Oslo-folk er for friske. Sykehusene betrakter dette som et problem: friske folk passer ikke helsebyråkratene i hovedstaden for da “taper de penger”. Regelverket sørger for at Helseverket forblir sykt!

Siden innovasjon, nytenkning og kreativitet får dårligere kår, gjøres det stadig rituelle krumspring fra Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, etc. Deres arbeid er også regelstyrt til minste detalj, og blir derfor en svært kostbar garanti for at ingen nye tanker blir tenkt. Samfunnet størkner i en forgangen form og blir komplett uten dynamikk og utvikling.

Det krampaktige behovet for regelstyring ligger i politikernes inkompetanse og manglende tillit til mennesker. De har skapt seg en illusorisk verden, hvor steget fra kontrollsamfunnet til George Orwell’s skrekkvisjoner er ubehagelig kort. I det regelstyrte samfunn tar ingen ansvar, og ingen har verken kompetanse eller handlekraft når noe uventet skjer. Vi har sett eksempler fra Jernbaneverket og Statoil på hvor galt det kan gå; og dette er nok bare begynnelsen.

Menneskenes viktigste egenskaper er kreativitet og tilpasningsevne. Regelhysteriet vi ser blant mange av dagens politikere og byråkrater skaper oftest bare tvangstrøyer som kveler ansvarsfølelse, idealisme og individets frihet.

 

Tidligere av samme forfattere: Forstenede institusjoner

 

Relatert

Digital demens – overdrevne skremsler eller ubehagelige sannheter?

Kunnskap som fellesgode

Storebror og lillebror ser deg

Humanismen glir over i det transhumane

Politikken er død, flertallet drepte den

$
0
0

Politikken er død. Når døde politikken? Politikken døde når den skjulte seg, og ble sirkulasjon av en og samme makt. Forskjellige masker, men samme kjerne. De samme impotente, lidenskapsløse og perverst kjedelige gjennomsnittpersonligheter er maktens håndhevere.

«Idéen om at alle skal stemme og at politikken derfor er legitimert, fritatt for ansvar og konsekvenser bare fordi mennesker uten innsikt har puttet en papirlapp i en boks, er en absurd forestilling»

Maktens ansikter kjenner selv ikke til sin egen makts kjerne, de representerer den, men styrer den ikke; de administrerer og går selv på geledd. De er salgsrepresentanter som selger en vare de bare har et overfladisk kjennskap til, de kjenner innpakningen. En politisk debatt betyr like mye som når to horer underbyr hverandre i pris, men overbyr hverandre i tilbud; gleden er kortvarig om den finnes overhodet. Politikkens frie marked er like fritt, det vil si ufritt, som varenes frie marked etter at det til en viss grad har fått utvikle seg. Det oppstår konsensus mellom aktørene, de største støvsuger opp de mindre, og man agerer konkurranse, men ikke mer enn at de største aktørene kan overleve i uhellig allianse.

Politikken døde når fiendskapet opphørte. Når idealister og formodentlige antagonister på tilsynelatende motsatt side av det politiske spektrum, etter en av uendelig mange såkalt harde debatter i media, drikker sammen, knuller hverandre og lever i incest, finnes det egentlig ingen reell politisk pluralisme, som parlamentarismen, politikkens mest pregløse, livløse og derfor mest destruktive utskudd legitimerer seg selv med.

Mellom ytterste venstre og ytterste høyre blant de etablerte partier skiller 15-20 milliarder i et statsbudsjett, det er virkeligheten. Småpenger hva angår samfunnsutvikling, retorikken er stor, virkeligheten bitteliten og uinteressant slik den serveres ferdigtygged og filtrert. Politikerforakt? Ser ingen grunn til det.Politikeren er som nevnt en selger, en prostituert, ikke en diktator, en aristokrat tilhørende en elite, eller hersker som man enten kan stille på skafottet i rasende misnøye eller nesegrust tilbe, men en man passerer på gaten uten å bry seg. Utover at det kanskje er et ansikt man har sett. Godt, nå har jeg sett det, ikke noe jeg vil henge på veggen.

«Politikken døde når Paris Hiltons fraværende kjønnshår ble viktigere og mer engasjerende enn statsbudsjettet.»

Avgjørelser og beslutninger av betydning tas utenfor de såkalt folkevalgte fora; ingenting nytt med det, men hva skal man med disse politiske kulisser som ikke engang kan vekke overfladisk begeistring, nå publikum ikke en gang orker å se stykket ferdig? Politikken døde når statens vold og krig ble byttet med menneskerettigheter og fredsprosesser; men volden er den samme for den som rammes og krigene er ikke færre. De engasjerer bare ikke så mye mer. Volden som utøves på TV-skjermen er langt mer virkelig og interessant, for der finnes det en dramaturgi, ikke bare letargi og simpel grådighet. Selv i det dårligste TV – drama, finnes det en grunnleggende konflikt, et skille mellom destruktive og positive krefter som får sitt utløp og konklusjon fra tid til annen. Ikke bare en ørkenvandring. Politikken døde når Paris Hiltons fraværende kjønnshår ble viktigere og mer engasjerende enn statsbudsjettet.

Politikken døde når demokrati ble synonymt med det eneste gode. Idéen om at alle skal stemme og at politikken derfor er legitimert, fritatt for ansvar og konsekvenser bare fordi mennesker uten innsikt har puttet en papirlapp i en boks, er en absurd forestilling, som de fleste ukritisk annammer i den overtro på sin egen fortreffelighet og særegenhet, som bortskjemte barn. Forakt for folket? Hvilket folk, en samling individer som finnes på et territorium er ikke noe folk, et folk vil noe, føler noe og kjemper for noe. Et menneske er nettopp bare det, et menneske, og ikke et univers, slik mange ønsker å tro. Politikken døde når mennesker opphørte å se noe mer enn seg selv som ideal.

Jeg har ingenting i politikken å gjøre, jeg beskjeftiger meg ikke med nekrofili, ei ser jeg noe grunn til å kunstig holde noe i live som ikke angår meg, da jeg ikke kan påvirke eller forandre, bare bivåne i den grad jeg vil øde min tid på mennesker som historien vil glemme like fort som deres siste sukk. Ja, min verden er påvirket av politikk, men den er ikke min, den vil aldri bli min; jeg har annet fore. Politikken er død, flertallet drepte den.

 

Av AUTONOM, mai 2007

Tidligere av samme forfatter: Etter analysen: revolusjon eller degenerasjon

Hvem har ansvar for at vi taper kampen mot EØS-avtalen og hva må gjøres?

$
0
0

Den Europeiske Union (EU) og EØS-avtalen er to sider av samme sak og kan ikke skilles i dagens situasjon. Foran folkeavstemningen i 1994 ble EØS-avtalen presentert som et kompromiss. EU-tilhengerne så på avtalen som et skritt mot full deltakelse i EUs føderale utvikling, mens noen i motstandernes rekker så avtalen som en permanent tilknytning til EU, som dermed svekket argumentet for full norsk EU-deltakelse.

Av Olav Boye, samfunnsdebattant og tidligere fagforeningsleder

«Det er ulogisk at det er solid flertall mot norsk deltakelse i EU, mens det er flertall for EØS-avtalen. Det har sin forklaring i at de to såkalte nei-partiene og Nei til EU, ikke har noen troverdighet når de krever oppsigelse av EØS-avtalen.»

Dagens EØS-avtalen med tretten tusen rettsakter, direktiver, forordninger og dommer, Schengen-avtalen og om lag tjue andre avtaler med EU, inkludert det militære samarbeidet, gjør at Norge er mer involvert i EUs politikk i dag, enn det som ble avvist i folkeavstemninga i 1994. Storbritannia har ikke Schengen-avtalen og Danmark har sine fire forbehold fra 1992, – blant annet ikke med i det militære samarbeidet. Nei til EU har tapt alle kampsakene de siste tjuefem årene.

Nei til EU har utredet alternativer til EØS-avtalen. Nei til EU har vedtatt at de krever at EØS-avtalen blir sagt opp og erstattet med en handelsavtale. Det blir hevdet at handelsavtalen mellom Norge og EEC fra 1973 til 1994, var en bra sak for Norge. Finn Gustavsen påpekte noen år etter folkeavstemninga i 1972, at vi vant folkeavstemninga, men har tapt hver dag etterpå. Norske regjeringer tok inn EUs regelverk i full forakt for folkeviljen og i 1988 sendte statsminister Gro Harlem Brundtland et rundskriv til alle departementer at nå skal alle nye norske lover og forskrifter harmoniseres med EUs rettsakter. Det var seks år før EØS-avtalen ble undertegnet og godkjent av flertallet i Stortinget.

Alternativet til dagens EØS-avtalen kan ikke være en ny handelsavtale. Det må ryddes opp i de øvrige avtalene og ikke minst regjeringenes tilpasning til EUs regelverk, enten det er påtvunget eller ikke. Hvis det blir aktuelt har vi to alternativer til regjering som skal føre forhandlingene med EU. Det er ingen grunn til å ta tillit til Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. De er begge erklærte føderalister og markedsliberalister, og vil ikke forhandle fram en handelsavtale som vil føre til at vi slippe ut av EUs jerngrep og gjenvinne folkestyre på alle nivå. Meldingene fra EU til Storbritannia er at de må akseptere EUs fire friheter, fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft og ikke minst EUs konkurranseregler, for å få en handelsavtale med EU. Det er ingen grunn til å tro at EU vil akseptere at Norge kan få en annen avtale enn Storbritannia.

Norges alternativ til EØS-avtalen og de andre avtalene med EU, må være en total avvisning av imperiebyggerne i Brussel og EUs som politisk system. Vårt alternativ må være å forhandle fram eventuelle solidariske handelsavtaler med de respektive europeiske statene for å unngå EU. Dermed er Norge i forkant av et sannsynlig sammenbrudd av det føderale og markedsliberalistiske EU. Storbritannia har startet forhandlinger for å forbedre sine handelsavtaler med landene i Commenwealth og avventer sitt forhold til de europeiske statene, som fortsatt vil være styrt fra Brussel.

«Nei til EU, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, sier de er for oppsigelse av EØS-avtalen og at den skal erstattes med en ny handelsavtale med EU. De har liten troverdighet på grunn av sine handlinger.»

Norges avtaler om levering av gass til Storbritannia, Tyskland og Nederland, er basert på tosidige avtaler, men det er EUs uakseptable regler som ligger til grunn. Det betyr at Norge taper noen milliarder kroner hvert år, fordi EU ikke aksepterte Norges gassforhandlingsutvalg.

Nei til EU, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, sier de er for oppsigelse av EØS-avtalen og at den skal erstattes med en ny handelsavtale med EU. De har liten troverdighet på grunn av sine handlinger. SP og SV satt åtte år i regjering med Arbeiderpartiet, med basis i Soria Moria-erklæringen som akseptert EØS-avtalen og dermed alle rettsaktene fra EU. De to partiene fikk riktig nok stemme i mot noen direktiver, men Arbeiderpartiet hadde flertall og kontrollerte at EUs regler ble påtvunget oss. Her var det ingen handlingsrom eller mulighet for reservasjon. Nei til EU har vedtak for oppsigelse av EØS-avtalen, men tusenvis av medlemmer og tillitsvalgte på alle nivå, som forsvarer EØS-avtalen og påstår feilaktig at avtalen bare er en uvesentlig og liten del av EUs politikk.

Det er mer enn sytti prosent som sier nei til norsk medlemskap i EU. Det ville vært ennå flere hvis spørsmål forholdt seg til EUs føderale utvikling og ikke et medlemskap som har gått ut på dato. Fra 1. desember 2009 trådde den såkalte Lisboa-traktaten i kraft, som i realiteten er den avviste føderale grunnloven for EU. EU er derfor ikke lengre en medlemsorganisasjon, men en føderal statsdannelse under oppbygging. Både i Brussel og her hjemme tåkelegger man den politiske virkeligheten, fordi en vet at i alle EU-statene er det solid flertall mot den føderale utviklinga. Nei til EU har dessverre vist liten interesse for å sette det føderale EU på dagsorden.

Det er ulogisk at det er solid flertall mot norsk deltakelse i EU, mens det er flertall for EØS-avtalen. Det har sin forklaring i at de to såkalte nei-partiene og Nei til EU, ikke har noen troverdighet når de krever oppsigelse av EØS-avtalen. Når Nei til EU aksepterer at tilhengere av den markedsliberalistiske EØS-avtalen, har tillitsverv i det som skulle være den fremste kamporganisasjonen mot EUs føderalisme og markedsliberalisme, er det ikke underlig at folk flest ser på EØS-avtalen som et akseptabelt kompromiss. Nei til EU, SP og SV har derfor hovedansvaret for at vi så langt har tapt kampen mot EØS-avtalen.

Fra EU-kampen i 1994. Øverst kamnpanjeplakat for Nei til EU med nei-dronningen fra Senterpartiet, Anne Enger Lahnstein, demonstrasjon mot EU/EF i forbindelse med folkeavstemningen. Nederst dommedagsprofetier fra statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) om hvordan det ville gå om det ble nei til EU. (klikk på bildet for større versjon) 

Når Kristen Nygaard var leder i Nei til EU, ble det bygd opp et europeisk nettverk i kampen mot EU – TEAM. Det er stor motstand mot EUs føderale utvikling i alle EU-statene, men ingen felles kamporganisasjon i Europa.

Nei til EU er i dag en mislykket forsvarorganisasjon mot norsk deltakelse og påvirkning fra EU. En ny strategi må være en offensiv kamp mot EU som politisk system, i allianse med den politiske venstresiden og fagbevegelsen i EU. EUs imperialistiske politikk i samarbeid med USA og terrororganisasjonen NATO må synliggjøres og nedkjempes. Alternativet til dagens EU må være et solidarisk samarbeid mellom sjølstendige, demokratiske stater.

Det er mange bevisste motstandere av EU, den føderale utviklinga, markeds-liberalisme og angrepene på velferd og faglige rettigheter, i fagbevegelsen.

På grunn av sviket i Nei til EU, SP og SV, er det også mange som er i tvil om vi skal ta kampen mot EØS-avtalen. Det var utrolig at landsmøte i Fellesforbundet enstemmig gikk inn for EØS-avtalen, sjøl om de ennå engang krevde en del forbehold. I realiteten sa landsmøte i Fellesforbundet et solid ja til at det ikke finnes alternativer til markedsliberalismen og globaliseringa. Her er det på linje med Margaret Thatchers tese om: There Is No Alternative – TINA.

LO har avvist EUs forslag om en minstelønn i Europa, samtidig er de for en allmenngjøringsordning, som sikrer en minstelønn til ikke-organiserte. Det er en særdeles dårlig strategi for å bygge en solid fagbevegelse basert på frivillig medlemskap og kollektive avtaler og arbeidsrett. Det er sterkt beklagelig at verken fagbevegelsen i EU eller i Norge, har forstått at EUs agenda er på linje med storselskapenes og lobbyorganisasjonens dagsorden. En svekket fagbevegelse er en forutsetning for større profitt og politisk makt til våre motkrefter. De hevder at det blir ikke noe fart på europeisk næringsliv før vi har samme lønns- og arbeidsvilkår som i Asia. Har fagbevegelsen akseptert det?

«Når skal Nei til EU og de to såkalte nei-partiene ta et oppgjør i egne rekker og opparbeide seg tillit i kampen mot EU, EØS-avtalen, markedsliberalismen, sosial dumping og det kriminelle arbeidslivet?»

Om noen uker kommer LO-kongressen og vårt forhold til EØS-avtalen til å stå på dagsorden ennå engang. Det er liten grunn til å tro at flertallet av eliten i norsk fagbevegelse vil kreve oppsigelse av EØS-avtalen og satse på en tvilsom handelsavtale, som høyst sannsynlig ikke vil endre på noe som helst. En må fastslå at fagbevegelsen i Norge, som i EU, ikke har noen strategi for å ta knekken på våre motkrefter, – de flernasjonale selskapene, de globale finansinstitusjonene, de samkjørte markedspartiene fra sosialister, sosialdemokrater, de grønne, til liberale og konservative og deres mektige lobbyorganisasjoner, med ubegrensede midler til å svekke eller helst knuse de faglige organisasjonene.

Når skal Nei til EU og de to såkalte nei-partiene ta et oppgjør i egne rekker og opparbeide seg tillit i kampen mot EU, EØS-avtalen, markedsliberalismen, sosial dumping og det kriminelle arbeidslivet? Det foreligger utredninger som fastslår at Norge vil få solgt sine varer og tjenester uten en EØS-avtale. Vi må få politisk lederskap som er villig til å ta i bruk våre fortrinn. EU-statene trenger for eksempel norsk gass i tillegg til de usikre leveransene fra Russland, Midt-Østen og Nord-Afrika. Bare på dette område har norske myndigheter en solid plattform i forhandlingene, hvis de er villig til å ta opp kampen mot EU. Ingen av dagens to regjeringsalternativene vil endre sine markedsliberalistiske standpunkter og ta opp kampen til det best for velferd, arbeid og nedrustning i Europa. Her er det stort behov for opprydding og endringer i venstresiden og fagbevegelsens lederskap.

Mine faglige og politiske kamerater i Europa ser til utenforlandet Norge, med en solid økonomisk ryggrad, som kan gå i spissen i kampen mot EU og kunne lykkes som motivering for andre. Det er en utfordring for de som skal på LO-kongressen og som i dag ikke stoler på egne krefter og egen strategi. Det er en utfordring for de som mener de tilhører den politiske venstresiden. De må ta standpunkt og gå til valg på kampen mot EU, EØS-avtalen og høyrekreftene. For mange av oss er et sosialistisk og demokratisk samfunn alternativet til EU og dagens uakseptable situasjon.

«Norge er med for fullt i dette imperialistiske prosjektet og stiller kapital og militære til angrep på Afghanistan, Irak, Syria og verst av alt, vår terrorbombing av Libya. Det globale NATO har planene klare for angrep på Russland, Kina, Iran og Nord-Korea. Det vil få katastrofale følger for verdenssamfunnet og må stoppes av en politisk våken opinion i vår del av verden.»

Det må bety sosialisering av bank og finansinstitusjoner, avprivatisering av alle offentlige oppgaver, – inkludert helse- og sosialtjenester, undervisning på alle nivå, vann- og energiforsyning, kollektiv transport, inkludert jernbanedriften.

Det betyr gjenvinning av folkestyre på alle nivå og at norske lover skal vedtas av Stortinget i henhold til den norske grunnloven. Det er forutsetningen for å skape en velferdsstat for alle og at partiene kan gå til valg på sine programmer uten å forholde seg til EU, EØS-avtalen, kontrollorganet ESA og EU-domstolen.

Det er viktig at de fagorganiserte og de som sogner til den politiske venstresiden har en klar analyse av de globale maktforholdene. USA og EU benytter terrororganisasjonen NATO, til angrep på stater som ikke aksepterer deres verdensorden. Norge er med for fullt i dette imperialistiske prosjektet og stiller kapital og militære til angrep på Afghanistan, Irak, Syria og verst av alt, vår terrorbombing av Libya. Det globale NATO har planene klare for angrep på Russland, Kina, Iran og Nord-Korea. Det vil få katastrofale følger for verdenssamfunnet og må stoppes av en politisk våken opinion i vår del av verden. Det er en klar sammenheng i vår akseptering av EUs politikk og våre krigsforbrytelser i NATOs navn. Kan vi få LO-kongressen til å forsøk den sammenhengen?

Kom ikke og fortell oss at vi må ha ytterligere utredninger, alternativer, nye debatter og folkeavstemninger. Nå er det de politiske partiene som må ta ansvar og legge fram sine alternativer og få disse vurdert av velgerne, ut fra hva som er best for det store flertallet, ikke en økonomisk elite som i årevis har misbrukt sin makt. Vi må rett og slett lære oss til å ta politisk ansvar og ha tillit til at vårt partivalg vil være det rette til å gjeninnføre folkestyre på alle plan, ikke minst i Stortinget. Det vi trenger nå er politisk lederskap på venstresiden og politisk handling etter en strategi som vil endre samfunnet til det beste for det store flertallet.

Det første skritt i en slik strategi er å få sagt opp EØS-avtalen og rydde unna vår tilknytning til det føderale og markedsliberale EU. Det er en forutsetning for å skape nytt folkestyre og politisk handling til det beste for fellesskapet. Er det mulig å få et flertall for å komme seg ut av NATO vil det være glimrende og avgjørende for vår framtid. Den frustrasjon vi opplever i fagbevegelsen og den politiske venstresiden, må erstattes med politisk bevissthet og vilje til handling. Det er det bare oss sjøl som kan skape og vi har ingen tid å kaste bort.

 

Relatert

BREXIT – massenes opprør

Demokrati eller folkestyre, har vi noe valg?

Europas eksistensielle ”de-konstitusjon” – Michael Marder

Kommentarproletariatet, avmaktens frontsoldater

Sveits: Nei til befolkningsvekst – EU truer med represalier

Spøkelsesby gjenoppstått som vitalt økosamfunn

Reisebrev fra Europas midte: Verden gjennom nåløyet

Varanasi – Beyond Life

$
0
0

«There really isn’t anything radically wrong with being sick or with dying. We can’t say that it’s a good thing for everything to go on living.»

Kortfilmen Varanasi – Beyond Life er et vakkert tablå og refleksjon over døden tar oss med til Varanasi, hinduenes, buddhistenes og Indias hellige by, her møtes ånd, liv og død i en uavbrutt syklus. Med religionsviteren og filosofen Allan Watts fortellerstemme beskrives død og sykdom som noe naturlig sopm gir åpning til nytt liv og opplevelsen av liv. Filmen har spredd seg viralt og filmskaperen Aeyaz som står for fotografreing, regi og manus, uttrykker med inderlighet at han har lagt hele sitt hjerte og sjel for å skape dette lille underverket som forteller så mye med så lite:

«There really isn’t anything radically wrong with being sick or with dying. We can’t say that it’s a good thing for everything to go on living. In a very simple demonstration that if we enable everybody to go on living, we overcrowd ourselves. So therefore, one person who dies in a way is honourable because he’s making room for others…

It’s a far more amusing arrangement for nature to continue the process of life through different individuals then it is always with the same individual, because as each new individual approaches life is renewed. And one remembers how fascinating the most ordinary everyday things are to a child, because they see them all as marvellous.

It is not, therefore, natural for us to wish to prolong life indefinitely. But we live in a culture where it has been rubbed into us in every conceivable way that to die is a terrible thing.»

– Alan Watts

Relatert

The Tree of Life – En film om Gud, menneske og natur

Melancholia – Verdens undergang og hvem bryr seg egentlig?

STELLA POLARIS – et filmatisk kjærlighetsdikt fra nord

WHAT IF? – Lemn Sissay

Naturvitskap og mytar

Viewing all 309 articles
Browse latest View live